blento59 wrote:Major wrote:blento59 wrote:eh moja dust da nije ove krize ja bih vec bio u evropi
A blento59, kada bi to tek tako jednostavno bilo, ali u svakom slucaju bih ti tu tvoju namjeru od srca pozelio.
Sticem dojam da si u Americi, i kod vas su ipak na snazi drugi zakoni.
Evropljani, imajuci u vidu da BiH nije clanica EU ipak postoji par zavrzlama koje bi se morale rijesiti, u ovom slucaju na teret
tenzionera.
Nepoznajem ni jednog naseg dijsporca koji u davnim vremenima nije imao slicne planove, no realitet govori drugi jezik.
Kasnije kod malo vise vremena vrsimo razmjenu iskustava.

da u americi sam
moja namjera da se vratim nazad cim se penzionisem je definitivna
kada se penzionisem zelim zaista biti penzioner u pravom smislu rijeci
raduckati nesto iz razonode a ne iz nuzde
ovde moras da radis jer penzija nije dovoljna a zdravstveno osiguranje penzionera je katastrofa
sa sinom sam vec razgovarao o tome i on nema nista protiv
on ce pokusati nesto u njemackoj a ako ne ljeti sam u bosni a zimi ovde kod njega
sa americkom penzijom(cirka 2000 km)i napravljenom kucom mislim da bih u bosni mogao solidno provoditi penzionerske dane
Pa identicna je situacija po visini penzije kao i u njemackoj.
Kod mnogih vlada totalno pogresan proracun o visini penzije, mnogi su totalno zaprepasteni kada im se uruci rjesenje o penziji.
Odlicna penzija je nakon 40 godina radnog staza i 65 starosti.
U Njemackoj je u posljednih 8 godina situacija na trzistu rada totalno eskalirala, vjerovao ili ne, ljudi rade po satnici 7-10 €,
takvi nemaju sansu imati penziju, odnosno biti ce primorani na milost i nemilost socijalnog ureda, a ko je na teretu drzave,
sasvim logicno, nemoze napustiti drzavu.
Moze, ali mu bude uskracena pomoc.
Tvoja ideja i dogovor sa sinom je na prvi mah fenomenalan...ali... sta ce se jos za 10 godina dogoditi, Drgai Allah ti zna.
Svi mi koji smo ranijih godina imali identicne planove, a 99% nas je imalo u domovini sagrdajene kuce, vjerovao ili ne,
jako mali broj je njih koji uzivaju dole penziji....dobrim dijelom su bosanski hrvati koji su rasprodali po bosni i preselili se na Jadran.
Tri faktora su koji uticu na ostanak u njemackoj, protiv povrataka u domovinu:
_ porodica se udomacila u njemackoj (djeca, kuca, stan)
_socijalno zdravstvena situacija (i pored zdrvastvene reforme jos uvjek su nedostizni)
_da ako napustamo mjesto boravka, penzija se prilagodjava novom boravisnom mjestu.
*sa 2000 KM se moze zaista solidno zivjeti, pod uslovom da je rijeseno stambeno pitanje.
Bila bi idealna situacija da kada bi ti sin mogao preci u Njemacku, u svakom slucaju pozelio bi mu puno uspjeha.