BiH u ocima njene dijaspore

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

france
Status: Offline

Re: BiH u ocima njene dijaspore

Post by france » 19 Jul 2012, 16:02

Major wrote:
Callaclassicgirl wrote:sto god da napisem bit ce povrjedenih ,
zato ostavljam kao dugogodisnja dijasporasica ovaj komadic papira neutralnim ........................................lekciju i jednih i drugih znam napamet
ako ikako moze procitajmo osjecaje nostalgije,i fakticitet jednih i drugih podjednako!!!
Tesko mi je razumjeti da se neko moze naci uvrijedjen ako doticni manje ili vise voli ili obozava svoj rodni kraj
ili je pak veci nostalgicar.
Pravo i sloboda svakog od nas pojedinca.
Jednu razliku ipak po toj nostalgiji bih rado napravio, i to izmedju novih i starih dijasporaca.
Nezaboravimo da je dobar dio ratnih dijasporaca domovinu napustio pod pritiskom, protjerani su iz svojih domova, stoga i veca nostalgija,
ljubav umotana u gorcinu.
Mi stari nismo bili prisiljavani i ovamo smo se totalno udomacili, ali nije mi poznato da bilo ko od starih dijsporaca kategoricki odbacuje opciju
druge domovine...Bosnu i Hercegovinu.

*bubice...identicno razmisljanje imao sam i ja, i nakon tri cetiri godine nestanka roditelja donio sasvim drugi zakljucak.
Fakt je da nakon smrti roditelja polako popista i nostalgija za domovinom.
Uostalom, i suvise velika nostalgija za domovinom moze biti prepreka na zivotnom putu, mahom povezana s'nelogicnim ulaganjem novca.
pa niste vi tako stari,to sam i ja pokusala reci, :ok

france

Re: Samo da kažem.......

Post by france » 19 Jul 2012, 16:05

Mister No wrote:Ali sustina nije da je neko pametniji sto je "tamo" a neko uvrnut sto je "ovde".
Moras ipak priznati da su ispali "puuuunoooo" pametniji oni sto su klisnuli odavde nego mi sto smo ostali, na zalost :)[/quote]

nisu uvrnuti ovi sto ovdje zive,ali ima onih sto zele tamo zivjeti,i slazem se da su ispali pametniji,
nadam se da si me makar ti skontao :(

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 19 Jul 2012, 22:05

dijaspora je potencijal za razvoj Brčkog?!

19 July 2012

Većina stručnjaka, obrazovanih širom svijeta, bi se vratila u Bosnu i Hercegovinu, a samim tim sigurno veliki broj brčaka rasutih po cijelom svijetu, jer im nisu bitne zarade, već ambijent u kojem bi vidjeli svoju perspektivu.
Naime, veliki potencijal brčanske dijaspore je u njenom stručnom i profesionalnom znanju koji treba iskoristiti. Većina ljudi koji su otišli iz Brčkog u najmanju ruku su obrazovali svoju djecu, te rade u tehnološki najmoćnim koncernima i preduzećima, u kojima su mogli steći visoko stručna znanja.

Prema tome, nije teško pretpostaviti šta bi za Brčko značilo makar djelimično korištenje ovih potencijala.

Angažovanje dijaspore je od vitalne važnosti za razvoj Brčkog.

Stoga, treba kontinuirano raditi na povezivanju naučnih, stručnih i svih drugih potencijala Brčkog i dijaspore. U ovom procesu globalizacije, ljudi u dijaspori prate i znaju prilike u Bosni i Hercegovini, a posebno u Brčkom.

Dakle, ovdje su potrebni mladi i sposobni ljudi različitih profila, koji znaju evropski način poslovanja, kako bi iznijeli proces tranzicije, te ubrzali ulazak zemlje u Evropsku uniju.

S druge strane, većina mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine gledano u makrosferi, tako i u mikrosferi, na lokalnoj razini, su se obrazovali na univerzitetima širom svijeta, koji danas rade kao priznati stručnjaci velikih kompanija učestvuju u razvoju nekih drugih zemlja, nekih drugih gradova.

Imamo priliku da preokrenemo postojeću situaciju nabolje, jer su mnogi ljudi u dijaspori finansijski ojačali i spremni da izaberu Brčko za svoje investicije, a da bi se navedeni planovi ostvarli nephodno je da se upravo ove godine, za početak, u oktobru čuje glas dijaspore.

Zato, neka se čuje i vaš glas

http://www.infobrcko.com/vijesti-iz-br% ... 8Dkog.html
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 20 Jul 2012, 16:50

komsija wrote:Prema tome, nije teško pretpostaviti šta bi za Brčko značilo makar djelimično korištenje ovih potencijala.
Ko sto je u drugim opstinama iskoristeno, 0.01%.

zabavnik
Na probnom
Na probnom

Post by zabavnik » 21 Jul 2012, 00:12

Život naših ljudi u dijaspori uopšte nije onakav kako ljudi u BiH misle da im je (čast izuzecima).
Ma koliko to prostački zvučalo opjevao je to Ekrem Jevrić.
Na Internetu već nekoliko godina kruži dnevnik jednog izbjeglice koji na šaljiv način oslikava zanos i razočarenje naših ljudi kad dođu u bogate zemlje zapada, Amerika, Kanada ili Zapadna Evropa - isto sr.nje.
Pomenuti dnevnik na šaljiv ali vraški istinit način oslikava situaciju za naše ljude u dijaspori. Za one koji ga nisu pročitali, možete ga pročitati ovdje:
http://www.zabavimo.se/vicevi/dnevnik-j ... glice.html
www.zabavimo.se

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 21 Jul 2012, 00:27

Nesto u letu procita prilozen link.
Nista sem obicna komedijantska sprdnja.
U Njemackoj mi nije poznat Kanadski dio jadikovanja, ipak htjeli ili ne, razlika izmedju Evrope i Amerike je ogromna,
Po pitanju pravnog sistema, skolstva, rada, kao zdravstvene i socijalne obskrbe Njemacka kao i Skandinavske zemlje su primjer svim drugima.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

Post by Sheval » 21 Jul 2012, 02:15

Kako vas ovdje ima dosta koji ste u dijaspori,volio bih saznati kakvi su vaši planovi.
Planirate li se ikada vratiti u BiH ili ne?

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 21 Jul 2012, 02:42

danas penzionisan, sutra u brckom
ako dozivim jos devet i po godina
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 21 Jul 2012, 02:49

Prvo ako Bog da u neku od zemalja zapadne Europe, pa onda domovina. Starost ne mislim docekati ovdje ni pod razno.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 21 Jul 2012, 02:51

eh moja dust da nije ove krize ja bih vec bio u evropi

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 21 Jul 2012, 03:05

Bice bolje blento :)
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija » 21 Jul 2012, 03:14

Dopizdili su mi glupi u mojoj kompaniji ali nece za dugo :plavi
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 21 Jul 2012, 07:41

Zabavnik, upravu si, ne cvjetaju bas ruze na zapadu. Poprilicno se radi, samo si koliko-toliko adekvatno placen za to. Osim toga tamo je socijalni zivot tanak i ko se ne uklopi tesko njemu. Kad ti imas vremena, drugi najcesce nemaju vremena jer je zestok tempo.

Vec sam rekao iskoristenost nase dijaspore kao i potencijala BiH je 0,01%. Jednostavno ovdje ljudi ne znaju spajati ljude, resurse, razmjenjivati informacije. Pomoc od drzavnih instituacija za dijasporu je na gram. Ovi sto su na drzavanim jaslama pravo su uspavani i totalno pogresno vodjeni ako se gleda ekonom. prosperitet. Skoro sve uspjesne kompanije koje su se pojavile na nasem trzistu su strane djelom sto imaju kapital djelom znanje ali vise sto imaju znanje. Opet dijaspora je medjusobno posvadjana i razjedinjena, pravo ce biti tesko pokrenuti bilo kakav ozbiljan projekat jer se do sada X puta opekla na bilo kakvoj pomoci ili investicijama. Uvijek se nadje neko ko zabrlja u tom lancu implementacija, a najcesce zavrne neku lovu. Svak se vremenom zasiti nezeljenih efekata.

Zestoko ce trebati zivaca iskoristiti potencijale dijaspore. Sutra kad bih imao masine za proizvodnju neceg teze bi stupio u kontakt npr. sa VW, Opelom,... a garantujem da ima nasih ljudi tamo koji radi i koji bi me uvezali sa sefovima. Ostalo je do mene, da ne zabrljam i ne oblatim svoj kontakt.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 21 Jul 2012, 11:33

blento59 wrote:eh moja dust da nije ove krize ja bih vec bio u evropi
A blento59, kada bi to tek tako jednostavno bilo, ali u svakom slucaju bih ti tu tvoju namjeru od srca pozelio.
Sticem dojam da si u Americi, i kod vas su ipak na snazi drugi zakoni.
Evropljani, imajuci u vidu da BiH nije clanica EU ipak postoji par zavrzlama koje bi se morale rijesiti, u ovom slucaju na teret
tenzionera.
Nepoznajem ni jednog naseg dijsporca koji u davnim vremenima nije imao slicne planove, no realitet govori drugi jezik.
Kasnije kod malo vise vremena vrsimo razmjenu iskustava. :mah :pivo

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

Post by Sheval » 21 Jul 2012, 17:23

Mišljenja sam da bi neki masovni povratak dijaspore unaprijedio ovu zemlju.
Vratili bi se ljudi sa američkim/njemačkim poslovnim navikama,kompletni ljudi koji govore neki strani jezik,sa kapitalom.
Ipak,trebaju se stvoriti neki preduvjeti jer se ovdje lako pada na dno,dok kucneš o drvo.
Ipak,oni koji imaju djecu,koja su se rodila vani ili kao dosta mali otišli,mislim da se oni neće nikada vratiti.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 21 Jul 2012, 19:57

Major wrote:
A blento59, kada bi to tek tako jednostavno bilo, ali u svakom slucaju bih ti tu tvoju namjeru od srca pozelio.
Evropljani, imajuci u vidu da BiH nije clanica EU ipak postoji par zavrzlama koje bi se morale rijesiti, u ovom slucaju na teret
tenzionera.
Nepoznajem ni jednog naseg dijsporca koji u davnim vremenima nije imao slicne planove, no realitet govori drugi jezik.
da u americi sam
moja namjera da se vratim nazad cim se penzionisem je definitivna
kada se penzionisem zelim zaista biti penzioner u pravom smislu rijeci
raduckati nesto iz razonode a ne iz nuzde
ovde moras da radis jer penzija nije dovoljna a zdravstveno osiguranje penzionera je katastrofa
sa sinom sam vec razgovarao o tome i on nema nista protiv
on ce pokusati nesto u njemackoj a ako ne ljeti sam u bosni a zimi ovde kod njega
sa americkom penzijom(cirka 2000 km)i napravljenom kucom mislim da bih u bosni mogao solidno provoditi penzionerske dane

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 21 Jul 2012, 23:41

blento59 wrote:
Major wrote:
tenzionera.
da u americi sam
moja namjera da se vratim nazad cim se penzionisem je definitivna
kada se penzionisem zelim zaista biti penzioner u pravom smislu rijeci
raduckati nesto iz razonode a ne iz nuzde
ovde moras da radis jer penzija nije dovoljna a zdravstveno osiguranje penzionera je katastrofa
sa sinom sam vec razgovarao o tome i on nema nista protiv
on ce pokusati nesto u njemackoj a ako ne ljeti sam u bosni a zimi ovde kod njega
sa americkom penzijom(cirka 2000 km)i napravljenom kucom mislim da bih u bosni mogao solidno provoditi penzionerske dane
Pa identicna je situacija po visini penzije kao i u njemackoj.
Kod mnogih vlada totalno pogresan proracun o visini penzije, mnogi su totalno zaprepasteni kada im se uruci rjesenje o penziji.
Odlicna penzija je nakon 40 godina radnog staza i 65 starosti.
U Njemackoj je u posljednih 8 godina situacija na trzistu rada totalno eskalirala, vjerovao ili ne, ljudi rade po satnici 7-10 €,
takvi nemaju sansu imati penziju, odnosno biti ce primorani na milost i nemilost socijalnog ureda, a ko je na teretu drzave,
sasvim logicno, nemoze napustiti drzavu.
Moze, ali mu bude uskracena pomoc.

Tvoja ideja i dogovor sa sinom je na prvi mah fenomenalan...ali... sta ce se jos za 10 godina dogoditi, Drgai Allah ti zna.
Svi mi koji smo ranijih godina imali identicne planove, a 99% nas je imalo u domovini sagrdajene kuce, vjerovao ili ne,
jako mali broj je njih koji uzivaju dole penziji....dobrim dijelom su bosanski hrvati koji su rasprodali po bosni i preselili se na Jadran.

Tri faktora su koji uticu na ostanak u njemackoj, protiv povrataka u domovinu:
_ porodica se udomacila u njemackoj (djeca, kuca, stan)
_socijalno zdravstvena situacija (i pored zdrvastvene reforme jos uvjek su nedostizni)
_da ako napustamo mjesto boravka, penzija se prilagodjava novom boravisnom mjestu.

*sa 2000 KM se moze zaista solidno zivjeti, pod uslovom da je rijeseno stambeno pitanje.
Bila bi idealna situacija da kada bi ti sin mogao preci u Njemacku, u svakom slucaju pozelio bi mu puno uspjeha.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 21 Jul 2012, 23:47

hvala na dobrim zeljama
mislim da u ovoj zivotnoj dobi znam sta hocu i nadam se da ce se moji planovi ostvariti

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 21 Jul 2012, 23:54

Sheval wrote:Mišljenja sam da bi neki masovni povratak dijaspore unaprijedio ovu zemlju.
Vratili bi se ljudi sa američkim/njemačkim poslovnim navikama,kompletni ljudi koji govore neki strani jezik,sa kapitalom.
Ipak,trebaju se stvoriti neki preduvjeti jer se ovdje lako pada na dno,dok kucneš o drvo.
Ipak,oni koji imaju djecu,koja su se rodila vani ili kao dosta mali otišli,mislim da se oni neće nikada vratiti.
Govoriti ili nadati se o povratku, sanse su ravne nuli.
Cisto sumnjam ili pak jako, jako malo njih ce biti u situaciji da reskiraju svoje radno mjesto i dole se uvaliti u rizik.
Moguce da ih ima, ali to su insani malo veceg ranga, obicni smrtnici niti po koju cijenu.

Evo samo jedan primjer mladih prosjecnih insana.
U gradu gdje sam ja imamo dva radilista (VW i Mercedes) 20 hiljada zaposlenih uz to jos 15 hiljda liferanata za auto industriju.
Na ova dva radilista zaposleno je nasih mladih Bosanaca ca. 400.
Naravno, svi sa odredjenom strucnom spremom u auto industriji, bez strucne spreme, dobiti posao je ravan nuli.
Njihove zarade se krecu od 2000-3000 € (neto) a povrh toga preko 90% njih posjeduje Njemacko drzavljanstvo.

Svi ti mladi ljudi svake godine voze nova auta u firmama u kojima rade.
I ko je od njih sada sklon napustiti ovakve uslove zivota, sto neznaci da nema povratnika, ja licno u povratnike ne vjerujem da ih ima.
Dolazi jos jedan dodatni problem, sve su to djeca druge generacije koji sa Bosnom malo sta veze, ovi drugi (dosli za vrijeme rata)
su u jako losijim situacijama, mahom bolje placena radna mjesta su zaposjeli ovdje rodjeni mladi bosanci.
Situacija je na neki nacin ipak jako komplikovana.

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 21 Jul 2012, 23:55

Sheval wrote:Ipak,oni koji imaju djecu,koja su se rodila vani ili kao dosta mali otišli,mislim da se oni neće nikada vratiti.
Ovo je je jedan od glavnih razloga zbog kojeg će većina ostati vani i nakon penzionisanja. Mnogi će se vratiti tek u mrtvačkom sanduku, jer žele biti sahranjeni na svome. Istina je da je većini život tamo gdje su im djeca. Moji rođaci su u Americi od 1994 i prije par godina dobili državljanstvo i odlučili da se vrate ali ne u Bosnu nego prvo u Njemačku ili Austriju, jednostavno da budu bliće kući pa kasnije vidjeće, kao i konačna selidba medjutim njihova djeca, tada 17 i 19 godina, su se predomislila i jednostavno rekla: vi idite, mi ostajemo, naš život je ovdje, ovdje smo odrasli i ovdje smo kod kuće. Od njihovog preseljenja nije bilo ništa. Ostali su tamo sa djecom.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Post Reply

Return to “Dijaspora”