Ne znam zašto navodiš ovako ekstremne primjere. Ovdje se radi o svakodnevnici običnog čovjeka.carobnjak Nurudin wrote:Nije to tako jednostavno ni crno-bijelo ,Silence. Šta npr vidiš neko mlati ženu ili dijete i ti "gledaš svoja posla" i nećeš nikako reagirati ? Tako je i Evropa gledala svoja posla dok su ubijani ljudi u BiH .silence wrote:Pa ja vjerujem čim je pomenut pravedan put da se ništa ne može činiti na štetu drugog.
Gledati svoja posla je najispravniji mogući put, a to bi trebao da bude interes svakog pravednog čovjeka. Gledati svoj interes i svoj posao, je raditi i za interes drugog.![]()
Ili recimo mnogi političari ili zaposlenici u državnim uparavama "samo gledaju svoja posla" tj. ne rade ništa ,a primaju jako velike plaće i time oštećuju građane koji ih plaćaju itd![]()
Pravda je ideal ,nešto nama ljudima nedostižno ali ipak žudimo za tim ,mada znamo i sami sebi nepravdu nanijeti
Lijepo bi zaista bilo kada bi svako gledao samo svoj posao. Sve bi cvijetalo. Svako bi obavljao ono za šta je zadužen i predodređen. Međutim, to nije tako, pa mnogi svuda petljaju svoje prste i mnogi zalaze tamo gdje ih se uopšte ništa ne tiće.
Kada si več pomenuo muža koji mlati ženu, da kažem da se tu nikada ne bih umiješala...
Imam jedan primjer kada je moja prijateljica pružila pomoć svojoj komšinici koju je mlatio muž. Utrčala joj je komšinica u stan da je zaštiti i rekla joj da pozove policiju. Onda je ponovo otišla u svoj stan. Došla je policija i znaš li šta je komšinica izjavila?! Rekla je da to nije istina i da nju muž nije tukao, a imala je na sebi friške tragove od udaraca