Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Krokodil Behko wrote:Kod nas, prije se nije govorilo iftar, nego juftar.
A zato je ra-ja uvijek govorila juftar.
Sjećam se da se jednom danima mrsila sat ranije i kad smo joj rekli kad treba nije ništa na to rekla.
Ja sam prvi put upotrijebila štapni mikser. Napravila sam odličnu krem juhu od tikvica i krompira. Uz to pileći fileti i riža.
Evo drugu veče dođe mi komšija taman u vrijeme iftara. Brate ne valja mu to. Samo nam broji zalogaje.
Ideja wrote:Sljedeće sedmice, prvi put nakon dugo godina, biću desetak dana kod kuće za vrijeme ramazana i već se radujem. Samo razmišljam o tome šta ću sve kuhati za iftare ... burek, sirnica, jahnjija, pita od jabuka, kljukuša batakuša, slana baklava, zeljanica, grah, mahune, paprike ... pa razmišljam čega je sezona sad... kada se zabucam u komšiničinu bašču Pitam se koje pečurke sad dospijevaju...
Krokodil Behko wrote:Kod nas, prije se nije govorilo iftar, nego juftar.
A zato je ra-ja uvijek govorila juftar.
Sjećam se da se jednom danima mrsila sat ranije i kad smo joj rekli kad treba nije ništa na to rekla.
Ja sam prvi put upotrijebila štapni mikser. Napravila sam odličnu krem juhu od tikvica i krompira. Uz to pileći fileti i riža. Evo drugu veče dođe mi komšija taman u vrijeme iftara. Brate ne valja mu to. Samo nam broji zalogaje.
Ideja wrote:Sljedeće sedmice, prvi put nakon dugo godina, biću desetak dana kod kuće za vrijeme ramazana i već se radujem. Samo razmišljam o tome šta ću sve kuhati za iftare ... burek, sirnica, jahnjija, pita od jabuka, kljukuša batakuša, slana baklava, zeljanica, grah, mahune, paprike ... pa razmišljam čega je sezona sad... kada se zabucam u komšiničinu bašču Pitam se koje pečurke sad dospijevaju...
Čuj ra-ja?
Nisam znao, da je iz mog podneblja. A to što je mrsila dan prije, ona takva, nisam iznenadjen
A za komšiju, moraš mu reći: Bujrum komšija. Takav je red.
Pa kažem. On ne posti, ali vala... bi li ti išao kod nekog ko posti tačno za vrijeme iftara. Danas sam fino postavila stolicu tako da mi je gledao u leđa, a rekla sam kako mi je vruće pa sam se pomakla malo gdje uvijek struji vjetar.
Nepristojan je. Ne volim smetati nikome ni u vrijeme običnog ručka a tek
u vrijeme iftara i to tako kasno. A i ima nas, koji ne volimo da nas gledaju
dok jedemo. Ja prvi. Izuzetak su ova naša prva kona i materina rodica
pošto ih ubrajamo u inventar.
jel danas bilo lakše nego juče,a ? Meni jes ,nema glavobolje ni ništa ,a i kiša padala pred akšam .
Kad smo klanjali teraviju isto pljuštrala i čula se od oluke na mesdžidu ...baš ono uspavljivala.
Mene isto nije boljela glava ali sam oko 7 išla da berem bamju i ožednila baš. Popila sam vode tri puta više nego sinoć.
Večeras ću samo jednu zdenku i onda kafu.
Maja wrote:Pa kažem. On ne posti, ali vala... bi li ti išao kod nekog ko posti tačno za vrijeme iftara. Danas sam fino postavila stolicu tako da mi je gledao u leđa, a rekla sam kako mi je vruće pa sam se pomakla malo gdje uvijek struji vjetar.
Majo, neka ga, pusti ga neka sjedi. Ako neće da jede sa vama, neka ga neka sjedi. On se tu ne nalazi đaba. Zar ti to nije znak? Ja bih to protumačila da je i on dio tvog posta. Da li razumiješ?
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Ne razumijem silence jer dođe kod nas u prosjeku 4 puta dnevno. Meni ne smeta, uvijek pričam s njim, počastim ga, al de neki red...barem kad jedemo nek se povuče.
On je tu da vama smeta... , a pošto je mjesec Ramazan, vi svi mora da imate ogromno strpljenje. Možda je baš sada na ispitu tvoje strpljenje. Zato sam rekla, neka ga, neka ti uopšte ne smeta. Kako god postiš od hrane, posti i od osjećaju ljutnje što on ne poštuje osnovno pravilo. Vjerujem da me sada razumiješ.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
jesi to osjetio neki iznenandni poriv da to kažeš i nikako nisi mogao prećutati ? Nemoj da te pošaljem na išĆerivanje džina
Pa ne kontam šta ne shvataš ,pitao sam jel bilo lakše postiti danas nego juče
to sam skonto
nisam skonto da vjerniku moze biti laksi ili tezi dan posta
u mene rahmetli punica nije mogla da isceka ramazan
radovala se ko malo dijete
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Ja sam odmah skontala na šta si mislio. Sve se nešto izvinjavaš i počinješ rečenice sa "Ne bih da uvrijedim"... "Nije provokacija, ali...".
Ali jeste provokacija. Šta je loše u tome što je pitao je li nam danas bilo lakše. Niko se ne žali na glad, samo na kraju dana prokomentarišemo kako nam je prošao dan.