Instagram

Zanimljivi sajtovi, igrice i slično
Post Reply
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Status: Offline

Re: Instagram

Post by Bla » 02 Oct 2019, 15:34

kako si sigurna da nekoga poznaješ? :hm
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

Post by Julia-Klara » 02 Oct 2019, 15:40

toxic wrote: 02 Oct 2019, 15:34
Julia-Klara wrote: 02 Oct 2019, 15:06 Vezano za instagram, da pitam, posto se ne znalazim najbolje - postoje li sanse i nacin da se iskljuce one kao notifikacije, slike, clipovi, koji dolaze od ljudi koje ne poznajete?
Settings -> notifications -> pa tu podesis kakvu vrstu notifikacija zelis. Mozes sve da ih pauziras odredjeni vremenski period.
Nisam sigurna sta je ovo sto si ti navela. Jel ti profil javni il' privatni?
Privatni, ali mi rekose da je normalno da dolaze te notifikacije...A ne zelim ih, ne zelim nikog koga ne pratim
Ne znam ni sto imam instagram, ne vidim svrhu
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1672 times
Been thanked: 1505 times

Post by Tokmak » 02 Oct 2019, 15:44

uh dobro je...
ja mislio da je opet pao kad sam vidio da je dignuta tema...:br :br
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

toxic
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by toxic » 02 Oct 2019, 15:49

Julia-Klara wrote: 02 Oct 2019, 15:40 Privatni, ali mi rekose da je normalno da dolaze te notifikacije...A ne zelim ih, ne zelim nikog koga ne pratim
Ne znam ni sto imam instagram, ne vidim svrhu
Diskutabilno je sta je kome normalno :D.
Zaviri u podesavanja i postavi kako zelis, imas razlicite opcije. Meni je takodje privatni profil, al mi stories i postovi od nepoznatih izlaze samo ako kliknem na search. Pregledaj i listu, mozda ti se neko zaturio:)
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 02 Oct 2019, 15:51

najbolje da obriše, kad ne vidi svrhu :hm
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

toxic
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by toxic » 02 Oct 2019, 15:59

Bla wrote: 02 Oct 2019, 15:51 najbolje da obriše, kad ne vidi svrhu :hm
Tebi preporucujem da instaliras Komoot app, ako je vec nemas:)
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 02 Oct 2019, 16:10

ja mislio neka zeza a ti to ozbiljno :hm

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10017 times
Been thanked: 11901 times

Treba li ukinuti lajkove na društvenim mrežama?

Post by Krokodil Behko » 23 Dec 2019, 16:06

Image

Mnogi ne mogu razumjeti promjenu koju uvodi jedna od najpopularnijih društvenih platformi, ali je ona zapravo dobra za psihu korisnika Instagrama.
Već nekoliko mjeseci priča se o tome da će Instagram ukinuti javno prikazivanje lajkova na fotografijama svojih korisnika i o tome kako će ta promjena utjecati na ovu društvenu mrežu i influencere, ali se malo pričalo o tome kako taj potez utječe na ljudsku psihu.

Osnovna potreba ljudskog mozga, prema velikom broju istraživanja, nije se promijenila u posljednjih 10.000 godina. Prioritet je bila i ostala društvena povezanost, osjećaj pripadnosti zajednici, piše Business Insider.

Kada dobijamo lajkove, to pokreće centar mozga koji ovo shvata kao pohvale. S druge strane, kada ne dobijemo broj lajkova koji smo očekivali, to može izazvati negativne emocije i strah od odbacivanja, jer mozak konstantno vrši procjenu pripadamo li negdje ili ne.

To nas dovodi do temeljnog pitanja kako koristimo društvene mreže. Služe li nam ove platforme s lajkovima, komentarima i dijeljenjima da bismo potvrdili sliku koju imamo o sebi i koju želimo da drugi imaju o nama? Ili ih koristimo kako bismo izgradili društvenu zajednicu u kojoj se povezujemo s ljudima sličnim sebi, što nam pomaže u održavanju osjećaja pripadnosti?

Iako nam je svima zajednička potreba za pripadnošću, postoje generacijski trendovi i tendencije koji određuju kako se dolazi do tog cilja.

Naprimjer, oni koji pripadaju generaciji X, koji su odrasli sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, imali su neobične poslove prije nego što su našli standardno zaposlenje. Prema istraživačima, oni koji pripadaju ovoj generaciji najčešće su radoholičari skloni pretjerivanju u poslu koje dovodi do prerane premorenosti. Osim toga, za njih je karakterističan veliki broj razvoda. Generacija X, prema velikom broju istraživanja, teži se povezati s drugima preko posla i osobnih dostignuća.

S druge strane, milenijalce je uglavnom odgajala baby boom generacija, koja je stasala šezdesetih godina prošlog stoljeća. Njihov osjećaj pripadnosti je više društveno orijentiran. Milenijalci postaju finansijski nezavisni kasnije nego prethodne generacije zbog toga što naglasak stavljaju na formalno obrazovanje i jer su na tržište rada stupili u vrijeme svjetske ekonomske krize. Oni žele dobiti povratnu reakciju na poslu, jer su priznanje i odobravanje ili negiranje inkorporirani u njihov sistem vrijednosti tokom odrastanja.

Ova želja za potvrđivanjem samo je pojačana na društvenim mrežama, pa ove platforme mogu izazvati ozbiljnu patnju kod milenijalaca ako se počnu uspoređivati s drugima. Oni mogu usporediti broj lajkova ili pratioca ili mogu steći sliku da je nečiji život mnogo bolji od njihovog. Ukratko, ako su vas odgajali na principu usporedbe s drugima, odsustvo mehanizma uspoređivanja može vas dovesti do krize identiteta.

Što se tiče generacije Z, rana istraživanja ukazuju na to da oni, budući da su ih odgajali pripadnici generacije X, koji su bili fokusirani na posao i budući da su rasli u vrijeme procvata društvenih mreža, žude za autentičnim vezama kako bi mogli osjetiti pripadnost. Oni žele komunikaciju licem u lice, a tehnologiju više koriste kao sredstvo.

Bilo kako bilo, osjećaj pripadnosti je jedna od osnovnih ljudskih potreba, a društvene mreže su samo jedno od sredstava koje koristimo kako bismo je zadovoljili. Iako smo svjesni toga da je povezivanje s drugima mnogo više od potvrde putem lajkova, to ne znači da smo imuni na broj koji se nalazi ispod naše objave i da on neće utjecati na našu sliku o sebi.

Istraživanja potvrđuju da lajkovi na društvenim mrežama mogu pozitivno utjecati na nas, ali samo kratkoročno. Razina dopamina se podigne, ali nam je ubrzo potreban novi poticaj te vrste. Drugim riječima, lajkovi nas mogu nakratko usrećiti, ali nam ne hrane dušu.

Ostaje nam vidjeti hoće li izmjena koja nas čeka na Instagramu doprinijeti formiranju autentičnih zajednica, a samim tim i čvršćem osjećaju pripadnosti kod svojih korisnika. Hoće li se korisnici okrenuti drugim platformama na kojima mogu dobiti kratkoročnu potvrdu pripadnosti ili će se stvoriti nova, ugodnija atmosfera bez želje za natjecanjem s drugima?

(klix)

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4235 times
Been thanked: 4412 times

Re: Treba li ukinuti lajkove na društvenim mrežama?

Post by srculence7 » 24 Dec 2019, 01:24

Pa sad i ne bi bilo toliko pogubno, mnogo toga se bolje kroz komentare može izraziti, upitno je koliko je i jedno i drugo iskreno. Ovo je drugačiji vid komunikacije i često stvara neke lažne osećaje dopadljivosti, sigurnosti, svemoći itd. Nije retkost da mnogi i ne znaju objasniti šta njima svi ti lajkovi znače i što je to bitno. Ali samopotvrđivanje i jeste u ljudskoj prirodi kao i taj osećaj zajedništva :)
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by srculence7 » 24 Dec 2019, 01:37

Adaptirali bi se na promene. Nego mislim da ne bi bilo loše kao mera prevencije od zavisnosti da se uvede na primer ograničen broj postova, ograničeno vreme na nekoj društvenoj mreži, ograničen br. slika koji se tokom meseca može postaviti i tako to :valja

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by srculence7 » 24 Dec 2019, 01:54

Umerenost i dobra procena situacije, obzir prema drugima... dobitna kombinacija za dobre međuljudske odnose :DD

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Dec 2019, 09:50

srculence7 wrote: 24 Dec 2019, 01:24 Pa sad i ne bi bilo toliko pogubno, mnogo toga se bolje kroz komentare može izraziti, upitno je koliko je i jedno i drugo iskreno. Ovo je drugačiji vid komunikacije i često stvara neke lažne osećaje dopadljivosti, sigurnosti, svemoći itd. Nije retkost da mnogi i ne znaju objasniti šta njima svi ti lajkovi znače i što je to bitno. Ali samopotvrđivanje i jeste u ljudskoj prirodi kao i taj osećaj zajedništva :)

Svijet bi bio mnogo bolje mjesto, za život, ako bi ukinuli trgovinu oružjem i lajkove.

Provjerena matematika - imati bar 2000 prijatelja, na fejsu i to donosi makar 10 lajkova, za svaku sliku, pa raspali po deset komada na dan. Posebna pogodnost je ta da je na fejsu ukinut dislajk, jer on "uznemirava" one koji su ga dobili, tjera ih na depresiju, pojavljuje se i nesanica, jer se pitaju šta su toliko loše učinili :sok

Username
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Username » 24 Dec 2019, 09:53

Treba, i uvesti dislajk

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Mar 2021, 10:28

Sofia Vergara, u pedesetoj godini života
Zar nije mnogo zgodnija, od one Kejdžove japanerke?

Image

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15099 times
Been thanked: 14878 times

Post by Dori » 11 Mar 2021, 10:36

Krokodil Behko wrote: 08 Mar 2021, 10:28 Sofia Vergara, u pedesetoj godini života
Zar nije mnogo zgodnija, od one Kejdžove japanerke?

Image
Sofija zmaj....Zgodnija od mnogih..Prelijepa zena :srce
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8242 times
Been thanked: 19398 times

Instagram uklonio Icardijevu objavu. Žene, kako biste vi reagovale?

Post by Maja » 02 Apr 2021, 23:08

Image

Argentinski napadač Mauro Icardi objavio je fotografiju u parku sa suprugom Wandom Narom i njihovim psom, koja je zbog neprimjerenog opisa uklonjena od strane Instagrama.

"Moj pas i moja kuja", napisao je nogometaš PSG-a u opisu fotografije na kojoj je tagovao Wandu.

Icardijeva objava, koju je Instagram ocijenio neprimjerenom, a potom je uklonio, bila je preplavljena lajkovima i komentarima fanova, a komentarisala je i njegova supruga Wanda.

"Kako smiješno", napisala je Wanda uz ironični emotikon, ali kako to već biva, objava se brzo proširila društvenim mrežama i nije prošla nezapaženo.

Klix.ba

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2921 times
Been thanked: 24212 times

Re: Instagram uklonio Icardijevu objavu. Žene, kako biste vi reagovale?

Post by HAVANA » 02 Apr 2021, 23:11

Eki reakcije, cuj kako smijesno. :plavi Joj repa su cudo, sta zene sve sebi dozvole.Ne znam ni ko je ovaj al beli nakav sto ganja onu loptu tamo vamo i uzme milione...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 02 Apr 2021, 23:16

Pa nije instagram neki balkanski forum pa da si dozvoli svasta.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14439 times
Been thanked: 24325 times

Post by Fuddo » 02 Apr 2021, 23:17

Pa dobro,
Ako napise, my dog, and my bitch
To ako bukvalno prevedes ima negativno znacenje,
A vako je samo dio tog urbanog slenga medju danasnjim omladincima.
Vidim, plaho joj je krivo, ostavice ga i udat se za nekog Muteta na birou za zaposljavanje.
Aj bizi
Dozvolite da se obratimo

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce » 02 Apr 2021, 23:27

HAVANA wrote: 02 Apr 2021, 23:11 Eki reakcije, cuj kako smijesno. :plavi Joj repa su cudo, sta zene sve sebi dozvole.Ne znam ni ko je ovaj al beli nakav sto ganja onu loptu tamo vamo i uzme milione...
Ma nisi u pravu. To 'My dog and my Bitch' je samo znak za nesto sto je 'njegovo'. Zap***va teritoriju da prostis.

Bitch u slengu (medju parovima) je isto sto i 'babe' samo je vise seksi. Jedino sto nije u redu je sto je to stavio kao javnu objavu.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Post Reply

Return to “Internet”