Komunikacija i obrada informacija

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Komunikacija i obrada informacija

04 Oct 2019, 22:49

Socrates wrote: 04 Oct 2019, 22:46 Zašto komuniciras onda na način koji ti ne pricinjava zadovoljstvo? :D.
Zato sto bi bilo pravo debilno da se svaki dan svadjam s nekim :hm :D.

Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]

04 Oct 2019, 22:51

Ma salim se.. ne volim svadje ni vrijedjanja.. ja volim kad se svi lazno volite ljubite i postujete 😊
kako na forumu tako i u rl

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 24731 times
Been thanked: 6459 times

04 Oct 2019, 22:54

...u svadji i upoznas covjeka, bas onako, ali bas! ;)
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]

04 Oct 2019, 22:56

Ja sa nekim forumasima u komunikaciji.

Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]

04 Oct 2019, 23:01

a ovako s nekima 😊

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27948 times

04 Oct 2019, 23:06

Merlin246 wrote: 04 Oct 2019, 23:01 a ovako s nekima 😊

Ti i Hanci :inasab
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

04 Oct 2019, 23:07

Kako biraš jedne a kako druge? :D.

Baš me interesira kako opće :p vršis selekciju?
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

04 Oct 2019, 23:10

Nemoj prebrzo komso zakljucivati.

Mislim da je merlin jedna od onih koja bi istog čovjeka izgrebala do krvi i milovala sve u roku od 10 sekundi. :valja
. . . . . . . . .

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

04 Oct 2019, 23:16

Tesko je oteti se dojmu da je ovo najvecim dijelom problem mentaliteta jednog naroda. Kolektivna svijest ove "nase" skupine ljudi je razvila vlastite norme ponasanja u verbalnoj komunikaciji. Specifican pristup, u kome nerijetko dominira ego koji se manifestuje kao bezobrazluk i kao takav je prepoznat kod normalne i razumne osobe. To bi mi bili oni navedeni primjeri.
E sad, nije da toga nema u u svim kutcima zemaljske kugle ili ploce :hm ali koncentracija te pojave bi bilo ono sto nas izdvaja od vecine, i ujedno i dovodi da imamo diskusiju o problematici ovog tipa. :hm
Question everything.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

04 Oct 2019, 23:44

Englezi, Francuzi, Kanadjani, Amerikanci, itd. ne razgovaraju o komunikaciji?

Ne da imaju diskusije, nego imaju seminare na kojima predavači dižu ogromne pare.

Svjetski filozofi raspravljaju o tome nadugačko i nasiroko, pa čak ima i feministička struja koja tvrdi da je zero sum game način iznošenja filozofskih postavki razlog zašto se vise žena filozofa ne može izboriti za mjesto pod suncem.

Professional Development Days u mnogim firmama su posvećeni komunikaciji skoro svake godine.

Na kraju krajeva, pogledajte rasprave u parlamentima ovih zemalja.
. . . . . . . . .

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

05 Oct 2019, 00:58

prvi koji pogleda raspravu u parlamentu neka mi se javi :hm
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

05 Oct 2019, 01:09

To je najmanji napor od svih ponuđenih.

Druga opcija je da se zaključci ne donose naslijepo. :pusi

Ili da se donose naslijepo. Zaključci. To je treća opcija.
. . . . . . . . .

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

05 Oct 2019, 04:24

Pocela tema o komunikacijama, interpretiranju, shumovima i razumjevanju informacija... Gdje sad sve ode. Jos jedan primjer :) Hvala JK na moderaciji.
slusamo da odgovorimo, ne da razumijemo. I to je to!
zalaziti u rasprave s vama, ode se predaleko, zavrsi na nekim licnim uvredama (kao i uvijek kada odredjeni ljudi komuniciraju).
E to je to, samo sto ste uvaljeni u to, ni krivi ni duzni i ...

Da nastavimo i vratimo se onom o cemu je tema. Vidim da ovo shvacate u stilu odgovorit/uradit cu tako i zavrseno. .E problem je sto je to vama recimo normalno, medjutim drugom nije i nastavlja se komplikovati situacija. Mozda je to i do mentalita sto rethna kaze... Pokusat cu navesti par primjera.

Situacija 1A: Drskost koja ne moze stati
Osoba A pita nesto osobu B. Osoba C koju niko nista nije pitao komentarise neumjesno, osoba B diskretno i kulturno kaze stavi do znanja, osoba C opet odgovori. Od obicne komunikacije nastane rasprava u kombinaciji s drskoscu koja ne prestaje. Kada cete stati u komunikaciji s osobom koja je drska? Ja vise on vise ... skacismo se... Gdje je kraj, vrijedi li raspravljati i do koje mjere?

Situacija 1B: Ti ga meni, ja ga tebi
Osoba A pita nesto osobu B, osoba C koju niko nista nije pitao komentarise neumjesno, osoba B diskretno i kulturno kaze stavi do znanja, osoba C usuti. Presjekli ste,ne zelite dalju komunikaciju. Zavrseno na prvi pogled. Prodje malo vremena, trazite od osobe C, vidite da je tu neka distanca i da ta osoba vise ne zeli vam ni poslovno pomoci, a duzna je. Opstruira. Pocnete kontati po glavi sto je tako, pokusavate objasniti, jednostavno osoba C pici po svom. Jos vas odcvika nadredjenoj osobi D, roditeljima... kako ste drski kako ste vaki naki. Logicno nit luk jeli nit luk mirisali, a postali ste krivac.

Situacija 2: Interpretacija, doktorska desertacija
Pitali ste nesto osobu ili joj rekli, zavrsila se ko prica. Poslije nekog vremena saznate milion varijanti interpretacija sta je ta ili sporedna osoba C koja je samo to slusala izvezla, interpretirala. Obicna recenica se poslije nekog vremena interpretira drugacije, pogotovo kad se prenosi preko vise osoba bas kao u videu. I krene komplikacija sta si ti rekao, sta si mislio, sta je sve ko sta rekao, dakle od mrava postane slon.

Situacija 3: Samouvala
Osoba A i B komuniciraju, nesto diskutuju neprimjereno, zelite malo popraviti situaciju, hop situacija predje na vas. Osoba A se samo vama obraca, sta god joj kazete ona pici po svom i dalje samo prica svoju pricu. Kontate, sto mi je ovo trebalo??? Kako zavrsiti komunikaciju s osobom koja je vidno u svom nekom fazonu?

Situacija 4: Bezobrazluk, koji se ne popravlja
Osoba X vam je nesto neprimjereno odgovorila, odgovorili ste sto je vama logicno da recimo gleda svoj posao, da je pretjerala i tu prica stala. E bas i nije. U daljem periodu osoba X vas pocinje mezetiti hinljski. Nesto vam ga prc. Pokusate to objasniti ignorisati, Ne ide. Problemi su sto je ne mozete ignorisati, sto je u vasoj okoline, situacija postaje samo gora. Cesto je ova situacija na poslu ili siri krug porodice, neka okolina.

Situacija 5: Sto jednostavno kad moze komplikovano
Pitate nesto jednostavno, dobijete ljevi odgovor. Pokusavati ponovo vratiti komunikaciju na normalni tok jer samo pitate to i to, jednostavno, da ne moze jednostavnije. E pocinju vam podpitanja, sto ce to tako, sta ste htjeli reci...Sad se vec nervirate, kontate sta je u vama problem. Pitate jednostavno, interpretira se skroz kontra, nesto deseto.

Sve navedeno su primjeri iz realnosti. Na prvi pogled su ko jednostavni...puf vrati vam se nakon nekog vremena. Ovo po forumu je lako, sta god da se desi :x i rjeseno.
Realno je druga, nije problem u vama, nije da ste neskolovani... Onda cete reci 1000 ljudi 1000 cudi. OK, ali ste uvaljeni u neku cudnu situaciju, sta dalje?

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

05 Oct 2019, 04:39

Da naglasim, ovdje kako je problem komunikacija, objasniti nesto jednostavno, tako je i problem sto interpretacija poslije nekog vremena ode u nekom totalno drugom smjeru. Kad smo bili mali to bi se reklo djecija masta. Kao odrasli tu bude svega, bezobrazluka, nekulture, sex. kontacija, neobrazovanosti, zabijanja nosa... a cesto ispadnete krivac ili kontate sta rekoh/uradih pogresno.

Ako imate primjera, udrite samo bez konkretnih imena.

PieS. Moradoh napisati malo duzi post

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

05 Oct 2019, 09:38

Obzirom da smo na forumu pa ću se lično ograničiti na forum.
Imamo ovde i jednu dozu lonca i poklopca izmeđi komunikacije osobe A i osobe B. Da pojasnim, nešto kao i u neverbalnoj komunikaciji prilikom rukovanja dvoje ljudi, gdje se osoba A uvijek pokušava prilikom rukovanja postavit iznad osobe B, na način da njegova ruka bude poklopac, postavljajući se dominantno u odnosu na osobu B.
Slikovni Primjer:
Image
Sa druge strane, osoba B ne prihvatajući ulogu podređenog, uzvraća poklapajući drugom rukom ruku osobe A, postavljajući sebe u dominanti položaj.

Slikovni Primjer:
Image

Ovde dolazi do "nazovimo" konstantnog poklapanja i preklapanja u pisanoj komunikaciji između osobe A i osobe B što se u većini slučajeva svede na lične prepirke i odvodi temu u kontra smjeru gdje se onda u komunikaciju uključe i osobe B, C, D..... i nastane pičvajz :ooo
"ignorance is bliss"

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5195 times
Been thanked: 7349 times

05 Oct 2019, 09:39

Iako drustveno bice, covjek najcesce ima tendenciju, pobijediti sam. Ili uz sebi striktno birane. I mislim da je tu najveci problem. Umjesto: (mozemo pobijediti zajedno) . Sukob je sastavni dio zivota, i ako je vecinom zasnovan po spomenutom principu: pobijediti zajedno, moze se dozivjeti kao konfrontacija i dobra prilika za osobni rast.
U suprotnom ode komunikacija svojim tokom..
Mislim ode svakako.. :D. ali i neveselim pravcima.
Nije lahko nauciti razviti orijentaciju dijaloga..
Meni se zna desiti "zaboraviti" s kim razgovaram i kakav nacin komunikacije ta osoba inace zeli i preferira. Gledam povezati srce i glavu ali ni to nije jednostavno.
Svijest ima sidrište.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

05 Oct 2019, 09:51

ina wrote: 05 Oct 2019, 09:39 Meni se zna desiti "zaboraviti" s kim razgovaram i kakav nacin komunikacije ta osoba inace zeli i preferira.
Da, tako ispada moramo se nauciti. Real life.

Imamo 3 podteme:
Kako nauciti se komunicirati prema kome?
Kako svariti situaciju kada nakon nekoliko dana informacije odu u nezeljen pravac, pa postanu ono sto nije izvorno receno?
Kako traziti nesto na izgled prosto jednostavno, a da ne bude 100 podpitanja i nekih konotacija?

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5195 times
Been thanked: 7349 times

05 Oct 2019, 09:52

Konsultant wrote: 04 Oct 2019, 17:39 Meni se desilo.
Gradski prevoz, momak ulazi, pruza cenera, vozac nema sitno ti vratiti, momak odmah na zezanciju hahah jeste fukara na sta se spali, kad vozac planu ko ti je fukara, sta hoces ti... Ja ono kroz osmjeh haj udjes, 2-3 stanice, bice sitnih. Kad vozac to doceka na noz, sta nek udje, nek ponese sitnih, ne mogu ja svima razmjenjivati, vidis koliko je putnika.
Onda poce meni objasnjavati kako momak je nekulturan, ...

Kontam, hebem ti budalu sto se javih, sta sam tu ja kriv, sto meni objasnjava
Ovo si u nekoliko primjera spomenuo.

U ovom slucaju ja bih rekla da je vozac u pravu. Mada ne znam s kojim tonom se izjasnio. I tu moze biti problem.
Momak jeste nekulturan. Prvobitni problem.

Ti se umjes'o da "ublazis".. pa sa samim tim nisi ni totalno nevidljiv, u toku citave situacije. :cudi
Svijest ima sidrište.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

05 Oct 2019, 09:55

Da, u nekoliko primjera jer ispadnes kriv, obrate ti se vec nekako, a nit luk jeo nit luk mirisao.
Bili neslana shala, nakon toga poviseni tonovi.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

05 Oct 2019, 10:00

Konsultant wrote: 05 Oct 2019, 09:55 Da, u nekoliko primjera jer ispadnes kriv, obrate ti se vec nekako, a nit luk jeo nit luk mirisao.
Bili neslana shala, nakon toga poviseni tonovi.
I ja sam u moru tvojih primjera zapazila taj sa vozacem
I momak je dobio reakciju koju je i zasluzio
I u principu ti je to tako...komunikacija ode u smjeru kojeg sam postavis
Vecinom...ne uvijek
A sto se tice te krive intrepretacije od trecih osoba...najbolje se vratiti na prvi izvor i rascistiti sta imas
Sve ostale subjekte zanemariti

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”