NJEMAČKA

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

ManGodMonster
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Prije 30 godina u Berlinu je stvoren novi svjetski poredak. Sada se urušava!

Post by ManGodMonster »

Venera wrote: 11 Nov 2019, 14:17 Put Svile je jdan od primjera ranije globalizacije :p
Put svile je trgovački put. Ah, rugaš se!? :rumenko
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Re: Prije 30 godina u Berlinu je stvoren novi svjetski poredak. Sada se urušava!

Post by Venera »

ManGodMonster wrote: 11 Nov 2019, 14:26
Venera wrote: 11 Nov 2019, 14:17 Put Svile je jdan od primjera ranije globalizacije :p
Put svile je trgovački put. Ah, rugaš se!? :rumenko
da, ali i internacionlano baziran, globalni biznis :D

danas svjedocimo ubrazanoj globalizaciji, odnnosno, mislim da je ista kulminirala prije 10tak godina
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 570 times
Been thanked: 1139 times

Post by arzuhal »

Ne urušio se, "nov" od prije 30 godina... Bolji naslov je:"Stari svjetski poredak, stvoren prije 30 godina, počeo da se urušava" :pusi
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

De nemojte koristiti tu riječ samo za danas, jer je u prošlim vjekovima imala i ozbiljnije i znacajnije posljedice. :D.
. . . . . . . . .
ManGodMonster
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ManGodMonster »

Socrates wrote: 11 Nov 2019, 14:32 De nemojte koristiti tu riječ samo za danas, jer je u prošlim vjekovima imala i ozbiljnije i znacajnije posljedice. :D.
Jes', u pravi si. Marko Polo među prvima koristi termin "globalizacija". :kafa

Kolumbo, isti tako, tokom prvog susreta sa Hindusima, pardon Indijancima govori o tome kako je došao da ih "globalizira".

Gaj Julije Cazar tokom svoje kampanje protiv keltskih plemena izdaje dekret o "globalizaciji".

Itd. Itd...
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Slab ti je pokušaj humora.

Bezveze mistificirate pojavu koja je očigledna od postanka svijeta. A ako je samo fokus na modernim vremenima, i tada ne sagledate sve manifestacije globalizacije. Niti je razumijete u potpunosti.

Al' najviše me nervira jer se dežurni ekstremni i ljevičari i desnicari uvijek pojave da je napadnu.

Jedni je napadaju zbog "zlih imperijalistickih planova" a drugi zbog "zlih Sorosevih planova".

A nekad bogami udare i u horu.

Globalizacija je glavna poštapalica lijenih. :p
. . . . . . . . .
ManGodMonster
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ManGodMonster »

Socrates wrote: 11 Nov 2019, 14:51 Slab ti je pokušaj humora.

Bezveze mistificirate pojavu koja je očigledna od postanka svijeta. A ako je samo fokus na modernim vremenima, i tada ne sagledate sve manifestacije globalizacije. Niti je razumijete u potpunosti.

Al' najviše me nervira jer se dežurni ekstremni i ljevičari i desnicari uvijek pojave da je napadnu.

Jedni je napadaju zbog "zlih imperijalistickih planova" a drugi zbog "zlih Sorosevih planova".

Ukupno govoreći, globalizacija svoje korijene ima u režimu slobodne trgovine čiji je glavni zagovornik bilo Britansko Carstvo u 19. stoljeću, i koji je nestao za vrijeme prvog svjetskog rata i uvođenjem protekcionizma među ratom osiromašenim velikim silama.

Kada govoriš o pojmu globalizacije i njegovom značenju, uzroku i posljedicama, barem trebaš znati šta znači taj pojam.

Over&out.
Last edited by ManGodMonster on 11 Nov 2019, 15:03, edited 1 time in total.
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera »

Socrates wrote: 11 Nov 2019, 14:32 De nemojte koristiti tu riječ samo za danas, jer je u prošlim vjekovima imala i ozbiljnije i znacajnije posljedice. :D.
posljedice na razne drustvene sisteme i promjene istih, logicno

ali ljudska bica trpe i danas , to se nije promjenilo :hm
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13922 times
Been thanked: 22912 times

Post by Fuddo »

Jao majko...
Dozvolite da se obratimo
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

ManGodMonster wrote: 11 Nov 2019, 14:56
Socrates wrote: 11 Nov 2019, 14:51 Slab ti je pokušaj humora.

Ukupno govoreći, globalizacija svoje korijene ima u režimu slobodne trgovine čiji je glavni zagovornik bilo Britansko Carstvo u 19. stoljeću, i koji je nestao za vrijeme prvog svjetskog rata i uvođenjem protekcionizma među ratom osiromašenim velikim silama.

Kada govoriš o pojmu globalizacije i njegovom značenju, uzroku i posljedicama, barem trebaš znati šta znači taj pojam.

Over&out.
Ja mislim da si ti malo bespotrebno ustao na lijevu nogu. :ccc

To over & out je čak pomalo i komično. :valja

Gdje si izvukao ovu definiciju koja pogotovo ništa ne objašnjava? To politički naučnici, pritom lijeni, koriste da postave neke parmake i uhvate se za nešto.

However, ozbiljni politički naučnici i istoricari kažu da je globalizacija istorijski proces koji je počeo kad su prvi ljudi zatabanali iz Afrike u ostatak svijeta.

Šta sad, uvele neke drzave protekcionizam i globalizacija prestala? :valja

Ako hoćete koristiti riječ, samo naprijed, ali riječ nema nikakvog smisla bez daljnjeg objašnjenja, pa ne znam zasto je uopste koristiti.

Al' eto, lupajte bezveze samo da odbranite ono što ste već zamislili da branite. :ccc
. . . . . . . . .
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant »

Socrates wrote: 11 Nov 2019, 15:15 However, ozbiljni politički naučnici i istoricari kažu da je globalizacija istorijski proces koji je počeo kad su prvi ljudi zatabanali iz Afrike u ostatak svijeta.
Da li mi izbacujemo necist zrak ili ga pravimo kroz nase proizvode? Sta je starije, koka ili jaje?

Svi ekonomisti se slazu kako je globalizacija krenula od Britanske imperije, kad su zagospodarili vecinom zemljice, e hajmo onda u trgovinu preko nasih brodova.

Negdje cuh dobru definiciju, globalizacija je samo monopolizam na globalnom nivou. Ja pa ja i moji proizvodi svugdje. Onda tek ta neka konkurencija.

Sokrat nadje li koliko je Yuga dobijala pomoci $ po godinama?
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

e čuj srušen zid :sok
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Ljudi danima saljevali beton, zidali, a ti se naso tu sporit im trud.
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB »

I ove dubokoumne analize su se na glavu popele. (mislim na naslov teme)
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Pa de, napisi sta god. Skresi kome u brk, ako je pogresno napisao tj. replicirao.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9601 times
Been thanked: 11347 times

Re: NJEMAČKA

Post by Krokodil Behko »

Banke u ovoj evropskoj državi su u velikim problemima, građani stalno šalju zahtjeve, a oni više nemaju mjesta ZA ČUVANJE GOTOVINE…

Image

Njemačke banke čuvaju tolike količine gotovine da u trezorima ponestaje slobodnih mjesta, izvještava Bloomberg.

U decembru prošle godine, njemačke banke imale su u gotovini rekordnih 43,4 milijarde eura, pokazuju podaci Bundesbanka.

Negativne kamatne stope prisiljavaju pozajmljivače da zadržavaju novac u gotovini.

"Ovih dana bolje je čuvati sredstva u gotovini nego ih parkirati kod Evropske centralne banke (ECB)", rekao je Andreas Schulz, koji vodi štedionicu u blizini Berlina.

Do 2017. godine gotovina je predstavljala više od polovine svih transakcija u Njemačkoj, pokazuju podaci Bundesbanka, piše SEEbiz.
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

ima kod mene mjesta 😊
🐽
uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 4060 times
Been thanked: 3834 times

Post by uvijek_kontra »

Hannibal wrote: 03 Feb 2020, 11:56 ima kod mene mjesta 😊
I kod mene. :inasab
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14388 times
Been thanked: 9960 times

Post by Julia-Klara »

Annegret Kramp-Karrenbauer se povlaci
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
insomnia
Rđav kurac