Komunikacija i obrada informacija
Moderator: Krokodil Behko
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Komunikacija i obrada informacija
Dobro Soc,a moze i ostali, trebas olovku od Vece, znas da cu ja to komentarisati svakako, sta ces uradi?
- Traziti od druge osobe olovku
- Biti spreman na poduzu raspravu sa mnom, a treba ti samo olovka na par minuta
- Ignorisati moje komentare
- Nesto drugo?
- Nesto drugo?
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8760 times
Nekultura, podcjenjivanje, licemjerstvo... Nema čega nema.
Bitno je prodat muda pod bubrege
Bitno je prodat muda pod bubrege
Nemoj žurnalistiku.Julia-Klara wrote: 04 Oct 2019, 15:22 Evo malo vise:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Komunikacija
Da sad upisujem fakultet studirala bih komunikologiju i zurnalistiku
- Konsultant
- Legenda foruma

Na ovom topicu,pisite normalno, argumentovano. Manite se prostih recenica. Potrudite se malo.
Ako vam se ne svidja, ima ostatak foruma.
- lejlamo
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Been thanked: 2 times
ako mi je već potrebna vecina olovka, pa zatražit ću je od vece. ne vidim kakve veze ima treća osoba s tim.Konsultant wrote: 04 Oct 2019, 15:58 Dobro Soc,a moze i ostali, trebas olovku od Vece, znas da cu ja to komentarisati svakako, sta ces uradi?
- Nesto drugo?
ukoliko bi taj moj postupak prokomentarisala na neki od načina koje si prethodno opisao moja reakcija bi zavisila od trenutnog stanja, praga tolerancije i prethodnih iskustava u komunikaciji s tom trećom osobom.
za odgovor na to pitanje važna je konkretna situacija i konkretne osobe.
u globalu, uzvratim nekim prikladnim komentarom s kojim najčešće i završim takve dijaloge.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
okKonsultant wrote: 04 Oct 2019, 16:03 Na ovom topicu,pisite normalno, argumentovano. Manite se prostih recenica. Potrudite se malo.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Ne znam, Konsultant, u vezi olovke sam se izjasnio, manje - više.
Meni pada napamet izraz kolektivna inteligencija i koliko svi našim načinom komunikacije utičemo na nju.
Ja bih sad duže pričao o tome, ali bojim se da bi morao spominjati forumase pojedinačno, a to neću.
Da neko ovdje uleti da izmjeri kolektivnu inteligenciju ne bi baš imali sjajne rezultate.
A sve to dolazi od mljevenja, kako drugarica učiteljica Lejla reče.
Meni pada napamet izraz kolektivna inteligencija i koliko svi našim načinom komunikacije utičemo na nju.
Ja bih sad duže pričao o tome, ali bojim se da bi morao spominjati forumase pojedinačno, a to neću.
Da neko ovdje uleti da izmjeri kolektivnu inteligenciju ne bi baš imali sjajne rezultate.
. . . . . . . . .
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8760 times
Jedan od primjera zasto je jucer došlo do haosa na spomenutoj temi.Konsultant wrote: 04 Oct 2019, 16:03 Na ovom topicu,pisite normalno, argumentovano. Manite se prostih recenica. Potrudite se malo.
I Halali bogati za one testise
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25244 times
- Been thanked: 6631 times
Konsultant wrote: 04 Oct 2019, 15:46 Bravo, zasto jednostavno kad moze komplikovana.
Pitanje za zenske, je li vas doticni ikad pitao direct ala sta radis tad-tad, mozemo li izaci na dajt? Ili je bilo neko okolisanje, namisljanje...
Je li nekultuno pitati nesto direktno, da ne ispadne s neba pa u rebra?
...jeste i to mi je bas u redu
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Konsultant
- Legenda foruma

Ima sto zabija nos gdje ne treba a ti samo trazis svoju olovku. Ne mozes biti ravnodusna. Kombinacija percepcije s bezobrazlukom, a ti ni luk jela ni luk mirisala.
Evo jos jedna slicna situacija. Pada kisa, kreno sam negdje, vidim lejla nekog ceka. Trubnem, hos sa mnom. Joj moze cekam taxi nikako dobiti, trebam tu i tu. Nije problem taman cu tamo negdje, 5 min cu produziti putovanje, nije problem. Stanem, lejla izadje. Hvala, dovidjenja, dovidjenja. Tacka. Kraj. Al ... klinac nije tako.
Prosla dva dana sretne me neko, oppaaa ti je pokupi? Je li bilo dobro?
Sta dobro?
Pa onu.
Koju, sta?
Neki dan te vidim ulazi ti u auto.
Aa.... pa kisa padala trebala tu i tu, povezao je usput. Jes ljevalo Tito dragi.
Hahaha, jesi ti sta nalio?
Sta bolan?! Fak ju, poveo samo tu i tu ja ozenjen, ona ima muza, ima djecu. Alo samo p-o-v-e-z-a-o. [Vec se nerviras]
Eh dodje neka,pitam me da je odbacim negdje.
Haaa, sta sam ja taxi?!
Ali nju si poveo, a mene neces.
[Ostanes bez texta jer si samo to trebao neko povesti]
Pokvario se mob, odnesete na popravku. Radi. Rjeseno.
Ovdje to nije tako. Kako svariti neciju percepiju, bezobrazluk i namisljanje, a da ti samo dobijes, kazes ... nesto sasvim jednostavno.
Evo jos jedna slicna situacija. Pada kisa, kreno sam negdje, vidim lejla nekog ceka. Trubnem, hos sa mnom. Joj moze cekam taxi nikako dobiti, trebam tu i tu. Nije problem taman cu tamo negdje, 5 min cu produziti putovanje, nije problem. Stanem, lejla izadje. Hvala, dovidjenja, dovidjenja. Tacka. Kraj. Al ... klinac nije tako.
Sta dobro?
Pa onu.
Koju, sta?
Aa.... pa kisa padala trebala tu i tu, povezao je usput. Jes ljevalo Tito dragi.
Sta bolan?! Fak ju, poveo samo tu i tu ja ozenjen, ona ima muza, ima djecu. Alo samo p-o-v-e-z-a-o. [Vec se nerviras]
Haaa, sta sam ja taxi?!
Ovdje to nije tako. Kako svariti neciju percepiju, bezobrazluk i namisljanje, a da ti samo dobijes, kazes ... nesto sasvim jednostavno.
- Konsultant
- Legenda foruma

Ne skontah nista.Socrates wrote: 04 Oct 2019, 16:09 Meni pada napamet izraz kolektivna inteligencija i koliko svi našim načinom komunikacije utičemo na nju.![]()
Da neko ovdje uleti da izmjeri kolektivnu inteligenciju ne bi baš imali sjajne rezultate.![]()
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2963 times
- Been thanked: 3367 times
tako je. *ebes forum na kojem temu o komunikaciji neces shvatiti ozbiljno.Konsultant wrote: 04 Oct 2019, 16:03 Na ovom topicu,pisite normalno, argumentovano. Manite se prostih recenica. Potrudite se malo.
- Socrates
- Forum [Bot]
Mislim da bi mnogo manje nesporazuma bilo da dignemo razgovore na malo visi nivo. That's all.Konsultant wrote: 04 Oct 2019, 16:26Ne skontah nista.Socrates wrote: 04 Oct 2019, 16:09 Meni pada napamet izraz kolektivna inteligencija i koliko svi našim načinom komunikacije utičemo na nju.![]()
Da neko ovdje uleti da izmjeri kolektivnu inteligenciju ne bi baš imali sjajne rezultate.![]()
Mi imamo 300 postova dnevno minimum u kojima se opali citat i ispod se doda dvije riječi. Većina tih postova bi zapravo trebalo i moglo na pp.
Ja bih se osvrnuo i na onu katastrofu na zaključanoj temi, ali ne čini mi se da.je primjereno.
. . . . . . . . .
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
pa zašto bi to vario?Konsultant wrote: 04 Oct 2019, 16:25 Ima sto zabija nos gdje ne treba a ti samo trazis svoju olovku. Ne mozes biti ravnodusna. Kombinacija percepcije s bezobrazlukom, a ti ni luk jela ni luk mirisala.
Sta dobro?
Pa onu.
Koju, sta?
Haaa, sta sam ja taxi?!
kada neko zapitkuje o stvarima koje ga se ne tiču, daje neumjesne komentare, provocira ...pa dovoljno je reći da ga se ne tiče, to može biti iskazano i neverbalnim putem ili na neki drugi način dati doznanja da ne želiš nastaviti dalju komunikaciju na tu temu.
na studiju sam imala predmet kultura govora. predavao mi je prof. milan šipka...to mi je bio jedan od najdražih predmeta...
Last edited by lejlamo on 04 Oct 2019, 16:47, edited 1 time in total.
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Socrates wrote: 04 Oct 2019, 15:53 To meljenje, kako ga Veca nazva, je dugotrajni proces u kojem se komunikacija spušta na taj nivo.
Ako svi meljemo, ili, barem, pristajemo da je to meljenje osnovni vid komunikacije, nikad ne možemo očekivati drugačiji vid komunikacije.
I, prije ili kasnije, ćemo i sami imati nesporazume zbog tog nivoa.
Recimo, u pravom životu, ja znam kako da dignem grupnu komunikaciju na viši nivo. I nema šanse da budem dio takvog meljenja.
Već na forumu![]()
...Sokrate, baaaa .............ovaj forum ti nije pravi zivot-reala, i vjeruj mi, nikada ga neces podici na taj tvoj nivo-jednostavno, nije tako kompiciran-imas par filozofskih tema, ispucaj se na njima (ako imas s kim) ili trazi sebi neki forum gdje ce samo gledati u te i pljeskat'!
...recimo, u pravom zivotu ti, ako bi se tako ponasao i meljo-taj tvoj neki nivo, vjeruj mi, Veca bi ti dala maximalno 2h ito samo iz ljudskog postovanja! ...ne kazem da si glup, boze sacuvaj, citam te, a ponekad i lajkam, nije to u pitanju, nego je u pitanju nacin na koji ti, taj nivo hoces da, pod svaku cijenu odrzis!
...sto se tog famoznog nivoa tice, mogu se spustiti, mogu se podici a mogu sa neke srednje razine komunicirati, zavisi s kim
- Veca
- Uvijek slobodna!

...haj, nea veze, nastavi Sokrate!
- Konsultant
- Legenda foruma

Zakljucana tema, koga brige. Nema veze s ovom. Ovi sto kratko nesto pisu zdravo. Nece.
Situacija2, desila se pa cu je malo prosiriti iskombinovati i meni se nesto slicno poslovno desilo.
Lejla bila na sastanku s ministrom, direktoricom i nesto pitala. Ministar eskivirao, tu je da prima platu nemoj ga sta. OK.
Lejla uradi kako misli da je najbolje. Poslje nekoliko dana, hooop eto direktorice puse joj za vrat, sto si tako uradila???
Pa pitala sam ministra, on eskivirao, direktorica presutila, lejla uradila sto je mislila da je najbolje, hop razbi joj se od glavu.
Zelis dobro, ispadne lose, razbije ti se od glavu.
Kada je marketing u pitanja, imas template, de nahvali proizvod, de reci povoljan, de reci domaci je, pobudi emocije...
Sta u slucajevima kada dekodiranje poruke ode gdje ne treba?
Srcuuuuleeeeee. Gdje li je nestala
Opet, imate neki problem, zaguglate. Rjeseno. Ovdje nije tako, a realnost je. Google ne pomaze
Situacija2, desila se pa cu je malo prosiriti iskombinovati i meni se nesto slicno poslovno desilo.
Lejla bila na sastanku s ministrom, direktoricom i nesto pitala. Ministar eskivirao, tu je da prima platu nemoj ga sta. OK.
Lejla uradi kako misli da je najbolje. Poslje nekoliko dana, hooop eto direktorice puse joj za vrat, sto si tako uradila???
Pa pitala sam ministra, on eskivirao, direktorica presutila, lejla uradila sto je mislila da je najbolje, hop razbi joj se od glavu.
Zelis dobro, ispadne lose, razbije ti se od glavu.
Kada je marketing u pitanja, imas template, de nahvali proizvod, de reci povoljan, de reci domaci je, pobudi emocije...
Sta u slucajevima kada dekodiranje poruke ode gdje ne treba?
Srcuuuuleeeeee. Gdje li je nestala
Opet, imate neki problem, zaguglate. Rjeseno. Ovdje nije tako, a realnost je. Google ne pomaze
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2963 times
- Been thanked: 3367 times
od poteskoca u kognitivnoj komunikaciji meni je najgora bukvalna interpretacija
i tudja i sopstvena.
to mi teze pada i od povrede mozga, usporenog procesiranja informacija, nemogucnosti uvida u situaciju i razumijevanja, problema sa memorijom, koncentracijom, rjesavanjem problema...
najteze mi je prevazici problem u komunikaciji kad nastupi zbog bukvalne interpretacije (nesposobnosti prepoznavanja humora, sarkazma, suptilnih nijansi u razgovoru).
ti pitas kako najbezbolnije komunicirati.
1. slusanje. to je vjestina vrijedna poliranja do savrsenstva. slusanje drugog podrazumijeva i obuzdavanje ega i da se fokusiras na drugu osobu (sta govori), a ne na svoje misli dok drugi govori. podrazumijeva i pristojnost i uvazavanje.
2. jasno i precizno izrazavanje. vrijedi uloziti trud u artikulisanje misli.
uspjesno komunicirati je vjestina koju treba savladati, jer komunikacija je sve.
ovo pod 1. slusanje naravno radi dok te neko ne izbezumi
jasno ima izuzetaka, ali vrijedi razmisliti pa to kod sebe promijeniti. trudim se ali ne znam koliko u tome uspjevam. jer da ne bih bila krivo shvacena ali ni izdala sebe usput, vjecno trazim balans. a na slusanju bas radim, work in progress.
fina tema.
to mi teze pada i od povrede mozga, usporenog procesiranja informacija, nemogucnosti uvida u situaciju i razumijevanja, problema sa memorijom, koncentracijom, rjesavanjem problema...
najteze mi je prevazici problem u komunikaciji kad nastupi zbog bukvalne interpretacije (nesposobnosti prepoznavanja humora, sarkazma, suptilnih nijansi u razgovoru).
ti pitas kako najbezbolnije komunicirati.
1. slusanje. to je vjestina vrijedna poliranja do savrsenstva. slusanje drugog podrazumijeva i obuzdavanje ega i da se fokusiras na drugu osobu (sta govori), a ne na svoje misli dok drugi govori. podrazumijeva i pristojnost i uvazavanje.
2. jasno i precizno izrazavanje. vrijedi uloziti trud u artikulisanje misli.
uspjesno komunicirati je vjestina koju treba savladati, jer komunikacija je sve.
ovo pod 1. slusanje naravno radi dok te neko ne izbezumi
jasno ima izuzetaka, ali vrijedi razmisliti pa to kod sebe promijeniti. trudim se ali ne znam koliko u tome uspjevam. jer da ne bih bila krivo shvacena ali ni izdala sebe usput, vjecno trazim balans. a na slusanju bas radim, work in progress.
fina tema.
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa draga moja Veco, u pravom životu ja tebi ne bih dao ni pola sata. Jednostavno, to je tako. Draga si mi i sve, al' o čemu bi mi imali pričati?Veca wrote: 04 Oct 2019, 16:43Socrates wrote: 04 Oct 2019, 15:53 To meljenje, kako ga Veca nazva, je dugotrajni proces u kojem se komunikacija spušta na taj nivo.
Ako svi meljemo, ili, barem, pristajemo da je to meljenje osnovni vid komunikacije, nikad ne možemo očekivati drugačiji vid komunikacije.
I, prije ili kasnije, ćemo i sami imati nesporazume zbog tog nivoa.
Recimo, u pravom životu, ja znam kako da dignem grupnu komunikaciju na viši nivo. I nema šanse da budem dio takvog meljenja.
Već na forumu![]()
...Sokrate, baaaa .............ovaj forum ti nije pravi zivot-reala, i vjeruj mi, nikada ga neces podici na taj tvoj nivo-jednostavno, nije tako kompiciran-imas par filozofskih tema, ispucaj se na njima (ako imas s kim) ili trazi sebi neki forum gdje ce samo gledati u te i pljeskat'!![]()
...recimo, u pravom zivotu ti, ako bi se tako ponasao i meljo-taj tvoj neki nivo, vjeruj mi, Veca bi ti dala maximalno 2h ito samo iz ljudskog postovanja! ...ne kazem da si glup, boze sacuvaj, citam te, a ponekad i lajkam, nije to u pitanju, nego je u pitanju nacin na koji ti, taj nivo hoces da, pod svaku cijenu odrzis!![]()
...sto se tog famoznog nivoa tice, mogu se spustiti, mogu se podici a mogu sa neke srednje razine komunicirati, zavisi s kim...licno, nikad nisam patila zbog nivoa, ali ti koji visoko lete, kod mene najlakse "nisko padnu!
![]()
I nemojte mi bogati šupljih o tome kako je ovo neki poseban forum gdje su normalne stvari nemoguće. Mi smo to napravili, a ne neka imaginarna kulturološka nemogućnost.
Hiljade foruma na internetu. Jel' ti odeš na neki njemački forum pa naiđes na ista bilo slicno, da ljudi do iznemoglosti kvotaju i dodaju pola rijeci?
I ne kažem, ja sam se navikao. Ali, onda dođe situacija kao jučer koja zahtjeva malo veći nivo kolektivne inteligencije. I nastane opsta katastrofa.
Ili ono jučer sa Fuddom i T. Ja sam ono namjerno prekinuo onako da ne moram gledati u sta će se razviti.
. . . . . . . . .
- Konsultant
- Legenda foruma

Zato sto imam problem. Recimo, treba mi usluga osobe X, ona takva. Volio bih da je sve tip-top. Imas li olovku? Imam. Evo nazad, hvala. Nema na cemu. Idealno. Rjeseno, odemo jos na janjetinu, porad olovke.lejlamo wrote: 04 Oct 2019, 16:43 pa zašto bi to vario?
kada neko zapitkuje o stvarima koje ga se ne tiču, daje neumjesne komentare, provocira ...pa dovoljno je reći da ga se ne tiče, to može biti iskazano i neverbalnim putem ili na neki drugi način dati doznanja da ne želiš nastaviti dalju komunikaciju na tu temu.
na studiju sam imala predmet kultura govora. predavao mi je prof. milan šipka...to mi je bio jedan od najdražih predmeta...
Jesi studirala, ali nisu mnogi, a niti imaju neki nivo kulture. Za tebe ne postoji meko i tvrdo ć? Nekom je to sasvim normalno.
Najrealnija situacija, morate se takvim osoboma komunicirati, pa makar i minimalno. Da mozete normalno komunicirati, ne bi bilo problema.