Put svile je trgovački put. Ah, rugaš se!?

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Put svile je trgovački put. Ah, rugaš se!?
da, ali i internacionlano baziran, globalni biznis
Jes', u pravi si. Marko Polo među prvima koristi termin "globalizacija".Socrates wrote: 11 Nov 2019, 14:32 De nemojte koristiti tu riječ samo za danas, jer je u prošlim vjekovima imala i ozbiljnije i znacajnije posljedice.![]()
Socrates wrote: 11 Nov 2019, 14:51 Slab ti je pokušaj humora.
Bezveze mistificirate pojavu koja je očigledna od postanka svijeta. A ako je samo fokus na modernim vremenima, i tada ne sagledate sve manifestacije globalizacije. Niti je razumijete u potpunosti.
Al' najviše me nervira jer se dežurni ekstremni i ljevičari i desnicari uvijek pojave da je napadnu.
Jedni je napadaju zbog "zlih imperijalistickih planova" a drugi zbog "zlih Sorosevih planova".
A nekad bogami udare i u horu.
Globalizacija je glavna poštapalica lijenih.![]()
Ukupno govoreći, globalizacija svoje korijene ima u režimu slobodne trgovine čiji je glavni zagovornik bilo Britansko Carstvo u 19. stoljeću, i koji je nestao za vrijeme prvog svjetskog rata i uvođenjem protekcionizma među ratom osiromašenim velikim silama.
posljedice na razne drustvene sisteme i promjene istih, logicnoSocrates wrote: 11 Nov 2019, 14:32 De nemojte koristiti tu riječ samo za danas, jer je u prošlim vjekovima imala i ozbiljnije i znacajnije posljedice.![]()
Ja mislim da si ti malo bespotrebno ustao na lijevu nogu.ManGodMonster wrote: 11 Nov 2019, 14:56Socrates wrote: 11 Nov 2019, 14:51 Slab ti je pokušaj humora.
Bezveze mistificirate pojavu koja je očigledna od postanka svijeta. A ako je samo fokus na modernim vremenima, i tada ne sagledate sve manifestacije globalizacije. Niti je razumijete u potpunosti.
Al' najviše me nervira jer se dežurni ekstremni i ljevičari i desnicari uvijek pojave da je napadnu.
Jedni je napadaju zbog "zlih imperijalistickih planova" a drugi zbog "zlih Sorosevih planova".
A nekad bogami udare i u horu.
Globalizacija je glavna poštapalica lijenih.
Ukupno govoreći, globalizacija svoje korijene ima u režimu slobodne trgovine čiji je glavni zagovornik bilo Britansko Carstvo u 19. stoljeću, i koji je nestao za vrijeme prvog svjetskog rata i uvođenjem protekcionizma među ratom osiromašenim velikim silama.
Kada govoriš o pojmu globalizacije i njegovom značenju, uzroku i posljedicama, barem trebaš znati šta znači taj pojam.
Over&out.
Da li mi izbacujemo necist zrak ili ga pravimo kroz nase proizvode? Sta je starije, koka ili jaje?Socrates wrote: 11 Nov 2019, 15:15 However, ozbiljni politički naučnici i istoricari kažu da je globalizacija istorijski proces koji je počeo kad su prvi ljudi zatabanali iz Afrike u ostatak svijeta.
I kod mene.