Što moraš?
Samo da kažem.......
Moderator: VIP
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
- Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.
- Status: Offline
Re: Samo da kažem.......
Ab yul ann idyad awt
En yab na log a toc na awd
F*CK CANCER! F*CK DIABETES!
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5038 times
- Been thanked: 6541 times
Vidis sta sam napisala, tada zaradjujem duplo.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:28Racunal ti se prekovremeno vise satnice?Vanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:26
Hajde izbaci zadnju recenicu pa da ti napisem da imam odredjeni period u godini kad toliko radim. Tad i zaradim duple plate.
Da, placaju mi se prekovremeni.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
- Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.
Je. I mašina pregori a ne čovjek.
Ab yul ann idyad awt
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1632 times
- Been thanked: 3042 times
Kod mene nije bilo tako dosta slucaja samo dobijes istu satnicuVanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:37Vidis sta sam napisala, tada zaradjujem duplo.
Da, placaju mi se prekovremeni.

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
Ovdje se prekovremeni prijavljuju, placaju i prikazuju Poreskoj upravi.Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:36E vidiš a kod nas ako ti porezna uprava vidi da si kod jednog poslodavca radio preko 250 sati godišnje, plaćaš ekstra porez, firma plaća kaznu plus moraju još osoblja zaposliti.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:27
Pa I kod nas na papiru se duplo placa, poslodavac podmiti inspekciju I ne placa![]()
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Mutevelija
- Selonačelnik
Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:36E vidiš a kod nas ako ti porezna uprava vidi da si kod jednog poslodavca radio preko 250 sati godišnje, plaćaš ekstra porez, firma plaća kaznu plus moraju još osoblja zaposliti.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:27
Pa I kod nas na papiru se duplo placa, poslodavac podmiti inspekciju I ne placa![]()
Pa kako ce vidit kad on ne upisuje ta 2 sata, sta je tebi

JEste djeca.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
Kakav život?
Dešavalo se da radim prekovremeno, hajde sve okej. Ali kad je to učestalo a ja počeo povlačiti ručnu onda “Pa znaš, mora se...” Mora?
Moram i odmoriti.
Ab yul ann idyad awt
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
Pa što pristaješ na to crno?Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:40Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:36
E vidiš a kod nas ako ti porezna uprava vidi da si kod jednog poslodavca radio preko 250 sati godišnje, plaćaš ekstra porez, firma plaća kaznu plus moraju još osoblja zaposliti.
Pa kako ce vidit kad on ne upisuje ta 2 sata, sta je tebinema ih upise 8 ono ti ostalo plati na crno preko koverte ne plati na banku.
JEste djeca.
Ab yul ann idyad awt
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Pa dobro, pristaje na crno jer misli (ili zna) da je isto ili slično na bilo kojem sličnom radnom mjestu.
. . . . . . . . .
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
Zato što svi oko njega smatraju da je to normalno i da ne mogu ništa promijeniti.
Ab yul ann idyad awt
Pa ako ti ne odgovara zasto radis tu sa takvim stvarima?Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:40Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:36
E vidiš a kod nas ako ti porezna uprava vidi da si kod jednog poslodavca radio preko 250 sati godišnje, plaćaš ekstra porez, firma plaća kaznu plus moraju još osoblja zaposliti.
Pa kako ce vidit kad on ne upisuje ta 2 sata, sta je tebinema ih upise 8 ono ti ostalo plati na crno preko koverte ne plati na banku.
JEste djeca.
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
Pa prijavi. Ne mozes tapkati u mjestu, ne ciniti nista a ocekivati pomak. Drugo je ako si ti tako u startu sa poslodavcem dogovorio, onda suti i trpi, pristao si na to. U tom slucaju ne krivim poslodavca.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:40Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:36
JEste djeca.
Problem je kod nas sto se i dalje vodimo onom samo neka ne puca.
A odlaskom stanovnistva, zavrtilo se kolo i na tom polju. Poslodavci su se vec poceli hvatati za glavu. Ja vjerujem da ce se, generalno, dosta tih stvari sto mute spominje, promijeniti.
Last edited by Vanilla on 19 Oct 2019, 23:46, edited 1 time in total.
Jarane ti pričaš iz perspektive zemlje, koja to ima ozakonjeno, ali ne samo to, nego se to i provodi...
Ovdje kod nas i ne baš uvijek, a egzistencija ne bira nekad.
Ima svega, ali preporučujem da ti Mutevelija ne služi kao uzorak... Mnogo veći mu je forumsko filozofski staž, nego radni...
Habibti, ya nour el - ain... 

- Vrag
- Forum [Bot]
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 247 times
Pa moram i zivjeti, zar ne? Pare mi trebaju, posao mi treba. Rob sam sistema. Kad bi mi bili ko Svedska ne bi bilo dijaspore. Mada nije ni ovako kako Mutevelija pise. Vise od pola odvadi.
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Ma ima tu dosta detalja oko društava u tranziciji.
Šta ako država krene da sankcionise sve koje krše zakon na ovaj nacin? Naime, nije država budalasta, znaju oni da se krši zakon, ali mora da uzme u obzir i moguće posljedice rigorozne akcije.
Tu se onda uvale i ovi što uzimaju mito.
Kako sve riješiti? Pa treba dati motivaciju ovima sto krše zakon da ga više ne krše.
Anyway, duga tema. Jedino se izgleda možeš izvući većom nezavisnosću od svega toga.
Šta ako država krene da sankcionise sve koje krše zakon na ovaj nacin? Naime, nije država budalasta, znaju oni da se krši zakon, ali mora da uzme u obzir i moguće posljedice rigorozne akcije.
Tu se onda uvale i ovi što uzimaju mito.
Kako sve riješiti? Pa treba dati motivaciju ovima sto krše zakon da ga više ne krše.
Anyway, duga tema. Jedino se izgleda možeš izvući većom nezavisnosću od svega toga.
. . . . . . . . .
- dadojović
- Forum [Bot]
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Treba imati u vidu da je netko primoran primoran da radi prekovremeno jer jednostavno nije dovoljno zaštićen ni sindikalno ni zakonski, a uz to netko je već spomenuo, slično ga čeka i u drugoj firmi. A uvijek je tu prisutno pitanje egzistencije i prehranjivanja obitelji pa ljudi su prisiljeni trpiti. S druge strane imamo one kojima su prekovremeni dobro došli zbog veće plaće. Tako da ima razloga i za i protiv. Ako je korektan odnos poslodavac- radnik uvijek se može naći kompromis
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Zavisi. U oblastima u kojima treba kvalifikovana radna snaga, ne visokoobrazovana nego kvalifikovana, dobri majstori itd, hoće se promijeniti. U drugim oblastima neće, poslodavci će i dalje izrabljivati.Vanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:46
A odlaskom stanovnistva, zavrtilo se kolo i na tom polju. Poslodavci su se vec poceli hvatati za glavu. Ja vjerujem da ce se, generalno, dosta tih stvari sto mute spominje, promijeniti.
- Mutevelija
- Selonačelnik
A zašto bi on mogao ovo dogovoriti sa tobom usmeno a potpisati pismeno nesto deseto?Vanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:46Pa prijavi. Ne mozes tapkati u mjestu, ne ciniti nista a ocekivati pomak. Drugo je ako si ti tako u startu sa poslodavcem dogovorio, onda suti i trpi, pristao si na to. U tom slucaju ne krivim poslodavca.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:40
JEste djeca.
Problem je kod nas sto se i dalje vodimo onom samo neka ne puca.
A zasto ne bise u ugovoru da se radi 10 sati, a ne pise 8.

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav