Što se ti kod nas ne može i sprovesti?storm wrote: 19 Oct 2019, 23:46Jarane ti pričaš iz perspektive zemlje, koja to ima ozakonjeno, ali ne samo to, nego se to i provodi...Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:41
Kakav život?
Dešavalo se da radim prekovremeno, hajde sve okej. Ali kad je to učestalo a ja počeo povlačiti ručnu onda “Pa znaš, mora se...” Mora?
Moram i odmoriti.
Ovdje kod nas i ne baš uvijek, a egzistencija ne bira nekad.
Ima svega, ali preporučujem da ti Mutevelija ne služi kao uzorak... Mnogo veći mu je forumsko filozofski staž, nego radni...
Samo da kažem.......
Moderator: VIP
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
- Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.
- Status: Offline
Re: Samo da kažem.......
Ab yul ann idyad awt
En yab na log a toc na awd
F*CK CANCER! F*CK DIABETES!
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1632 times
- Been thanked: 3039 times
Problem su ovi sto imaju djecu
pa moraju radi djece.
A dolaze generacije koje nece imati djecu niti ce imati za sta raditi, pa ce lakse davati i otkaze
Njega ovako drzi u saci eno ako dam otkaz dijete ce mi biti gladno
a sipak za desetak godina ce biti sve manje takvih.

A dolaze generacije koje nece imati djecu niti ce imati za sta raditi, pa ce lakse davati i otkaze

Njega ovako drzi u saci eno ako dam otkaz dijete ce mi biti gladno

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
- Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.
A zašto ti moraš pristati na to usmeno?Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:52A zašto bi on mogao ovo dogovoriti sa tobom usmeno a potpisati pismeno nesto deseto?Vanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:46
Pa prijavi. Ne mozes tapkati u mjestu, ne ciniti nista a ocekivati pomak. Drugo je ako si ti tako u startu sa poslodavcem dogovorio, onda suti i trpi, pristao si na to. U tom slucaju ne krivim poslodavca.
Problem je kod nas sto se i dalje vodimo onom samo neka ne puca.
A odlaskom stanovnistva, zavrtilo se kolo i na tom polju. Poslodavci su se vec poceli hvatati za glavu. Ja vjerujem da ce se, generalno, dosta tih stvari sto mute spominje, promijeniti.
A zasto ne bise u ugovoru da se radi 10 sati, a ne pise 8.![]()
Meni je jučer novi poslodavac dao ugovor koji važi od januara i koji ja nisam još potpisao jer on očekuje od mene da ga pročitam i ako se slažem sa napisanim, potpišem i predam koliko u ponedjeljak.
Ab yul ann idyad awt
- Mutevelija
- Selonačelnik
Recimo da se dogovorimo tako, ali zasto on ne moze dobiti od dzave na pismeno da se radi 10 sati???
Zato sto je ilegalno.
Jos pise za otezane uvjete na radu
pa rad nedjeljom.
Meni onaj ugovor o radu dodje ko podjebavanje radnika. Pa jos godisnji koji traje 7 dana a pise 21.
Zato sto je ilegalno.
Jos pise za otezane uvjete na radu

Meni onaj ugovor o radu dodje ko podjebavanje radnika. Pa jos godisnji koji traje 7 dana a pise 21.
Last edited by Mutevelija on 19 Oct 2019, 23:56, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5033 times
- Been thanked: 6531 times
Ja, doduse, pricam za Sarajevo. Tu je i najvise poslova, sa raznovrsnim bransama.Dorian wrote: 19 Oct 2019, 23:52Zavisi. U oblastima u kojima treba kvalifikovana radna snaga, ne visokoobrazovana nego kvalifikovana, dobri majstori itd, hoće se promijeniti. U drugim oblastima neće, poslodavci će i dalje izrabljivati.Vanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:46
A odlaskom stanovnistva, zavrtilo se kolo i na tom polju. Poslodavci su se vec poceli hvatati za glavu. Ja vjerujem da ce se, generalno, dosta tih stvari sto mute spominje, promijeniti.
Itekako se mijenja i osjeti.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Iz jednostavnog razloga što ako u BIH ugasiš jednog privatnika, malo će ih biti da ga nadomjesti.Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:53Što se ti kod nas ne može i sprovesti?storm wrote: 19 Oct 2019, 23:46
Jarane ti pričaš iz perspektive zemlje, koja to ima ozakonjeno, ali ne samo to, nego se to i provodi...
Ima svega, ali preporučujem da ti Mutevelija ne služi kao uzorak... Mnogo veći mu je forumsko filozofski staž, nego radni...
U Švedskoj, ugasiš jednog, deset drugih će uletiti da popuni rupu na tržištu.
. . . . . . . . .
- Mutevelija
- Selonačelnik
Godisnji odmor od 7 dana
: 

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Porešno ti je pitanje.
Nije da se ne može provesti, nego vlasti ne žele da provedu propise.
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
Pa sve manje je ljudi koji se usude stvarati porodice i imati djecu.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:54 Problem su ovi sto imaju djecupa moraju radi djece.
Njega ovako drzi u saci eno ako dam otkaz dijete ce mi biti gladnoa sipak za desetak godina ce biti sve manje takvih.
Kupuju narod jeftinim folovima. I onda kad ih jebu - aj! Eeeh...
Ab yul ann idyad awt
Vidis vanila ovdje dolazimo do one price ustaljenoVanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:46Pa prijavi. Ne mozes tapkati u mjestu, ne ciniti nista a ocekivati pomak. Drugo je ako si ti tako u startu sa poslodavcem dogovorio, onda suti i trpi, pristao si na to. U tom slucaju ne krivim poslodavca.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:40
Pa kako ce vidit kad on ne upisuje ta 2 sata, sta je tebinema ih upise 8 ono ti ostalo plati na crno preko koverte ne plati na banku.
JEste djeca.
Ako je ustaljeno 10 sati je li normalno da novi dodje i da kaze ljudi ajmo mijenjati u 8?
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Mutevelija
- Selonačelnik
Pa eto sve ce manje biti ljudi koji ce trpiti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
Što ga u BiH ne mogu nadomjestiti?
Ab yul ann idyad awt
I ja sam u Sarajevu. U mojoj branši se ne osjeti i ne mijenja.Vanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:56Ja, doduse, pricam za Sarajevo. Tu je i najvise poslova, sa raznovrsnim bransama.Dorian wrote: 19 Oct 2019, 23:52
Zavisi. U oblastima u kojima treba kvalifikovana radna snaga, ne visokoobrazovana nego kvalifikovana, dobri majstori itd, hoće se promijeniti. U drugim oblastima neće, poslodavci će i dalje izrabljivati.
Itekako se mijenja i osjeti.
Zato i govorim da sve zavisi. Uvijek postoje izuzeci.
Najbolji je primjer sezonskog ugostiteljstva u hr...dadojović wrote: 19 Oct 2019, 23:51 Treba imati u vidu da je netko primoran primoran da radi prekovremeno jer jednostavno nije dovoljno zaštićen ni sindikalno ni zakonski, a uz to netko je već spomenuo, slično ga čeka i u drugoj firmi. A uvijek je tu prisutno pitanje egzistencije i prehranjivanja obitelji pa ljudi su prisiljeni trpiti. S druge strane imamo one kojima su prekovremeni dobro došli zbog veće plaće. Tako da ima razloga i za i protiv. Ako je korektan odnos poslodavac- radnik uvijek se može naći kompromis
Godinama, desetljećima su crpili radnu snagu, plaće jedva 3-4000kuna, još ti odbije smještaj, hranu...
Kad su se suočili da radnika više jednostavno nema, da ne žele... Sad su plaće 10.000kuna plus... Em još benefiti smještaja i hrane...
Zato kažem, tržište odradi svoje, a ne sindikat ili država.
Zašto ovdje imamo apsurd, da građevinski radnik zaradi jednako ili više od prosvjetnih?
Ne, nema građevinski radnik previše... Nego ima prosvjetni malo... Ali ih je toliko, da se institucijama može tako... Nećeš? Ima ko hoće!
E građevinskih nedostaje kronično... I platiti ćeš ga dobro, da ga zadrzis... Nije lud raditi za 700€, kad mu se nudi 1300€+
Habibti, ya nour el - ain... 

- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
Macak, to sve pitas poslodavca odmah. A ne klimati glavom, ok, sve super i onda dodjes na forum i nabrajas kakav je.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:52A zašto bi on mogao ovo dogovoriti sa tobom usmeno a potpisati pismeno nesto deseto?Vanilla wrote: 19 Oct 2019, 23:46
Pa prijavi. Ne mozes tapkati u mjestu, ne ciniti nista a ocekivati pomak. Drugo je ako si ti tako u startu sa poslodavcem dogovorio, onda suti i trpi, pristao si na to. U tom slucaju ne krivim poslodavca.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
Dobro, ti si u jednoj a ja imam uvid i pristup u preko 50. Ne bih ja nikad nagadjala nesto.
- Ommadawn
- Osvježenje foruma
Je. Ali vlast bira narod.
Vraćamo se na onu “padneš na moju jeftinu priču i ja te yebem ko Rocco Siffredi Ruskinje i Mađarice”
Ab yul ann idyad awt
- Mutevelija
- Selonačelnik
Onda u BIH necu imati posla mackoVanilla wrote: 20 Oct 2019, 00:00Macak, to sve pitas poslodavca odmah. A ne klimati glavom, ok, sve super i onda dodjes na forum i nabrajas kakav je.Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:52
A zašto bi on mogao ovo dogovoriti sa tobom usmeno a potpisati pismeno nesto deseto?

Zasto drzava ne moze napisati 10 h da se radi. Zasto pise 8h, zasto ne napravi ugovor od 10 h?
A kako ces znati za godisnki koliko ce ti biti?
21 dan, hoce sipak 7 dana.

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Pa valjda sam znaš, koji su prioriteti politike exyu državica?Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:53Što se ti kod nas ne može i sprovesti?storm wrote: 19 Oct 2019, 23:46
Jarane ti pričaš iz perspektive zemlje, koja to ima ozakonjeno, ali ne samo to, nego se to i provodi...
Podizanje tržišta, standarda, poslovne klime i svih segmenata koji čine tržišnu ekonomiju, sigurno nije na listi top prioriteta...
Ali dogoditi će se i događa se već, da će se radnika morati više paziti.
Nedostaje ih polako, mogućnosti rada vani su sve veće...
Habibti, ya nour el - ain... 

- dadojović
- Forum [Bot]
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Da, upravo tako. Tržište igra bitnu možda i presudnu ulogu. Prije su mogli ti iz turizma reći radniku: ako ti se ne sviđa ima tko će raditi. Sad kad je Slavonija odselila u Irsku drugačije govore, a to je ohrabrilo i ostale pojedince pa je situacija puno bolja.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM