Sluzenje vojnog roka u bivsoj JNA
Moderator: Krokodil Behko
- komsija
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: sluzenje vojnog roka u bivsoj jna
U vojsci ima puno losih dozivljaja ali ima i onih dobrih
Dosta tamo nauci i postane zreliji, ozbiljniji
Inace moram da kazem da danas nisam ljubitelj sluzenja vojnog roka
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- niska grana
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Dust wrote:Najveca glupost i najveci promasaj u zivotu mladih ljudi jeste odlazak u JNA. Zali Boze tog bezveze potrosenog vremena, prisilnog rada i slamanja karaktera citavih godinu + dana.
Ko voli posao vojnika, neka se tim bavi profesionalno (citaj prima platu), ali tjerati nekoga da radi nesto sto ne zeli je suluda ideja koja se pokazala itekako krvavom '90-tih.

Sam izraz vojska nikad ne obećava ništa dobro a prislino služenje u njoj uvijek i u bilo kakvim uslovima opasnost je za psihičko zdravlje čovjeka, ali jna....to će se kao poseban oblik ludila izučavati i nakon 1000 godina.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.
- komsija
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 2 times
A za svo vrijeme ni plate nismo dobijali osim male crkavice
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
za neke je to bio prvi odlazak od kucekomsija wrote:U vojsci ima puno losih dozivljaja ali ima i onih dobrih
prvo upoznavanje nekih novih ljudi
ni ja ne volim vojsku ali mislim da je tadasnja jna mnogima dala prva zivotna iskustva
bilo je i teskih situacija ali sa ove vremenske distance meni je bilo uredu i ne zalim
sto sam je sluzio
govorim o tom vremenu ne o 90-tim
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8829 times
- Been thanked: 5595 times
- Status: Online
String wrote:Klasika...fazon je sto pojedini uvijek citaju nesto sto bi im pomoglo da nekoga sto vise srozaju do dna...I.D.G.A.F. (engl.)Zagorka wrote:String wrote:Kako vas nije sramota da se hvalite da ste bili u toj agresorskoj armadi??
Sramite se UAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! UAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!![]()
![]()
jooj decki,pa to je String.....kad je on sta ozbiljno ispric'o
Nego..sjecam se kad je stari prije dolazio s vojne vjezbe na Ozrenu jer je bio oficir za vezu pa su ga stalno nesto "dizali" da ide tamo bezveze.
Uvijek je donosio one neke bombone od narandze. Miris onog naftalina iz one transportne torbe i tih bombona nikada necu zaboraviti. On dolazi s vjezbe, stara trpa onu torbu u ormar jer nije nista ni koristio iz nje; odnese i vrati kakvu je odnio a ja lagano poslije u ormar, izvucem torbu i sve raskopam kako bih nasao te bombone.
Evo uspio sam naci i sliku.
Na slici je sljedovanje koje se popularno zvalo SDO (suhi dnevni obrok) i zaduzivalo se prilikom duzeg izlaska na teren ili kada nije bilo mogucnosti koristiti hranu iz kuhinje (ciscenje i dezinfekcija iste).
Nama su takodje jednom mjesecno i u kasarni uvaljivali ovaj SDO, vjerovatno da se rijese starih zaliha. Bilo je zanimljivo da je vecina konzervi iz tog SDO-a bila starija od nas a jedan genic je uspio ulovit neku konzervu proizvedenu godine gospodnje 1956

Ne vidi se, jer je zapakovano u kutiji, a tamo je zapravu pohranjena konzerva hrane predvidjena za rucak. Obicno je to konzerva rizi - bizia ili graha, a onaj ko dobije rizi - bizi se smatra da je najebo, jer to je bila neka prilicno nejestiva mjesavina rize, graska i mesa al vrlo cudnog ukusa i sumnjivog porijekla.
Kviki i dekstroza je pucalo kao halva, a na terenu smo ih ubacivali u kljucalu vodu i pravili caj.
Onaj dvopek moze posluzit kao sredstvo za napad jer bio ocajno tvrd i bezukusan.
The Dark Side Of The Forum...
sjecam se da sam jednom u kiselim paprikama nasao crva velicine kao 2-3 zrna rize
Kad se spomene služenje u JNA odmah se sjetim histerije i plača majki prije nego što su im djeca odlazila u vojsku a pogotovo te oproštajne večeri. Druge žene su dolazile "na žalost" - da im izraze saučešće, gluho bilo kao da im je dijete već mrtvo
Dobro je kad muškarci mogu birati izmedju služenja u vojsci i civilne službe. Mislim da je to u redu jer nisu svi isti. Sa mnom radi jedan dečko, tj obavlja tu civilnu službu evo skoro godinu dana i mogu reći da se jako promijenio otkako je došao prvi put. Puno je zreliji.

Dobro je kad muškarci mogu birati izmedju služenja u vojsci i civilne službe. Mislim da je to u redu jer nisu svi isti. Sa mnom radi jedan dečko, tj obavlja tu civilnu službu evo skoro godinu dana i mogu reći da se jako promijenio otkako je došao prvi put. Puno je zreliji.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
U davna vremena nikome nije naskodila JNA, onim gradaskim i prigradskim mangupima su za period vojne sluzbe
podobro rogovi srezani, a znam sigurno da su se tada mnogi Albanci morali, htjeli ili ne prisilno opismeniti.
Obuku sam obavio u Karlovcu, prekomanda Ogulin a poslije predivna Pula ( zaglavio kao stari vojnik u sportskoj ceti),
meni nezaboravni dozivljaji...nije bas lako, ali sa odusevljenjem se prisjecam tih vremena,
upoznao sam mlade ljude sa svih jugoslovenskih prostora....iz armije sam izasao sa vrhunskom kondicijom i sa jednim vrijednim iskustvom bogatiji.
podobro rogovi srezani, a znam sigurno da su se tada mnogi Albanci morali, htjeli ili ne prisilno opismeniti.
Obuku sam obavio u Karlovcu, prekomanda Ogulin a poslije predivna Pula ( zaglavio kao stari vojnik u sportskoj ceti),
meni nezaboravni dozivljaji...nije bas lako, ali sa odusevljenjem se prisjecam tih vremena,
upoznao sam mlade ljude sa svih jugoslovenskih prostora....iz armije sam izasao sa vrhunskom kondicijom i sa jednim vrijednim iskustvom bogatiji.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
- String
- Legenda foruma
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 27 times
O tome ti pricam.Major wrote:U davna vremena nikome nije naskodila JNA, onim gradaskim i prigradskim mangupima su za period vojne sluzbe

Da, i nakon toga smo imali generaciju koja je rasla u ljubavi, drzali se za ruke i pjevali Kumbaja, a gotovo cijelu populaciju Kosovskih Albanaca opismenjenu...Major wrote:U davna vremena nikome nije naskodila JNA, onim gradaskim i prigradskim mangupima su za period vojne sluzbe
.

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
licno ne zalim onih 11 i po mjeseci provedenih u jna
veliko zivotno iskustvo
veliko zivotno iskustvo
U lori u Splitu sesti pol mjeseci onda jos devet duz cjelog Jadrana blento jel bilo dosadno na Divuljama haha
NE CINI DRUGIMA ONO STO NEZELIS DA TEBI DRUGI CINE
ni malo
to je nekada bila vojna akademija(za vrijeme one prastare juge)
cak smo imali i svoju plazu jer je kasarna lezala na obali
to je nekada bila vojna akademija(za vrijeme one prastare juge)
cak smo imali i svoju plazu jer je kasarna lezala na obali
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Nije bas riječ o Hitlerovom logoruDust wrote:Najveca glupost i najveci promasaj u zivotu mladih ljudi jeste odlazak u JNA. Zali Boze tog bezveze potrosenog vremena, prisilnog rada i slamanja karaktera citavih godinu + dana.
Ko voli posao vojnika, neka se tim bavi profesionalno (citaj prima platu), ali tjerati nekoga da radi nesto sto ne zeli je suluda ideja koja se pokazala itekako krvavom '90-tih.

Dosad(znaju stariji)svaki se momak vrati iz vojske "opravljen"...udebljao se,uredno osisan,bila im je cast biti Titin vojnik...
Rat nema veze s tim,ima generacija koje su sluzile davno i nisu ratovale uopće(stari za linije bili),za prve linije obučavana je mladez navrat-nanos....
Misljenja sam da trebamo i vojsku i naoruzanje,nismo imali ni puske,pa nas je fino stajalo....

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Znam Lora je na Divuljama ako si kad ulazio u nju ja sam se gusio u onim cjevima na kraju kod ulaza za podmornice
pricamo o dvije razlicite kasarne
divulje su na tri kilometra od trogira a 22 km od splita
divulje su na tri kilometra od trogira a 22 km od splita
potpisujem ovo zagorkino i samo da dodam dust ja sam bio Titin i pionir i omladinac i vojnik i ponosim se timZagorka wrote:Nije bas riječ o Hitlerovom logoruDust wrote:Najveca glupost i najveci promasaj u zivotu mladih ljudi jeste odlazak u JNA. Zali Boze tog bezveze potrosenog vremena, prisilnog rada i slamanja karaktera citavih godinu + dana.
Ko voli posao vojnika, neka se tim bavi profesionalno (citaj prima platu), ali tjerati nekoga da radi nesto sto ne zeli je suluda ideja koja se pokazala itekako krvavom '90-tih........
Dosad(znaju stariji)svaki se momak vrati iz vojske "opravljen"...udebljao se,uredno osisan,bila im je cast biti Titin vojnik...
Rat nema veze s tim,ima generacija koje su sluzile davno i nisu ratovale uopće(stari za linije bili),za prve linije obučavana je mladez navrat-nanos....
Misljenja sam da trebamo i vojsku i naoruzanje,nismo imali ni puske,pa nas je fino stajalo....
good for you..
Gledam te nekim drugim ocima
potpisvisper wrote:potpisujem ovo zagorkino i samo da dodam dust ja sam bio Titin i pionir i omladinac i vojnik i ponosim se timZagorka wrote:Nije bas riječ o Hitlerovom logoruDust wrote:Najveca glupost i najveci promasaj u zivotu mladih ljudi jeste odlazak u JNA. Zali Boze tog bezveze potrosenog vremena, prisilnog rada i slamanja karaktera citavih godinu + dana.
Ko voli posao vojnika, neka se tim bavi profesionalno (citaj prima platu), ali tjerati nekoga da radi nesto sto ne zeli je suluda ideja koja se pokazala itekako krvavom '90-tih........