Komunikacija i obrada informacija

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Komunikacija i obrada informacija

Post by lejlamo »

Konsultant wrote: 05 Oct 2019, 13:16 Pusti snahe, eskalira situacija od neceg bezze, nema mu narednih bar 7 dana, a ko zna kad ce khm... :oo
:D.

off topic....uopšte nisam za baka servis. štono kažu, da je dijete za baku i deku, rađali bi ga, al' nije. dijete treba da odgajaju roditelji, a za vrijeme posla da boravi u odgojno-obrazovnoj ustanovi, da proces socijalizacije teče svojim tokom.
djedovi i nene treba da uživaju u igri sa unucima, u izgradnji odnosa upravo na toj relaciji nena-unuk, a ne da mu bude zamjenski roditelj.

eto tako bi oblak izbjegao tih sedam dana teške robije i kazne, a komunikacija između snahe i svekrve štima.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 24050 times
Been thanked: 6282 times

Post by Veca »

...cuj Konsa, pusti snahe! :sok ...pa od snahe je sve pocelo, da je presutila, ti nikakvih problema ne bi im'o :ha :zubi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca »

...Lejla uvijek ima idealni kljuc za sve :zubi ...reala izgleda drugacije, perfekcija unistava medjusobne odnose, daj uvedimo malo umjetnosti u to! :)

:sunja
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo »

Veca wrote: 05 Oct 2019, 13:38 ...Lejla uvijek ima idealni kljuc za sve :zubi ...reala izgleda drugacije, perfekcija unistava medjusobne odnose, daj uvedimo malo umjetnosti u to! :)

:sunja

:D.
a ne fakat, napisala sam da je off..i mišljenja sam da je baka servis pogrešan potez, i otprilike napisala zašto.... i ne vidim zašto je nerealno.

a naravno da nije ideala, ali ja i pričam o reali.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant »

lejlamo wrote: 05 Oct 2019, 13:26 eto tako bi oblak izbjegao tih sedam dana teške robije i kazne, a komunikacija između snahe i svekrve štima.
Sta 7, ...oduljilo bi se to, nista sto je jednostavno ne ide svojim tokom. Znas onu pjesmu 70 i 2 dana... :pusi

E super, izgleda ubo sam tematiku. Hebali me onoliki primjeri.

Dakle, Oblak muz, Merlinka supruga, shebana,konta ni kriva ni duzna.
Sutra dan, dolazi Oblak s posla, rucka nema ili je nesto sklepano, Merlinka hladna rezervisana.
Vidi sta je. De bona pusti je pricat cu s majkom.
Merlinka:Sta sam ja kriva, uplac i na kauc.
Oblak: E vala mi vas je sviju dosta, jos me oni na poslu hebu u mozak, izadje i krhne vrata.

Merlinka sta ces? Nisi kriva, a da se izvines za sta?
Evo Veca ti je komsinica kaze do tebe je i to naljeva Oblaku.
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo »

begaj kons....mogo si sve ovo unovčiti pretočivši u scenarij neke serije, nešta.....narod voli cirkus :D.
što bi jednostavno....
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Veca wrote: 05 Oct 2019, 13:30 ...cuj Konsa, pusti snahe! :sok ...pa od snahe je sve pocelo, da je presutila, ti nikakvih problema ne bi im'o :ha :zubi
Haman si svekrva? :ooo
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Procita me...$$$. Puuu.... sta cu sad.

Meni se desila situacija ala ono s adapterom. Ispade zbog pogresne komunikacije, kriv sam, projekat ne ide dalje ili ti ga fina guta para.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

...nisam, Mirelam, a ja cu, akobogda, sa svojom snahom kao sa kcerkom :zubi ...ako me imalo bidne postovala! :)
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Julia-Klara wrote: 04 Oct 2019, 15:15 Ebo te, komunikologija se studira :cudi
Ne cudi me sto razlicito razumijemo, tumacimo, dozivljavamo receno :cudi
naravno da se studira, analizira, danas je Svijet doslono Globalno Selo :ok
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Merlin246
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 3 times

Post by Merlin246 »

Konsultant wrote: 05 Oct 2019, 13:44
lejlamo wrote: 05 Oct 2019, 13:26 eto tako bi oblak izbjegao tih sedam dana teške robije i kazne, a komunikacija između snahe i svekrve štima.
Sta 7, ...oduljilo bi se to, nista sto je jednostavno ne ide svojim tokom. Znas onu pjesmu 70 i 2 dana... :pusi

E super, izgleda ubo sam tematiku. Hebali me onoliki primjeri.

Dakle, Oblak muz, Merlinka supruga, shebana,konta ni kriva ni duzna.
Sutra dan, dolazi Oblak s posla, rucka nema ili je nesto sklepano, Merlinka hladna rezervisana.
Vidi sta je. De bona pusti je pricat cu s majkom.
Merlinka:Sta sam ja kriva, uplac i na kauc.
Oblak: E vala mi vas je sviju dosta, jos me oni na poslu hebu u mozak, izadje i krhne vrata.

Merlinka sta ces? Nisi kriva, a da se izvines za sta?
Evo Veca ti je komsinica kaze do tebe je i to naljeva Oblaku.
Kako ni kriva ni duzna. Zbog moje jezicine zeni puko film. I u pravu je svekrva. Fino joj cuva dijete i ova umjesto da kaze hvala ti i da joj cak i poklon donese ona njoj prigovara kako joj je obukla dijete, kao da ce na modnu reviju, cuj nije moderno. Ako nije moderno i po tvom ukusu, kazi iz postovanja hvala i kad dodjes kuci presvuci ga u nesto ljepse. Malo sto zena cuva njeno dijete jos mora da prati modne trendove.
Svaka normalna osoba bi shvatila da je pogrijesila, da je s tim nekoga uvrijedila i ispricala bih se. Osjecala bih se lose ne zato sto nema tko da mi cuva dijete vise, nego prvenstveno zbog svoje nezahvalnosti i zato sto sam je povrijedila. :cudi
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Iznenadjuje me Merlin :hihi
Anyway, sto bi rek'o Konjic, ajmo biti pozitivni. Sto vam vise takvih osoba i situacija prodje kroz zivot, svake sledecete cete lakse uociti i izbjeci. A ako se ne moze izbjeci, eventualno se bolje postaviti.
Question everything.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Nije moderno, svekrva obukla mu gumanjase, a ti krenula s prijateljica na kafu i sminkerski kafic. Oprala svekrva djetetu, tutni mu gumenjase. Nemas kad kuci, ides direct tamo.

Ni tu nije kraj. OK izvinula se, ko pomirili se ali vidis distancu kod svekrve. Dosla ti je snaha2 i soli ti pamet, meni svekrva nece cuvat djete, kako si mis, kako nemas svoje ja, kako zensko treba biti jako...prvo diskretno kaze joj da prepila, jok ova i dalje melje, prekipi ti i onda joj ga metnes tipa da si kakva, nasla bi posao,da je nesposobna...
E tu se snaha uvrijedi, na vratima izlazi, utrefi na muza, E vala zetino, ti bi ovoj svojoj trebao skratiti jezik i odfura.
Sad njemu upitnik gleda u tebe ti sikces, stuha te iznervirala...
Sta je?
Nije nista.
Sta nije, sta ti je rekla.
Nista, samo bi se svadjala.
Dobro, nemoj se ti svadjati.
Sta sad opet ja?
Dobro, prekini,nije mi do svadje.
Opet ja kriva, odes preko vrata, suze u ocima.
Sto vam vise takvih osoba i situacija prodje kroz zivot, svake sledecete cete lakse uociti i izbjeci. A ako se ne moze izbjeci, eventualno se bolje postaviti.
Stoji. Kada nastupa period da si naucen i hocete li u medjuvremenu nekog biskog u takvim situacijama udaljiti od sebe?
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Konsultant wrote: 05 Oct 2019, 15:57
Sto vam vise takvih osoba i situacija prodje kroz zivot, svake sledecete cete lakse uociti i izbjeci. A ako se ne moze izbjeci, eventualno se bolje postaviti.
Stoji. Kada nastupa period da si naucen i hocete li u medjuvremenu nekog biskog u takvim situacijama udaljiti od sebe?
Stvar individualne prirode i procesiranja stvari. I u toku skolovanja se ucenici razlikuju po sposobnosti apsorbovanja znanja i informacija, pa neki provedu duplo vise vremena da bi bili u korak sa onim pojedincima koji su to znanje vec usvojili za dosta manje vremena.
Tako je i sa zivotnim situacijama zrelijoj dobi.
Pojam bliskog bi se morao definisati; prijatelji, neki poznanici s kojima intenzivnije komuniciramo, porodica mozda, rodbina, bliznja - dalja. Ne mogu isti kriteriji biti za sve.
Question everything.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Do sada sam nesto prosao kurseva, vecinom ono biznis komunikacija. Vecih problema nisam imao, a korisno znanje iz ovih kurseva je nekih 10-20%, malo sam ispolirao rjecnik i to je. Ovo sto ukazuje u videu je odabir rijeci, kako ih sloziti. Posebno je bitno komuniciranje u konfliktnim situacijama kada se recimo na poslu zaguzva ili znati citati neverbalnu komunikaciju.
JK je odusevljena komunikologijom jer nekad recenice bas zabole, sto psihicki sto materijalno. Ako naletite na kakav link, okacite.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

rethna wrote: 05 Oct 2019, 16:06 Stvar individualne prirode i procesiranja stvari. I u toku skolovanja se ucenici razlikuju po sposobnosti apsorbovanja znanja i informacija, pa neki provedu duplo vise vremena da bi bili u korak sa onim pojedincima koji su to znanje vec usvojili za dosta manje vremena.
Pojam bliskog bi se morao definisati; prijatelji, neki poznanici s kojima intenzivnije komuniciramo, porodica mozda, rodbina, bliznja - dalja. Ne mogu isti kriteriji biti za sve.
Huh, mislim da nije vise toliko, komuniciranje se izucava. Ovo oko kratkih kurseva po internetu, vecinom se svede na poslovni dio zato sam otvorio temu, zivotnu. U principu jeste jednostavno, samo nehtjeci zagorca vam zivot.
Blizak je onaj kome bi mogao nesto privatno reci, posuditi novac... Neki uski krug prijatelja bas bitnih, krvno srodstvo prvog reda itd.
Imate slucajeva rodbine pa ne pricaju medjusobno.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Konsultant wrote: 05 Oct 2019, 16:24
rethna wrote: 05 Oct 2019, 16:06 Stvar individualne prirode i procesiranja stvari. I u toku skolovanja se ucenici razlikuju po sposobnosti apsorbovanja znanja i informacija, pa neki provedu duplo vise vremena da bi bili u korak sa onim pojedincima koji su to znanje vec usvojili za dosta manje vremena.
Huh, mislim da nije vise toliko, komuniciranje se izucava. Ovo oko kratkih kurseva po internetu, vecinom se svede na poslovni dio zato sam otvorio temu, zivotnu. U principu jeste jednostavno, samo nehtjeci zagorca vam zivot.
Blizak je onaj kome bi mogao nesto privatno reci, posuditi novac... Neki uski krug prijatelja bas bitnih, krvno srodstvo prvog reda itd.
Imate slucajeva rodbine pa ne pricaju medjusobno.
Samo sam dao primjer u prihvatanju informacija, situacija i konvertovanja u potencijalno iskustvo.
Porodicu i rodbinu ne biramo. S drugim poznanstvima je stvar nasih izbora i preferencija. Neki ljudi uzivaju u svadji i slicnim prepucavanjima pa se iz istog potajnog razloga i druze. Sve je stvar licnih afiniteta.
Ako me jede ta toksicnost a nista ne poduzimam sam sam sebi kriv. Licno u mom krugu tzv. prijateljstava nema takvih. Zna biti sale, ali s obzirom da se radi o dugogodisnjem poznavanju, vec se zna kako ko funkcionise kao i uzajamno razumijevanje. Ne zamjeri se.

Ako se dotaknemo poslovnog segmenta. Nije bas cesto da su nam osobe s kojima radimo ujedno i prijatelji. Zato imamo termin - kolege. Tu zna biti svega, od nesimpatisanja do izrazenog animoziteta.
Smatram da je najbitnije kako se postavis, kakvog si karaktera. Dakle, prodavanje. Ako osjete krv i da te mogu handriti, handrit ce te. Poceci su najtezi svugdje pa i tu, pa vazi pravilo kakvu sliku sebe postavis ona ce i da ostane. Nekompatibilnost karaktera i obrazaca ponasanja se odmah mora regulisati, a metoda je hrpa. Razgovor nasamo, ocitavanje tzv bukvice pred svima sto je ujedno dobro i za druge da shvate sta kod tebe prolazi a sta ne i sto ce sluziti kao nauk ostalima, u krajnjem slucaju obracanje nadredjenom za objasniti da su stvari takve i takve i sta i kako cemo dalje. Opravdano, po meni, zarad dusevnog mira.

Slican koncept se moze primijeniti na rodbinski krug. Ako nas veze krvno srodstvo ne znaci da moze svakako i da necemo zavrsiti na "poslovnom odnosu" ako i to.
Question everything.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Aha mislim da kontam kako bi to mogli definisati.

Ovo svi sto ste pisali je aktivno rjesavanje problema, vi bi nesto poduzeli, imate bijelu cistu situaciju, komunikacija super, sve za 5.
Ima crnu, odhebete osobu, distanca, postaviti se i sl.

E ovdje je pasivna situacija. Gurnuli su vas u zivo blato, ako se koprcate previse tonete. Ne moze se ni sutiti, nagriza vas tonete lagano u pjesak.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Meni je sega ovo merlinka nije skuhala ručak a oblaku to bude katalizator. :D.

Kons, brt, što se ja ne mogu identificirati ni sa jednim tvojim primjerom? :valja
. . . . . . . . .
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Brt, nista, Sjedi dje si.

Krajnje extreman slucaj. Odnosi nisu stimali, komunikacija krenula gdje ne treba, ja vise on vise... covo dobi 10 godina.
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”