Šta je nama Turska?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Šta je nama Turska?

Post by evergreen » 26 Jun 2012, 09:20

tetovirane_ruke wrote:
paparaci wrote: Nurudinova analiza je jako interesantna. :ok
I tvoja je također; čitao sam dovdje-

"...ništa manje nije, da kažem opasan, duhovni interes tj. nametanje svoje kulture i svojih običaja , što je za Bošnjake jako štetno uzimajući u obzir okruženje u kojem žive i činjenice da su odvojeni od prijateljskih, uglavnom muslimanskih zemalja.(...)"

Po tebi, dakle, Bošnjaci treba da se odreknu sebe (svoje kulture i svojih običaja, možda i vjere?) "uzimajući u obzir okruženje u kojem žive". Ovo kao da je napisao Dobrica (tal.Benito) Ćosić, da ne spominjem dr. velikosrbske ideologe.
Baška što nastavak tvoje rečenice direktno implicira da su Bošnjaci okruženi isključivo neprijateljskim zemljama, s čim bih se možda i mogao složiti (donekle), ali ne s drugim dijelom implikacije da 'prijatelji mogu biti (uglavnom) zemlje koje imaju istu većinsku religiju'. Ne želim to prihvatiti, uprkos postojanju primjera/argumenata za takav zaključak. Jer postoje i suprotni primjeri. (a na stranu kada odnose među zemljama "svedemo na niži nivo", odnose "običnih ljudi", pojedinaca međju njima, recimo kao što je MORENA)

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 26 Jun 2012, 10:50

Bosnjaci su po mom nekom misljenju i iskustvu uvijek gledali na tursku kao saveznika,iz ovih il onih razloga.npr zato sto je millione istjeranih Bosnjaka u zadnja dva stoljeca primila i oni su sad tamo gradjani prvog reda dosta su se asimilirali,u pjesmama se opjevaju turski sultani il neke njihove figure.
Sad se broj protivnika i mrzitelja turaka i turske medju bosnjacima povecao iz teznje ka evropizaciji kao da je to uslov sto je srbiji uslov Kosovo,nisam citao sve pa cu se jos jednom osvrnut i slozit il ne slozit sa par forumasa.
Turska bosni nije nista (mislim u rodu) ni mama ni tetka a ni ujna,vise je srbima nesto dokazano je da srbi najvise turskih gena imaju i treba ih samo pogledat crni ko turci.
Turska i Bosna dijele Vjeru,a ostalo se moze diskutovat i sve zavisi ko s kim i kako.

Kod Albanaca su turci u narodu i eliti uvjek smatrani velikim neprijateljima,Feindbild,nema pjesme da ne hebu mater turcima.
Prvi razlog je navodno nametanje vjere a drugo u 500 g osmanliske vladavine Albanci su 70 godina bili u ratu sa Osmanlijama,i islo se po srpskom motu koji i od bosnjaka traze vratite se pradjedovskoj vjeri.
Srbi zovu Bosjake da se izjasne ko srbi i da iznesu ikone sa tavana,a nasa albanska elita je narodu uvijek govorila i pokusala manipulisat njim,trebamo se vratiti staroj vjeri tj katolicizmu.
Cak za vrijeme Juge kad nisu smjeli pjevati pjesme protiv srboslavije jel su bili od iste ugnjetavani,psovali su protiv turaka a mislili na srbe,pa se to prenosilo do pocetka dve hiljadite.
I sam sam bio od mrzitelja dok nisam cuo rijeci Erdogana koji je rekao da ce odbranit Kosovo i oruzjem.
Turska je nas Albance osramotila time ja sam sageo glavu od sramote.

A vladavina raznih carstva ili rezima kao osmanliskog austrougarskug njihove mane i prednosti su druga tema.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 26 Jun 2012, 12:35

Zaista mi tesko razgranicitivid i nacin diskusije....osmanlije, bosnjaci, albanci, turci ??
ostavimo po strani osmanlije, imperijalisti, okupatori kao i svaki drugi okupator, sem da su iza sebe ostavili
rekao bih haman nas.
Rijec je o odnosu Turske prema Bosnjacima.
Ako kazemo Bosni i Hercegovini nda se moramo pitati koliko u nama ima Bosne i Hercegovine,
hocu da kazem funkcionirajuce drzave, na jednoj strani su jedni dok su na drugoj drugi.
Po trenutnom Deytonskom sustavu oni su u mogucnosti puno kojesta da Bosnjacima blokiraju.

Ataturkova moderna Turska se kategoricki od Osmanlijske tvorevine distancirala, i da nije ucinila takav korak nikada,
ama bas nikada kod modernih i naprednih (mozemo ih nazvati ne moralnim/zapadnjacima) nebi imala trenutni reyting...pozitivni reyting.

Sa Turcima nas veze nista drugo sem religija, tesko nas sa njima uporediti.
Turci su filozofi i zaista puno melju, njihovo samljeveno nije sitno, nego bas vrlo cesto neupotrebljivo.
Jedno je interesantno, u nemilom nam ratu, jaaaako mali broj izbjeglica iz BiH zavrsio je u Turskoj, o drugim Arapskim zemljama da ne govorimo.
Izbjeglice,mahom iz Crne Gore i Sandzaka koji su bili u izbjeglistu u Turskoj i na mukotrpno putovanje su se uputili za Njemacku,
tvrde jedno te isto.....nikada vise.
A to ima svoje razloge.

Jedno mi je vise nego interesantno, za vrijeme mojih godisnjih odmora, puno se krecem sjevernoistocnom Bosnom pa cak i centralnom Bosnom.
U egleni sa nasima i sopstvenim zapazanjima nigdje ne vidim Arapske odnosno Turske investore.
Kooperanti su iskljucivo zapadnjaci...Njemacka, Austrija, Italija, Svedska.
Gdje i kako Arapske zemlje investiraju svima je poznato.

Uostalom, sta Arapske i koje od tih Arapskih drzava mogu i hoce da investiraju ako se bore za goli zivot ili su se medjusobno unistili
ili unistavaju.
I na kraju, i pored svega Turska je jedna jedina (Islamska ?) drzava koja funkcionira.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci » 26 Jun 2012, 16:13

tetovirane_ruke wrote:Opcija ''rezervne domovine'' nije glupost, nego gola činjenica koju dokazuje fakat da i Srbi i Hrvati iz Bosne posjeduju dvojno državljanstvo i pasoše susjednih zemalja a koliko ima šanse ili logike u tome da Bošnjaci dobiju dvojno državljanstvo Turske???
iskreno receno, za mene jeste glupost. meni ne treba drugo drzavljanstvo, sem bosanskog. nijednu drzavu na svijetu ja ne dozivljavam kao svoju BiH - koliko god mi bili bliski s njom. to sta nase komsije rade, nije moj problem. niti me interesuje.

u konacnici se mogu samo sloziti sa sljedecim:
ali ....pjesnik je dobro rekao.

''Sjedi mali tu je tvoj dom
Daleko su Istanbul i Beč''. :)
:aplauz :ok
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 26 Jun 2012, 17:07

zivim preko 20 godina u zemlji gdje ima podosta turaka,ne mogu reci da su "po mom kovu",nekako su u najmanju ruku drugaciji,skroz drugaciji od nas,i ne mislim na izgled samo...jednostavno su mi nekako strana tijela i nedodirljivi su za druge kulture,da kazem zatvoreni do kraja...uz to su i mnogo agresivniji od prosjecnog balkanca ili europljanina...ne zelim da me se na bilo koji nacin poistovjecuje s njima...osim vjere(koja ipak nije 100% identicna,mislim na nacin moljenja Bogu,ima razlika,malih)nemamo nista zajednicko s njima i tako treba da ostane...

jednostavno smo nekompatibilni s njima jer su sasvim nesto drugacije od nas...

bravo paparaci,ovoi moradoh kopirat ..
:ok
Last edited by STrendzer on 26 Jun 2012, 17:09, edited 1 time in total.

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 26 Jun 2012, 17:16

Sheval wrote:Kebab,Fenerbahce,Galatasaray,Izmir,brkovi...eto.
:plavi :plavi :ruke :ruke
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen » 26 Jun 2012, 18:53

[quote="Major"]
"(...)Jedno mi je vise nego interesantno, za vrijeme mojih godisnjih odmora, puno se krecem sjevernoistocnom Bosnom pa cak i centralnom Bosnom.
U egleni sa nasima i sopstvenim zapazanjima nigdje ne vidim Arapske odnosno Turske investore.
Gdje i kako Arapske zemlje investiraju svima je poznato."(...)

Zahvaljujući aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH, vrlo skoro starta najpovoljnija kreditna linija vrijednosti 100 miliona KM, od strane turske vlade (uključiv 10 mil.bespovratnih sredstava). Projekti će biti usmjereni u podršku povratnicima, kroz razvoj poljoprivrede i prerade polj.proizvoda.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 26 Jun 2012, 19:25

paparaci wrote: iskreno receno, za mene jeste glupost. meni ne treba drugo drzavljanstvo, sem bosanskog. nijednu drzavu na svijetu ja ne dozivljavam kao svoju BiH - koliko god mi bili bliski s njom. to sta nase komsije rade, nije moj problem. niti me interesuje.

u konacnici se mogu samo sloziti sa sljedecim:
ali ....pjesnik je dobro rekao.

:aplauz :ok
:ok
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 26 Jun 2012, 19:57

Turska je nama mjesto gdje se mozes cjenkati...Kosta 50 a ti platis 10. :oo
Image

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 26 Jun 2012, 20:02

evergreen wrote:
MORENA wrote: Sto si bre smesan
Pa veze nas istorija, SVE nas, gospodine evergreen :)
Meni se svidja sto Turci hoce da pomognu muslimanima u Bosni, to je lep cin.
A meni se sviđa tvoj stav, i nije mi smiješan.:) Uz malu korekciju: Turci hoće da pomognu svima, a to znaju političari u Srbiji. Za razliku od Dodicka, koji (najčešće) i ne zna šta priča
Turska i Srbija savrseno saradjuju.
I neka ih, da je da sve zemlje lepo saradjuju i pomazu jedni drugima.
Treba gledati napred.

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 26 Jun 2012, 20:04

Sheval wrote:Kebab,Fenerbahce,Galatasaray,Izmir,brkovi...eto.

kuku SHeval, di ces Fenerbahce i Galatasaray u jednoj recenici napisati

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times

Post by Krokodil Behko » 26 Jun 2012, 20:36

Eto, uklonjeni su i povod i reakcije.
Sad bih vas zamolio, da diskutujete u duhu teme i bez vrijedjanja.
Mislim, da neće biti potrebe, da se tema stavi pod ključ, pošto je
očišćena.

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen » 26 Jun 2012, 20:38

Možemo li zamisliti forumaško pitanje na koje bi bh pravoslavci komentirali "šta je njima Srbija?" Ili Rusija. Koliko bi se njih "zakačilo" za temu, i koliko bi stavova protiv Rusije bilo? Ili barem "neutralnih, indiferentnih"? Dok mi trulimo o Turcima i prošlosti, ovdje i sada SDP i najnoviji koalicioni partneri krše Ustav i Zakone ove zemlje...

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen » 26 Jun 2012, 20:55

Ok, Behko. Ne znam da li će se dotični složiti da je uklonjen "pravi" povod, tj.moj post koji ga je tako uzrujao da napadne osobu, umjesto da brani činjenice i eventualno pojasni mi one citate njegove koje sam naveo (i možda pogrešno razumio?, evo da uzmem i tu mogućnost) Ja se trudim biti max korektan i neličan, i možda si primijetio moju spremnost za izvinjenje, bez ikakvih kalkulacija podilaženja (kome, čemu, zašto?) Ok, idemo dalje.. :respekt

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 26 Jun 2012, 21:11

evergreen wrote:Možemo li zamisliti forumaško pitanje na koje bi bh pravoslavci komentirali "šta je njima Srbija?" Ili Rusija. Koliko bi se njih "zakačilo" za temu, i koliko bi stavova protiv Rusije bilo? Ili barem "neutralnih, indiferentnih"? Dok mi trulimo o Turcima i prošlosti, ovdje i sada SDP i najnoviji koalicioni partneri krše Ustav i Zakone ove zemlje...
Taman da krenem da pisem RUSIJA MI NIJE NISTA, kad skontam da mislis BH pravoslavce, ja sam iz SRbije

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 26 Jun 2012, 21:15

evergreen wrote:
Major wrote: "(...)Jedno mi je vise nego interesantno, za vrijeme mojih godisnjih odmora, puno se krecem sjevernoistocnom Bosnom pa cak i centralnom Bosnom.
Gdje i kako Arapske zemlje investiraju svima je poznato."(...)

Zahvaljujući aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH, vrlo skoro starta najpovoljnija kreditna linija vrijednosti 100 miliona KM, od strane turske vlade (uključiv 10 mil.bespovratnih sredstava). Projekti će biti usmjereni u podršku povratnicima, kroz razvoj poljoprivrede i prerade polj.proizvoda.
Aha,nema sta, bude li se to ostvarilo za pozdrvaiti je.
Nerazumno mi je i zasto pak mora biti nepovratan kredit, al' nej' se...u to bolj.
Znas drug sta se ja plasim, a to je da taj kredit nije umotan u onu ponudu jednog Turskog privrednika kako on veli
porijeklom iz BiH koji nedavno ima namjeru u Bosnu i Hercegovinu spremiti ili pokloniti 150 hiljada koza i sa time po njegovoj
kalkulaciji otvoriti 7.500 novih radnnih mjesta, pocevsi od cobana do proizvodjaca mlijeka i dobre jaretine.
Clanak sam neki dan procitao na portalu Dnevnog Avaza.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 26 Jun 2012, 21:19

evergreen wrote:Možemo li zamisliti forumaško pitanje na koje bi bh pravoslavci komentirali "šta je njima Srbija?" Ili Rusija. Koliko bi se njih "zakačilo" za temu, i koliko bi stavova protiv Rusije bilo? Ili barem "neutralnih, indiferentnih"? Dok mi trulimo o Turcima i prošlosti, ovdje i sada SDP i najnoviji koalicioni partneri krše Ustav i Zakone ove zemlje...
Ja sam stekao sasvim drugi dojam o tim previranjima u Bosni i Hercegovini.
Oni silom svrgnuti (SDA) htjeli su nas spiciti u proslost, dok ovi drugi (SDP) biraju buducnost, prosperitet i moderni poredak,
mi smo prosto i jednostavno u 98% slucajeva dusom i razumom cisti Evropejci.

Mozemo se kretati samo naprijed, nikako nazad. :pivo

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9061 times
Been thanked: 5797 times

Post by Mister No » 26 Jun 2012, 22:01

Nama je Turska otprilike sto i Srbima Rusija.
Dakle neko ko nas kao voli al nas je u stanju prodat za sitne pare.
The Dark Side Of The Forum...

tetovirane_ruke
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by tetovirane_ruke » 27 Jun 2012, 16:41

Krokodil Behko wrote:Eto, uklonjeni su i povod i reakcije.
Sad bih vas zamolio, da diskutujete u duhu teme i bez vrijedjanja.
Mislim, da neće biti potrebe, da se tema stavi pod ključ, pošto je
očišćena.
CENZURA

o temi.
Ova tema je plod moje zaintrigiranosti činjenicom da navijači naše reprezentacije na utakmicama mašu turskim zastavama, da u utakmicama u kojima igraju npr. hrvatska i turska veliki broj Bošnjaka fanatično bodri Tursku, da zatucani srpsko-hrvatski nacionalisti Bošnjake ne nazivaju čak ni ''Muslimanima'' nego upravo Turcima (gorka činjenica da 80% Bošnjaka sebe još uvijek naziva Muslimanima je druga tema)....zatim....tu je i činjenica da mnogi Bošnjaci Tursku smatraju majkom (jel domovinom?).

normalni ljudi su rekli svoja mišljenja koja uvažavam i poštujem.
i naša dijaspora je rekla svoju riječ.
pa i nakšibendije, bektašije i latentne vehabije (kojima su Turci ostavili IM identitet) su rekli svoje.
meni je lično drago što preovladava mišljenje da je Turska samo daleka egzotična prijateljska zemlja jer je to jedini stav koji ima veze sa realnošću.
tetovirane ruke, tetovirane ruke, tetovirane ruke moj budi mi silan i dobro mi stoj.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times

ERDOGAN PONOVIO: Alija mi je ostavio BiH u amanet

Post by Krokodil Behko » 14 Sep 2012, 19:06

Image

Turska će učiniti sve što je u njenoj moći da Balkan, kojem također pripada, bude najrazvijenija regija u Evropi, kaže premijer Turske koji danas stiže u našu zemlju, a u svojoj je domovini ugostio dopisnicu Oslobođenja, poklonio joj svoju knjigu "Vizija globalnog mira" te odgovarao na pitanja o Bosni i Hercegovini... Turskoj, različitim reakcijama koje nerijetko izazovu njegovi nastupi, Aliji i Bakiru Izetbegoviću...

Odlazite u Sarajevo da primite nagradu "Isa-beg Ishaković". Šta je još na dnevnom redu ove posjete?

- Prvo, moram reći da sam jako sretan što ću posjetiti Bosnu i Hercegovinu nakon dvije godine. Velika mi je čast što ću primiti nagradu koja nosi ime osnivača Sarajeva Isa-bega Ishakovića. Ova nagrada je i dobra prilika za ponovni susret sa braćom i sestrama u BiH. Ovom prilikom sastaću se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ostalim članovima Predsjedništva, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom. Naš cilj je daljnji razvoj bilateralnih odnosa koji su trenutno savršeni. Narod Bosne i Hercegovine, kao i osnivač današnje BiH rahmetli Alija Izetbegović, kod mene imaju veoma važno, posebno mjesto.

Koliko znam, Vi ste jedan od posljednjih posjetilaca rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića prije njegove smrti. S obzirom na brojne interpretacije Vaših izjava, možete li podijeliti s nama sjećanje na te trenutke?

- Osim njegove porodice, ja sam vjerovatno posljednja osoba koja ga je posjetila. Kada sam saznao da je bolestan, bio sam u avionu, vraćao se iz Belgije u Tursku. Tada sam odlučio promijeniti svoj program i otići u Sarajevo da ga posjetim. Svi koji su bili sa mnom ostali su na aerodromu, a ja sam se odmah zaputio u bolnicu gdje je bio Alija. Razgovarali smo nasamo, bio je svega svjestan i izgledao je dobro. Ponudio sam mu da dođe u Tursku na liječenje. Zahvalio je i rekao da nema potrebe za tim. Rekao je: "Mene ostavite ovdje, dušu želim ispustiti ovdje, u svojoj zemlji. Želim biti sahranjen u svojoj državi."

Tako je govorio Alija

- Govorio mi je o odnosima naroda BiH i Turske. U jednom trenutku je rekao ovako: "Bosna je vama u amanet. Ne napuštajte ove prostore." Tog trenutka se jako dobro sjećam. Jako mi je drago što sam ga tad posjetio. Dan poslije stigla je vijest da je preselio na ahiret.

Kako biste ga opisali, ne kao lidera ili političara, kao čovjeka?

- Bio je divan čovjek. I prije nego je postao vođa, bio je jako mudar. Čovjek koji razmišlja, stvara, koji je jako volio svoju zemlju. Bio je osnivač moderne države BiH, duhovni vođa naroda. Historija ga je obavezala tome. To mi je otvoreno rekao: "Nisam prihvatio ulogu vođe što sam to želio. Uvjeti vremena su me natjerali na to." Njega pamtim kao mudru ličnost koju svi mi, zajedno sa narodom Bosne i Hercegovine, možemo uzeti za primjer.

Spomenuli ste da Vam je rekao: "Bosna je vama u amanet". Kako to danas razumijevate?

- Kao što sam rekao, rahmetli Alija je bio čovjek koji je bio svjestan dubokih historijskih, kulturnih i ljudskih veza između naroda Bosne i Hercegovine i Turske. On je želio da očuvamo ove dobre veze, ovaj amanet. Svi imamo odgovornosti po pitanju toga. Narod BiH i njeni politički predstavnici, mi kao Turska, pridajemo veliki značaj bilateralnim odnosima. U njegovim riječima vidim izraz velikog žrtvovanja za mir, stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Ali, dobro znate na koje reakcije su naišli citati ove Vaše izjave: dio BiH se protivi aktivnoj ulozi Turske u rješavanju problema na Balkanu. Kako gledate na to?

- Ne znam, meni je teško da shvatim reakcije te vrste. Ne možemo poreći historijske, kulturne i ljudske veze između naroda BiH i Turske. To je činjenica. Duboko ukorijenjene historijske veze također imaju značajnu ulogu u odnosima BiH i Turske, kao prijateljskih zemalja koje imaju zajedničke ciljeve. Naša jedina želja, kao države Turske, jeste mir, prosperitet i sigurnost svih naroda u BiH, Bosna i Hercegovina na onom mjestu koje zaslužuje u međunarodnoj zajednici. Turska će i u budućnosti, na svakom polju, nastaviti pružati podršku i doprinositi napretku Bosne i Hercegovine.

Post Reply

Return to “Drustvo”