Komunikacija i obrada informacija

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Komunikacija i obrada informacija

Post by Konsultant » 07 Oct 2019, 16:53

ina wrote: 07 Oct 2019, 16:51 A nije pusio i pod "tudjem podneblju"?
Kastro je pusio kubu i na Kubi i u gostima.

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 07 Oct 2019, 16:55

Možda se nisam dovoljno jasno izrazio. To je radio svuda, jer je smatrao da ne radi ništa nepristojno, budući da u podneblju iz kojeg dolazi to nije znak nepristojnosti.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 07 Oct 2019, 16:59

Konsultant wrote: 07 Oct 2019, 15:11 I percepcija i edukacija i razmjenja misljenja, iskustava.

Pitanje: Zbog cega je pokojni Fidel Kastro pusio kubu cigaru i na sastancima visokih zvanica?
Čisto zbog dominacije u konverzaciji... Prisjecam se stotine razgovora glede posla, kad se bolje osjećaš sa nečim u ruci.
Nije se skrivao iza toga zbog loše edukacije... Pravnik, doktorirao i td, itd...
Nego je čisto iskoristio Kuba, cigara, tradicija, dominantni položaj.... Dok su strani drzavnici kod neugodnih pitanja, odgovora, situacija, gledali kud će sa rukama... On je hladno mogao potegnuti, otpuhnuti, prebaciti cigaru u drugu ruku...
Čak i sa čašom u ruci lakše komuniciramo...
Plus u njegovo doba pušenje u javnosti nije bio nikakav bauk...
Tito je loše to imitirao, pa zapalio u bijeloj kući :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5281 times
Been thanked: 7496 times

Post by ina » 07 Oct 2019, 17:27

Konsultant wrote: 07 Oct 2019, 16:52 Eh ti bi svaki odmah sve da upijes, sve skontas u cugu. I tata bi sine.
Edukatori su osobe koje naprave 10 istih treninga pa poprave 11.
:D.

Da sam upila ne bi mi komunikacija s ljudima bila teza od zemlje. :DD I nedavno sam bas vagala tezinu vlastite krivice. Najdalje do pocetka sledece godine zelim poceti raditi sa biljkama, cvijecem ili zivotinjama. :srcee
I razburkati neke zile u sebi, pa ce i s ostalim biti lakse.
Svijest ima sidrište.

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by dadojović » 07 Oct 2019, 17:33

ina wrote: 07 Oct 2019, 17:27
Konsultant wrote: 07 Oct 2019, 16:52 Eh ti bi svaki odmah sve da upijes, sve skontas u cugu. I tata bi sine.
Edukatori su osobe koje naprave 10 istih treninga pa poprave 11.
:D.

Da sam upila ne bi mi komunikacija s ljudima bila teza od zemlje. :DD I nedavno sam bas vagala tezinu vlastite krivice. Najdalje do pocetka sledece godine zelim poceti raditi sa biljkama, cvijecem ili zivotinjama. :srcee
I razburkati neke zile u sebi, pa ce i s ostalim biti lakse.
Ako te tješi, nama je ugodno s tobom komunicirati.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 07 Oct 2019, 17:37

Najčešće je do obrade, jako loše se izvodi, najčešće kad čovjek pretpostavi da je savršeni prijemnik.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times

Post by lejlamo » 07 Oct 2019, 17:41

Konsultant wrote: 07 Oct 2019, 14:30
U obrazovnim ustanovama nas uce znanju. Iz kuce i okoline ponesete kulturu ponasanja. Sta cemo kod komunikacije? I ona se da nauciti. Zato je ova topic. Malo obrazovanja, malo diskusije, malo razmjenje iskustva, malo pihihi hahaha- a tema komunikacija, informacije.
u obrazovnim ustanovama učiš komunicirati.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Oct 2019, 18:01

Storm je dosta toga ubo. Ovo sto pisem je dekodiranje od dr nauka komunikologije, veze nemam s tim, nije moja struka, i ne prosipam pamet. Bilo u nekom dokumentarcu oko ponasanja VIP osoba, jedna od njih je bila sto je maxo provo rekao za govor tijela, rukovanje, ko ce ga kome. Kad te neko poklopi, kako da ti reagujes. Ovo pricam uvodno, ne bavimo se profi ali onako interesatno je koliko se ide u detalje.

Fidel K je taj kojEM pripaljuju cigare, prevrnite internet, nema slike da on nekom pripaljuje. Kad dodje dobra zenska u grupu, restoran, eto 2-3 zentlemena vade upaljac. I oni sto ne puse od nekud nadju pripaljivac. A ti se Kons hebi, snalazi, idi trazi vatre kod portira. Ukratko, dominatna je licnost u centru paznje.

Evo dobre slike, njemu se obracaju, on je u centru, njegova je zadnja.
Image

Kada se pusi kuba sta se radi?
Novinar ga recimo pita 'dje ljudino 20 pobunjenika. On za cigar u dzep, pa pripali, pa dim povuce, odpuhne i onda ide... Kuba jeste imala napad, mi smo tada izgubili dosta ljudi, izvojevali smo povjedu(jos naglasi neki pokretom rukama) ... nadrobi im svega... a tih 20 sto se vodi kao nestali, mi ne znamo nisu u nasim zatvorima. Protu pitanje odmah: A jesu li zivi?
Fidel: Kako cu ja znati, evo sad sam ovdje s vama, a vidio ih na Kubi nisam, niti ih je ko u dokumentima pomenuo. Nije do nas, marshala mi Tita
Opet, ovo sam karikirao, ne mozes ga ufatiti ni za glavu ni za rep. Je li ih on smako? Nije i nije slago. Jesu zivi.Ahhaaa mo's mislit, pozobale ih ajkule.
Da ste pitali blecka Konsta: Mescini bio Miguel tu vecer na strazi, oni naletili, na cistini, od straha porafalo sve, nije stigo ni reci stoj, a vala ni ovi nisu stigli zjevnut.
Brzopleti idiot bi rekao: Sta tebe boli q, dosli su na Kubu, oni napali nas, mi njih povaljali. Sto se brate urce. Sta hoce.
Ako ste primjetili isti slucaj su stari ljudi ili high class majstori kad ih pitate nesto bitno. Povuku dim, odpuhnu, dja sta izuste, dja jos jedan dim, ide onda e vako ces... Dobijanje na vremenu, dok skonta sta ces reci. Tako je i Fidel dobijao na vremenu, mislim da je i Tito pokupio taj fazon.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 07 Oct 2019, 18:16

ja više ne znam šta je tačno tema :hihi

moj prijedlog je da moderiraš analizirajući jednu po jednu stavku, ovako se rasulo na sto strana, od svekrve do fidela, od neverbalne do verbalne komunikacije.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 07 Oct 2019, 18:18

eto to što navedoh je isto jedan od problema u komunikaciji, kada te osoba zatrpa namah brdom informacija ti ne možeš stići procesuirati.
to vodi ka krivom shvatanju, nepotpunoj obradi ili napuštanju komunikacije.

lakapo kons.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 07 Oct 2019, 18:21

Ja predlažem da prvo osudimo i obračunamo sa diktatorima poput Tita i Fidela, 'vako nećemo nikad dalje...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 07 Oct 2019, 18:23

prvo svekrvu da kutarišemo.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Oct 2019, 18:25

Jasno ko dan. Kako ne mozete upratiti ja navikao 100 poslova raditi istovremeno (Ovdje se namecem, komunikacija uzmi ili ostavi)

Morao sam zbog Fidela. Sto znam ljudi oko sebe, 100% niko aps niko se ne bi dosjetio da cigarom kupuje vrijeme, valja skontati sta ce reci, sakrit se iza dima. Kupovao je vrijeme, nas mozak ne moze procesirati dosta parametara, pogotovo kad novinari navale na tebe. Sta odgovoriti?!
Stariji bi rekli, stavi vodu u usta. Skontaj sta ces, ili modifikovana verzija ispeci pa reci.

Koliko BH gradjana studira ili prodje neki kurs komuniciranja? Ajd nako od frljoka.

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by dadojović » 07 Oct 2019, 18:27

lejlamo wrote: 07 Oct 2019, 18:23 prvo svekrvu da kutarišemo.
A dok se to ne riješi, Fidela poslati na temu pušionica, pa neka oni s njim deveraju.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Oct 2019, 19:03

Svoj ti poso, Fidel ubra 9 banki satra hrpu precjednika.
Pitanja
- Je li vam se desavalo da osobe totalno drugacije tumace informacije koje im kazete? Nisu gluhi, vec opletu po svom
- Zbog cega osobe pogresno protumace recenicu i dramaticno reaguju?
- Kako ljudima reci bas ono sto treba da cuju? Npr. ako hocu limun, ne pitam za svjeze voce

Suprotna dimezija je kako proniknuti u komunikaciju tj. nesto vas pita, a ko nezgodno mu/joj. Nesto ispipava, izokole pokusava doci do informacije od vas.
A<->B+C smo manje-vise prezvakali. Za mogu li dobiti olovku, sam naveo rjesenje za nasu sredinu.

Postupanje u situacijama, mislim da nije toliko svaki za slucaj uz vjestine komunikacije moguce izvuci optimalno, ne idealno.

Kako ljudima reci bas ono sto treba da cuju bez dodatnih tumacenja? Vjestina, uci se.

Njemci recimo na mah idu direct do tebe, tiho te pitaju da li mogu dobiti olovku? Direktni, jednostavni.
Britanci opet, naheklaju, smore, a samo traze olovku. Koliko sam upratio, Francuzi su ono polajt, ali zaspes.

Vec rekoh, ako imate na temu verbalne, neberbalne, i tih podtema, udrite.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 07 Oct 2019, 19:10

pa udarali smo. rješenja iz konkretnih situacija ne mogu poslužiti kao neki globalni zaključak jer na komunikaciju mnogo utiče dob sagaovrnika, inteligencija, obrazovanost, socio-ekonomski status...svašta nešto.

znaš onu najcitiraniju rambovu izjavu o čemu razgovaraju ljudi s malom, većom i visokom platom...
Nacionalizam je tema do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi - rekao je Rambo i dodao da, budući da većina ljudi na ovim prostorima ima prosečnu platu od 300 do 500 evra (ako uopšte i prima platu), zato nacionalizam i jeste dominantna tema.
e, u skladu s tim, nećeš na isti način rješavati identičnu situaciju u komunikaciji sa osobom koja ne ponaje i ne pridržava se najosnovnijih pravila komunikacije i sa osobom koja poštuje bonton, koja je obrazovana, a ima i obezbjeđena egzistencijalna pitanja, tako da može opušteno ćaskati.
neko ko nema za hljeba niti je skoncentrisan niti ga zanima nečije palamuđenje ili bonton. sve to treba uzeti u obzir.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 07 Oct 2019, 19:20

Konsultant wrote: 07 Oct 2019, 19:03

Vec rekoh, ako imate na temu verbalne, neberbalne, i tih podtema, udrite.
i oni videi, npr. meni je mučno gledati osobu koja mnogo afektira, prenemaže se, nema ugodnu boju glasa. odmah kliknem na iksić. da ne znam šta pametno govori, džaba joj. muka mi tačno dođe.

i o tome treba mnogo voditi računa. :djed

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 07 Oct 2019, 19:29

Konsultant wrote: 07 Oct 2019, 18:25 Jasno ko dan. Kako ne mozete upratiti ja navikao 100 poslova raditi istovremeno (Ovdje se namecem, komunikacija uzmi ili ostavi)

Morao sam zbog Fidela. Sto znam ljudi oko sebe, 100% niko aps niko se ne bi dosjetio da cigarom kupuje vrijeme, valja skontati sta ce reci, sakrit se iza dima. Kupovao je vrijeme, nas mozak ne moze procesirati dosta parametara, pogotovo kad novinari navale na tebe. Sta odgovoriti?!
Stariji bi rekli, stavi vodu u usta. Skontaj sta ces, ili modifikovana verzija ispeci pa reci.

Koliko BH gradjana studira ili prodje neki kurs komuniciranja? Ajd nako od frljoka.
Ja imam certifikat poslovne komunikacije... Prije kursa par seminara na temu komunikacije i stresa.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Oct 2019, 19:36

lejlamo wrote: 07 Oct 2019, 19:20 i oni videi, npr. meni je mučno gledati osobu koja mnogo afektira, prenemaže se, nema ugodnu boju glasa. odmah kliknem na iksić. da ne znam šta pametno govori, džaba joj. muka mi tačno dođe.
Sviju mi, minira mi temu vise nego jetrva kakva. :lupa. Platit ces ti meni u Kove!
neko ko nema za hljeba niti je skoncentrisan niti ga zanima nečije palamuđenje ili bonton. sve to treba uzeti u obzir.
Voistinu. Nema: Mogu li dobiti kilo limuna, vec ...
Ohooo bro jutro sefice, kako sI danas, kakav ti je limun? Autoreplay, oci izbecila, u milisekundi se razbudila: Najbolji!
E kad je takav de jedno kilo. Evo imam i sitno.
E super, niko vakog komsije nema. :srce
Jasta, haj zdravo. :mah

Nasa realno, naj polajt i diplomatija.

Ja imam certifikat poslovne komunikacije... Prije kursa par seminara na temu komunikacije i stresa.
OK, ona scena s vozcem, izbecio oci na mene, sta dalje?
Last edited by Konsultant on 07 Oct 2019, 19:37, edited 1 time in total.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 07 Oct 2019, 19:36

Konsultant wrote: 07 Oct 2019, 18:25

U toku formalnog obrazovanja postupno ovladavaš vještinama komunikacije. Vaspitačica te uči najosnovnijim principima i bogati rječnik. Učiteljica nastavlja i uvodi načine rješavanja konfliktnih situacija na pozitivan način. Nastavnice te podučavaju debati, dijalogu, raspravi, a sve u skladu s principima pozitivne komunikacije.
Kasnije razvijaš tu svoju vještinu kroz neformalne i formalne situacije. Sam uviđaš neophodnost ovladavanja različitim tehnikama, zanimaš se za psihološke aspekte, čitaš literaturu i sl.
Kurs i studij su, također, jedan od načina.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”