Roditeljstvo: za i protiv

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Post Reply
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Roditeljstvo: za i protiv

Post by lejlamo » 28 Sep 2019, 12:07

Laser wrote: 28 Sep 2019, 11:27

Nakon svih roditeljskih iskustava, kad bih sam sa sobom posve racionalno porazgovarao, neodoljivo bih zaključio da je roditeljstvo nepotrebna muka, gubitak vremena, novaca, zivaca, zdravlja...

Tako gledajući, niko racionalan se ne bi odlučio za roditeljstvo.

Zato se opet vraćam na zov majke prirode, kao temeljni okidač, koji čak ni Srculence nemože objasnit.

tema ove emisije i jesu argumenti za i protiv. ti svoj postupak objašnjavaš neobjašnjivim zovom prirode. ok, tebi je to dovoljno., nekome nije.
ti bi bio spreman u stanju siromaštva napraviti dijete, neko ne bi.
da treba o svemu malo više razmisliti, treba. da nije dovoljno dobiti poziv od prirode, prema mom mišljenju, nije.

pa postoji i mnogo ljudi koji su antinatalisti, a jedan od razloga takvog opredjeljenja i razmišljanja nalaze u tome da u životu preovladava patnja, ima više razdbolja neugode, postoji hronična bol, a ne postoji hronična ugoda i tako.....ljudi razmišljaju izvan kutije.

Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 3 times

Post by Merlin246 » 28 Sep 2019, 12:14

A mi razmisljamo unutar kutije jel? :ljut

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 28 Sep 2019, 12:14

ma haj, ima raznih veličina kutija. :o

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14748 times
Been thanked: 25176 times

Post by Fuddo » 28 Sep 2019, 12:17

Jarane, ko da televizor kupuje pa gleda kako bi jeftinije prosla...lejla razocarala si kao zena i skojevka.
Dozvolite da se obratimo

Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 3 times

Post by Merlin246 » 28 Sep 2019, 12:21

lejlamo wrote: 28 Sep 2019, 12:14 ma haj, ima raznih veličina kutija. :o
U kojoj ti zivis? 🤔
IMG_3998.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5392 times
Been thanked: 7713 times

Post by ina » 28 Sep 2019, 12:22

Zagorka wrote: 28 Sep 2019, 11:17
ina wrote: 28 Sep 2019, 11:15

Ja licno sebi to pravo ne dopustam.
Racionalne osobe, koje ne gledaju roditeljstvo samo kao produzetak ljudske vrste, mogu same razumjeti sta i kako za sebe.
Pa šta ćeš ako te pita? Kažem sta misli, šta ću. Nije da će moja ni presuditi, je li. Nekad ljudi imaju stav, samo traze potvrdu da nisu u krivu.
Ako me pita govorim o roditeljstvu iz svog nacina dizivljavanja. Ne zelim se fokusirati ni na nagovaranje niti odvracanje.

ina wrote: 28 Sep 2019, 11:15

Ja licno sebi to pravo ne dopustam.
Racionalne osobe, koje ne gledaju roditeljstvo samo kao produzetak ljudske vrste, mogu same razumjeti sta i kako za sebe.
Nakon svih roditeljskih iskustava, kad bih sam sa sobom posve racionalno porazgovarao, neodoljivo bih zaključio da je roditeljstvo nepotrebna muka, gubitak vremena, novaca, zivaca, zdravlja...

Zato se opet vraćam na zov majke prirode, kao temeljni okidač, koji čak ni Srculence nemože objasnit.
To je tvoje vidjenje. Slazem se da nije lahko biti roditelji, pogotovo dobar. Uvijek se preispitujes.
Kad smo muz i ja odlucili imati dijete, poslije gotov 8 god utabanih zajednickih puteva, zeljeli smo da dodje na svijet uz onoliko koliko smo smatrali da mu trebamo pruziti u datom trenutku. Naravno da zivot poslije moze da ima i razlicit odvitak, to niko ne negira.
Meni/nama nije bio dovoljan sam prirodni zov, koji je bio izrazito jak.
Svijest ima sidrište.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 28 Sep 2019, 12:22

Merlin246 wrote: 28 Sep 2019, 12:21
lejlamo wrote: 28 Sep 2019, 12:14 ma haj, ima raznih veličina kutija. :o
U kojoj ti zivis? 🤔
IMG_3998.JPG

neću te, sve iste.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 28 Sep 2019, 12:40

Nas narod se sprda, a nafaka stvarno nije zajebancija.
Dozvolite da se obratimo

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 390 times

Post by Mirelam » 28 Sep 2019, 12:52

Naravno da nije zajebancija. Primjera koliko hoćeš. Genijalci su u stanju da naprave kretene, kao sto i kreteni uspiju napraviti genijalce.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1391 times
Been thanked: 4606 times

Post by Laser » 28 Sep 2019, 12:58

lejlamo wrote: 28 Sep 2019, 12:07
pa postoji i mnogo ljudi koji su antinatalisti, a jedan od razloga takvog opredjeljenja i razmišljanja nalaze u tome da u životu preovladava patnja, ima više razdbolja neugode, postoji hronična bol, a ne postoji hronična ugoda i tako.....ljudi razmišljaju izvan kutije.
Prirodna želja za roditeljstvom nije kutijasto, kao što nije ni ljubav, strast, želja, mržnja, veselje, tuga...

Suprotno od toga, splet okolnosti, uticaj okoline, trendovi, duh vremena (nazovi kako hoćeš) nekako od ljudi načine kutiju u tom pogledu pa ne žele biti roditelji iz čisto pragmatičnih razloga. Tako "odlučuju" samo kompjuteri.

Premišljajući se između roditeljstva ili ne, uzimajući kao argumente za neroditeljstvo preveliku patnju, neugodu, oduzimanje slobodnog vremena... kutijasto je do daske.

Tu kutiju nazivamo egoizam. Ako kažeš da je i egoizam prirodan, bit ćeš u pravu...

Nigdje kraja. :D
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 28 Sep 2019, 13:04

Licne odluke koje treba postovati. Nisam pobornik samo jedne stvari. Karijera, novac, ekonomska stabilnost i onda radjati i praviti djecu u kasnim tridesetim ili ranim cetrdesetim. Bioloski sat je prekucao. Djeci trebaju roditelji a ne baba i deda.

medvjed23
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 1085 times
Been thanked: 968 times

Post by medvjed23 » 28 Sep 2019, 13:07

tema ove emisije i jesu argumenti za i protiv. ti svoj postupak objašnjavaš neobjašnjivim zovom prirode. ok, tebi je to dovoljno., nekome nije.
ti bi bio spreman u stanju siromaštva napraviti dijete, neko ne bi.
da treba o svemu malo više razmisliti, treba. da nije dovoljno dobiti poziv od prirode, prema mom mišljenju, nije.

čitala benatara?
too dark for finding my ground.. and trees.. shiver and sway..

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 811 times

Post by vila » 28 Sep 2019, 13:14

Mirelam wrote: 28 Sep 2019, 13:04 Licne odluke koje treba postovati. Nisam pobornik samo jedne stvari. Karijera, novac, ekonomska stabilnost i onda radjati i praviti djecu u kasnim tridesetim ili ranim cetrdesetim. Bioloski sat je prekucao. Djeci trebaju roditelji a ne baba i deda.
Naravno da treba postovati osobne odluke jer se netko ni ne vidi kao roditelj ili zbog nekog xy razloga ne zeli
Ja imam prijateljicu koja ne zeli djecu,razlog za to je genetska predispozicija (nebitno za sta)
Ostvarena na svim poljima ali ne zeli rađati...predobra osoba
Ta odluka ju je kostala raznoraznim brodoloma u zivotu
Ali ona je s tim ok i svi bi trebali biti ok ali nisu
Zabavljala se sa bivsim godinama i on je znao da ona ne zeli biti majka i tada mu kao to nije smetalo
A onda odjednom mu je pocelo smetati jer on zeli svoje djete..ne posvojeno nego svoje
I to je ok ...osim sto se toga sjetio prekasno
I u ocima okoline je ona ta koja je zla vjestica a zapravo je on "pizda"

A sto se tice bioloskog sata...ja uvjek kazem da majka priroda zna najbolje...
Znaci nije dzaba reproduktivna dob postavljena tako kako jest

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 28 Sep 2019, 13:15

medvjed23 wrote: 28 Sep 2019, 13:07

čitala benatara?
onako, površno i čisto informativno sam preletila neke odlomke...nisam detaljno iščitavala.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 28 Sep 2019, 13:18

Mirelam wrote: 28 Sep 2019, 13:04 Licne odluke koje treba postovati. Nisam pobornik samo jedne stvari. Karijera, novac, ekonomska stabilnost i onda radjati i praviti djecu u kasnim tridesetim ili ranim cetrdesetim. Bioloski sat je prekucao. Djeci trebaju roditelji a ne baba i deda.
Citav zivot je izazov, i imas taj prirodni ciklus, neko je to nedje tako postimo, Bog, svemirci, ili puka slucajnost...al tako fercera.
Moderno doba je donijelo feminizam, sebicnost, pa i kukavicluk, i onda ganjamo, cekamo, da nam se posloze plate, broj dana godisnjeg, bla bla bla...
Kad sve namiris, hos bebu.
A cojeku vakat carape za prosirenje vena nosat.
Kurca graha.
Dozvolite da se obratimo

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 811 times

Post by vila » 28 Sep 2019, 13:19

Fuddo wrote: 28 Sep 2019, 13:18
Citav zivot je izazov, i imas taj prirodni ciklus, neko je to nedje tako postimo, Bog, svemirci, ili puka slucajnost...al tako fercera.
Moderno doba je donijelo feminizam, sebicnost, pa i kukavicluk, i onda ganjamo, cekamo, da nam se posloze plate, broj dana godisnjeg, bla bla bla...
Kad sve namiris, hos bebu.
A cojeku vakat carape za prosirenje vena nosat.
Kurca graha.
I taman se odlucis...eto recesije :ooo
Pa i beba i vene i minus
Kukulele

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1391 times
Been thanked: 4606 times

Post by Laser » 28 Sep 2019, 13:22

Čak i sa tim čarapima, čak i u recesiji.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 28 Sep 2019, 13:23

Laser wrote: 28 Sep 2019, 12:58
Prirodna želja za roditeljstvom nije kutijasto, kao što nije ni ljubav, strast, želja, mržnja, veselje, tuga...

Suprotno od toga, splet okolnosti, uticaj okoline, trendovi, duh vremena (nazovi kako hoćeš) nekako od ljudi načine kutiju u tom pogledu pa ne žele biti roditelji iz čisto pragmatičnih razloga. Tako "odlučuju" samo kompjuteri.

Premišljajući se između roditeljstva ili ne, uzimajući kao argumente za neroditeljstvo preveliku patnju, neugodu, oduzimanje slobodnog vremena... kutijasto je do daske.

Tu kutiju nazivamo egoizam. Ako kažeš da je i egoizam prirodan, bit ćeš u pravu...

dobro.
koliko je želja za potomkom podređena libidu, okruženju u kojem živimo, tj. društveno nametnutim obrascima razmišljanja, a koliko je zapravo čista racionalna odluka?
može i ovo pitanje, koliko je egoistično donijeti na svijet osobu koju svjesno izlažeš, kako si sam naveo u prethodnim upisima, ekstremno lošim uslovima na samom početku njezinog života, a samo zbog svoje egoistične želje da imaš potomka, koji će te i kojeg ćeš bezuslovno voljeti?

može li se iz te perspektive posmatrati?

kutiju sam navela kao simbol jednostranog pogleda, ne kao vrijeđanje ili šta je već ko shvatio.....tema je takva da zahtijeva i drugačiji pogled. moje lično mišljenje evo nije ni bitno. razgovaramo...

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Mirelam » 28 Sep 2019, 13:26

Laser wrote: 28 Sep 2019, 13:22 Čak i sa tim čarapima, čak i u recesiji.
Sjednes na pod da se igras sa djetetom i poslije zoves zenu da te digne. :ooo

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 28 Sep 2019, 13:31

lejlamo wrote: 28 Sep 2019, 13:23
Laser wrote: 28 Sep 2019, 12:58

dobro.
koliko je želja za potomkom podređena libidu, okruženju u kojem živimo, tj. društveno nametnutim obrascima razmišljanja, a koliko je zapravo čista racionalna odluka?
može i ovo pitanje, koliko je egoistično donijeti na svijet osobu koju svjesno izlažeš, kako si sam naveo u prethodnim upisima, ekstremno lošim uslovima na samom početku njezinog života, a samo zbog svoje egoistične želje da imaš potomka, koji će te i kojeg ćeš bezuslovno voljeti?

može li se iz te perspektive posmatrati?

kutiju sam navela kao simbol jednostranog pogleda, ne kao vrijeđanje ili šta je već ko shvatio.....tema je takva da zahtijeva i drugačiji pogled. moje lično mišljenje evo nije ni bitno. razgovaramo...
Zasto egoizam?
Sta je egoisticno u tome sto nekom podaris zivot, ko sto su meni i tebi podarili?
Izlazes ga opasnosti?
Kakvoj?
Ko je to na ovom dunjaluku siguran i zasticen od bolesti, ratova, siromastva?
Nije niko.
Mi sto vise nacinjemo naku duboku filozofiju, postavljamo parametre za i protiv, trazimo jebene istine...sve smo blentaviji.
Zaljubi se, udaj se, i rodi sina. Sta tu...
Dozvolite da se obratimo

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”