Sitnice koje vas podsjećaju na djetinjstvo

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9670 times
Been thanked: 16266 times
Status: Online

Re: Sitnice koje vas podsjećaju na djetinjstvo

Post by spacebound » 24 Oct 2019, 12:51

Konsultant wrote: 24 Oct 2019, 12:38
spacebound wrote: 24 Oct 2019, 12:28 Najteze mi je palo jedne zime kad sam dobila grupu, snijeg do koljena, raspust, svi vani, cujem graju, zabavljaju se, sankaju, a meni Hanijeva sandzacka Hanijeva sandzacka glava nad lavorom.I sad mi zao kad se sjetim :D.
Propustiti snijeg, grudvanje i sankanje je gore od 9. nivoa danteovog pakla. Svi mokri u snijegu, pravimo nesto, intergalaticki je problem sto moras kuci na rucak. I to s noga nabacas, presvuces se (ako stignes) i opet.

To je obiljezilo generacije i generacije. Negdje do 2000. se zivilo, onda je neko prebacio u drugi kolosjek.
Cijeli dan vani , u skafanderu, i dzaba, sve na tebi mokro, usne modre, prste ne osjecas.S prvim mrakom ulazis u kucu, ona mirise na domaci hljeb, mama pomaze skinuti mokru odjecu.Presvuces se, sjednes kraj sporeta na drva, ona iz rerne izvadi vrucu ciglu koju tu samo zbog tebe cuva, umota je u krpu, pa ti na to stavis promrzla stopala.Ona stavi vodu za caj i dok ne prokuha grije ti sake trljajuci ih svojim dlanovima i povremeno pusuci u njih.
Mama :srce
storm wrote: 24 Oct 2019, 12:36
spacebound wrote: 24 Oct 2019, 12:28

Blizu smo mi u godinama izgleda :hm
Podsjetio si me na dosta toga.Igranje od jutra do mraka, ni gladna ni zedna, samo nek je drugarica, pasa i skitanja.
Lastisa smo igrale dok noge ne utrnu, a to znaci satima.
Znale smo stotinu igara.Sada lastise uopste ne vidjam.
Penjale se na svako drvo, sankali se kuda bi roditelji da su vidjeli infarkt dozivjeli.
Price, smijeh, nestasluci...
Jednom mi mama dala 10 KM, tik iza rata je to bila fina para, da sebi cuvam.Ja za 7 KM kupila Lesi mesa :srce , a za preostale 3 prijateljici i sebi slatkisa.
Najteze mi je palo jedne zime kad sam dobila grupu, snijeg do koljena, raspust, svi vani, cujem graju, zabavljaju se, sankaju, a meni Hanijeva sandzacka Hanijeva sandzacka glava nad lavorom.I sad mi zao kad se sjetim :D.

Danas to djeca nemaju, mojima je kazna da izadju vani se igrati, jos ja njima ipak kontrolisem vrijeme na tabletu, igrajuci igrice.

Edit: imala sam walkman, tetka donijela iz Njemacke :nokti :D.
Walkman je izašao prije tvog rođenja :oo...
Nama je walkman u ratu i tik sto je prestao bio k'o kuca :D.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Post by respo » 24 Oct 2019, 12:55

vila wrote: 24 Oct 2019, 12:41 Ja se sjecam onog presnimavanja glazbe na kasete
A walkman sam imala nekako u osnovnoj skoli
I koturaljke
:rozi
kad pomenu presnimavanje meni je najjace bilo kad snimas pjesmu s radija pa molis boga da ne pusti reklame u sred pjesme :D
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 24 Oct 2019, 13:05

respo wrote: 24 Oct 2019, 12:55
vila wrote: 24 Oct 2019, 12:41 Ja se sjecam onog presnimavanja glazbe na kasete
A walkman sam imala nekako u osnovnoj skoli
I koturaljke
:rozi
kad pomenu presnimavanje meni je najjace bilo kad snimas pjesmu s radija pa molis boga da ne pusti reklame u sred pjesme :D
A i dosadni spiker laprda do pola pjesme, te pred kraj krene... Pa čekaj, da prekineš prije :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2922 times
Been thanked: 3310 times

Post by Skin » 24 Oct 2019, 13:08

respo wrote: 24 Oct 2019, 12:38 malo je nerealno porediti nase periode djetinjstva sa ovim danas ili sa onim prije
u biti mi sve to posmatramo kroz ruzicaste naocale jer nam je taj period najbolji i tako je jednostavno sa svima
mi danas ovaj period gledamo kroz oci onoga koji radi odgaja djecu i sl
danasnja djeca ce sutra reci e kako smo mi uzmes dzojstik pa ga razbijes od zid a ne kao ova danas na glavu stave vr i samo bezveze se okrecu i sl

a generalno danasnja djeca nikad veci izbor nisu imali
hoces ovu umjetnu inteligenciju kompijutere i sl imas sta hoces
hoces fizicke aktivnosti imas koliko zelis
igracke drustvene igre i to i to koliko zelis
jedino mogu biti mozda uskraceni za to druzenje vani al i to zavisi od roditelja
da ne ode u ono " sve bolan bilo bolje, i na klupi se spavalo" ... ali danas djeca vise nemaju one fine dosade iz koje nastaju kreativne stvari i zanimacija necim i djecije vragolije.
svaki slobodan trenutak samo pogledaju u telefon i gotovo je. umjesto bavljenja necim, tu je vrsnjacko nasilje, virtualni zivot, hejtanje... drzanje paznje i fokusa, katastrofa itd.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 24 Oct 2019, 13:09

storm wrote: 24 Oct 2019, 13:05
respo wrote: 24 Oct 2019, 12:55

A i dosadni spiker laprda do pola pjesme, te pred kraj krene... Pa čekaj, da prekineš prije :D.
Sunce ti zarko jesmo stari
:123
A cekaj...kakvo je presnimavanje bilo kad nitko nije smio ni zucnuti
Ja se sjecam jedne kazete...u sred pisme mater galami
:ooo

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo » 24 Oct 2019, 13:11

Skin wrote: 24 Oct 2019, 13:08
respo wrote: 24 Oct 2019, 12:38 malo je nerealno porediti nase periode djetinjstva sa ovim danas ili sa onim prije
u biti mi sve to posmatramo kroz ruzicaste naocale jer nam je taj period najbolji i tako je jednostavno sa svima
mi danas ovaj period gledamo kroz oci onoga koji radi odgaja djecu i sl
danasnja djeca ce sutra reci e kako smo mi uzmes dzojstik pa ga razbijes od zid a ne kao ova danas na glavu stave vr i samo bezveze se okrecu i sl

a generalno danasnja djeca nikad veci izbor nisu imali
hoces ovu umjetnu inteligenciju kompijutere i sl imas sta hoces
hoces fizicke aktivnosti imas koliko zelis
igracke drustvene igre i to i to koliko zelis
jedino mogu biti mozda uskraceni za to druzenje vani al i to zavisi od roditelja
da ne ode u ono " sve bolan bilo bolje, i na klupi se spavalo" ... ali danas djeca vise nemaju one fine dosade iz koje nastaju kreativne stvari i zanimacija necim i djecije vragolije.
svaki slobodan trenutak samo pogledaju u telefon i gotovo je. umjesto bavljenja necim, tu je vrsnjacko nasilje, virtualni zivot, hejtanje... drzanje paznje i fokusa, katastrofa itd.
vrsnjacko nasilje je postojalo i prije hejtanje takodjer i sve ostalo samo sto je sada to doslo do izrazaja
imaju djeca i danas sve to sto gore pomenu samo drugacije ispoljavaju

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo » 24 Oct 2019, 13:12

vila wrote: 24 Oct 2019, 13:09

pa to je vjerovatno ono s kasete na kasetu a nisi imao dvokasetas pa snimas jedan pored drugog a mora biti tisina

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 24 Oct 2019, 13:13

vila wrote: 24 Oct 2019, 13:09

MIX kasete :love

Ma šta, cool je bilo...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 465 times
Been thanked: 1415 times

Post by edo_79 » 24 Oct 2019, 13:29

Smak svijeta ti kad igraš fudbala na cesti..... dvije cigle tamo i dvije vamo i eto golova, i u po frke te mama ili stari zove kući, a ti svaki put ''eto me za 5 minuta, saću'' a znaš da imaš jako velike šanse da budeš bjen .... I vazda se igralo ''pobjednik ostaje'' i ima ''sljedeća ekipa'' .... a ona ekipa koja pauzira ide i u flašama staklenim od Kiseljaka sarajevskog nosi vode sa izvora ili česme ....
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4806 times
Been thanked: 6460 times
Status: Online

Post by ina » 24 Oct 2019, 14:33

Pjevusenje Hanke Paldum...
Igranje klikera, preskakanje lastisa, cesma i blato ispred iste :srce
Svijest ima sidrište.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 24 Oct 2019, 14:56

edo_79 wrote: 24 Oct 2019, 13:29 Smak svijeta ti kad igraš fudbala na cesti..... dvije cigle tamo i dvije vamo i eto golova, i u po frke te mama ili stari zove kući, a ti svaki put ''eto me za 5 minuta, saću'' a znaš da imaš jako velike šanse da budeš bjen .... I vazda se igralo ''pobjednik ostaje'' i ima ''sljedeća ekipa'' .... a ona ekipa koja pauzira ide i u flašama staklenim od Kiseljaka sarajevskog nosi vode sa izvora ili česme ....
Vruc napit se vode. Ma kome ces ti zabraniti?! Uvijek su nam trubili o tome, mi klimali glavom, naravno dok se ne ugrijes, ozednis nevidjeno i onda ima samo jedno moguce rjesenje V O D A sto hladnija to bolja.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 24 Oct 2019, 15:00

Konsultant wrote: 24 Oct 2019, 14:56
edo_79 wrote: 24 Oct 2019, 13:29 Smak svijeta ti kad igraš fudbala na cesti..... dvije cigle tamo i dvije vamo i eto golova, i u po frke te mama ili stari zove kući, a ti svaki put ''eto me za 5 minuta, saću'' a znaš da imaš jako velike šanse da budeš bjen .... I vazda se igralo ''pobjednik ostaje'' i ima ''sljedeća ekipa'' .... a ona ekipa koja pauzira ide i u flašama staklenim od Kiseljaka sarajevskog nosi vode sa izvora ili česme ....
Vruc napit se vode. Ma kome ces ti zabraniti?! Uvijek su nam trubili o tome, mi klimali glavom, naravno dok se ne ugrijes, ozednis nevidjeno i onda ima samo jedno moguce rjesenje V O D A sto hladnija to bolja.
Utrčavaš u avliju sav zapuhan, mama daj namaži da jedem, kriška pogače debelo namazana domaćim kajmakom ili pekmezom, i trk nazad dok nije počela sljedeća tekma, još podijeliš s rajom krišku. Nabiju loptu pa ode komšiji u krompir ili u paprike, pa hajd moli, laži, samo da ti vrati loptu .... i udri do mraka ....

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 4972 times
Been thanked: 6497 times

Post by Vanilla » 24 Oct 2019, 15:01

- A zimi, sankanje, pa dok se penješ uz brdo na slijedeći spust otkineš ledenicu gdje je ugledaš i poližeš? :sram
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 24 Oct 2019, 15:03

Vanilla wrote: 24 Oct 2019, 15:01 - A zimi, sankanje, pa dok se penješ uz brdo na slijedeći spust otkineš ledenicu gdje je ugledaš i poližeš? :sram
ili igraš lopte pa pređeš samo do komšijinih jabuka, nabereš onako, malo je od majicu protrljaš i jedi, koje prskanje, koje guljenje ovo ono .... i znalo se 19:15 .... crtani .... i kapak .... tu se dan završava ....

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Vanilla » 24 Oct 2019, 15:05

Navečer pripreme, lojem podmazujemo sanke, utabavamo stazu, da bude spremna za sutra. Ujutro ustanemo, spremni za trku, a stare komšije sve po stazi posule lug :( Pa kante u ruke, kupi i navlači snijeg odnekud po tom lugu :grana
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Vanilla » 24 Oct 2019, 15:06

edo_79 wrote: 24 Oct 2019, 15:03
Vanilla wrote: 24 Oct 2019, 15:01 - A zimi, sankanje, pa dok se penješ uz brdo na slijedeći spust otkineš ledenicu gdje je ugledaš i poližeš? :sram
ili igraš lopte pa pređeš samo do komšijinih jabuka, nabereš onako, malo je od majicu protrljaš i jedi, koje prskanje, koje guljenje ovo ono .... i znalo se 19:15 .... crtani .... i kapak .... tu se dan završava ....
Ihhhhh pa i ako ne možeš zaspati - žmiri! :hihi

Eeeee, lijepo djetinjstvo :inasab

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 24 Oct 2019, 15:07

Vanilla wrote: 24 Oct 2019, 15:05 Navečer pripreme, lojem podmazujemo sanke, utabavamo stazu, da bude spremna za sutra. Ujutro ustanemo, spremni za trku, a stare komšije sve po stazi posule lug :( Pa kante u ruke, kupi i navlači snijeg odnekud po tom lugu :grana
I nikad ga oni nisu mogli nabacat luga, koliko smo mi mogli nabacati snijega i politi vodom još, da dobro smrzne ..... vi ste gospoda vi ste sanke imali, jeste se ikad sankali na najlonskoj vreći ili u tepsiji :hihi

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Vanilla » 24 Oct 2019, 15:09

edo_79 wrote: 24 Oct 2019, 15:07
Vanilla wrote: 24 Oct 2019, 15:05 Navečer pripreme, lojem podmazujemo sanke, utabavamo stazu, da bude spremna za sutra. Ujutro ustanemo, spremni za trku, a stare komšije sve po stazi posule lug :( Pa kante u ruke, kupi i navlači snijeg odnekud po tom lugu :grana
I nikad ga oni nisu mogli nabacat luga, koliko smo mi mogli nabacati snijega i politi vodom još, da dobro smrzne ..... vi ste gospoda vi ste sanke imali, jeste se ikad sankali na najlonskoj vreći ili u tepsiji :hihi
Jesu ovi stariji iz ulice (bilo nas oko 20-tak), ja jednom probala i nisam više smjela :ooo Doduše i bila sam najmlađa. I na tim "trkama" bih učestvovala sa nekim u paru :D.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 24 Oct 2019, 15:10

Vanilla wrote: 24 Oct 2019, 15:09
edo_79 wrote: 24 Oct 2019, 15:07

Jesu ovi stariji iz ulice (bilo nas oko 20-tak), ja jednom probala i nisam više smjela :ooo Doduše i bila sam najmlađa. I na tim "trkama" bih učestvovala sa nekim u paru :D.
Pa kad se tepsija počne okretati, to neznaš kud goniš kad staneš .... pod uslovom da ne završiš u živici ili kojem komšiji u kokošinjcu ili štali :D.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8766 times
Been thanked: 5521 times

Post by Mister No » 24 Oct 2019, 15:13

tomos-apn-4-ms-49-cm3-slika-97996725.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The Dark Side Of The Forum...

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”