Roditeljstvo: za i protiv

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26727 times
Been thanked: 7056 times
Status: Offline

Re: Roditeljstvo: za i protiv

Post by Veca » 01 Oct 2019, 11:19

...Zagi, znas li ti/vi, da moje ime ima znacenje SRETAN/SRETNA?! ...hvala dragom bogu, zvijezdama, ma cijelom univerzumu, da sam rodjena pod sretnom zvijezdom :srce.......................ja sam u zivotu imala toliko negativnih stvari, dozivljaja, iskreno receno, ne znam da li bi to normalan covjek mogao preraditi :ovaj.............sve sam ja to, za se, pretvorila u pozitivu..................i kad mi netko podje nesto srat, ovoonoznas :ccc ...ma makni mi se sa ociju bolan, pregazim te k'o sa tenkdom (ovouzmitepozitivnojernegazimnikogdoklezinazemljinitisamseikadsvetilatonijebiomojart)

...sa ovom gavom, kao i sa onom glavom, nikad ne bih drugacije napravila, jer to ne bih bila ja, uvijek stojim iza svojih postupaka, bili pozitivni ili negativni! :djed
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times

Post by lejlamo » 01 Oct 2019, 13:51

imam potrebu još nešto napisati na ovu temu nakon što pročitah neke upise.

vratit ću se na one kutije koje spomenuh. ništa pametnije ni ne napisah na ovu temu.
jednoumlje prezirem, a očigledno je da većina učesnika na temi ne želi ni diskusiju, a ni promišljanje u više pravaca. žele ograničenost, komfor zonu i učmalost u mišljenju. ustvari to nije mišljenje, to je samo usvojeni obrazac bez kritičkog osvrta.

u jednom od upisa napisala sam da moje lično mišljenje i iskustvo nije toliko ni bitno, ali očigledno da legitimitet dobije lični splet okolnosti koji je, zapravo, plod slučaja, a ne odluke i planiranja. apsurd.

spominjete lične priče, pa svi ih imamo. možda je moja jednako ili više "bogata"/ "teška" pa sam na osnovu nje i zaključila da nije dovoljno pustiti se niz vodu , pa kako bude, a možda "samo" razmišljam u svim pravcima, ili je pak kombinacija oba slučaja. to je apsolutno nebitno za temu. bitno je imati više aspekata i uglova, razmisliti o svemu, a ne apriori odbacivati ili prihvatati bilo šta.

šta je sa velikim brojem majki koje napuštaju očevi djece kada saznaju da dijete ima većih razvojnih problema? razgovaraju li parovi o tome prije pravljenja djeteta? a sve su česšćadjeca sa većim poteškoćama.
šta je sa porodicama koje se raspadaju, djeca dodjeljuju domovima zbog ekstremnog siromaštva, nesposobnosti da se brinu i sl.?
šta je sa potrebama djece koju odgajaju djedovi i nene jer su roditelji otišli na bauštelu, vidjeli da nafaka ne pada s neba?
ili sa nepotpunim porodicama kada jedno od roditelja shvati da je zapravo jako teško odgojiti dijete pa je svima život pretvoren u patnju?

viđate li vi takvu djecu? ja da. svakodnevno.

ovdje govorim o preduslovima i stanju koje se moglo izbjeći i isplanirati. naravno, smatram da je nepotrebno, ali evo haman nije, spomenuti da se u životu događaju nepredviđene okolnosti. ali to nije do nas.
treba uraditi ono što jeste.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5411 times
Been thanked: 7752 times

Post by ina » 01 Oct 2019, 14:07

Nastavlja se, nastavlja :apl
Svijest ima sidrište.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 01 Oct 2019, 14:07

...e jbg. Lejla!

...tema je "za i protiv! ...ja sam skontala da se mozes upisati sa samo "za ili protiv!.................ali da se moze i licni zivot ili stav, iznijeti!..........pa ja ne mislim da smo svo ovdje na temi "maloumnici" :grana ...ja licno sam uvijek bila svoja, ali to ne znaci da sam suzenog uma i pogleda! :) ...svi mi znamo, sto se familija i djece tice, da ima jada i cemera :( ...ne volim i nikad nisam voljela planiranja u bocu, osim toga, takva planiranja se rijetko i ostvare!

:sunja

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 01 Oct 2019, 14:11

e, pade mi na pamet još i ova ilustracija.
trenutno sam uključena u jedan veći projekat vezan za obrazovanje. u fazi sam kada razmišljam jesam li ja spremna dati od sebe koliko taj projekat traži, je li vrijedno, jesam li ja najbolji izbor za to, hoću li moći u narednom periodu zbog toga normalno funkcionisati...i slična pitanja....

a nekome dovoljno da ga majka priroda pozove i kaže seksaj se, pravi dijete,i dijete bude.

a ja se toliko preispitujem o jednom projektu. s druge strane se radi o osobi.

koliko god se trudila skopčati, ne kopčam. :cudi

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 01 Oct 2019, 14:14

Veca wrote: 01 Oct 2019, 14:07 ...e jbg. Lejla!

...tema je "za i protiv! ...ja sam skontala da se mozes upisati sa samo "za ili protiv!.................ali da se moze i licni zivot ili stav, iznijeti!..........pa ja ne mislim da smo svo ovdje na temi "maloumnici" :grana ...ja licno sam uvijek bila svoja, ali to ne znaci da sam suzenog uma i pogleda! :) ...svi mi znamo, sto se familija i djece tice, da ima jada i cemera :( ...ne volim i nikad nisam voljela planiranja u bocu, osim toga, takva planiranja se rijetko i ostvare!

ama veco, skontala si ti mene....

osvrnula sam se na neke zaista bezvezne upise. ti si ispričala svoju priču, i okej...iz jedne perspektive je hrabrost, iz druge nepromišljenost i neodgovornost. ali dijete je došlo, ti dala maksimum, sve dobro ispalo, pozitivna priča. svaka čast.

ne može se sve planirati, ali dijete može i mora. o tome govorim.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 4710 times

Post by Laser » 01 Oct 2019, 14:15

lejlamo wrote: 01 Oct 2019, 13:51 imam potrebu još nešto napisati na ovu temu nakon što pročitah neke upise.

vratit ću se na one kutije koje spomenuh. ništa pametnije ni ne napisah na ovu temu.
jednoumlje prezirem, a očigledno je da većina učesnika na temi ne želi ni diskusiju, a ni promišljanje u više pravaca. žele ograničenost, komfor zonu i učmalost u mišljenju. ustvari to nije mišljenje, to je samo usvojeni obrazac bez kritičkog osvrta.

u jednom od upisa napisala sam da moje lično mišljenje i iskustvo nije toliko ni bitno, ali očigledno da legitimitet dobije lični splet okolnosti koji je, zapravo, plod slučaja, a ne odluke i planiranja. apsurd.

spominjete lične priče, pa svi ih imamo. možda je moja jednako ili više "bogata"/ "teška" pa sam na osnovu nje i zaključila da nije dovoljno pustiti se niz vodu , pa kako bude, a možda "samo" razmišljam u svim pravcima, ili je pak kombinacija oba slučaja. to je apsolutno nebitno za temu. bitno je imati više aspekata i uglova, razmisliti o svemu, a ne apriori odbacivati ili prihvatati bilo šta.

šta je sa velikim brojem majki koje napuštaju očevi djece kada saznaju da dijete ima većih razvojnih problema? razgovaraju li parovi o tome prije pravljenja djeteta? a sve su česšćadjeca sa većim poteškoćama.
šta je sa porodicama koje se raspadaju, djeca dodjeljuju domovima zbog ekstremnog siromaštva, nesposobnosti da se brinu i sl.?
šta je sa potrebama djece koju odgajaju djedovi i nene jer su roditelji otišli na bauštelu, vidjeli da nafaka ne pada s neba?
ili sa nepotpunim porodicama kada jedno od roditelja shvati da je zapravo jako teško odgojiti dijete pa je svima život pretvoren u patnju?

viđate li vi takvu djecu? ja da. svakodnevno.

ovdje govorim o preduslovima i stanju koje se moglo izbjeći i isplanirati. naravno, smatram da je nepotrebno, ali evo haman nije, spomenuti da se u životu događaju nepredviđene okolnosti. ali to nije do nas.
treba uraditi ono što jeste.
Takoe.

Prvo pred komisiju, donijet potvrdu o imovnom stanju, mentalnom zdravlju, garanciju države da neće bit recesije sljedećih 50 godina, potvrdu od lokalne gatare da je zagarantivana nafaka i još tako čitavu hrpu nekih dokaza, pa se onda parit.

Ko ne donese sve te potvrde, odmah to sterilisat.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 01 Oct 2019, 14:16

e, veco, o ovom upisu iznad sam govorila.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 01 Oct 2019, 14:23

Kompleksno je to danas... Sa jedne strane smo komformisti, koji ne idemo ispod minimuma, koji smatramo da je potreban za podizanje jednog djeteta... I tog sam stava. Mislio sam imati troje, ali mi priča nije išla na ruku :D
A sa druge strane imamo "haj biće" grupu... Stava, ako ima za troje ima i za četvoro, petoro, itd... I nekad je to išlo, danas je društvo drukčije, od standarda nadalje.
Ja se divim ljudima sa troje djece, ponajviše zbog vremena i ritma danas.
Umijeće je balans obaveza i odgoja. Teško spojivo u današnje doba.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 01 Oct 2019, 14:24

Sto ga Laser pretjeruje :rol
Svijest ima sidrište.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2908 times
Been thanked: 9166 times

Post by Duminjo » 01 Oct 2019, 14:28

Apsolutno sam za roditeljstvo. I jednog dana zelim biti otac a jedini uslov za to mi je, recimo tako, normalan partner.. Ostali Faktori me ne zanimaju i ne razmišljam o njima. Ko hoce da bude roditelj, biće. Ko nece, naci ce milion i jedan "izgovor".

Samo bih se osvrnuo na sebicnost koja se provlacila na nekim prethodnim stranicama.. Citam kako je sebican onaj ko hoce da bude roditelj, bez obzira na...
Po meni, sebican je onaj ko nece da bude roditelj jer mu je bitnije sve ostalo osim onog prirodnog. Gubimo se. Postajemo moderni. Hoćemo karijere, kurce, palce a osnovnu zivotnu obavezu preskacemo.

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 01 Oct 2019, 14:33

lejlamo wrote: 01 Oct 2019, 14:16 e, veco, o ovom upisu iznad sam govorila.
Ma vidi jednu stvar, a evo i da se upišem iako ne planirah, onaj ko je za bit će za, onaj ko je protiv bit će protiv i tu se sva priča završava.

Niti moje, niti tvoje niti bilo čije iskustvo sa roditeljstvom ne može to promjeniti.
Slažem se da ima neodgovornih roditelja, ali ovo tvoje razmišljanje meni izgleda, da banališem, ujutro kada otvorim oči prvo se pitam hoće li me zgazit šta kada šetajući ka poslu budem prelazio cestu.

Hoću reć, nikako ne možemo znati neke stvari ako iste ne probamo.

Postavljati sebi pitanje hoću li biti dobar roditelj (jeste polazna stavka da se bude) toliko opsežno kao što to ti opisa je ipak malo pretjerano.

Ja da sam tako razmišljao niti bih imao brak niti bih imao djecu, jer apsolutno sve činjenice su vrištale neeeeeeeeeee, od poslova, prostora za stanovanje pa nadalje.

Mislim da smo u sve to ušli "grlom u jagode", više ja nego moja supruga koja je upravo postavila milion i jedno takvo pitanje.
"ignorance is bliss"

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 01 Oct 2019, 14:34

Duminjo wrote: 01 Oct 2019, 14:28 Apsolutno sam za roditeljstvo. I jednog dana zelim biti otac a jedini uslov za to mi je, recimo tako, normalan partner.. Ostali Faktori me ne zanimaju i ne razmišljam o njima. Ko hoce da bude roditelj, biće. Ko nece, naci ce milion i jedan "izgovor".

Samo bih se osvrnuo na sebicnost koja se provlacila na nekim prethodnim stranicama.. Citam kako je sebican onaj ko hoce da bude roditelj, bez obzira na...
Po meni, sebican je onaj ko nece da bude roditelj jer mu je bitnije sve ostalo osim onog prirodnog. Gubimo se. Postajemo moderni. Hoćemo karijere, kurce, palce a osnovnu zivotnu obavezu preskacemo.
ne prepisuj mi postove koje pišem

:auf
"ignorance is bliss"

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 01 Oct 2019, 14:39

ina wrote: 01 Oct 2019, 14:24 Sto ga Laser pretjeruje :rol
Što pretjerujem?

Nećete vi tu pravit sirotinju.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 01 Oct 2019, 14:41

:heidi :zubi

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 01 Oct 2019, 14:53

Ma dajte molim vas. Kakvim izgovorima, kakvim nelogicnim opservacijama, djevojka uopste govori citavo vrijeme. :lupa

Lasere sa tobom sam u dalekim poljima pa ne bih ni da nastavljam.
I da nista mi "ne pravimo". :D
Svijest ima sidrište.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 01 Oct 2019, 15:03

ina wrote: 01 Oct 2019, 14:53 Ma dajte molim vas. Kakvim izgovorima, kakvim nelogicnim opservacijama, djevojka uopste govori citavo vrijeme. :lupa

Lasere sa tobom sam u dalekim poljima pa ne bih ni da nastavljam.
I da nista mi "ne pravimo". :D
Znala si za tu udaljenost prije pola sata?

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 01 Oct 2019, 15:13

Ti oko argumenta imas svoj nacin vidjenja. Ja moj. Neko treci, vlastiti itd
Zapagajit' cu :D jos jednom da sam za roditeljstvo sa sto cvrscom podlogom odgovornosti.
:mah
Svijest ima sidrište.

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5546 times
Been thanked: 7009 times

Post by Vanilla » 01 Oct 2019, 19:19

Čitam šta se sve ispisalo na ovoj temi i svako kroz svoje naočale gleda. Svako brani ono svoje, svoju istinu, i onda ovima što su za zvuči da ovi što su protiv lažu :hihi Sve što navodi i jedna i druga strana sigurno postoji sa razlogom (kroz ostvareno, kroz nadanja, gubitke, dobitke, razočarenja, uveseljavanje,...) - kod svakoga je drugačije samo što mi, ljudi, to ne poštujemo, htjeli bi da nametnemo ono svoje pa kad ne ide onda galamimo, vičemo, stojimo jedni nasuprot drugih :oklagija i da je sa što više buke.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3958 times
Been thanked: 2981 times

Post by Pasaga » 01 Oct 2019, 19:21

Vanilla wrote: 01 Oct 2019, 19:19 Čitam šta se sve ispisalo na ovoj temi i svako kroz svoje naočale gleda. Svako brani ono svoje, svoju istinu, i onda ovima što su za zvuči da ovi što su protiv lažu :hihi Sve što navodi i jedna i druga strana sigurno postoji sa razlogom (kroz ostvareno, kroz nadanja, gubitke, dobitke, razočarenja, uveseljavanje,...) - kod svakoga je drugačije samo što mi, ljudi, to ne poštujemo, htjeli bi da nametnemo ono svoje pa kad ne ide onda galamimo, vičemo, stojimo jedni nasuprot drugih :oklagija i da je sa što više buke.
lijepo si napisala ...
to samo govori,ako ces nesto,nemozes da se odlucis...
dobro je popricati sa ljudima....malo i sa(slusati)
...ali sa ljudima ....
Last edited by Pasaga on 01 Oct 2019, 19:23, edited 2 times in total.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”