Moras u nesta vjerovat bonaNora Ibsenova wrote: 10 Oct 2019, 18:22Ma ja sam ateista i pucketa mi.Socrates wrote: 10 Oct 2019, 18:21 Ja mogu donekle razumjeti kad to rade drugi vjernici, ali kad rade ateisti, moram upitati sta je krajnji cilj.
Da ona ima maramu po propisu, ti bi prihvatio islam? Da onaj ne pije, kleo bi se u islam?
Vjerujte u sta hocete i praktikujte sta hocete.
Upute za savremenu muslimanku u BiH
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 51988 times
- Been thanked: 9242 times
- Status: Offline
Re: Upute za savremenu muslimanku u BiH
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Jeste, prošla je pod zaštitom snajperista itd.Socrates wrote: 10 Oct 2019, 18:46To je već pitanje snage države da uspješno regulira odnose između različitih interesnih grupa.Dorian wrote: 10 Oct 2019, 18:41
Da, ali se nam primjeri Queer festivala recimo ili Merlinke pokazuju da stvari nisu tako benevolentne. Tako da neko ko privatno odluči da mu njegova religija kaže da homiće treba pretući ili i gore ako može, to ne može ostati samo privatna stvar, zar ne?
Eto, u Bosni je prošla Parada na solidnom nivou.
Kada prođe bez snajperista, možemo govoriti o uspješnosti tolerancije i parole "živi i pusti druge da žive" u našem društvu.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2697 times
- Been thanked: 4788 times
Vjerujem. U sebe.ElTriconi wrote: 10 Oct 2019, 18:49Moras u nesta vjerovat bonaNora Ibsenova wrote: 10 Oct 2019, 18:22
Ma ja sam ateista i pucketa mi.
Vjerujte u sta hocete i praktikujte sta hocete.![]()
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Kao što sam rekao u prethodom postu, diskusija nema smisla pa je neću ni nastavljati.Krokodil Behko wrote: 10 Oct 2019, 18:48Dorian wrote: 10 Oct 2019, 18:44
Ne, nisi ti to istakao zato da nešto vidiš nego kao upozorenje, svojevrsnu prijetnju.
A humor? Možda mi je ovo sve zabavno![]()
Inače, čekat ću do kraja sivjeta, da bilo ko potvrdi one optužbe koje si iznio na moj račun.
Neki moji postovi su nestali. Ne tvrdim da si ih ti izbrisao, to naravno ne mogu, ali mogu tvrditi da se to radi.
Nije tačno, bar ne u množini. Izvršio sam uvid u sve moderatorske radnje i brisan ti je samo jedan post, na temi o varanju.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
I kako si ateista? Samo mrtav cojk more bit ateista.
Ja vjerujem da ne pisem gramaticki ispravno na forumu

- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Pa ne može sve preko noći, jbt.Dorian wrote: 10 Oct 2019, 18:49Jeste, prošla je pod zaštitom snajperista itd.Socrates wrote: 10 Oct 2019, 18:46
To je već pitanje snage države da uspješno regulira odnose između različitih interesnih grupa.
Eto, u Bosni je prošla Parada na solidnom nivou.
Kada prođe bez snajperista, možemo govoriti o uspješnosti tolerancije i parole "živi i pusti druge da žive" u našem društvu.
Prva parada u Bosni, normalno je da ima nerazumijevanja. Nigdje prva parada nije prošla bez nerazumijevanja.
Sama činjenica da je država shvatila ozbiljno svoj zadatak je za pohvalu.
. . . . . . . . .
Ateizam nije nevjerovanje uopšte.ElTriconi wrote: 10 Oct 2019, 18:54I kako si ateista? Samo mrtav cojk more bit ateista.
Ja vjerujem da ne pisem gramaticki ispravno na forumu![]()
![]()
Ateizam je nevjerovanje u boga ili bogove.
Valjda bi u nekoj raspravi osnovni pojmovi trebali biti već dogovoreni?
Da, to bi mogli tako i prihvatiti.Socrates wrote: 10 Oct 2019, 18:56Pa ne može sve preko noći, jbt.Dorian wrote: 10 Oct 2019, 18:49
Jeste, prošla je pod zaštitom snajperista itd.
Prva parada u Bosni, normalno je da ima nerazumijevanja. Nigdje prva parada nije prošla bez nerazumijevanja.
Sama činjenica da je država shvatila ozbiljno svoj zadatak je za pohvalu.
Naravno da ne bih zato što moje neprihvatane nema puno veze sa licemjerjem onih koji sebe žele zvati vjernicima, nego sa time da mi je postojanje boga ili bogova naprosto besmisleno.Socrates wrote: 10 Oct 2019, 18:06
Pitanje je naravno sta ciljas s tim. Da nikako nema licemjerja, ti bi prihvatio islam?![]()
Nisam ja ateista zbog dogmi pojedinačnih religija, nego zbog samog koncepta vjere u boga i religija kao otjelovljenja tog vjerovanja.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Morel se rec da si ti bog jer stvaras sve oko sebe svojim postupcima? Onda ima smisla vjera u sebeDorian wrote: 10 Oct 2019, 18:56Ateizam nije nevjerovanje uopšte.ElTriconi wrote: 10 Oct 2019, 18:54
I kako si ateista? Samo mrtav cojk more bit ateista.
Ja vjerujem da ne pisem gramaticki ispravno na forumu![]()
![]()
Valjda bi u nekoj raspravi osnovni pojmovi trebali biti već dogovoreni?

Ne zato što pojam boga podrazumijeva apsolut. Ja štagod da stvorim, nisam apsolutna moć, znanje, djelovanje itd. Bog jeste. Tako da bi odgovor bio ne.ElTriconi wrote: 10 Oct 2019, 19:00Morel se rec da si ti bog jer stvaras sve oko sebe svojim postupcima? Onda ima smisla vjera u sebeDorian wrote: 10 Oct 2019, 18:56
Ateizam nije nevjerovanje uopšte.
Valjda bi u nekoj raspravi osnovni pojmovi trebali biti već dogovoreni?![]()
- Socrates
- Forum [Bot]
Ima sasvim uvjerljivih argumenata da je vjerovanje u Boga racionalan čin.Dorian wrote: 10 Oct 2019, 19:00Naravno da ne bih zato što moje neprihvatane nema puno veze sa licemjerjem onih koji sebe žele zvati vjernicima, nego sa time da mi je postojanje boga ili bogova naprosto besmisleno.Socrates wrote: 10 Oct 2019, 18:06
Pitanje je naravno sta ciljas s tim. Da nikako nema licemjerja, ti bi prihvatio islam?![]()
Nisam ja ateista zbog dogmi pojedinačnih religija, nego zbog samog koncepta vjere u boga i religija kao otjelovljenja tog vjerovanja.
Pritom uzeti u obzir da se ja još nisam, otprilike, izjasnio ni na jednu stranu.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Nikad niko ziv ne može to dokazati.
Kao što ne može dokazati ni da postoji.
. . . . . . . . .
- exampLe
- Osvježenje foruma

- Mood:
- Has thanked: 1 time
Da postoji cisto sumnjam (prosto ne vjerujem) da bi ovoliko failao u "organizaciji", mnoge tu stvari nemaju bas neke logike.
Teret je na dokazivanju postojanja.Socrates wrote: 10 Oct 2019, 19:21 Nikad niko ziv ne može to dokazati.
- Socrates
- Forum [Bot]
Gledano iz perspektive čovjeka na planeti Zemlji, može se uzeti stav da je Neko failao u organizaciji.
Ali, gledano iz perspektive čitavog Kosmosa, mi smo neki uplašeni i ponekad bijesni patuljci na nekoj planetici. Kosmos u cjelini je sasvim OK. I teško je, skoro nemoguće, tvrditi da sve to postoji iz puke slučajnosti, a ne neke nama još nerazumljive namjere Boga, ili kako god hoćeš da ga zoveš.
A ako baš hoćemo da se fokusiramo na našu organizaciju, meni se čini da smo mi failovali (mada nije sve tako crno), jer imamo slobodnu volju. Da nemamo slobodnu volju, čitav ovaj i slični razgovori su besmisleni. Možemo komotno samo da ležimo u krevetu i čekamo razvoj događaja. To je the best case scenario sto se tiče ljudi bez slobodne volje.
Ali, gledano iz perspektive čitavog Kosmosa, mi smo neki uplašeni i ponekad bijesni patuljci na nekoj planetici. Kosmos u cjelini je sasvim OK. I teško je, skoro nemoguće, tvrditi da sve to postoji iz puke slučajnosti, a ne neke nama još nerazumljive namjere Boga, ili kako god hoćeš da ga zoveš.
A ako baš hoćemo da se fokusiramo na našu organizaciju, meni se čini da smo mi failovali (mada nije sve tako crno), jer imamo slobodnu volju. Da nemamo slobodnu volju, čitav ovaj i slični razgovori su besmisleni. Možemo komotno samo da ležimo u krevetu i čekamo razvoj događaja. To je the best case scenario sto se tiče ljudi bez slobodne volje.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa gledaj, koliko si ti spreman da prihvatis sasvim razuman argument. To ti možeš da ocjenis.
Bazirano na svemu što mi znamo o postojanju, nemoguće je da nešto nastane ni iz čega. Thomas Aquinas je govorio o tome, oslanjajući se na Aristotela. Zamisli Nistavilo. Teško je, ali pokušaj.
Kako iz Ništavila može ista da nastane, a da nema početne inicijacije takvog procesa?
. . . . . . . . .
Zamisli svijet koji ima samo dvije dimenzije, dužinu i širinu, nema visinu. I u tom svijetu žive neka bića. Jednog dana ti uzmeš odozgo neka od tih bića. Šta će oni koji ostanu pomisliti? Da im je sunarodnike odnio neki bog jer su nestali iznenada i bez traga. Da li si ti bog? Nisi.
To što mi ne možemo shvatiti ili izmjeriti neke procese nije dokaz postojanja boga.
To što mi ne možemo shvatiti ili izmjeriti neke procese nije dokaz postojanja boga.