Sve vijesti u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9621 times
Been thanked: 11363 times
Status: Offline

Re: Nesvakidašnji potez Bišćanina Ajida Sarkića

Post by Krokodil Behko »

Moguće je i da je Black u pravu. Mislim da je ovo avazova vijest a oni su u koaliciji sa SDP.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Sjoo poteza i pAlitike ,počeli su sa potezima prije izbora kao onaj iz one engleske serije Gnjus Bastard
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha »

Pa taman da pročitam nešto lijepo..a ono opet nešto upakovano..

hajde ako ništa, barem je spašen taj mlađi čovjek i njegova porodica.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

gejsha wrote:Pa taman da pročitam nešto lijepo..a ono opet nešto upakovano..

hajde ako ništa, barem je spašen taj mlađi čovjek i njegova porodica.
Da ,a ne sumnjam da ako dotični dobro prođe na izborima i onda se ustoliči u neki nadzorni odbor neke državne kompanije ,da će još ljudi da zaposli. Jes da će mu to biti rođaci al šta sad :D
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Evo njegovih rijeci...

Objavljeno Prije sat vremena
Molio bih svoje prijatelje i neprijatelje da prestanu pisati o meni jer mi to ne ide u prilog i ništa mi ne znači.Pošto sam ostao bez posla mnogo veći mi je problem kako ću slijedih mjeseci platiti račune, kupiti drva itd..
Nimalo nisam sretan što sam bez posla jer nebi bilo normalno biti sretan a ostati bez posla.
Jedino sam sretan što je bar jedan momak ostao umjesto mene jer mislim da ću se lakše izvući u ovoj krizi. Priču nisam lansirao ja već je jedan moj prijatelj sve to napisao na facebook a novinar avaza sve to pokupio, priča je istinita, spominjao sam pelene, gljive(radio sam to osam godina i imam spreman objekat) ali nisam znao da će to tako ispasti. Ja to sad ne mogu zaustaviti jer svi kopiraju sa Avaza.
Priča se da bi mogli nekog radnika vratiti na posao, evo ja sad pred svima izjavljujem: Ja se neću vratiti dok se nevrate dva radnika prije mene.

Zato vas molim da me ostavite na miru jer sam ovih dana pod stresom zbog gubitka primanja.
Pozdrav svima

Inace komentari su razni, neki ga podrzavaju, neki kao i ja govore da je zbog izbora... Kako je sta je.. Vidjet cemo..
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Sve vijesti u BiH

Post by nezaboravna »

Nakon sastanka u Banjoj Luci: "Sedmi putnik" na slijepom kolosijeku
Zar bi Evropska unija kao uvjet da BiH pristupi porodici evropskih država postavljala takve standarde koji je vode ka stvaranju muslimanske državice u srcu Evrope

Autor I. ĆATIĆ | Objavljeno 15.07.2012. u 06:16

Tihić: Najavio opstrukciju pridruženju EU; Izetbegović: Propali planovi o fildžan-državi Nakon banjalučkog sastanka šest plus jedan, definitivno su sve maske pale s lica SDA. Najava "sedmog putnika", kako je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija nazvao Sulejmana Tihića, da će SDA sve blokirati, razotkriva dugogodišnju politiku SDA.
thumb.jpg
Pljačka i siromaštvo

Njena politika, od ideološkog do koruptivnog segmenta, potpuno je antievropska.

Zašto? Zato što procedure Evropske unije podrazumijevaju strogu antikorupcijsku borbu, procesuiranje brojnih bošnjačkih sanadera, procesuiranje paraobavještajne zajednice koja je u vrhu sigurnosno-odbrambenog krila SDA.

Sve to ovu stranku čini jedinstvenim anahronizmom u Evropi, koja je po svojoj strukturi na ivici Fataha ili Hamasa.

Naravno, ako je ta stranka omogućila da neko u njenom suvlasništvu privatizacijski opljačka 120 kompanija ili ako je hiljade bh. firmi u bescjenje poklonila za sitne talove lažnim stranim investitorima, padaju sve maske razloga opstrukcije prema ustanovljenoj novoj vlasti.

Prekomponiranje koalicije jeste veliki proevropski korak BiH i sada je jasno da interesno-mafijaškoj strukturi SDA ulazi voda u uši.

Uz to, pokazuju strah i od pravne države i ekonomskog razvoja.

Oni koji su krivi za 53 posto nezaposlenih, odnosno SDA koja je kriva za 50 posto gladnih Bošnjaka i 73 posto mladih koji ne žele živjeti u BiH, odjednom plaše narod da će država nestati ako oni demokratskim putem odu s vlasti.

Naprotiv, BiH propada ako SDA ostane u vlasti i njene priče o fildžan-državi tek su podlost koja razotkriva primitivizam te stranke.

Uostalom, zar bi Evropska unija kao uvjet da BiH pristupi porodici evropskih država postavljala takve standarde koji je vode ka stvaranju muslimanske državice u srcu Evrope?

Jasno je da Evropska unija želi upravo suprotno i Tihićeve bezočne laži u tom smislu neće zaustaviti ni evropski put BiH ni odgovornost onih koji su pokrali državu i bošnjački narod doveli na štap siromaštva, bijede i potpunog gubitka da ravnopravno participira u političkom životu.

Uz to, Tihićevo ponašanje u Banjoj Luci da ni po koju cijenu ne dozvoli da se govori o ekonomiji, javnim radovima i zapošljavanju - a na to je javno na presici upozorio Fahrudin Radončić - razotkrivaju ne samo to da on nastavlja kontinuitet ekonomske državničke neodgovornosti prema narodu nego i najavljenu destrukciju.

Opasne namjere

Očigledno je da su minorna SDA državnička pamet i veliki interesi koji su ugroženi pravnom državom i standardima koje očekuje Evropska unija, od SDA napravili stranku koja nije opozicija nove šestorke, već je to opozicija evropskom putu BiH i socijalizaciji bošnjačkog naroda u evropske države, gdje je oduvijek i pripadao.

Zato je SDA postala stranka opasnih namjera. Jer oni koji ne žele evropski put ne žele priču o ekonomiji i zapošljavanju uništenog naroda - a to je dvojac bez kormilara u liku Tihića i Bakira Izetbegovića - uzaludno pokušavaju stvoriti situaciju da ponovo kao 1993. godine organiziraju Bošnjački sabor i proglase muslimansku državicu. Nju neće prvo Bošnjaci, a onda ni Evropa. Što prije to "sedmi putnik" i "mali sin velikog oca" shvate, svima će biti lakše.

Bošnjaci trebaju biti lideri evropskog puta

Preuzimanjem proevropske inicijative Lagumdžija i Radončić ne rade samo dnevnopolitičku stvar za potrebe SDP-a ili SBB-a, već strateški stvaraju poziciju da Bošnjaci budu lideri proevropske politike i takvih nastojanja u BiH.

Tihićeva i Izetbegovićeva politika od SDA, a posljedično i Bošnjaka, žele napraviti politički nedorasli narod, koji će ka EU voditi srpski i hrvatski političari u BiH.

To je državnički uistinu neodgovorno i to nova koalicija očigledno neće dopustiti. Stoga je banjalučki sastanak bio važan novi korak ka evropskim integracijama koje zloćudni Tihić i SDA preko svojih propagandnih trabanata žele minimizirati.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Hoće da proglase muslimansku državicu il džamahiriju kako je svojevremeno Karadžić govorio,............. još su te ideje prisutne :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

nezaboravna wrote:Valentin Inzko Radivojević nije ministar dok Sud ne kaže drugačije 29/06/2012 08:55:00
Valentin Inzko Predsjednik Budimir je zakonski izabran predsjednik Federacije i ovlašten je da donosi odluke u skladu sa Ustavom i zakonima. Te ovlasti se moraju poštovati.
news_2011_oktobar_inzko_nova_2_416203943.jpg
• Hoćete li intervenirati u prekomponiranju vlasti? Političari se i javno hvale da na Vas vrše pritiske da povučete i prošlogodišnju odluku?

- Neću.

• Zašto?

- Jučer su svi vaši lideri bili u Bruxellesu. Oni žele u Evropu. To znači da moraju imati i sposobnost da rješavaju probleme ovdje. Moraju naći rješenje i za taj problem koji je sad aktuelan. Inače bi to bila kontradikcija - želiš u Evropu, a ne možeš kod kuće riješiti stvari. Ne namjeravam intervenirati.

• Nećete povući ni odluku o suspenziji?

- Ne.

Poslovnik je jasan

• Da li očekujete da problem nastao u Parlamentu Federacije rješava Ustavni sud ili je moguće da novokomponirana koalicija nastavi sazivati sjednice mimo Poslovnika o radu tih tijela i ostalih propisa?

- Zaista je to sve na domaćim institucijama i treba ih poštovati. Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti šta će odlučiti. Ustavnom sudu su se obratile i jedna i druga strana i sad je do Suda.

• Znači li to da dotad neće biti sjednica Parlamenta FBiH?

- To je drugo pitanje, ali to zahtijeva odluku i dok to traje, mislim da zaista treba sačekati odluku Ustavnog suda FBiH. Analizirali smo Poslovnik Parlamenta i vjerujem da su dovoljno jasno definirane uloge ključnih tijela Parlamenta, uključujući i Kolegijum, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, u sazivanju sjednica Parlamenta. Jasno je da se rad domova Parlamenta odvija samo u okviru sjednica, i te sjednice trebaju biti sazvane u skladu sa Poslovnikom. Ne namjeravam nametati svoj zaključak u ovom trenutku jer se još nadam i vjerujem da institucije u Federaciji mogu ovo pitanje riješiti same.

• Da li Vlada FBiH ima pravo raspravljati o odluci predsjednika Federacije BiH?

- Prvo i najvažnije, a to je moj stav i stav šire međunarodne zajednice: domaće institucije moraju funkcionirati u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i, gdje je to primjenjivo, usvojenim poslovnicima. Uistinu, zakon ima poseban značaj u zaštiti demokratskih institucija zemlje, kao i ustavnog i pravnog poretka, upravo u slučajevima sporova kao što je ovaj.

Politički lideri u ovoj zemlji, i njene demokratske institucije, imaju sposobnost da riješe situaciju vlastitim snagama. Ne vjerujem da bi moj angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije ovdje. Bosna i Hercegovina je zemlja koja teži da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u i mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca.
Imam neki filing da će ovaj Inzko preći na islam ali ne smije još dok obnaša funkciju . :hm
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

AKCIJA GRAĐANA: Ovo je razlog zbog čega je BiH najkorumpiranija, najnerazvijenija… i jedna od nadepresivnijih zemalja u Evropi!Novosti | 16.07.2012. - 11:28:34
--------------------------------------------------------------------------------
:plavi :plavi :plavi
Prenosimo saopćenje naslovljeno “Nek vlada počne da vlada ili neka odstupi !”, a koje je izdano nakon sastanka zeničkih i sarajevskih aktivista/kinja udruženja Akcije građana održanog 13. jula u večernjim satima u Zenici:

Nije istina da se nevladin sektor ne oglašava povodom katastrofalne političko-ekonomsko-socijalne situacije u Bosni i Hercegovini. Jednostavno glasovi koje organizacije ili pojedinke i pojedinci odašilju “odozdo” ne dopiru do javnosti jer medijska pažnja okrenuta je nekim drugim stvarima. U našem medijskom prostoru dominiraju površinski glasovi od čije “galame” sve ono bitno prolazi skoro pa neprimjećeno. Sastanak zeničkih i sarajevskih aktivista/kinja udruženja Akcije građana održan je 13. jula u večernjim satima u Zenici. Jedan od zaključaka je da nema potrebe za pravdanjem jer želimo reći nešto sasvim drugo.

Koristimo ovu priliku da pozovemo političare da se uozbilje i da prekinu konačno sa predizbornom kampanjom. Nemamo vlast od zadnjih opštih izbora, vrtimo se u krug dok se lideri sedam stranaka u Bosni i Hercegovini stalno dogovaraju da se ništa ne mogu dogovoriti. Podsjetimo se samo da su opšti izbori održani u oktobru 2010 godine, a od tada prošlo je koliko… Uzmemo li u obzir da javna uprava troši 275 KM po sekundi, matematika sve govori. Za to vrijeme koalicije se uspostavljaju, platforme se potpisuju, koalicije se onda cijepaju, dok platforma propada, sastanci se održavaju… Država opet sve dublje tone u krizu, dok svi njeni građani tonu u siromaštvo. Nemamo sada namjeru izdvajati neku od stranaka koja je kao najgora dok su neke druge, eto, malo manje loše. Sedam stranaka koje sebe nazivaju glavnima i koje uzimaju sebi za pravo da, kao, ekskluzivno zastupaju interese nekih naroda ili skupina trebaju odstupiti. Njihove politike su prošlost dok je njihova gramzivost i nedobronamjernost beskonačna. Oni su nas zarobili i zbog njih smo najkorumpiranija, najnepismenija, najnerazvijenija, najzagađenija, najsiromašnija i jedna od nadepresivnijih zemalja na evropskom kontinentu.

Medijski prostor je prezasićen porukama političara i njihovih satelita. Pažnja javnosti skreće se sa stvarnih problema stalnim sastancima koji se uvijek i iznova završavaju neuspješno. No učesnici sastanaka, odnosno naših sedam lidera uvijek je nasmijano, osim ako ne napadaju verbalno novinare, jedni druge ili koga već, po potrebi. Oni se uvijek mogu dogovoriti da još i dublje potonemo kako bi nas onda oni mogli kao vaditi iz septičke jame u koju su nas uvalili tako nasmijano i razdragano. Svakako oni su pobjednici jer evo dvadeset godina nigdje nas nema, njihov uspjeh je krvavi rat, potom velike pljačke, sada ispada da je naš i njihov vitalni nacionalni interes siromaštvo i još veća ekonomska i socijalna kriza.

Iznenađeni/e smo indolentnošću međunarodne zajednice koja dopušta stalne atake na Ustav, zakon i samu državu od strane političkih lidera i/ili političkih stranaka. Zabrinjava nas to što EU i SAD nemaju ujednačene kriterije prema svim oblicima narušavanja osnovnih ljudskih prava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, koja kao pretenduje da postane članicom Europske Unije koja je (kao) zasnovana na nekim sasvim drugačijim principima. Naime EU i SAD su na neki način sebe nama predstavili kao zaštitnike ljudskih prava i sloboda i kao neka vrsta garanta te zaštite u našoj zemlji.

Svi dogovori šestorke, sedmorke ili svih onih legitimnih i izabranih sve nas građane i građanke Bosne i Hercegovine (bez obzira u kojem entitetu, kantonu, županiji, distriktu, općini ili općini živjeli/e i koje nacije, etnije ili bratije bili/e) vode velikim koracima unatrag. Zahvaljujemo se svima njima na ovom zadnjem pokušaju da konačno podijele državu i da van snage stave zakon, Ustav i pravni poredak. Pozivamo sve one koji/e ne žele da sudjeluju u konačnoj podjeli države Bosne i Hercegovine, koji/e ne žele da se sve oko nas svede na etnije i bratije da konačno učinimo nešto. Dovoljno je da dobri ljudi ne učine ništa kako bi zlo konačno pobijedilo.

Ukoliko se političke elite ne odreknu od rada za sebe i svoj lični interes, mi kao građani i građanke Bosne i Hercegovine morati ćemo pozvati na protest upozorenja na dan uoči početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2012 godine koji su planirani u oktobru. Pored toga najmanje što možemo učiniti je da pozovemo sve da bojkotujemo popis i naredne lokalne izbore u BiH ukoliko “sedmorka” nastavi činiti sve mimo stvarnog javnog interesa.

Akcija Građana
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Jedino BiH nije u recesiji: Rekordan broj zaposlenih u RS

Post by Konsultant »

„Sve ostale zemlje u komšiluku su već u recesiji. Posljednjih pola godine svi imaju negativnu stopu BDP-a, što se za dva kvartala može ocijeniti kao recesija“, kazao je predsjednik Narodne skupštine RS

Bosna i Hercegovina, i Republika Srpska kao njen dio, jedina je od zemalja u okruženju koja nije u recesiji, konstatirao je danas predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić iznoseći tvrdnju da niko nije prenio informaciju da je RS u maju „imala najveći broj zaposlenih u posljednjih deset godina, i to 3.359 s evidencije zavoda za zapošljavanje“.

To je, ponavlja, „najveća cifra zaposlenih u posljednjih deset godina“.

Reagirajući na upozorenja opozicije o teškoj krizi u kojoj se nalazi RS, Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da „neke izgleda treba podsjećati da je ponovo u uzlaznoj liniji svjetska ekonomska kriza“, te da je i Hrvatska objavila da je u recesiji, statistika u Srbiji bilježi pad bruto domaćeg proizvoda u prva dva tromjesečja, Slovenija je na minus 1,2, Italija je u minusu...

„Jedine koje trenutno nisu u recesiji su RS i BiH. Sve ostale zemlje u komšiluku su već u recesiji. Posljednjih pola godine svi imaju negativnu stopu BDP-a, što se za dva kvartala može ocijeniti kao recesija“, naveo je Radojičić i dodao da su najvažniji vanjskotrgovinski partneri RS upravo Srbija, Hrvatska, Italija, Slovenija i Njemačka i ona jedina nije u recesiji.

“Opšti ambijent i prilike su jako teške“, navodi Radojičić i dodaje da, ukoliko RS zadrži pozitivnu stopu BDP-a, pa makar i od 0,5 ili 0,7 posto to će biti „veoma dobar rezultat“.

Priznaje da je „problema milion“, te da se „može govoriti o nezaposlenosti i nelikvidnosti preduzeća, ali ima i pozitivnih i negativnih stvari“.

Radojičić na kraju kaže da se nada da privreda RS „neće skliznuti u recesiju“.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

RS se već niz godina na ovaj il onaj način favorizira i to vjerovatno ima neko značenje :pusi
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Nešto kontam,........... već niz godina napominjem kako je BiH podijeljena al to forumaši sa bilo kojeg foruma nikako neće i ne žele prihvatiti - sem njih nekolicina.
S obzirom , da ima ovdje forumaša-ica i iz Hercegovine a poglavito iz Mostara a kako sam nešto čuo 29 jula će biti tradicionalni skokovi sa starog mosta ( u Mostaru ) al haman prijenosa neće biti, što bih ja svakako komentarisao na moj poznati način; Mostar je davno izdan i prodan.
Eto, za kojekakve serije-sapunice imaju novaca za prijenos a za skokove se nema ,............ ostaje da vidimo ili da neko ko je iz Hercegovine opiše situaciju :pusi

PS. deder Majo, ti si haman najbliže :pivo
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Za tradicionalnu manifestaciju ove godine neće biti prenosa uživo na TV-u, jer je tako odlučio organizacioni odbor.

"Odlučeno je da neće biti direktnog prenosa skokova na TV-u, ali će biti prenos preko BH radija. TV1 će snimati skokove i to emitovati u večernjem programu", rekao je portparol Kluba skakača u vodu “Mostari” Saša Oručević.

Iz ovog kluba poručuju da su se na ovakav potez odlučili kako bi što više ljubitelja ove sportsko-turističke atrakcije privukli da dođu gledati skokove uživo.

I ove godine takmičiće se većina prošlogodišnjih učesnika, kako u skokovima na noge, tako i u kategoriji skokova na glavu, odnosno “mostarske laste”. Konačan broj učesnika neće biti poznat do nedjelje, a očekuje više od 80 skakača iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

E sad, da li se je to ikada do sada desilo,.... ili je to zbog Ramazana ?
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

ONIKA
POGLEDAJTE RAST CIJENA U BIH U DVIJE GODINE: Jaja sa 6.60 na 8.70, ulje sa 2.07 na 2.77, cigarete sa 1.96 na 2.45 KM...
Četvrtak | 26.07.2012.
Prehrambeni artikli u BiH u posljednje dvije godine poskupjeli su do 34 odsto, dok je, u istom razdoblju, prosječna plata u našoj zemlji povećana za tek nešto više od pet procenata

Kaže to analiza Nezavisnih novina, bazirana na iznose ličnih dohodaka i cijene osnovnih životnih namirnica, a koja je pokazalo da prosječna zarada u našoj zemlji sve manje vrijedi. Plata u BiH u maju 2010. iznosila je 795 maraka, a dvije godine kasnije "porasla" je na tek 836 KM.

Za razliku od zarade, koja je "stidljivo" rasla, "tabla" od 30 jaja poskupjela je za 32 odsto, tako da je u maju pretprošle godine koštala 6,60, a dvije godine kasnije - 8,70 KM.

Cijena ulja u istom periodu "skočila" je sa 2,07 na 2,77, ili za 34 odsto, a šećera sa 1,45 na 1,86, ili za 28 procenata.

U saopštenjima Agencije za statistiku BiH vidi se da su, u protekle dvije godine, značajno poskupjeli i hljeb, mlijeko, meso, te većina ostalih prehrambenih artikala.

I užitak je sve skuplji. Za 100 grama čokolade trebalo je u maju 2010. potrošiti 1,50 KM, a u istom mjesecu ove godine je koštala 20 feninga više, dok je kilogram mljevene kafe poskupio za čak 2,28 KM.

U udruženjima za zaštitu potrošača pitaju kako je moguće da plate gotovo stagniraju, dok cijene, kako hrane, tako i komunalnih troškova, dostižu evropske.

"Molim vas, prosječna penzija u našoj zemlji je 320 maraka. I što se tiče te prosječne plate, ona se dobije kada se uzme u obzir primanje vojske ljudi koja radi u administraciji. Dakle, taj iznos je nerealan. Evo, epilog svega toga je povećana stopa siromaštva. Oko 48 odsto ljudi već se brine šta će sutra jesti, a takvih će biti još više", upozorava Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH.

Stavovi u sindikalnim organizacijama takođe su oštri. Pitaju sindikalci vlast čemu borba za fotelje dok građani gladuju.

"Čini mi se da bi nam bolje bilo bez vlasti nego s ovakvom, jer se većina bori gdje će se smjestiti. Niko u međuvremenu ne gleda koliko je u zemlji nezaposlenih i onih koji ne mogu da obezbijede normalan život svojim porodicama. Bogami, tjeraćemo vlast da se bavi politikom života u ovoj državi, jer ovdje dosta ljudi živi s primanjima ispod prosjeka", kritikuje Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Brinu, svakako, najave da će i narednih mjeseci "divljati" cijene hrane u našoj zemlji, a posljedica je to izuzetno loše godine za poljoprivredu, kako kod nas, tako i u državama iz kojih uvozimo. Problem dodatno dobija na intenzitetu ako se zna da na prehrambene artikle najviše trošimo.

"Ilustrativan je podatak da prosječna evropska porodica izdvoji za hranu 16 odsto od ukupnih prihoda. U BiH je taj udio 50 odsto", argumentuju u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Cijena kutije cigareta u posljednje dvije godine porasla je za čak 45 odsto, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Za kutiju duhana (meko pakovanje) u maju 2010. godine trebalo je potrošiti 1,69, a u istom mjesecu ove godine bila je skuplja za 0,76 KM i koštala je 2,45 mar
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

Željko Komšić osniva Građansku stranku
BiH
Nakon razlaza sa SDP-om, najpopularniji bh. političar Željko Komšić, odlučio osnovati novu partiju s kojom će izaći na izbore 2014. godine, čime je i definitivno razriješena dilema oko budućeg političkog angažmana Željka Komšića.
Naime, Komšić namjerava osnovati novu partiju socijaldemokratske orijentacije čiji je radni naziv Građanska stranka. Jezgro nove partije, na čijem će čelu biti Komšić, činit će bivši aktivisti i funkcioneri SDP-a, koji su duboko razočarani politikom ove partije, piše Slobodna Bosna.
Komšić je već okupio respektabilan tim, a njegovi ključni suradnici u novoj partiji bit će dojučerašnji članovi SDP-a, Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Komšić računa na snažnu i unisonu podršku nevladinog sektora koji se već javno, jednako kao i Komšić, izjasnio protiv predloženih ustavnih rješenja (presuda Sejdić i Finci) dogovorenih između SDP-a i dva HDZ-a :zubi :zubi
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Fikret Alić, logoraš čija je slika obišla svijet

Image

Britanski Sun oživio sjećanja bivšeg logoraša Fikret Alić, logoraš čija je slika obišla svijet

Image

Kada je preživjeli logoraš Fikret Alić fotografisan prije 20 godine, postao je symbol patnje koji je šokirao svijet. Danas se Fikret vratio na mjestu gdje je preživio najveće patnje, a sjećanja je evocirao u razgovoru za britanski dnevnik Sun.

Njegova fotografija je obišla svijet i podstakla intervenciju koja je zaustavila agresiju na BiH. Dvije decenije kasnije se 42-godišnji Fikret sa ekipom Suna vratio u logor u Trnopolju. Tvrdi da ne želi osvetu, ali se nada da svijet nikada neće zaboraviti šta se događalo.

Image

“U ovih 20 godina nikada nisam mirno spavao. Doktori su pokušavali pomoći sa različitim lijekovima, ali noćne more ne prolaze. Ubistva, vrisci, mučenja, krv. To nikada ne izlazi iz mojih misli”, izjavio je Fikret za Sun.

On se plašio za svoj život, naročito nakon što je njegova fotografija postal symbol agresorskog divljaštva. Međutim, devet dana nakon što je uslikan, uspio je pobjeći iz logora obučen u muslimansku žensku nošnju, a samo četiri dana kasnije je više od 200 muškaraca pogubljeno.

Image

Fikret je otišao u Dansku, da bi se prošle godine vratio u svoje selo Kozarac, koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od Trnopolja. Sada je oženjen i ima troje djece.“

Željeli su me ubiti, ali ja sam preživio i istina samnom. Bio sam symbol ljudske patnje, a sada sam symbol nade. Želim pokazati djeci da ukoliko čovjek preživi horor koji sam ja preživio, onda može preživjeti sve”, izjavio je.

Fikret Alić je fotografisan prilikom propagandne posjete ekipa ITN-a i Channel 4-a, a sve s ciljem da se prikaže kako su logoraši zapravo zahvalne izbjeglice. Slika je nastala nekoliko sati nakon što je u Trnopolje prebačen iz obližnjeg Keraterma.

Image

U tom je logoru proveo 63 dana, a u tom period samo šest dana nije bio pretučen ili mučen. Zube je, prema njegovom iskazu, izgubio kada ga je čuvar i bivši komšija natjerao da mu liže čizme.

“Dvije sedmice kasnije su mi naredili da pasem travu kao životinja. Odbio sam i on me udario u lice. Pitao sam: ‘Zašto me ne ubiješ?’. On je odgovorio: ‘Nisi vrijedan metka!’. Došao sam do tačke na kojoj mi je svejedno da li sam živ ili mrtav”, izjavio je Fikret.

On je tokom agresije izgubio 20 članova porodice. Njegova tetka i tetak su živi spaljeni, a njegov dedo je ubijen.

Image

Prema pisanju Suna, etničke tenzije između Srba i Bošnjaka su još uvijek prisutne. Keraterm i Trnopolje su dio Republike Srpske, dijela zemlje koju vode oni koji su mučili Fikreta.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Dodik: Svi dogovori 'šestorke' su suspendovani i ne važe

Image

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku, a ukoliko se to ne desi, kako kaže, u neko dogledno vrijeme, poslanički klubovi stranaka iz RS-a u državnom paralmentu će pokrenuti pitanje njegove smjene.

Dodik je Lagumdžiju optužio da je instrukcijom predstavniku Stalne misije BiH pri UN-u da tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podrži rezoluciju o Siriji prekršio Ustav, zakon te, kako je naveo, politički dogovor „šestorke“, koji više ne važi sve dok se ne riješi ovaj zahtjev za ostavku ili smjenu šefa bh. diplomatije.

„Svi dogovori 'šestorke' su suspendovani i ne važe, a moći će se odmrznuti ili staviti u funkciji tek onda kada se ova situacija oko Lagumdžijinog nezakonitog i vanustavnog ponašanja razriješi“, rekao je Dodik i naglasio da to podrazumijeva i da ne važe svi raniji dogovori o imovini, rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, koje predstavnici RS-a neće podržati, dok se ne razriješi ovo pitanje.

Dodik tvrdi da je Lagumdžija „kršeći Ustav počinio krivično djelo, te prekršio politički dogovor u BiH, čime je državu dodatno gurnuo u dodatne probleme, kao što je to činio svih ovih godina, ne želeći da prihvati realan odnos snaga u BiH“.

Ističući da je o ovome razgovarao i s liderom SDS-a Mladenom Bosićem te srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci naveo da su se dogovorili da pokrenu pitanje odgovornosti Lagumdžije u svim institucijama u BiH, jer je šef bh. diplomatije „zloupotrebio položaj, jer u Ustavu jasno stoji da Predsjedništvo BiH provodi vanjsku politiku, a ti stavovi se usaglašavaju".

Naglasio je da u ovom slučaju nije primarno pitanje Rezolucija u Siriji, „već kršenje Ustava BiH te uticaj toga na unutrašnje odnose u BiH“.

Dodik je optužio Lagumdžiju i da je „svojim igrarijama“ doveo u zabludu međunarodnu zajednicu.

On je dodao i da se „razamtraju i opcije moguće krivične odgvoronosti Lagumdžije“, te nije potvrdio da će biti te prijave danas, ali će „naći osnova i za pokretanje tog pitanja zbog kršenja Ustava“.

„Nismo spremni da preko ovog pređemo. BiH će očigledno ući u dodatnu krizu institucija“, kaže Dodik i ponovo optužuje Lagumdžiju da je za to odgovoran.

Vidljivo je, dodao je, i da bošnjački član Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović također svojim stavovima „krši Ustav, zakon i poslovnik o radu, jer se vanjska politika mora usaglašavati konsenzusom i on ne može dostaviti instrukcije bilo kome, ako nema tog stava“.

Dodik međutim dodaje da još uvijek se ne zna da li je Izetbegović dao instrukcije Lagumdžiji kako će predstavnik BiH glasati po pitanju rezolucije o Siriji.

„RS ne može da pređe preko njenog isključivanja iz ustavnog sistema. Uporno nas napadaju da hoćemo da idemo iz BiH, a ovo je način kako nas tjeraju... Ovo je primjer kojim Lagumdžija potvrđuje da mi nismo dio BiH, jer se ne uvažava stav entiteta. To se više neće dešavati. Ovdje stajemo dok ovo pitanje ne riješimo ostavkom ili smjenom Lagumdžije. Do tada, bit će posljedica za sve o čemu Lagumdžija nije ni razmišljao. Ne postoje više ni sastanci lidera 'šestorke', jer je sporazum o tome ugrožen“, zaključio je Dodik.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

BiH i Gambija svjetski rekorderi u nebrizi za razvoj

ISTRAŽIVANJE SVJETSKE BANKE I INSTITUTA ZA STATISTIKU PRI UNESCO-u POTVRDILO: BiH i Gambija svjetski rekorderi u nebrizi za razvoj. Prema ulaganjima u istraživanje i razvoj, BiH na dnu svjetske ljestvice u društvu sa Bruneima, Laosom, Lesotom i Gambijom.

Image

Istraživanje Svjetske banke i Instituta za statistiku pri UNESCO-u, kojim je tretirana visina domaćih izdataka za istraživanje i razvoj od 2002. do 2010. godine, svrstalo je Bosnu i Hercegovinu na 113. mjesto, od ukupno 114 zemalja koje su obuhvaćene ovim istraživanjem.

BiH je pretposljednja zemlja u svijetu i posljednja u regiji Balkana i Evropi prema bruto domaćim izdacima za istraživanje i razvoj. Iza BiH je jedno Gambija.

Od zemalja bivše Jugoslavije, država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Slovenija koja se nalazi na 17. mjestu svjetske ljestvice. Slijede Crna Gora na 31., Srbija na 36., Hrvatska na 40., Makedonija na 80. i Albanija na 92 mjestu.

Od ostalih zemalja u okruženju Mađarska je na 32. mjestu, Turska na 38., Grčka na 50., Bugarska na 52. i Rumunija na 57.

Među dvadeset najbolje rangiranih zemalja u svijetu, 13 je evropskih. Također, od 50 najbolje pozicioniranih zemalja u ovom istraživanju, 32 su evropske zemlje, što Evropu čini kontinentom na kojem se najviše ulaže u istraživanje i razvoj.

Država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Izrael, a slijede Finska, Švedska, Japan, Južna Koreja, Danska, Švicarska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Austrija.

Velika Britanija se nalazi na 19. mjestu, Kina je 25., Rusija 29., Iran 42., a Indija je pozicionirana 43. mjestu.

Na nivou regija i kontinenata, Finska je najbolje rangirana zemlja u Evropi, Izrael na području Zapadne Azije, Japan na području Okeanije, Južna Koreja na Dalekom Istoku, SAD u Sjevernoj Americi, Singapur u Jugoistočnoj Aziji, Tunis u Sjevernoj Africi, Brazil u Latinskoj Americi i Južnoafrička Republika u Subsaharskoj Africi.

Pet zemalja u svijetu koje su zabilježile najmanje bruto domaće izdatke za istraživanje i razvoju su Brunei koji se nalaze na 110. Mjestu, a slijede Laos, Lesoto, Bosna i Hercegovina i Gambija.

Rezultati istraživanja UNESCO-a i Svjetske Banke zasnivaju se na ukupnim bruto domaćim izdacima svake države za istraživanje i razvoj. Istraživanje je obuhvatilo 114 zemalja svijeta.
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

Koliko griješe... :sok

Kako ne znaju da su se svi u vodećoj Vlasti koji su tu u BiH bili u posljednjih 20 g. dobro "razvili". Razvili su sebe, svoju familiju i prijatelje... :lupa

Malo se šlim... :( ...a koga to ovdje zanima razvoj? :sok I zašto da se razvijamo? :sok Neka nas ovako nerazvijenih u svakom pogledu.... Što bi Gambija bila sama...
:ćitire
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Post Reply

Return to “BiH”