Samo da kažem.......

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Samo da kažem.......

Post by Socrates » 20 Oct 2019, 00:05

Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:59
Socrates wrote: 19 Oct 2019, 23:57

Iz jednostavnog razloga što ako u BIH ugasiš jednog privatnika, malo će ih biti da ga nadomjesti.

U Švedskoj, ugasiš jednog, deset drugih će uletiti da popuni rupu na tržištu.
Što ga u BiH ne mogu nadomjestiti?
To je već pitanje privatne inicijative. Koliko se meni čini, komunisti su nanijeli toliku štetu po tom pitanju da ih samo zbog toga treba zabraniti za vijeke vjekova. :valja

Ako država krene najoštrije po ovima sto se kako tako usude da uđu u privatni biznis, puci će i privatni biznis i država. Ili će svi na budžet.

Tu je onda i politička atmosfera u pitanju. Ulaganje je rizično.
. . . . . . . . .

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 20 Oct 2019, 00:07

Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:57 Godisnji odmor od 7 dana :D: :valja
Vidiš, Mutevelija, opet ću ponoviti da ti svako radi ono šta mu dozvoliš.

Kada smo u mojoj firmi skontali da nam je poslodavac za 5 godina kašnjenjem plata uskratio jednu godišnju platu, mi smo ga tužili. Poslije 3 godine smo dobili sudski proces, naplatili plate, naplatili zatezne kamate. I ostali na poslu.

Niko se za tebe neće boriti, moraš sam. Tuži sudu, prijavljuj inspekcijama, rizikuj. Ili šuti i trpi. Treće nema.

Ja sam u Sarajevu i ponadao sam se da će ona nova kantonalana Vlada građanskih stranaka i novih paradigmi kojima su se hvalisali u kampanji nešto promijeti što se tiče inspekcijskog rada itd. Ako je suditi po ovih godinu nakon izbora, neće. Dakle, ne nadaj se da će vlasti početi provoditi zakone koje bi morali provoditi.

U se i u svoje kljuse i nadaj se da bog pomaže onima koji sami sebi pomognu.

Ili šuti i trpi.

Od kukanja na forumu nemaš koristi.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1649 times
Been thanked: 3098 times
Status: Online

Post by Mutevelija » 20 Oct 2019, 00:08

Dorian wrote: 20 Oct 2019, 00:07
Mutevelija wrote: 19 Oct 2019, 23:57 Godisnji odmor od 7 dana :D: :valja
Vidiš, Mutevelija, opet ću ponoviti da ti svako radi ono šta mu dozvoliš.

Kada smo u mojoj firmi skontali da nam je poslodavac za 5 godina kašnjenjem plata uskratio jednu godišnju platu, mi smo ga tužili. Poslije 3 godine smo dobili sudski proces, naplatili plate, naplatili zatezne kamate. I ostali na poslu.

Niko se za tebe neće boriti, moraš sam. Tuži sudu, prijavljuj inspekcijama, rizikuj. Ili šuti i trpi. Treće nema.

Ja sam u Sarajevu i ponadao sam se da će ona nova kantonalana Vlada građanskih stranaka i novih paradigmi kojima su se hvalisali u kampanji nešto promijeti što se tiče inspekcijskog rada itd. Ako je suditi po ovih godinu nakon izbora, neće. Dakle, ne nadaj se da će vlasti početi provoditi zakone koje bi morali provoditi.

U se i u svoje kljuse i nadaj se da bog pomaže onima koji sami sebi pomognu.

Ili šuti i trpi.

Od kukanja na forumu nemaš koristi.

Pa sa cim da platim advokata, kad ce ovaj potplatid sudiju sto ima milione poslodavac :oo
Lakse od tog svega napustit drzavu priznat ces, i zadat joj udarac da budes u onoj brojki koja je napustila drzavu.
Takva drzava i zasluzuje da se napusti
Last edited by Mutevelija on 20 Oct 2019, 00:09, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.

Post by Ommadawn » 20 Oct 2019, 00:09

Mute care dobri, nek tvom istom poslodavcu tri čovjeka ne pristanu na taj sistem i ti četvrti - da vidiš kako mijenja priču odmah.
“Ako ti nećeš, ima ih još deset koji hoće”
A ti onda “Jesu tih deset dobri radnici kao i ja?”
Ab yul ann idyad awt
En yab na log a toc na awd

F*CK CANCER! F*CK DIABETES!

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 20 Oct 2019, 00:10

dadojović wrote: 20 Oct 2019, 00:05 Da, upravo tako. Tržište igra bitnu možda i presudnu ulogu. Prije su mogli ti iz turizma reći radniku: ako ti se ne sviđa ima tko će raditi. Sad kad je Slavonija odselila u Irsku drugačije govore, a to je ohrabrilo i ostale pojedince pa je situacija puno bolja.
To pričam... Tržište je najbolji regulator...
Klinac bi oni digli place da nisu prisiljeni...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 20 Oct 2019, 00:10

Problem je sto ce pristati ove "vrijedne generacije" cak i lizai supak i prijavljivati ostale, ove generacije od 30 pa 40 pa nadalje godina, ja sam bio deveti radnik u jednoj firmi sto je ovaj stalno isao direktoru i govorio greske od radnika...
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5071 times
Been thanked: 6569 times

Post by Vanilla » 20 Oct 2019, 00:11

Mutevelija wrote: 20 Oct 2019, 00:01
Vanilla wrote: 20 Oct 2019, 00:00

Macak, to sve pitas poslodavca odmah. A ne klimati glavom, ok, sve super i onda dodjes na forum i nabrajas kakav je.
Onda u BIH necu imati posla macko :DD
Zasto drzava ne moze napisati 10 h da se radi. Zasto pise 8h, zasto ne napravi ugovor od 10 h?

A kako ces znati za godisnki koliko ce ti biti?
21 dan, hoce sipak 7 dana.
:DD
Vidi, ti da moras da radis, ne bi ti nista smetalo, bilo bi ti bitno da imas kakav takav posao. Vremenom, kako poslozis stvari u zivotu tako radis da i ono sto ti vise ne odgovara promijenis za bolje, lakse. Ili se dodatno edukujes (ako ti je to uslov za trazenje boljeg posla) ili ostajes tu gdje jesi da steknes sto vise radnog iskustva, znanja. Dakle, sami sebi kreiramo sta cemo i kako i dokle su nam limiti.
Nisam za da se tapka u mjestu ili ucahuri. Samo posloziti prioritete, odrediti ciljeve. Ne mora da znaci da ono sto mi je danas prihvatljivo vazi i za sutra.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.

Post by Ommadawn » 20 Oct 2019, 00:12

Socrates wrote: 20 Oct 2019, 00:05
Ommadawn wrote: 19 Oct 2019, 23:59
Što ga u BiH ne mogu nadomjestiti?
To je već pitanje privatne inicijative. Koliko se meni čini, komunisti su nanijeli toliku štetu po tom pitanju da ih samo zbog toga treba zabraniti za vijeke vjekova. :valja

Ako država krene najoštrije po ovima sto se kako tako usude da uđu u privatni biznis, puci će i privatni biznis i država. Ili će svi na budžet.

Od pada komunizma je prošlo 30 godina. Valjda se za to vrijeme nešto naučilo.
Ab yul ann idyad awt

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 20 Oct 2019, 00:12

Vanilla wrote: 20 Oct 2019, 00:01
Dorian wrote: 19 Oct 2019, 23:59

I ja sam u Sarajevu. U mojoj branši se ne osjeti i ne mijenja.

Zato i govorim da sve zavisi. Uvijek postoje izuzeci.
Dobro, ti si u jednoj a ja imam uvid i pristup u preko 50. Ne bih ja nikad nagadjala nesto.
Ja ne osporavam to šta ti govoriš. Stvari se već mijenjaju. Samo kažem da se ne mijenjaju svima.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 20 Oct 2019, 00:13

Vanilla wrote: 20 Oct 2019, 00:11
Mutevelija wrote: 20 Oct 2019, 00:01
Onda u BIH necu imati posla macko :DD
Zasto drzava ne moze napisati 10 h da se radi. Zasto pise 8h, zasto ne napravi ugovor od 10 h?

A kako ces znati za godisnki koliko ce ti biti?
21 dan, hoce sipak 7 dana.
:DD
Vidi, ti da moras da radis, ne bi ti nista smetalo, bilo bi ti bitno da imas kakav takav posao. Vremenom, kako poslozis stvari u zivotu tako radis da i ono sto ti vise ne odgovara promijenis za bolje, lakse. Ili se dodatno edukujes (ako ti je to uslov za trazenje boljeg posla) ili ostajes tu gdje jesi da steknes sto vise radnog iskustva, znanja. Dakle, sami sebi kreiramo sta cemo i kako i dokle su nam limiti.
Nisam za da se tapka u mjestu ili ucahuri. Samo posloziti prioritete, odrediti ciljeve. Ne mora da znaci da ono sto mi je danas prihvatljivo vazi i za sutra.
Pa eto znaci nemas nikakvo rjesenje, ako su male minimalne plate ako nemas prava na bilokakav godisnji zasto se zezati , ti odmah predlazes novu klupu hajmo dalje, dakle tim ljudima ne treba pomoci. :ooo treba ić programirat ko sisa one na bausteli i rudniku :ooo
Pa ce tako biti ko sisa doktore, pa ce onda doci prosvjetari ko i njih sisa, ne vidis kljuc problema :ooo
Nesto mi cudno da branis taj sistem toliko :hm
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 20 Oct 2019, 00:14

Pitaj programere koliko sati rade :oo

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1229 times
Been thanked: 3890 times

Post by Laser » 20 Oct 2019, 00:15

Ommadawn wrote: 20 Oct 2019, 00:12

Ne baš previše.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Ommadawn » 20 Oct 2019, 00:19

Laser wrote: 20 Oct 2019, 00:15
Ne baš previše.
Očito.
Neće doći nikakav novi Tito, niti će neki novi vođa promijeniti stvari.
Lako je bilo dići kredite i finansirati fabrike, ha bili u gubitku, ha bili u dobitku, nema veze.
Da Tito nije umro 1980, mi bi ga već 1986 svrgnuli sa vlasti, možda i ubili ko Ćaušeškua.

Narod misli da mora sve trpiti - ne mora!
Ab yul ann idyad awt

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5071 times
Been thanked: 6569 times

Post by Vanilla » 20 Oct 2019, 00:20

Mutevelija wrote: 20 Oct 2019, 00:13
Vanilla wrote: 20 Oct 2019, 00:11

Pa eto znaci nemas nikakvo rjesenje, ako su male minimalne plate ako nemas prava na bilokakav godisnji zasto se zezati , ti odmah predlazes novu klupu hajmo dalje, dakle tim ljudima ne treba pomoci. :ooo treba ić programirat ko sisa one na bausteli i rudniku :ooo
Pa ce tako biti ko sisa doktore, pa ce onda doci prosvjetari ko i njih sisa, ne vidis kljuc problema :ooo
Nesto mi cudno da branis taj sistem toliko :hm
Nije tako, ne mogu ja sjesti mute i kukati nad svojom sudbinom i cekati da mi neko rijesi ono sto MENI ne odgovara. Uzimam stvari u svoje ruke i trpiti cu nesto sve dok moram i ako sam svejsno pristala na to. Do tada cu se truditi da promijenim to. Kada dodje do toga zahvaliti se poslodavcu (kakav god i koliki god da je taj "dinar" bio korist je bila obostrana) i put pod noge.
Ne branim mute. Ja radim od 20te svoje godine bez dana prestanka radnog staza. Startala sam sa 350 KM platom :) i to tri puta pitala poslodavca jesam li ja realno zaradila toliko (bilo mi ko kuca! Ja dijete, prvi mi posao, bez iskustva).
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 20 Oct 2019, 00:20

Ne vidim puno... Jos uvijek se bira "naš" a ne sposoban... Jos uvijek se stranački ulazi u nadzorne odbore (samo sada ima više od jedne stranke, ali princip je isti)
Još uvijek je država tj aparat sam sebi svrha a ne servis građana..
Pa imaš to nesretno dejtonsko uređenje, koje veže ruke čak i ako žele naprijed...
Kad sve sagledas... Jos je i dobro jbt...

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 20 Oct 2019, 00:21

Ommadawn wrote: 20 Oct 2019, 00:19
Laser wrote: 20 Oct 2019, 00:15
Ne baš previše.
Očito.
Lako je bilo dići kredite i finansirati fabrike, ha bili u gubitku, ha bili u dobitku, nema veze.
Da Tito nije umro 1980, mi bi ga već 1986 svrgnuli sa vlasti, možda i ubili ko Ćaušeškua.

Varaš se.

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Ommadawn » 20 Oct 2019, 00:23

Laser wrote: 20 Oct 2019, 00:21
Ommadawn wrote: 20 Oct 2019, 00:19
Očito.

Varaš se.
Zašto to misliš?
Ab yul ann idyad awt

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 20 Oct 2019, 00:25

Nikada ne treba potcijeniti mogućnost naroda da trpi.

Da narod nije spreman da trpi ne bi razni diktatori opstajali na vlasti decenijama.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 20 Oct 2019, 00:25

Ja bih rekao da komunisticki ekonomski sistem dole još nije pao.

Dovoljno je pogledati koliko ljudi je na državnom budžetu, što kupuje i njihovu politicku odanost. Na sve tri strane.

I dobro, uzimam u obzir i rat i tranziciju.

Ali, slabo je to odmaklo od komunizma. Tesko se takav sistem razbija, ali će na kraju morati.
. . . . . . . . .

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser » 20 Oct 2019, 00:26

Ommadawn wrote: 20 Oct 2019, 00:23
Laser wrote: 20 Oct 2019, 00:21
Varaš se.
Zašto to misliš?
Ponegdje se mora trpiti ili otići.

Post Reply

Return to “Pričaona”