Maja wrote: 15 Oct 2019, 12:10
Kad se vec spominje nametanje, uvijek je stav da vjernici ugrozavaju "nevjernike", da im namecu ovo i ono.
A ja sto vidim, agresivniji su ateisti prema vjernicima. I uvijek imaju iste argumente, piju a nece svinjetine, pa se ubaci koji clip teroristickog napada ili kamenovanje zena koji veze s vezom nema itd.
A imaju i blazi kriticari kao ti Omere, pa oni kojima cak smeta sto dosta omladine danas posti do onih bas mizernih likova koji bockaju npr zene koje pricaju o iftaru uz komentar "sta imas isticati, postis sam za sebe". Znaci ako postis, po njihovom moras to kriti od drugih, mozda cak i lagati da ne postis.
Tako to ide, od agresivaca do onih, kako u Bosni kazu, mahalasa. Svako bi svakome odredjivao sta ce i kako ce.
Bilo ko da podrzava i ne osudjuje teroristicke napade ili kamenovanje nekoga, pa bio on ateista ili vjernik (bilo koje vjere) - za mene je manje vrijednosti.
Ja pijem a ne jedem svinjetinu ali moji razlozi po pitanju i jednog i drugog sasvim licni i nemaju veze sa vjerom.
Meni ne smeta sto neko posti, cak meni neki jako dragi ljudi poste za Ramazan, na poslu se susrecem sa takvima i iz cistog respekta tih mjesec dana posta ne pijem vodu niti jedem hranu pred njima.
Problem je sto kod nas u Bosni je to postala politicka stvar, mondenska stvar, stvar u koju ce te svrstati da li si "gradsko celjade" ukoliko oca zoves tata a ne babo ili ne, da li mozes u jedan odredjen tor ili ne ako se prije toga ne identifikujes odredjenom vjerom iako mozda ti sam licno ne vjerujes da postoji Bog. Ali eto de da se rodbina, komsije i prijatelji ne naljute.
Kao sto je sa mnom islo njih nekoliko u srednju skolu, svi stavili krstove na lancice ili mindjuse, obukli dresove hrvatske nogometne reprezentacije a u svakoj drugoj rijeci psuju Isusa, Boga i svetu Nedjelju...

Dakle, objekti za izbjegavanje.
PS. Ne zovem se Omer niti to ime ima ikakve veze sa nickom Ommadawn.