Ja sam imao zamišljenog prijatelja, zvao se Braco. Kak tada u komšiluku nije bilo bogzna puno djece, a sestra bila beba da bih se igrao sa njom - zamislio sam prijatelja.
Moja kćer je imala bisera ali jedan je ostao zapečaćen. Imala je dvije godine tada. Sjedimo jedno jutro ona i ja, doručkujemo kad će ona:
“Tata, ja imam jednu bubu”
“Kakvu bubu?”
“U tomaku”
“U stomaku?”
“Da ovdje. Tu zivi. Moja da jede šada”
“Pa da. Daj joj da jede. A šta ako joj ne daš da jede?”
“Uh, onda ce ona umurt... Moja šad ješt”
- Mama, ja sam princeza.
- Jesi da, moja princeza.
- Da mama, princeza tuge.
- Kakve tuge????? Sad ćemo je otjerati,
samo mi reci zašto je došla.
- Gledala bih film sa sekom a
nisam naučila suru za mekteb...
Pasaga wrote: 27 Sep 2019, 19:01
...tako je kad se djete igra samo ....
Može biti da je i do toga.
U mom slučaju starije dvije su imale jedna drugu,vrlo mala razlika između njih,a najmlađa cijelu deceniju poslije došla
Niti je imala društva u komšiluku,niti su njih dvije bile često raspoložene da se igraju s njom.
Mama je mogla donekle zamijeniti vršnjaka,ali sve je to bilo tanko i slabo.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Pa ne bih rekla da to rade djeca koja nemaju djece za igru....
Sasvim normalna stvar da djeca u određenom razdoblju imaju imaginarne osobe sa kojima komuniciraju,i to vrlo ozbiljno... i to je super jer na taj način konstruisu svoj rječnik i svijet mašte... a i sebe kao ličnost.
Čupava wrote: 30 Sep 2019, 15:24
Sasvim normalna stvar da djeca u određenom razdoblju imaju imaginarne osobe sa kojima komuniciraju,i to vrlo ozbiljno... i to je super jer na taj način konstruisu svoj rječnik i svijet mašte... a i sebe kao ličnost.
Odrasla sam a ponekad razvezem poneki dijalog sa samom sobom.
Ma naravno da treba... najbolje se ispričamo sami sa sobom... svašta možemo reći... bez ljutnje...
Vrijeme za spavanje, sve obavili pripreme, masaža legla.... oke na pola 12, i sad ko običaju svaku noc krenem ja “hush little baby....” kad on meni “suti”
Toooo !!!
“the most beautiful thing you can wear is confidence”
Vrijeme za spavanje, sve obavili pripreme, masaža legla.... oke na pola 12, i sad ko običaju svaku noc krenem ja “hush little baby....” kad on meni “suti”
Toooo !!!
Super
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.