Ide polako na bolje sa povremenim padovima
Imamo dvije godine da ga spremimo za školu
Moderator: spacebound
Imam iskustva kod pomaganja u jednoj udruzi, i od rodice mali je bio u spektru, ona zivi na zapadu i ima sve privilegije pa je dobar rezultat rada terapeuta.mentalist wrote: 03 Aug 2019, 18:20 Hvala svima na podršci![]()
![]()
Ide polako na bolje sa povremenim padovima
Imamo dvije godine da ga spremimo za školu
Zagorka wrote: 25 Sep 2019, 11:36
Imam iskustva kod pomaganja u jednoj udruzi, i od rodice mali je bio u spektru, ona zivi na zapadu i ima sve privilegije pa je dobar rezultat rada terapeuta.
Reći ću ti ono koliko znam iz svog rada s tom djecom premda uopce nisam od te struke.
Prvo ti čestitam na stavu jer sam se nagledala roditelja koji sebe sazeljevaju. Uvijek treba poći od stava da je njemu teže nego tebi.
kao prvo hvala ti![]()
![]()
Naučiti se nositi je dobar dio posla. Sad kad se nauce roditelji tek predstoji borba.
slažem se..
Imam iskustva s radom s penzionisanom defektologinjom, koja je za nekih 100 djece koja su dosla s dijagnozom autizma, odbacila 90 bar tih dijagnoza.
Ona je stara škola, genijalna je, (na žalost više nigdje ne radi), i kaze da je nervira sto danas apsolutno svaki poremecaj trpaju u autizam.
Jedno je imati ponešto iz spektra drugo biti autističan. Džeri Sajnfild ima nešto iz spektra.
imamo sličnog defektologa koji ga prati i ima isto mišljenje
Drugo, rad, rad i rad. To je krvav rad. Ok neurofidbek, ali ne drzi se toga. mislim da je to odrađeno dosta dobro, da ne treba više
probali smo sa raznim vitaminima i mineralima-ima rezultata-smiruju ga
Znam šta je kad počneš raditi od potpuno prazne ploče. Ne mozes djetetu u spektru reći:donesi svoje cipele.
Prvo sto ne zna šta su, a ako je zahtjev veći puno od mogućnosti to ga frustrira. A ako je puno manji, nista ne postižeš. Pazi na mjeru.
to već zna kao i puno stvari, znači sluša dosta naloga![]()
Dijete se nauči šta je cipela. Digne se cipela. Kaze glasno :ovo je cipela.
dosta razumije i čak ponavlja, ali malo upotrebljava, znači tu je "lijen"
Onda se isprinta mnoštvo slika i kazes mu :pokaži mi cipele.
Kad pokaže to je savladana lekcija ali iz prve ne ide.
(Ovo pišem da se shvati koliko truda treba dok usvoji običnu radnju).
svijesni smo toga
Još da kažem da puno različitih dijagnoza ima iste smetnje, manje-više.
To valjda kako koji terapeut napiše. Nije ni važno šta piše, drži se rada. Svakako će se mijenjati dijagnoza, vidjećeš. Kako napredujes dijagnoza ce se mijenjati. znam, zato i nemamo još pravu dijagnozu po savjetu defektologa
Nekad dođu djeca s malim oštećenjima pa se odu u veća a neka od kojih se ne očekuje mnogo čudo se napravi.
Za plej terapiju je velik, ona ide kad je skroz mali da privučes paznju. Sad bih ti svakako savjetovala ABBA metodu, dobro je istraži. Jedina pokazala rezultate.
Ne oslanjaj se samo na terapeute. Ti si terapeut. Edukuj se. Radi. Svaki dan. da, sve sami nažalost jer drugi roditelji su rezervirani
Piši mi kakav je motorički? Govori li? Koliko? Kakav je bio na početku? Koliko je sad star a kad ste počeli?
motorički je odličan, jer je to odradio sa dvije godine, trebalo ga je i tu pogurati
sad će brzo 5 godina, zato nam je malo panika
on nema autizam ni spektar, mada nekad tako izgleda (nekad se isključi, mada ima tu dosta genetike, to je sve kraće)
mislimo da ima ADHD sa poremećajem pažnje
sve je počelo prije godinu i pol dana, dakle imao je 3 i po godine
imao je jako dobar govor, motoriku i socijaliziranost
krenuo je u vrtić i onda je počeo padati, prestao sa govorom i počeo sa krikovima sa povremenim ispadima bijesa
dakle mislimo da ga je vjerojatno cjepivo vratilo nazad (BCG)
morali smo ga ispisati iz vrtića jer nije mogao
sada govori po jednu-dvije do tri riječi razgovijetno, ostalo mumlja
odavno ima pokaznu gestu
komunicira licem u lice, kontakt s očima sve duži, smije se i plače sa razlogom
Imaj na umu da će neke smetnje potpuno nestati, neke u pubertetu tek, a neke vjerojatno nikada.
Možda će malo odskakati od standarda i kad bude momak. Nije važno. Ti ćeš primjećivati više od okoline.
Koliko je socijaliziran? Je li regulisao kontrolu i sfinktera i kada?
dosta dobro, ganjamo ponovo vrtić jer mislimo da bi mu koristilo
to je regulirao prošle godine s povremenim "nezgodama" i to po danu -više zbog "lijenosti"
po noći je suh
Ajde za početak ovo pročitaj i piši.
I ne odustaj. Znam neke što su fakultete završili.
P.s..ima li dar neki, naginje li ka nečemu? zasada sport (lopta sa rukom i voli se rvati) i dobra memorija, drugo se još ne vidi, sluša glazbu, ne voli još crtat i pisat
Obično roditelji ovakve djece kad dođu u udrugu pa vide celebralne paralize isl, shvate da uvijek ima gore.
znam
Nije jednostavno ali nedaj se. Sretno i piši nam.
hvala puno![]()
![]()
taman je jedan odlični defektolog odradio 2 i po mjeseca sa njime, sad je otišao, ali rezultati se već vide
uglavnom, mislimo da je spreman za vrtić, ali je problem što nema asistenata, a ima masu drugih problema u organizaciji vrtića
također je spreman za logopeda, počeo je listati slikovnice
evo sad smo na nekoj prekretnici, pa ćemo vidjeti...
I ti Nida isto. Ako hoćeš.
Nida![]()
![]()
ADHD najčešće nestaje nakon puberteta, ali kod nekih ljudi ostaje cijeli život. Za njih se može reći da su "pravi" hiperaktivni ljudi.
Vrlo veliki broj poznatih znanstvenika, umjetnika i glumaca imao je ADHD: Albert Einstein, Thomas Edison, Bill Gates, Wolfgang Amadeus Mozart, Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Salvador Dali, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Tom Cruise, Jim Carrey, Henry Rollins, Brendon Urie i Will Smith samo su neki od njih
Možda nekakvih 6-7 %,barem koliko ja znam.mentalist wrote: 26 Sep 2019, 20:05 Zagorka,
često čujem tu rečenicu, defektolog mi rekao isto da se ne držim toga.
Nijje mi nešto jasno, koliko djece nikad ne progovori?
Znam jednu djevojčicu, ne sjećam se drugog primjera.![]()
Joooj Zagi, eto nikad prije nesto nismo puno se “sudarile” al vala da znas da si “vjetar u ledja”Zagorka wrote: 27 Sep 2019, 18:46 Nida![]()
![]()
Ti pokrivaš ženo za 4 terapeuta. To samo mame mogu.
Ne sumnjam ja uopće da ćeš uz taj tempo riješiti bar 90 % smetnji.
Ovo ti najozbiljnije govorim. Bravo za tebe.
Samo tu i tamo nađi sebi ispušni ventil. Znam da kompletan život okrećeš oko njega. Ali čisto da ne poklekneš kad bude u pubertetu.
I super je sto imas jedno dijete urednog razvoja. To puno pomaže.
Sretno![]()
Users browsing this forum: No registered users and 7 guests