Roditeljstvo: za i protiv
Moderator: spacebound
Re: Roditeljstvo: za i protiv
Ja ne mogu čitati misli, pa ni sigurno znati šta si htio reći. A prepostavka zaista jeste majka zajeba.
Tako da ću se ograničiti samo na ono šta si napisao, a napisao si da je postoje razlozi zašto bi trebala da nestane jedna grupa ljudi koja ti nije uradila ništa nažao i njen jedini grijeh je što joj se stavovi razlikuju od tvojih.
To ne da je van dobrog ukusa, to je na tragu nacizma i njhovog shvatanja Ubermenscha.
Ali, recimo da nisi dobro promislio prije nego to si se nespretno izrazio.
Tako da ću se ograničiti samo na ono šta si napisao, a napisao si da je postoje razlozi zašto bi trebala da nestane jedna grupa ljudi koja ti nije uradila ništa nažao i njen jedini grijeh je što joj se stavovi razlikuju od tvojih.
To ne da je van dobrog ukusa, to je na tragu nacizma i njhovog shvatanja Ubermenscha.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Pa dobro, ima se tu svašta nadodati. Razlog zbog kojeg smo mi uopste opstali i razlog zbog kojeg razgovaramo o ovakvim temama, pa i o nemanju djece, imaju isto polazište - a to je razvoj naše svijesti.Dorian wrote: 02 Oct 2019, 12:12Produženje vrste je nagon ugrađen u sva živa bića, uključujući i životinje, to jeste nas.Socrates wrote: 02 Oct 2019, 04:04
Roditeljstvo nije primaran nagon. Da je roditeljstvo primaran nagon, svi ljudi bi pravili djecu sve dok biološki to mogu.
Ljudi su vjerovatno jedina vrsta koja se potrudila da stvori mehanizme kontrole i susprezanja nagona.
To ne znači da ih nemamo, samo smo ih potisnuli.
Istina, ostale životinje ne razmišljaju o tome da li je opravdano imati djecu ili ne, ali treba napomenuti da je 99.99% vrsta koje su živjele na ovoj planeti izumrlo. To su milijarde vrsta u pitanju.
Koja je njima korist bila od nagona za produženje vrste?
I ne, nismo mi krivci za izumiranje ni hiljadu tih vrsta.
Razvoj naše svijesti, a i sve što ide sa tim, a to je prvenstveno tehnološki razvoj, je uslovio da nama roditeljstvo nije primarni nagon. Ili barem nekima od nas. Nastavak vrste se može obezbjediti na razlicite načine.
Da ne spominjem sad kloniranje. To je fizička manifestacija. Šta mi prenosimo danas sa koljena na koljeno? Znanje. To se može uraditi i na drugi način, ne samo razmnozavanjem.
. . . . . . . . .
My 2 cents:
To što jedna vrsta ima nagon za produženjem ne znači da će uspjeti da opstane, kako se te dvije stvari mogu staviti u koleraciju? Ako sutra otkrijemo da će za 2 godine meteor udariti u Zemlju i uništiti je, naš nagon za produženjem vrste nam neće pomoći protiv te objektivne okolnosti.
Ako nemamo potomke, kome ćemo prenijeti znanje? Još nismo otkrili način da komuniciramo sa drugim oblicima života na nivou potrebnom za prenos znanja, dakle prenošenje znanja ima smisla jedino ako ga prenosimo unutar sopstvene vrste, bilo horizontalno bilo vertikalno.
Nastavak vrste je trenutno moguć jedino roditeljstvom. Nebitno je da li je dijete nastalo "prirodno" ili tehnološki potpomognutom oplodnjom, ali trenutno nema drugog načina. Pod roditeljstvom, naravno, ubrajamo i supstitute (domove za nezbrinutu djecu, hraniteljske porodice itd).
Složio sam se u prethodnom postu sa tobom da je naša svijest potisnula nagon.
Potiskivanje želje, a nagon jeste želja, stvara frustraciju.
I zato smo jedina vrsta koja ima ozbiljan problem sa psihičkim zdravljem. A "civilizovanje" naše vrste svake godine taj problem povećava. Sve smo udaljeniji od naše prirode. Tehnloški, pa i društveni "razvoj" i promjene se dešavaju monogo brže od emocionalnih promjena i evolucije, tako da se biološki nismo prilagodili tim društvenim i tehnološkim promjenama, samo smo naučili da se suzdržavamo.
A onda to eksplodira na razne načine, uzimanjem psihotika kao "najmanjim zlom".
Da, moglo bi se o ovome nadugo i naširoko.
To što jedna vrsta ima nagon za produženjem ne znači da će uspjeti da opstane, kako se te dvije stvari mogu staviti u koleraciju? Ako sutra otkrijemo da će za 2 godine meteor udariti u Zemlju i uništiti je, naš nagon za produženjem vrste nam neće pomoći protiv te objektivne okolnosti.
Ako nemamo potomke, kome ćemo prenijeti znanje? Još nismo otkrili način da komuniciramo sa drugim oblicima života na nivou potrebnom za prenos znanja, dakle prenošenje znanja ima smisla jedino ako ga prenosimo unutar sopstvene vrste, bilo horizontalno bilo vertikalno.
Nastavak vrste je trenutno moguć jedino roditeljstvom. Nebitno je da li je dijete nastalo "prirodno" ili tehnološki potpomognutom oplodnjom, ali trenutno nema drugog načina. Pod roditeljstvom, naravno, ubrajamo i supstitute (domove za nezbrinutu djecu, hraniteljske porodice itd).
Složio sam se u prethodnom postu sa tobom da je naša svijest potisnula nagon.
Potiskivanje želje, a nagon jeste želja, stvara frustraciju.
I zato smo jedina vrsta koja ima ozbiljan problem sa psihičkim zdravljem. A "civilizovanje" naše vrste svake godine taj problem povećava. Sve smo udaljeniji od naše prirode. Tehnloški, pa i društveni "razvoj" i promjene se dešavaju monogo brže od emocionalnih promjena i evolucije, tako da se biološki nismo prilagodili tim društvenim i tehnološkim promjenama, samo smo naučili da se suzdržavamo.
A onda to eksplodira na razne načine, uzimanjem psihotika kao "najmanjim zlom".
Da, moglo bi se o ovome nadugo i naširoko.
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa ja sam striktno koncentriran na rezultat. Sorry na nesporazumu.
Al' eto pričamo.
Milijardama vrsta nagon ništa nije pomogao. Ti spominješ meteor, ali je činjenica da ogroman broj ovih izumiranja nije nastao zbog jedne specifične katastrofe, nego je bio dugotrajan proces izumiranja.
I treba napomenuti da mi svi ovdje pomalo izvrćemo činjenice. Ljudska vrsta nije uopste ugrožena zbog toga sto se ne razmnožavamo dovoljno, nego bih čak rekao da je suprotno. Mi postajemo ugroženi jer nas ima sve više.
Milijardama vrsta nagon ništa nije pomogao. Ti spominješ meteor, ali je činjenica da ogroman broj ovih izumiranja nije nastao zbog jedne specifične katastrofe, nego je bio dugotrajan proces izumiranja.
I treba napomenuti da mi svi ovdje pomalo izvrćemo činjenice. Ljudska vrsta nije uopste ugrožena zbog toga sto se ne razmnožavamo dovoljno, nego bih čak rekao da je suprotno. Mi postajemo ugroženi jer nas ima sve više.
. . . . . . . . .
Čitao sam podatke o neiskorištenom prostoru na planeti i za poljoprivredu i za stanovanje. Ima još mjesta, kako po tim podacima izgleda.
Nemoj se bukvalno hvatati za primjer kao što je meteor, katastrofe koje čine život nemogućim i uništavaju neku vrstu mogu biti dugotrajne ali ipak dovoljno brze da ta vrsta nema vremena da evoulira u vrstu koja će te promjene podnijeti. 50.000 godina je dovoljno vremena da promjena okoline uništi jednu vrstu, a nedovoljno da ta vrsta evoulira i opstane.
Mi postajemo ugroženi jer nam je takva priroda. Mi smo jedina vrsta koja lovi (proizvodi) više nego što joj treba, u tom procesu korsiti sve više i više resursa, a višak baca.
To će nas uništiti prije nego povećanje broja ljudi jer ako bismo se racionalnije ponašali prema resursima, mogli bismo podnijeti to povećanje.
Banalan primjer, ako bismo svi prihvatili kao normalno da ne uključujemo grijanje nego da hodamo u kućama u džemperima kada su temperature oko 15 stepeni, uštedjeli bismo mnogo resursa. Ali ne, hoću u novembru u kući da sam samo u gaćama.
Nemoj se bukvalno hvatati za primjer kao što je meteor, katastrofe koje čine život nemogućim i uništavaju neku vrstu mogu biti dugotrajne ali ipak dovoljno brze da ta vrsta nema vremena da evoulira u vrstu koja će te promjene podnijeti. 50.000 godina je dovoljno vremena da promjena okoline uništi jednu vrstu, a nedovoljno da ta vrsta evoulira i opstane.
Mi postajemo ugroženi jer nam je takva priroda. Mi smo jedina vrsta koja lovi (proizvodi) više nego što joj treba, u tom procesu korsiti sve više i više resursa, a višak baca.
To će nas uništiti prije nego povećanje broja ljudi jer ako bismo se racionalnije ponašali prema resursima, mogli bismo podnijeti to povećanje.
Banalan primjer, ako bismo svi prihvatili kao normalno da ne uključujemo grijanje nego da hodamo u kućama u džemperima kada su temperature oko 15 stepeni, uštedjeli bismo mnogo resursa. Ali ne, hoću u novembru u kući da sam samo u gaćama.
Last edited by Dorian on 02 Oct 2019, 13:22, edited 1 time in total.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1772 times
- Been thanked: 3353 times
Ja nisam rekao da. treba estati,da im treba zabraniti.itd.Dorian wrote: 02 Oct 2019, 12:39 Ja ne mogu čitati misli, pa ni sigurno znati šta si htio reći. A prepostavka zaista jeste majka zajeba.
Nego ce.oni svojim osobinama i djelima sami sebe dovesti do te situacije
I ako ro niej prirodna selekcija ja ne znam sta je
Nismo pozrtvovani kao nasi preci za potomstvo
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Zasto se ne obradjuje zemljiste, nasi preci su obradjivali ali su bili siromasni, sad je.fokus.na.individualizam, a ne neku.porodicu, zajednicu pleme its.Dorian wrote: 02 Oct 2019, 13:20 Čitao sam podatke o neiskorištenom prostoru na planeti i za poljoprivredu i za stanovanje. Ima još mjesta, kako po tim podacima izgleda.
Moze i to sto kazes a ko ce ti ici imati 5 eterodijete sa 22 godine i raditi na poljoprivredi, kad moze 'studirati se vjencati ziviti sa 30 godina i imati jedno eventualno dvoje
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Pa evoluiramo polako...Mutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:21Ja nisam rekao da. treba estati,da im treba zabraniti.itd.Dorian wrote: 02 Oct 2019, 12:39 Ja ne mogu čitati misli, pa ni sigurno znati šta si htio reći. A prepostavka zaista jeste majka zajeba.
Nismo pozrtvovani kao nasi preci za potomstvo![]()
Putujemo, ljetujemo, sjednemo na kavu, izlazimo na večere, izlasci uopće... Poklanjamo si stvari, emocijama dajemo značaj u životu...
Sve što prije generacije i generacije nisu mogle... Osim šačice odabranih.
I tu više nije primarno 7-10+ djece
Nećemo radi toga izumrijeti kao ljudski rod, a da će se struktura nešto izmijeniti, vjerojatno hoće.
No i kad migranti dodju u taj zapadni dio sa nekim standardom, u roku generacije, dvije, udju u isto...
Kako je Soc naveo... Ustvari nas je previše za ove resurse i potrebe.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Socrates
- Forum [Bot]
Racionalno korištenje resursa na globalnom nivou je opasna tema.
To podrazumijeva mnoge stvari. Do tog sporazuma ne može doći mirnim putem.
Al' hajde, malo smo off topic now.
To podrazumijeva mnoge stvari. Do tog sporazuma ne može doći mirnim putem.
Al' hajde, malo smo off topic now.
. . . . . . . . .
Ne obrađuje se zato što se ekonomski ne isplati onima koji vode glavnu riječ u profitu.Mutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:25Zasto se ne obradjuje zemljiste, nasi preci su obradjivali ali su bili siromasni, sad je.fokus.na.individualizam, a ne neku.porodicu, zajednicu pleme its.Dorian wrote: 02 Oct 2019, 13:20 Čitao sam podatke o neiskorištenom prostoru na planeti i za poljoprivredu i za stanovanje. Ima još mjesta, kako po tim podacima izgleda.
Moze i to sto kazes a ko ce ti ici imati 5 eterodijete sa 22 godine i raditi na poljoprivredi, kad moze 'studirati se vjencati ziviti sa 30 godina i imati jedno eventualno dvoje![]()
To je prva promjena koja mora da se desi. U ovih oko 10.000 godina civilizacije, sve je podređeno profitu. Prvo to moramo u sebi promijeniti, da ono koliko imamo definiše koliko vrijedimo, da nas materijalno bogatstvo definiše kao uspješna ljudska bića.
Ostale promjene će proisteći iz te promjene.
- Socrates
- Forum [Bot]
Ne znam. Zemlja se obrađuje u normalnim drzavama upravo zato što je to profitabilno.
Za današnju situaciju u regionu sto se toga tiče slobodno krivite komuniste. Nisu išli ukorak sa normalnim svijetom. Al" hajde, bar nismo skapali od gladi k'o desetine miliona Kineza jer se Mao igrao reforme.
Za današnju situaciju u regionu sto se toga tiče slobodno krivite komuniste. Nisu išli ukorak sa normalnim svijetom. Al" hajde, bar nismo skapali od gladi k'o desetine miliona Kineza jer se Mao igrao reforme.
. . . . . . . . .
- Mutevelija
- Selonačelnik

storm wrote: 02 Oct 2019, 13:29Pa evoluiramo polako...Mutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:21
Ja nisam rekao da. treba estati,da im treba zabraniti.itd.
Nismo pozrtvovani kao nasi preci za potomstvo![]()
Putujemo, ljetujemo, sjednemo na kavu, izlazimo na večere, izlasci uopće... Poklanjamo si stvari, emocijama dajemo značaj u životu...
Nećemo radi toga izumrijeti kao ljudski rod, a da će se struktura nešto izmijeniti, vjerojatno hoće.
No i kad migranti dodju u taj zapadni dio sa nekim standardom, u roku generacije, dvije, udju u isto...
Malo smo previše egoistični i egocentrični
Zašto biram da mi bude lakše, a ostalo kako bude, mada su prije ljudi računali na djecu, nisu penzije bile zastupljene, pa kad ostariš i iznemogneš samo se osloniš na djecu nek te izdržavaju
Sve je postalo "kao na traci" zadnji vijek.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Socrates wrote: 02 Oct 2019, 13:41 Ne znam. Zemlja se obrađuje u normalnim drzavama upravo zato što je to profitabilno.
Ko je obrađuje domicilno stanoništvo ili inostrani kmetovi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Pa eto, sam si odgovorioMutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:41storm wrote: 02 Oct 2019, 13:29
Pa evoluiramo polako...
Malo smo previše egoistični i egocentričninego nam preci, što ja ne bi mogao biti kao u mene djed prije 70 godina što je bio zidar, pa se žrtvovao za porodicu.
Zašto biram da mi bude lakše, a ostalo kako bude, mada su prije ljudi računali na djecu, nisu penzije bile zastupljene, pa kad ostariš i iznemogneš samo se osloniš na djecu nek te izdržavaju,a sad ima penzija a ima i staračkih domova.
Ponavljam, razvijamo se i gledati nazad khmm...
Ne mora to biti sve dobro, ali je tako.
Sve to u teoriji fino zvuči, ali sumnjam da će se netko vratiti i živjeti u one uslove.
Habibti, ya nour el - ain... 
Znate za izreku da nije sevap dati gladnom ribu, sevap je naučiti ga da peca.Mutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:42Socrates wrote: 02 Oct 2019, 13:41 Ne znam. Zemlja se obrađuje u normalnim drzavama upravo zato što je to profitabilno.
Ko je obrađuje domicilno stanoništvo ili inostrani kmetovia ko posjeduje zemljište i kapital.
Zemlje koje kontrolišu proizvodnju hrane na planeti kroz WTO i slične organizacije dobro paze da ostale zeamlje na postanu nezavisne od njihove hrane. I količine i sorti. Nje opasnost, Monsanta recimo, što kontroliše ko i kako koristi njihovo sjeme, nekak ontrolišu svoj proizvod. Nego što će ubiti biorazanolikost, što će na planeti biti samo 3 sorte njihovih jabuka, i ko god bude pokušao da uzgaja četvrtu sortu čije sjeme oni ne prodaju biće pravno i ekonomski uništen. Ili će biti napadnut kao "osovina zla".
Upravo.storm wrote: 02 Oct 2019, 13:45Pa eto, sam si odgovorioMutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:41
Malo smo previše egoistični i egocentričninego nam preci, što ja ne bi mogao biti kao u mene djed prije 70 godina što je bio zidar, pa se žrtvovao za porodicu.
Zašto biram da mi bude lakše, a ostalo kako bude, mada su prije ljudi računali na djecu, nisu penzije bile zastupljene, pa kad ostariš i iznemogneš samo se osloniš na djecu nek te izdržavaju,a sad ima penzija a ima i staračkih domova.
Ponavljam, razvijamo se i gledati nazad khmm...
Ne mora to biti sve dobro, ali je tako.
Sve to u teoriji fino zvuči, ali sumnjam da će se netko vratiti i živjeti u one uslove.
- Socrates
- Forum [Bot]
Obrađuje je onaj ko u tome vidi profit. Veoma jednostavno. Jbg, ti bi sad i da posjedujes zemlju i da je ne obradjujes. Može i to, ali nemaš nikakve koristi od toga.Mutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:42Socrates wrote: 02 Oct 2019, 13:41 Ne znam. Zemlja se obrađuje u normalnim drzavama upravo zato što je to profitabilno.
Ko je obrađuje domicilno stanoništvo ili inostrani kmetovia ko posjeduje zemljište i kapital.
Prodas onome ko hoće da je obrađuje. Takav je vakat. Najčešće su to veliki konglomerati, al' jbg. Takav vakat.
. . . . . . . . .
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 46 times
nije korektno da neodgovorne osobe lišavaš potomstva zbog svojih stavovaina wrote: 01 Oct 2019, 15:13 Zapagajit' cujos jednom da sam za roditeljstvo sa sto cvrscom podlogom odgovornosti.
![]()
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Mutevelija
- Selonačelnik

Socrates wrote: 02 Oct 2019, 13:52Obrađuje je onaj ko u tome vidi profit. Veoma jednostavno. Jbg, ti bi sad i da posjedujes zemlju i da je ne obradjujes. Može i to, ali nemaš nikakve koristi od toga.Mutevelija wrote: 02 Oct 2019, 13:42
![]()
Prodas onome ko hoće da je obrađuje. Takav je vakat. Najčešće su to veliki konglomerati, al' jbg. Takav vakat.
Oni se ne bave tim, ili Nijemci da rade u nekoj fabrici to rade Balkanci nece Nijemci šporkih poslova.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
Ja mislila govorićemo o našim razmišljanjima i iskustvima, a ono globalno zatopljenje i glad u Africi 
A ti Doriane vala kad promovišeš susprezanje nagona (za roditeljstvom) mogo bi ga malo i suspregnut kad mećeš prijateljevoj ženi....
A ti Doriane vala kad promovišeš susprezanje nagona (za roditeljstvom) mogo bi ga malo i suspregnut kad mećeš prijateljevoj ženi....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.