zvone na vecernje zvona Galicije..
Samo da kažem.......
Moderator: VIP
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
- Status: Offline
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2681 times
- Been thanked: 4721 times
Re: Samo da kažem.......
Imam potrebu da ti nešto ozbiljno kažem, a ti ako smatraš da ću ovim pretjerati, samo reci i završićemo svaku raspravu.Snowie wrote: 17 Nov 2019, 21:42Znas li ti da sam ja suicidalna? Znas li da sam usamljena? Znas da skoro svako vecer pred spavanje placem jer sam nesretna? Nema veze sad sa nicim ovim sto bezveze pricas o meni, ali eto ti jos nesto sto nisi znala o meni da imas potpunu sliku.Saga wrote: 17 Nov 2019, 21:38
Ma koje analize, sta ti je.
Ja ti samo necu titrat ka oni jer mislin da to za tebe nije dobro.
Teško mi je pročitati ovo što si napisala, jer znam kako je, znam kako je biti suicidalan, znam kako je biti usamljen i nesretan.
I ja i ti imamo svoje razloge zašto je to tako, i svako ima neku svoju bol koju nosi ispod kože, ali rješenja boli mogu biti ista, ustvari, pretežno i jesu ista.
Ja sam godinama bila depresivna, anksiozna, neću dalje pisati o svojim psihološkim problemima jer nije relevantno za ovu priču.
I puštala sam da se to stanje pogoršava, doslovno sam zapustila sama sebe. Um je kao i tijelo, kao i nokti, kao i kosa, mora se raditi na njemu, brinuti, njegovati, jer ako ga zapustiš, može da postane ružno, jako ružno.
Ono što ti ja kao neko ko je prošao to stanje, od onog blažeg oblika kad mi se ne izlazi, ne druži, kad sam samo nesretna i usamljena, do neustajanja iz kreveta danima, sedmicama (mene su ukućani doslovno tjerali da se kupam jer ni za to nisam imala volje) pa do nečeg goreg, mračnijeg težeg, nečeg što mogu reći da je najniža tačka mog života, to jeste, dizanje ruke na samu sebe, mogu reći jeste:
1. Niko, baš niko ti ne može pomoći ako ti ne shvatiš da moraš pomoći sama sebi. I ovo podvlačim- MORAŠ.
2. Onda kad počneš, kad kreneš na to putovanje, pridružiće ti se ljudi iz tvoje okoline. Barem oni kojima je stalo do tebe i iako ti možda sada te ljude ne vidiš i misliš da ih nema, vidjećeš, ima ih.
3. Sve je - korak po korak.
Moj prvi savjet, svima u takvim situacijama je - psiholog.
Ja sam na prvom razgovoru sa psihologom šutila dva sata. Šutila sam na svako pitanje koje mi je postavila, prestravljena, jer sam tek tada počela shvatati šta mi je život uradio, šta su mi ljudi u mom životu uradili i ono najvažnije, šta sam ja sama sebi uradila.
I onda je počelo.
Korak, po korak, bilo je tu suza, bilo je plakanja, bilo je kriza, napretka pa nazadovanja, bilo je i preskakanja terapija, bilo je i lijekova, naivnih odustajanja od istih i apstinencijskih kriza, ali sada, 2 godine nakon mog prvog odlaska u centar za mentalno zdravlje ja sam sigurna da je to najbolja stvar koju sam uradila za sebe ikad.
Osim psihologa, ako imaš imalo volje, ostali telefon, računar, pse na povodac i idi šetaj.
Napravi play listu pjesama koje te oraspolože, slušalice u uši i hodaj.
Učini nešto za sebe, nešto što te usrećuje, kupi si nešto što želiš.
Sutra ustani i nalakiraj nokte najdrečavijom bojom koju nađeš, možda ti se svidi, a ako ne, promjeni.
Ali potraži stručnu pomoć, sjedi sa nekim ko će znati da prepozna tvoje stanje, sa nekim ko će znati kako da te usmjeri na pravi put u kojem ćeš otkriti sebe, zašto osjećaš to što osjećaš, odakle ti to, i kako da se nosiš sa svim tim osjećajima, kako da tu slabost pretvoriš u svoju snagu.
I kako da pomogneš sama sebi.
Znam da zvučim kao life coach, znam da će krenuti trolanje na ovaj post, znam da će poslije trolanja i ismijavanja krenuti klasične priče kako ima toliko i toliko godina, šta ja znam, imam sve u životu i bla bla bla
Ja se odavno na to ne obazirem jer samo ja znam šta je istina u meni, isto kao i ti.
Ja sam, zato što ne shvatam olako ovo što pišeš, zato što sam i ja ljudima vrištala koliko sam nesretna, nezadovoljna, koliko je u meni jaka želja da ne postojim, a niko mi nije vjerovao, imala potrebu da ti ovo napišem.
Nisi jedina, nisi sama, i ne nalaziš se u situaciji iz koje nema izlaza.
Nisi zaključana u tom stanju, potrebno je samo da ustaneš i uhvatiš za šteku,
ali to moraš sama, niko drugi te neće dići.
Molim te, potraži pomoć u roditelju, sestri, psihologu, teško da ćeš je naći na internetu.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- dadojović
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
i neka mi to ne uzme nebo za zlo
ali ti si jedino čemu se molim...
ali ti si jedino čemu se molim...
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

I ako još mogu da dodam, Centar za mentalno zdravlje, Dom zdravlja Otoka, traži Eminu.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- hepo_kockica
- Inventar foruma

- Has thanked: 178 times
- Been thanked: 75 times
- MrH
- 22 bez glave

- Has thanked: 1690 times
Nora Ibsenova
Svaka cast, imas mOOda do poda i ako si zensko. Bravo curo
Svaka cast, imas mOOda do poda i ako si zensko. Bravo curo
11/11/22
Hvala Noro od srca, drago mi je da ima neko ko razumje kroz sta prolazimNora Ibsenova wrote: 17 Nov 2019, 22:23 I ako još mogu da dodam, Centar za mentalno zdravlje, Dom zdravlja Otoka, traži Eminu.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Nije ti to dovoljno, jeste lijepo, ali nije dovoljno.Snowie wrote: 17 Nov 2019, 22:26Hvala Noro od srca, drago mi je da ima neko ko razumje kroz sta prolazimNora Ibsenova wrote: 17 Nov 2019, 22:23 I ako još mogu da dodam, Centar za mentalno zdravlje, Dom zdravlja Otoka, traži Eminu.
Odi doktoru.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14520 times
- Been thanked: 10031 times
- dadojović
- Forum [Bot]
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Noro bravo za hrabrost da s nama podijeliš nešto tako osobno.
I Snježani također.
Podrška za obje.
I Snježani također.
Podrška za obje.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

I kad sam se već otvorila do kraja, da se javno zahvalim Fudi jer me slušao, trpio, savjetovao, molio da potražim pomoć, nudio mi novac da platim doktora itd itd
Fudo, ti si jedna ljudska gromada i volim te iz sveg srca odavde do Stambola
(ajme, sad sam se rasplakala)
Fudo, ti si jedna ljudska gromada i volim te iz sveg srca odavde do Stambola
(ajme, sad sam se rasplakala)
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14061 times
- Been thanked: 23339 times
Saga wrote: 17 Nov 2019, 21:44Odi lijecniku, ugasi forum.Snowie wrote: 17 Nov 2019, 21:42
Znas li ti da sam ja suicidalna? Znas li da sam usamljena? Znas da skoro svako vecer pred spavanje placem jer sam nesretna? Nema veze sad sa nicim ovim sto bezveze pricas o meni, ali eto ti jos nesto sto nisi znala o meni da imas potpunu sliku.
Zuti karton!
Hido
Dozvolite da se obratimo
O čemu ti to?
- hepo_kockica
- Inventar foruma

- Has thanked: 178 times
- Been thanked: 75 times
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
U zivotu ko cvika moze da se slika
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14061 times
- Been thanked: 23339 times
Teske ste teme naceli,
Sto bolan ne otvorite pivu i navijete nam seju kalaca?
Treba sve pomalo, sta fali.
Sto bolan ne otvorite pivu i navijete nam seju kalaca?
Treba sve pomalo, sta fali.
Dozvolite da se obratimo
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5084 times
- Been thanked: 7079 times
Ja dok vidim i procitam i zapocnem odgovoriti na jedno pitanje, oni vec odgovorili na dva tri... 
Odoh u mrakacu zapaliti...
Odoh u mrakacu zapaliti...
Svijest ima sidrište.
Tesko mi je otici i potraziti pomoc, isla sam psihologu u srednjoj skoli kratko i nije pomoglo.. ne znam kako da se opet pokrenem..Nora Ibsenova wrote: 17 Nov 2019, 22:27Nije ti to dovoljno, jeste lijepo, ali nije dovoljno.Snowie wrote: 17 Nov 2019, 22:26
Hvala Noro od srca, drago mi je da ima neko ko razumje kroz sta prolazim
Odi doktoru.
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
I mi smo neki dan sjeli s drugom, nakon sto smo ga par dana gledali onako bezvoljnog kako se bukvalno vuce, a ne hoda, i prvo ga pitali sta mu je, zasto je tako los. I kad smo vidjeli da bukvalno nema odgovor na to preporucili smo mu da posjeti psihologa. Ruzno je gledati(a ne mogu ni zamisliti kako je zapravo njemu) nekoga u tom stanju..
Samo sabura