Iran

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Iran

Post by mrki62 » 03 Mar 2012, 08:04

Mislim da bi to pogubno bilo i za USA a i za ostali svijet.
Iran nije ni 10 % kao što je bio slučaj sa Irakom.
U Iraku je bio cilj samim Iračanima da se sruši Sadam i zato nije bilo većeg otpora, dok sa Iranom to nije slučaj.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 04 Mar 2012, 15:42

Susret Obama - Netanyahu i samo jedno pitanje: A što s Iranom?

Image

"UOČI posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua SAD-u, Bijela kuća demonstrativno pruža podršku svom bliskoistočnom savezniku u sporu s Iranom. no još uvijek mnogo toga 'škripi' u odnosima dva saveznika", navodi u današnjoj analizi Deutsche Welle dodajući kako prijetnje Teheranu dolaze kao naručene s obzirom da je dva dana uoči najavljenog posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu Bijela kuća pooštrila je svoj rječnik u obraćanju Teheranu.

Neprihvatljivo

DW tako podsjeća da je američki predsjednik Barack Obama poručio vlastima u Iranu da "ne blefira" kada govori o tomu da se iranski nuklearni program treba spriječiti svim silama pa i oružjem.

"Potpuno je neprihvatljivo da Iran posjeduje nuklearno naoružanje", rekao je Obama u razgovoru za tjednik "The Atlantic" prenosi DW dodajući da SAD očito uključivanjem borbene retorike želi svog najvažnijeg bliskoistočnog partnera želi umiriti i dati mu do znanja da nije usamljen.

Naime, problem Izraela i SAD- je u različitom pristupu iranskom pitanju koji je samo dolio ulje na vatru odnosa Obamine administracije prema Izraelu. Jeruzalem i Washington se doduše slažu u tomu da Iran ne bi smio razvijati nuklearno naoružanje.

A što ako Izrael napadne i zapne?

"No razlika je u pogledu na to da li je došlo vrijeme za konkretnu 'akciju' prije nego bude prekasno, kako to smatra Izrael, ili još uvijek treba ostati na diplomaciji oštrih riječi i jasnog davanja do znanja Teheranu da se "ne igra s vatrom'", naglašava se u tekstu u kojem se i postavlja pitanje kakva će biti reakcija Washingtona ukoliko Izrael zaista ostvari svoje pritajene namjere i napadne iranska nuklearna postrojenja.

Ako budu uspješni teško je očekivati da će Obama, posebice ako se uzme u obzir da se nalazimo u izbornoj godini, kazniti svog partnera. Druga je stvar ako izraelski napadi budu neuspješni i prouzroče još težu političku krizu s ozbiljnim gospodarskim posljedicama. Tada ni Washington neće sjedini prekriženih ruku, navodi se u tekstu.

"Izrael je već nekoliko puta u novijoj povijesti izvršio napade na vojna postrojenja u susjedstvu, koja je doživljavao kao prijetnju po nacionalnu sigurnost, bez da je prethodno tražio dozvolu iz Washingtona a sigurno je da će to učiniti i sada ako za to bude vido potrebu", zaključuje izraelski politički analitičar Efraim Inbar prenosi DW.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 18 Mar 2012, 09:54

Kako je Ajatollah pročitao Obamu?

Ovdje u Iranu meni je teško pronaći smisao svim tim gromkim iskazima o Islamskoj republici koji ove sedmice zrače iz američkog glavnog grada. Budući da sam Vrhovni Vođa potrebno je da razumijem šta moj neprijatelj misli. A pošto sam Ajatollah, mogu skromno kazati da sam neka vrsta eksperta za tekstualnu egzegezu. I pored toga, priznajem, ja sam zbunjen.
Prva stvar koju trebamo znati jeste da li Amerika i Izrael namjeravaju napasti naša nuklearna postrojenja, i ako namjeravaju, kada će. Stoga sam odlučio da prvo pročitam šta je Barack Obama kazao gostujućem izraelskom premijeru, Benjaminu Netanyahuu, kao i pred 13 hiljada delegata na godišnjoj političkoj konferenciji moćnog Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), pod kojim imenom je cionistički lobi opće poznat.
Od početka svog predsjedničkog mandata gosp. Obama se proglasio odlučnim spriječiti našu revoluciju da stekne nuklearno naoružanje. Ove sedmice on je, čini se, stvari pooštrio. AIPAC-u je kazao kako prevencija znači prevencija. Nasuprot nekim izvještajima, on nema samo namjeru “obuzdati” nuklearno naoružani Iran, već, prije svega, osigurati da mi nikad ne dođemo do bombe. Šta više, zaustavljanje toga je nacionalni interes Amerike, ne samo Izraela, i u cilju ovoga sve opcije su, uključujući i vojne, na stolu.
Po dosadašnjem, čini se, jasno: gosp. Obama bi mogao napasti ukoliko mi nastavimo put ka nuklearnom naoružanju. Njega, izgleda, nimalo nisu impresionirala moja uvjeravanja da mi takvo što ne želimo. S druge strane opet, on ne žudi za bitkom. Njegova glavna poenta ove sedmice je, čini se, bila da sankcijama koje on zamišlja kako «sakate» treba dati vremena da djeluju i da stoga ovo nije trenutak za «dizanje buke». Isuviše «ispraznog govora» o ratu je već pomoglo Iranu, podižući cijenu nafte. Kazao je kako bi sada bilo bolje obratiti pažnju na savjet Teddija Roosevelta da se govori blago a uz to nosi veliki štap.
Odavde iz Teherana je izgledalo kao da je ciljani primalac obuzdavanja gosp. Obame vođa cionističkog entiteta, za kojeg Američki hegemon čini veoma mnogo da ga podupre. Bilo je stoga malo iznenađujuće vidjeti gosp. Netanyahua kako govori na AIPAC-u, dan kasnije i samo nekoliko sati nakon što je posjetio Bijelu Kuću, a da nije obratio gotovo nikakvu pažnju na ono što je njegov američki patron kazao.
Daleko od blagog govora, ovaj cionistički skorojević se drznuo imitirati urlanje Winstona Churchila, neoplakanog britanskog imperijaliste. Izrael, kazao je on, ne može diplomatiji i sankcijama puštati vrijeme da djeluju. Kao premijer, on nikada neće dozvoliti da židovski narod živi «u sjeni istrebljenja». Oni koji se zalažu protiv zaustavljanja da se Iran domogne atomske bombe su poput onih koji su 1944. godine odbili židovsku molbu da bombarduju navodnu fabriku smrti u Auschwitzu. «Mi duboko cijenimo veoma dobro savezništvo između naše dvije zemlje,» kazao je on, «ali kada se radi o opstanku Izraela, mi uvijek moramo ostati gospodari naše sudbine.»
Iako su ajatolasi dobrano upućeni u tankoćutne razlike, nisam baš siguran kako protumačiti ovu očevidnu napuklinu i razlaz između Velikog i Malog Šejtana. Gosp. Netanyahu zvuči ozbiljno nepromišljeno. Čak je moguće – i to je zabrinjavajuće – da on uopće nije racionalan. Hoće li se mali Izrael, sa svojih 8 miliona stanovnika, uistinu usuditi sam krenuti u rat protiv naših 80 miliona? Moguće da je ovo samo blef, kako bi potaknuo gosp. Obamu na još sankcija, ili ga prisilio da poduzme vojnu akciju koju on jasno želi izbjeći. S druge strane, šta ako Izrael uistinu pokrene nepromišljeni napad, uprkos Obaminoj molbi da se dadne više vremena? Hoće li se američki predsjednik i dalje osjećati obaveznim braniti Izrael od posljedica njegovih vlastitih budalaština?
Možda neće.
Upravo gledam u transkript sa konferencije za štampu u Bijeloj Kući od 6. marta, dan nakon govora gosp. Netanyahua pred AIPAC-om. Gosp. Obama ovdje kaže da je Izrael suverena nacija koja mora donositi svoje vlastite odluke o svojoj nacionalnoj sigurnosti. A onda dodaje ovo:
Jedna od uloga prijatelja je osigurati da dadnemo iskren i izravan savjet u smislu onoga što bi bio najbolji pristup kako bi se postigao zajednički cilj – posebice onaj koji se i nas tiče. Ovo nije samo pitanje interesa Izraelaca; Ovo je stvar interesa SAD-a. To također nije samo stvar posljedica za Izrael ukoliko se akcija poduzme preuranjeno. Postoje dakako i posljedice po Sjedinjene Države.
To zasigurno može značiti samo jednu stvar. Gosp. Obama će se jako naljutiti ukoliko Izrael isprovocira rat za koji on kaže da još nije nužan, i to uoči izbora. I sada kada sam se ja složio dopustiti mojim nuklearnim ekspertima da ponovno otpočnu razgovore sa Evropljanima, Amerikancima, Rusima i Kinezima, Cionistima će biti još teže opravdati napad. Istina, sankcije pogađaju, ali dok se ovi razgovori nastavljaju (a znamo kako da ih oduljimo) i sve dok gosp. Obama i dalje naziva govor o ratu «bukom», izazovno je ne zaključiti da je naš program siguran od bombardovanja.
Takorekuć, ja nisam postao Vrhovni Vođa zato što sam naivan i neiskusan oko Amerike. To je jedna hirovita zemlja, čija se politika kreše i mijenja kako i predsjednici dolaze i odlaze. Kao Vrhovni Vođa, ja sam već nadživio dva Busha i jednog Clintona. Slijedeće godine će možda Republikanac biti predsjednik, a i oni su također bili neotesani i grubi o Iranu ove sedmice. Jedan od njih, Newt Gingrich, misli da može magično srezati cijene benzina na 2.5 dolara za gallon. Taj tip je eejit, kako to mi kažemo na perzijskom. (Ustvari škotski, irski dijalekt za idiota)
Mitt Romney se čini nešto ozbiljnijim. Moji ađutanti su mi preveli njegov članak u Washington Postu ove sedmice i poruku koju je on poslao AIPAC-u. Ovlaš gledajući, on zvuči poput kakvog ratnohuškača. Kaže da gosp. Obama “dangubi” na sankcijama, i da će ukoliko on bude predsjednik poslati dodatne ratne brodove i nosače pred našu obalu. Ali, to mi nimalo nije uvjerljivo. Naši obavještajci ukazuju da je ovaj Romney samo jedan biznismen koji potiče iz jedne neomiljene manjinske sekte. Naše vlastite bazarlije nekako nimalo ne vole rat. On, po svoj prilici, samo povlađuje cionistima, kao što to svi čine. Ipak, teško je biti siguran. Osjećao bih se daleko sigurnije da već imamo tu bombu.

Prijevod: M. KOVAČ
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 18 Mar 2012, 10:05

Ma koliko neko želio il ne želio rat u Iranu , taj rat bi bio poguban za cijelo čovječanstvo.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 23 May 2012, 14:01

Bugarski parlament je juče zvanično podržao sporazum o izgradnji 4.000 kilometara gasovoda Nabuko, kojim bi se transportovao gas iz Kaspijskog regiona ka potrošačima u Evropi.

Sporazum o saradnji u ovom projektu, vrijednom 7,9 milijardi dolara, potpisali su u oktobru 2002. mađarski MOL, austrijski OMV, njemački RWE, rumunski “Transgaz”, bugarski “Bulgaraz” i turski “Botas”.
Ovim projektom bi trebalo da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.
Prema prvobitnim planovima, izgradnja bi trebalo da počne 2013, dok bi prve isporuke kaspijskog gasa u Evropu, preko Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije trebalo da počnu od 2017. godine.
Taj gasovod je direktan konkurent ruskom projektu “Južni tok”, kako za resursnu bazu, tako i na tržištu plasmana.
Njemačka energetska kompanija RWE je početkom maja objavila da će možda napustiti projekat, samo mjesec dana nakon što je mađarski MOL takođe ukazao da želi da proda svoje akcije u ovom projektu, prenose agencije.
Ovo je djelimicno tacno. Rast privrede i stanovnistva zapadne i srednje Evrope zahtjeva resurse. Gas je jeftin ali ga treba od nekud dovuci. Jedna varijanta je Juzni tok kojeg Rusi kontrolisu, zavrcu, odvrcu i definisu cijene, a druga varijanta Nabucco. Da je ovo cista alternativa ne bih se bas slozio. U pitanju je obezbjediti stabilno snabdjevanje sa vise izvora. Ako Rusi daju ponovoljno gas dobro i jeste, ako je skup neko ce kupiti po skupljoj cijeni, ako nista zemlje sa istoka, kad zagusti kupit ce oni sa zapada.

Cudno, ali strelice koje su na slici prikazuju zemlju u konfliktu koje jos uvijek nemaju stabilne rezime, osim Irana kojem nastoje dohakati. Sirija ima zaledjinu u Rusima i ne mjesaju se do daljnjeg. Tunis i Libiju su sredili, obezbjedili svoje resurse gasovodom do Sicilije.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 26 May 2012, 14:56

UN našao dokaze da Iran i dalje radi na obogaćivanju urana

Image

U SVOM najnovijem izvještaju o iranskoj nuklearnoj aktivnosti, UN-ova agencija IAEA kazala je kako je u iranskoj nuklearki Fordo pronašla tragove urana obogaćenog do 27 posto.

To je još uvijek značajno niže od 90 posto koliko je potrebno da bi se napravila fisijska jezgra nuklearnog oružja, ali je i prilično više od 20-postotnog obogaćenja, što je dosad najveća razina zabilježena u Iranu.

UN-ovi stručnjaci su kazali kako novi nalazi ne znače nužno da Iran potajno podiže stupanj obogaćenosti urana, već je lako moguće da su centrifuge u početku proizvele "preobogaćeni" uran koji su tehničari kasnije prilagodili.

Do objave je došlo samo jedan dva dana nakon što je šef IAEA u Teheranu s iranskim vlastima postigao sporazum o inspekciji svih iranskih nuklearnih postrojenja.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 26 May 2012, 15:00

genijalno, odugovlacis kupujes vrijeme za pripremu napada i drzis cijenu nafte solidno visokom. mada je spala sada na 90, garant ce uskoro biti nekog belaja u regionu ili oko busotina.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 16 Jun 2012, 20:26

BERLIN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad potvrdio je u subotu u intervju za njemačku štampu da će se povući iz političkoig života na kraju svog drugog mandata 2013. godine i razmisliti o "povratku nauci".
"Osam godina je dovoljno", naglasio je on u intervju za nedjeljno izdanje "Frankfurter Allgemeine Zeitunga", čiji su dijelovi objavljeni u subotu.
"Predvidio sam povratak nauci", kazao je on, budući da mu ustav ne dopušta da se kandidira iduće godine.
On je također isključio naknadno vraćanje politici, kao što je to uradio ruski predsjednik Vladimir Putin.
"Možda ću se politički anagažirati na univerzitetu, ali neću osnovati stranku ili neku političku grupu", potvrdio je on.
Predstavljajući se kao zaštitnik siromašnih i odan islamu, ovaj ultrakonzervativac je ponovo izabran 2009. godine, nakon što je iznenada došao na vlast 2005.
Prije nego što je otpočeo političku karijeru, doktorirao je na saobraćajnom fakultetu.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Iran tvrdi da u roku od nekoliko minuta može izbrisati sve a

Post by blento59 » 04 Jul 2012, 18:58

Iran tvrdi da u roku od nekoliko minuta može izbrisati sve američke vojne baze u regiji

Image

NAKON provođenja velike vojne vježbe u kojoj je iranska vojska lansirala stotine raketa, iranske vlasti su ustvrdile kako je njihova vojska sposobna uništiti sve američke vojne baze u regiji u roku od nekoliko minuta.

"Američke baze su u dosegu naših raketa, a okupirane zemlje (Izrael) su također dobra meta za nas", kazao je zapovjednik elitne Revolucionarne garde Amir Ali Haji Zadeh za agenciju Fars. Trodnevna vježba Veliki Prorok 7 zaključena je danas, a simulirala je brzo lansiranje niza navođenih raketa na makete američkih baza.

Zadesh tvrdi kako je čak 35 američkih baza u dosegu iranskih raketa. Međutim, Zadesh je spominjao pojas širine od 2000 kilometara, pa bi točan broj američkih baza u tom dosegu zapravo bio bliži brojci deset. Očito je kako se, zbog zaošaprila tenzija oko uvođenja sankcija i prijetnji o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, zaoštrava i retorika, s jedne i s druge strane.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 04 Jul 2012, 19:16

Nedavno na Njemackoj TV mrezi ZDF u sitne sate gledam jednu od neobicnih repotraza pod naslovom:
rat protiv irana je vec u punom jeku.

Prosto je strahota sta Izraelci sudeci i po izvjestajima i Amerikanci putem njihovih tajnih sluzbi cine.
Do donedavno je na misteriozan nacin likvidirano par Iranskih vrhunskih nuklearnih fizicara.
O metodi vodjenja rata putem nevidljivih letilica da se i ne govori.

Kako urednik emisije naglasava da bi to mogao biti nacin sa kojim ce u potpunosti onesposobiti Iranski nuklearni program.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 04 Jul 2012, 22:38

Sta mogu Pakistanci to mogu Perzijanci vec dugo.
Nek ne diraju sunije,nek prestanu da ih progone i vjesaju.
Amin
Perzijanci su uvijek u Istoriji bili na strani okupatora bliskog istoka.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9156 times
Been thanked: 5851 times

Post by Mister No » 04 Jul 2012, 22:41

Mic-Sokoli wrote:Sta mogu Pakistanci to mogu Perzijanci vec dugo.
Amin
Nesto ne vidim da su na strani Amera, Engleza i Francuza, a bliski istok je od navedenih okupiran kao nikad do sada sto je bio.
The Dark Side Of The Forum...

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 04 Jul 2012, 22:46

zagor wrote:
Amin
Nesto ne vidim da su na strani Amera, Engleza i Francuza, a bliski istok je od navedenih okupiran kao nikad do sada sto je bio.
Jes jes bio i vise okupiran sjeti se samo krstaskih ratova i informisi se o izdajama sija i njihovih sekta,uostalom ovo je moje misljenje ne moras se slagati. :D
A tako govore svi Muslimanski Podaci i zapisi,a i Ulema.
Od ´svih Muslimana sija je malo vise od deset %.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 04 Jul 2012, 22:51

Pa dobro, ko drzi krscane nevjernike i ustupa im baze za napade na sve ostale Islamske drzave.
Naravno, Saudijska Arabija.
Najbrojniji Americki kolaboratori. :puca

Mister No
Has thanked: 9156 times
Been thanked: 5851 times

Post by Mister No » 04 Jul 2012, 22:58

Mic-Sokoli wrote:
zagor wrote:
Amin
Jes jes bio i vise okupiran sjeti se samo krstaskih ratova i informisi se o izdajama sija i njihovih sekta,uostalom ovo je moje misljenje ne moras se slagati. :D
A tako govore svi Muslimanski Podaci i zapisi,a i Ulema.
Od ´svih Muslimana sija je malo vise od deset %.
Znam da je tvoje misljenje i nije ni nuzno da se bilo ko mora slagati sa njim :cudi

Tad su (u doba krstaskih ratova) imali neuporedivo vecu samostalnost i tehnolosku razvijenost o udnosu prema zapadu nego sad sto imaju. Sad su u qrcu svi sem Irana, a i za njega je pitanje, ko kuca, kako ce proc...
The Dark Side Of The Forum...

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 04 Jul 2012, 23:06

Sad su u qrcu svi sem Irana, a i za njega je pitanje, ko kuca, kako ce proc...
Nadajmo se najboljem,narod nije kriv,al ce narod pogoditi eventualni napad,a jok majmune od Klerusa.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 05 Jul 2012, 00:43

zagor wrote:
Amin
Najveca opasnost svim Blisko istocnim vlastodrscima prijeti od dzelata iz SA i Kartara.
Sve sto je moderno i napredno oni rigorozno ruse.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Iran otkrio novo bogato nalazište nafte

Post by blento59 » 06 Jul 2012, 01:39

Image

IRAN je na zapadu zemlje, pored granice s Irakom, pronašao nove zalihe nafte. Riječ je o vrijednom otkriću, jer se procjenjuje kako će ovo nalazište ionako bogati iransku naftnu zalihu oplemeniti za dodatnih šest milijardi barela.

Novo nalazište otkriveno je u sklopu naftnog polja Yadaravan, poručio je za Shanu iranski ministar nafte Rostam Qasemi. Podsjetimo, krajem prošle godine iranske naftna rezerve povećale su se na ogromnih 154.8 milijardi barela.

Međutim, trenutni problem Irana nije količina nafte s kojom raspolaže, već mogućnost njene prodaje, jer je 1. srpnja na snagu stupio embargo na uvoz iranske nafte. Međutim, bez obzira na to što zemlje Zapada više neće kupovati iransku naftu, čini se kako je Iran, barem zasad, adekvatan supstitut našao u Kini i Indiji, koje su i dalje spremne trgovati s Iranom. Doduše, Indija je tu u nešto nezavidnijoj poziciji radi političkog pritiska SAD-a, ali na Kinu bi Teheran mogao dugoročno računati.

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

MOGUĆ TREĆI SVJETSKI RAT

Post by nezaboravna » 07 Jul 2012, 20:02

MOGUĆ TREĆI SVJETSKI RAT: Iran zatvara Hormuz, Amerika se sprema za napad…. 07.07.2012. - 16:59:11
--------------------------------------------------------------------------------

Predsjedavajući iranskog združenog štaba vojske general Hasan Firuzabadi rekao je da će Iran zatvoriti Hormuški moreuz ukoliko se nađe u opasnosti, javila je “Pres TV”. Razvoj situacije posljednjih dana kao da ide u prilog tvrdnjama operativca Američke obavještajne agencije (CIA), Philipa Gilardia, koji je već u nekoliko navrata uspješno predvidio rezultat američkog vojnog angažiranja u svijetu,a koji je još prije nekoliko mjeseci ustvrdio da kriza vodi prema Trećem svjetskom ratu!
raketa-patriot.jpg
Povezani sadržaj:

TVRDNJA BIVŠEG OPERATIVCA CIA-e: Treći svjetski rat je na pomolu

Iran ima namjeru da zatvori strateški Hormuški moreuz, ali će to učiniti samo ako je ugrožena nacionalna bezbjednost zemlje, rekao je Firuzabadi. Spomenuti moreuz nalazi se na strateškom mjestu i ruti kojom se prevozi nafta, pa bi u slučaju zatvaranja moreuza cijena “crnoga zlata” mogla skočiti u nebo.

“Planiramo da zatvorimo Hormuški moreuz, jer vojska mora uvijek sve da isplanira”, rekao je iranski dužnosnik na marginama konferencije u Teheranu.

Jedan iranski parlamentarac ponovio je danas da će Teheran da zatvori strateški prolaz u Perijskom zalivu ako Zapad pojača sankcije protiv Irana.

“Ako potpuno padnemo pod sankcije nećemo dozvoliti ni kap nafte da prođe kroz Ormuz”, rekao je Arslan Fathipour, šef ekonomske komisije u iranskom Madžlisu /parlamentu/.

Neki iranski i vojni zvaničnici već su zaprijetili da će upotrijebiti sva sredstva, uključujući zatvaranje moreuza, ako sankcije Zapada oko kontroverznih nuklearnih aktivnosti Teherana nanesu štetu izvozu Irana i interesima Islamske Republike.

U januaru, ministri spoljnih poslova EU odobrili su nove sankcije protiv Teherana, koje zabranjuju svojim članicama da kupuju iransku sirovu naftu. Sankcije su stupile na snagu u nedjelju.

Štaviše, SAD uvele su novu rundu sankcija Iranu u junu, čija su meta finansijske institucije bilo koje zemlje koja kupi iransku naftu.

NYT: Amerika se ubrzano priprema za napad

Sjedinjene Države ojačale su vojnu nazočnost u Perzijskom zaljevu kako bi spriječile Iran u pokušaju zatvaranja Hormuškog tjesnaca te povećale broj zrakoplova sposobnih ući duboko u Iran ako eskalira problem s iranskim nuklearnim programom, objavio je u utorak list New York Times

Raspoređivanje snaga je dio dugoplaniranih napora da se ojača američka vojna nazočnost u Zaljevu, a cilj je pokazati Izraelu da Washington uzima za ozbiljno nastavak kontroverznog iranskog nuklearnog programa i zajamčiti slobodno kretanje tankerima kroz Hormuški tjesnac, piše list, navodeći visokog dužnosnika Pentagona.

Po tom dužnosniku, poruka upućena Irancima je sljedeća: “Ne pomišljajte ni jedne sekunde zatvoriti tjesnac, mi ćemo počistiti mine. Ne pomišljajte slati brodove da uznemiruju naše brodove.. mi ćemo ih poslati na dno”.

Stanje u Zaljevu napeto je od početka godine kada je Teheran zaprijetio da će napasti američke vojne brodove koji će kroz njega prolaziti. u ponedjeljak je objavljeno da je iranski odbor za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku pripremio nacrt zakona po kojem bi Iran zaustavljao tankere koji kroz Hormuški tjesnac isporučuju naftu zemljama koje podržavaju sankcije protiv Irana.

Iako Amerikanci potiho pojačavaju svoju nazočnost, najvidljiviji elementi su brodovi čiji je cilj ojačati sposobnost patroliranja Hormuškim tjesnacem, te ponovno otvoriti pomorski prolaz ako bi ga Iran pokušao minirati kako bi spriječio Saudijsku Arabiju i druge izvoznike nafte da šalju tankere kroz taj vitalni prolaz.

Američka mornarica sada ima osam minolovaca, dvostruko više nego u normalno vrijeme, a od kasnog proljeća raspoređeni su i zrakoplovi smanjenog radarskog odraza F-22 i stariji lovci bombarderi F-15, kao i nosači aviona.

Dodatni borbeni zrakoplovi daju SAD-u veću vojnu sposobnost protiv obalnih lansirnih rampi koje bi mogle zaprijetiti brodovima, kao i mogućnost da dosegne druge ciljeve dublje u iranskom teritoriju.

Gliardi: 12 koraka do svjetskog rata!

Podsjetimo, bivši operativac Američke obavještajne agencije (CIA), Philip Gilardi, koji je već u nekoliko navrata uspješno predvidio rezultat američkog vojnog angažiranja u svijetu, dao je prilično pesimističnu prognozu u vezi daljeg razvoja krize oko tjesnaca Hormuz. Ni manje ni više, u vezi s napetošću koja već mjesecima traje u Persijskom zaljevu, on je, kako su početkom godine prenijeli mediji u SAD – prognozirao početak trećeg svjetskog rata!

Prema njegovoj osobnoj procjeni, katastrofični novi svjetski sukob počet će naizgled bezazlenim incidentom na moru, a prerast će u pravi nuklearni rat. Postoji 12 navodnih koraka koji će, po Gilardiju, dovesti do opće apokalipse i nestanka svijeta kakvog ga danas poznajemo:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Iran otkrio novo bogato nalazište nafte

Post by Konsultant » 09 Jul 2012, 09:23

blento59 wrote:na Kinu bi Teheran mogao dugoročno računati.
Dovoljno veliko trziste koje ce se jako tesko zasititi. Usput ce jos malo prosverati mimo sankcija malo ovima malo onima i opet ce biti u plusu.

Post Reply

Return to “Svijet”