Ommadawn wrote: 16 Nov 2019, 20:50
respo wrote: 16 Nov 2019, 20:45
za zenicu ne znam i ne mogu pricati al u sarajevu nakon mozda augusta 92-e tesko da si mogao bas otici iz grada tek tako
tek mozda sa onim plavim konvojima se mozda moglo ne znam al generalno u sarajevu je bilo tu si gdje si i cekaj kraj rata ili hoces li poginuti
moja sreca je da sam bio premlad za vojsku u to vrijeme
Moj amidza izasao sa nenom rahmetli u decembru 1994 iz Sarajeva. Dosao do Zagreba, ispratio je na avion i opet nazad u Sarajevo.
pa tad su vec plavi konvoji poceli
nakon prestanka rata sa hrvatima je bilo lakse
govorim za period 92-93 i polovina 94-e
ne znam sad tacan period
al generalno kao sto rekoh c vila je nije uopste toliko nastradala kao ostali dijelovi grada posebno oni na prvim linijama
ja recimo nijednu noc nisam spavao van svog stana
al da smo mogli izaci i nismo
doduse mozda je otezavajuca okolnost bila sto sam imao majku i sestru bez odraslog muskarca u kuci pa je nama bilo da ne kazem duplo teze al sigurno teze nego porodicama koje su imale odraslog muskarca
zanimljivo da mi je tetka bila prevoditelj u zagrebu pa je sa un-om 93-e dolazila obici svoju majku
i to bas bila prevoditelj francuskom nekom generalu sta li je bio pa je direktno dosla iz zagreba unovim onim transporterima
malo sam skrenuo sjecajuci se tih godina pa mi sada naviru sjecanja i sto sam mislio da sam zaboravio