Zavisi o kojoj vrsti ljubavi je rijec inicijalno.
A eto, i u tom slucaju ima alternativa, koju si naveo.
da je živiš
Moderator: spacebound

Zavisi o kojoj vrsti ljubavi je rijec inicijalno.
da je živiš
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

Tako ovdje i ispada sudeci po upisima.

imas naseg Aleksu Santica i njegovu Eminudadojović wrote: 01 Nov 2019, 15:25 "Mogu napisati najtužnije stihove ove noći", stih sjajnog čileanskog pjesnika Pabla Nerude je dio samo jedne od brojnih pjesama koje su napisane o čežnji za voljenom osobom. Općenito to je česta tema u književnosti i umjetnosti a posebno u poeziji, mada ni popularna kultura nije imuna na takve teme. Pjesama: "Molitva za Magdalenu" od Olivera je zasigurno jedna od najljepših s ovih prostora.
Ima neke ljepote u toj emociji kada se čezne za voljenom osobom, a to stanje bi se moglo opisati s onom definicijom s kojom je netko opisao sevdah: plače ti se, a opet, nekako ti drago.

kako znas da nije ceznja

kako? znas detalje

ne znas , to si cula iz mahale
zaključak je donesen isključivo na osnovu stihova pjesme emina...... požuda i ništa više.

Eto ti znas

a van pjesme, pisalo se i pricalo o tome

Znam.

hvala sefice , to nisma znalaMaja wrote: 01 Nov 2019, 17:15Znam.
Pjesma je "gluma", osjecaji izmisljeni.
Napisao je po narudzbi iz Beograda.
Htjeli pjesmu o mostarskim muslimanima, na taj fol. I on napisao o Emini koja je tad bila djevojcica od 14 godina a volio je u to vrijeme skroz drugu zenu.
Dao si mi slagvort za jednu temu...dadojović wrote: 01 Nov 2019, 15:25 "Mogu napisati najtužnije stihove ove noći", stih sjajnog čileanskog pjesnika Pabla Nerude je dio samo jedne od brojnih pjesama koje su napisane o čežnji za voljenom osobom. Općenito to je česta tema u književnosti i umjetnosti a posebno u poeziji, mada ni popularna kultura nije imuna na takve teme. Pjesama: "Molitva za Magdalenu" od Olivera je zasigurno jedna od najljepših s ovih prostora.
Ima neke ljepote u toj emociji kada se čezne za voljenom osobom, a to stanje bi se moglo opisati s onom definicijom s kojom je netko opisao sevdah: plače ti se, a opet, nekako ti drago.

postoje perido, faze u povijesti knjizevnosti, sa obrazlozenjam postojanja melankolije u djelima , a definitvno nije specificno iskljucivoa za Balkanstorm wrote: 01 Nov 2019, 17:17Dao si mi slagvort za jednu temu...dadojović wrote: 01 Nov 2019, 15:25 "Mogu napisati najtužnije stihove ove noći", stih sjajnog čileanskog pjesnika Pabla Nerude je dio samo jedne od brojnih pjesama koje su napisane o čežnji za voljenom osobom. Općenito to je česta tema u književnosti i umjetnosti a posebno u poeziji, mada ni popularna kultura nije imuna na takve teme. Pjesama: "Molitva za Magdalenu" od Olivera je zasigurno jedna od najljepših s ovih prostora.
Ta naša melanholija Balkana, koja graniči nekad sa mazohizmom... Neke racionalnosti ni na vidiku.
A opet je čisto. Često se uhvatim komparacija sa Slovencima, jer mogu reći da poznajem tu kulturu do srži, mindset... Jednako ljube, boluju, tuguju, ceznu, zude... Ali ne na isti način. Oni znaju i tekstualno pretuznu pjesmu punu boli, kroz poskocicu (naizgled) interpretirati... Neću reći nemaju širine, ali drukčije je sve... Utoliko više vidim da im sjedne dalmatinski melos, sevdah, starogradske...
Malo sam zaoffirao![]()
Pričam o komparaciji na samom Balkanu, ne o speciffici... Citaj I ne kvotaj reda radi...Venera wrote: 01 Nov 2019, 17:20postoje perido, faze u povijesti knjizevnosti, sa obrazlozenjam postojanja melankolije u djelima , a definitvno nije specificno iskljucivoa za Balkanstorm wrote: 01 Nov 2019, 17:17
Dao si mi slagvort za jednu temu...
Ta naša melanholija Balkana, koja graniči nekad sa mazohizmom... Neke racionalnosti ni na vidiku.
A opet je čisto. Često se uhvatim komparacija sa Slovencima, jer mogu reći da poznajem tu kulturu do srži, mindset... Jednako ljube, boluju, tuguju, ceznu, zude... Ali ne na isti način. Oni znaju i tekstualno pretuznu pjesmu punu boli, kroz poskocicu (naizgled) interpretirati... Neću reći nemaju širine, ali drukčije je sve... Utoliko više vidim da im sjedne dalmatinski melos, sevdah, starogradske...
Malo sam zaoffirao![]()
![]()

Kod nas to jarane pređe skoro u patetiku.storm wrote: 01 Nov 2019, 17:17Dao si mi slagvort za jednu temu...dadojović wrote: 01 Nov 2019, 15:25 "Mogu napisati najtužnije stihove ove noći", stih sjajnog čileanskog pjesnika Pabla Nerude je dio samo jedne od brojnih pjesama koje su napisane o čežnji za voljenom osobom. Općenito to je česta tema u književnosti i umjetnosti a posebno u poeziji, mada ni popularna kultura nije imuna na takve teme. Pjesama: "Molitva za Magdalenu" od Olivera je zasigurno jedna od najljepših s ovih prostora.
Malo sam zaoffirao![]()

Slovenija nije Balkanstorm wrote: 01 Nov 2019, 17:21Pričam o komparaciji na samom Balkanu, ne o speciffici... Citaj I ne kvotaj reda radi...Venera wrote: 01 Nov 2019, 17:20
postoje perido, faze u povijesti knjizevnosti, sa obrazlozenjam postojanja melankolije u djelima , a definitvno nije specificno iskljucivoa za Balkan![]()
Users browsing this forum: No registered users and 7 guests