Partizani/NOB - istina i mit?

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3965 times
Been thanked: 2984 times
Status: Offline

Re: Da li je ARBiH 1995. bila pred pobjedom?

Post by Pasaga » 28 Nov 2019, 18:04

ovo mi lici na dogovor ...
cetnicko-part.

Ovog rata,agresor je vec mjesecima prije hapsio sve uglednije ljude,pa i cjele familije
...toboze,razgovori....bezbjednost

A ta nasa nasa
naivnost,merhametluk,posebna je prica.
Siguran sam da je to vise pobilo naroda negoli agresorski metci.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1052 times

Post by Hurija » 29 Nov 2019, 07:18

:rumenko Jos mi ne izlazi iz sjećanja onaj Domacin Bošnjak ,sto je bio ugostio Arkana u Bijeljini ,koji poltron 😠,cudni su nasi ljudi haos,nekidan mi se komisija ubi od hvale sto mu ćerka zivi u vanbacnoj zajednici sa strancom na Zapadu a vidim mu u ocima tugu,valjda se vadi na ono imaće para STA je briga
Ostalo je cutanje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10756 times
Been thanked: 12657 times

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2019, 10:26

Hurija wrote: 29 Nov 2019, 07:18 :rumenko Jos mi ne izlazi iz sjećanja onaj Domacin Bošnjak ,sto je bio ugostio Arkana u Bijeljini

To smo mi.
Svi su nam bolji, od nas samih i tradicionalno smo spremni zaboraviti sve preko noći.

Otava
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Otava » 29 Nov 2019, 10:28

Krokodil Behko wrote: 28 Nov 2019, 15:33
Bla wrote: 27 Nov 2019, 22:47 volio bih vas vratiti u neku alternativnu prošlost bez Tita, sa Dražom na čelu da "dočekate" kraj 2. sr. i poljubite kralju krunu. :mmm

Pronađi razliku između njih dvojice

Četničko – partizanski pokolj Bošnjaka u Koraju 28. novembra 1941.

Četnici i partizani su na osnovu sporazuma od 1. oktobra 1941. godine zajednički djelovali na prostoru sjeveroistočne Bosne. U jutarnjim satima 28. novembra 1941. godine dvije grupe od oko 100 naoružanih četnika i partizana iz Majevice, opkolili su selo Koraj i izvršili masovni napad na ovo bošnjačko mjesto. Naselje je branilo oko 80 naoružanih Bošnjaka koji su držali noćne straže i koji su ujutro napustili položaje misleći da je opasnost prošla.

Ogorčene borbe su trajale do 10 sati. Stanovništvo sela je krenulo da bježi prema Čeliću i Brčkom, pa je u tom metežu stradao veliki broj civila. Pored ovoga četnici i partizani su spalili i 150 kuća, a najviše je stradala sama čaršija sela.

Tačan broj pobijenih nikad nije ustanovljen, jer su mnogi izgorjeli u svojim kućama, ali se po iskazima izbjeglica zaključilo, da je poklano, poubijano i izgorjelo preko 300 osoba te je ranjeno oko 200. U pokolju su stradala i djeca od 15 godina. Nekoliko djece je pronađeno ugušeno u bunaru. Sve starije osobe koje nisu mogle bježati su zvjerski likvidirane.

U zločinima su učestvovale i porodice partizana i četnika, tako da su žene pljačkale mještane sela, a djeca su nosila slamu i palila kuće uz povike: “Za Petra i Staljina”.

Pokolj u Koraju predstavlja jednu od najvećih sramota i nepoznanica Narodnooslobodilačkog rata.

Ustaše su nastojale iskoristiti ovaj zločin za dalje produbljivanje mržnje i izazivanje osvete. To su spriječili ugledni i rodoljubivi građani Bijeljine i Tuzle, koji su posebnim rezolucijama 2. i 11. decembra 1941. osudili zločine.

Kako vojne snage Nezavisne Države Hrvatske (regularno Domobranstvo i Ustaška vojnica) nisu bile u stanju pružiti zaštitu ugroženim bošnjačkim naseljima, dolazi do formiranja lokalnih samozaštitnih milicijskih jedinica od kojih je najistaknutija bila Domobranska dobrovoljačka (DOMDO) pukovnija bojnika Muhameda Hadžiefendića, formirana u decembru 1941. u Tuzli. Formalno u sastavu Domobranstva, ova je jedinica se uspješno oduprla “ustanicima”.

Zbog ukazivanja na ulogu druga Cvijetina Mijatovića u pokolju nad Bošnjacima Koraja, tridesetak godina kasnije “pao” je drug Pašaga Mandžić.
Dokaz da svaka revolucija jede svoju djecu.

PS
Za zasluge i tome slično i tako dalje, drug Cvijetin je nagrađen imenovanjem u Predsjedništvo SFRJ.
Sjecam se tih pohoda Cvijetina Mijatovica(cetnika)koji je isao od Lopara za Sekovice a moje je mjesto negdje na tom putu....prve godine kad je pocela ta cetnicka tradicija a nazvana je to kao Putevima NOBa ,jedan stari koji je prezivio taj rat je rekao je ,nikada ovuda nisu prolazili partizani ali nisu ni cetnici ali jesu upadali u sela palili i pljackali i ubijali.....Ta kolona uglavnom Cetnika iz Lopara i Sekovica kao naj cetnickog mjesta na celu sa Mijatovicem uz sargiju,violinu i gusle i naravno je bilo litrima neizbjezne Brlje....kazu da je u pauzama pohoda volio slusati gusle

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2019, 10:34

Otava wrote: 29 Nov 2019, 10:28

Četnici i partizani su na osnovu sporazuma od 1. oktobra 1941. godine zajednički djelovali na prostoru sjeveroistočne Bosne. U jutarnjim satima 28. novembra 1941. godine dvije grupe od oko 100 naoružanih četnika i partizana iz Majevice, opkolili su selo Koraj i izvršili masovni napad na ovo bošnjačko mjesto. Naselje je branilo oko 80 naoružanih Bošnjaka koji su držali noćne straže i koji su ujutro napustili položaje misleći da je opasnost prošla.

Ogorčene borbe su trajale do 10 sati. Stanovništvo sela je krenulo da bježi prema Čeliću i Brčkom, pa je u tom metežu stradao veliki broj civila. Pored ovoga četnici i partizani su spalili i 150 kuća, a najviše je stradala sama čaršija sela.

Tačan broj pobijenih nikad nije ustanovljen, jer su mnogi izgorjeli u svojim kućama, ali se po iskazima izbjeglica zaključilo, da je poklano, poubijano i izgorjelo preko 300 osoba te je ranjeno oko 200. U pokolju su stradala i djeca od 15 godina. Nekoliko djece je pronađeno ugušeno u bunaru. Sve starije osobe koje nisu mogle bježati su zvjerski likvidirane.

U zločinima su učestvovale i porodice partizana i četnika, tako da su žene pljačkale mještane sela, a djeca su nosila slamu i palila kuće uz povike: “Za Petra i Staljina”.

Pokolj u Koraju predstavlja jednu od najvećih sramota i nepoznanica Narodnooslobodilačkog rata.

Ustaše su nastojale iskoristiti ovaj zločin za dalje produbljivanje mržnje i izazivanje osvete. To su spriječili ugledni i rodoljubivi građani Bijeljine i Tuzle, koji su posebnim rezolucijama 2. i 11. decembra 1941. osudili zločine.

Kako vojne snage Nezavisne Države Hrvatske (regularno Domobranstvo i Ustaška vojnica) nisu bile u stanju pružiti zaštitu ugroženim bošnjačkim naseljima, dolazi do formiranja lokalnih samozaštitnih milicijskih jedinica od kojih je najistaknutija bila Domobranska dobrovoljačka (DOMDO) pukovnija bojnika Muhameda Hadžiefendića, formirana u decembru 1941. u Tuzli. Formalno u sastavu Domobranstva, ova je jedinica se uspješno oduprla “ustanicima”.

Zbog ukazivanja na ulogu druga Cvijetina Mijatovića u pokolju nad Bošnjacima Koraja, tridesetak godina kasnije “pao” je drug Pašaga Mandžić.
Dokaz da svaka revolucija jede svoju djecu.

PS
Za zasluge i tome slično i tako dalje, drug Cvijetin je nagrađen imenovanjem u Predsjedništvo SFRJ.
Sjecam se tih pohoda Cvijetina Mijatovica(cetnika)koji je isao od Lopara za Sekovice a moje je mjesto negdje na tom putu....prve godine kad je pocela ta cetnicka tradicija a nazvana je to kao Putevima NOBa ,jedan stari koji je prezivio taj rat je rekao je ,nikada ovuda nisu prolazili partizani ali nisu ni cetnici ali jesu upadali u sela palili i pljackali i ubijali.....Ta kolona uglavnom Cetnika iz Lopara i Sekovica kao naj cetnickog mjesta na celu sa Mijatovicem uz sargiju,violinu i gusle i naravno je bilo litrima neizbjezne Brlje....kazu da je u pauzama pohoda volio slusati gusle
Ako si između lopara i Šekovića, onda su to Teočak, Sapna, Kalesija i njihova okolina?

U historiji je zabilježeno, da su formirane samo dvije partizanske brigade, u tom kraju (Semberija i Majevica), prva i druga majevička, jačine ukupno 1400 ljudi, a pola ih nije bilo sa tih prostora, nego sa Birča, Ozrena, iz Tuzlanskog kraja, Brčkog, itd. Ukupno oko 700-800 ljudi iz Semberije i Majevice, a pred kraj rata ih je bilo oko 5500. Sve sami goli četnik.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 15103 times
Been thanked: 25994 times

Post by Fuddo » 29 Nov 2019, 10:35

Krokodil Behko wrote: 29 Nov 2019, 10:26
Hurija wrote: 29 Nov 2019, 07:18 :rumenko Jos mi ne izlazi iz sjećanja onaj Domacin Bošnjak ,sto je bio ugostio Arkana u Bijeljini

To smo mi.
Svi su nam bolji, od nas samih i tradicionalno smo spremni zaboraviti sve preko noći.
Pa, strah.
Dozvolite da se obratimo

Otava
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Otava » 29 Nov 2019, 10:42

Krokodil Behko wrote: 29 Nov 2019, 10:34
Ako si između lopara i Šekovića, onda su to Teočak, Sapna, Kalesija i njihova okolina?

U historiji je zabilježeno, da su formirane samo dvije partizanske brigade, u tom kraju (Semberija i Majevica), prva i druga majevička, jačine ukupno 1400 ljudi, a pola ih nije bilo sa tih prostora, nego sa Birča, Ozrena, iz Tuzlanskog kraja, Brčkog, itd. Ukupno oko 700-800 ljudi iz Semberije i Majevice, a pred kraj rata ih je bilo oko 5500. Sve sami goli četnik.
Da
Bilo je i neke koristi od tih pohoda,na Spreci je popravljen Begov Most koji je tada bio u jako rusevnom stanju a bio je na tom putu....i sjetih se da je prvi put kad je presao taj most ka Sekovicima sjeo pod jedan Orah da odmori rekao eh koliko sam pta ovdje sjeo da odmorim....tu stranu Sprece prema Rasevu,Bircu a najbliza sela gdje su bili u vecini Gojcin,Filipovici kod Tupkovica od kud su bili zesci cetnici

Otava
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Otava » 29 Nov 2019, 10:47

Fuddo wrote: 29 Nov 2019, 10:35

To smo mi.
Pa, strah.
Taj strah je valjda bio i opravdan,jer smo bili manjina i stalno su nam se svetili za Turke kao da smo mi direktni potomci Turaka.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 29 Nov 2019, 10:51

Otava wrote: 29 Nov 2019, 10:47

Pa, strah.
Taj strah je valjda bio i opravdan,jer smo bili manjina i stalno su nam se svetili za Turke kao da smo mi direktni potomci Turaka.
Ma nidje veze, govorim o konkretnom slucaju koji sam i ja slucajno vidio na youtube.
Sta ce frajer?
Dozvolite da se obratimo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2019, 10:54

To smo mi.
Pa, strah.
Ma nije to strah, to je kretenluk.
Eno, i dan danas larmaju s tim muslimanskim rezolucijama. Proguglaj ih. Nikad ih injedan srpski historičar nije ni pomenuo. Njih ne zanima ko ih je branio od pokolja, nego ih zanima samo da prikriju vlastite pokolje.
Ja se nadam da će svi takvi pomrijeti vrlo brzo, prije nego nam nanesu još štete i omoguće da nas četnici, definitivno sve pobiju.

Otava
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Otava » 29 Nov 2019, 10:56

Fuddo wrote: 29 Nov 2019, 10:51
Otava wrote: 29 Nov 2019, 10:47

Ma nidje veze, govorim o konkretnom slucaju koji sam i ja slucajno vidio na youtube.
Sta ce frajer?
I opcenito je postojao strah jer smo bili u manjini...a pojedinaco je druga prica

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2019, 10:56

Otava wrote: 29 Nov 2019, 10:42
Krokodil Behko wrote: 29 Nov 2019, 10:34

Da
Bilo je i neke koristi od tih pohoda,na Spreci je popravljen Begov Most koji je tada bio u jako rusevnom stanju a bio je na tom putu....i sjetih se da je prvi put kad je presao taj most ka Sekovicima sjeo pod jedan Orah da odmori rekao eh koliko sam pta ovdje sjeo da odmorim....tu stranu Sprece prema Rasevu,Bircu a najbliza sela gdje su bili u vecini Gojcin,Filipovici kod Tupkovica od kud su bili zesci cetnici

Pa kad kažeš Šekovići, rekao si svi četnici svijeta. Otkud tamo ikoji partizan? Tu se nadovezuje Vlasenica, tamo su pobili sve živo.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 29 Nov 2019, 10:59

Otava wrote: 29 Nov 2019, 10:56
Fuddo wrote: 29 Nov 2019, 10:51

Sta ce frajer?
I opcenito je postojao strah jer smo bili u manjini...a pojedinaco je druga prica
Ma nije to, da je bilo na sake razbili bi ih.
Al, jbg kad su opuhali sve tenkove sebi i onda klosari udarili.
Doduse, mi smo se zajebavali, cekali nesta bogzna se sta.
Dozvolite da se obratimo

Otava
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Otava » 29 Nov 2019, 11:08

Krokodil Behko wrote: 29 Nov 2019, 10:56
Otava wrote: 29 Nov 2019, 10:42
Da

Pa kad kažeš Šekovići, rekao si svi četnici svijeta. Otkud tamo ikoji partizan? Tu se nadovezuje Vlasenica, tamo su pobili sve živo.
Za vrijeme rata su Sekovici bili cetnicko uporiste a posle rata su svi imali partizanska ordenja.....zato je i Mijatoviceva prica kao partizana kontraverzna.Stari koji je pricao za o tome da tu nisu nikada prolazili partizani je isto jedne prilike na nekoj proslavi prepoznao jednog cetnika koji je nosio razna partizanska ordenja a ta nasa sela je napadao kao cetnik u subari i svi su to znali ,umro je mozda negdje krajem 70tih ali o tome se nije smjelo pricati,vjerovatno da nebi bilo pitanja a u kojoj sti bio vojsci ako si ga vidjao kao cetnika...takva vremena bila...ja se tog Cetnickog partizana sjecam...uvijek je nosao onu komandirsku torbiciu....mnogi su se cetnici obrijali 44-45 i dobili ordenja

Otava
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Otava » 29 Nov 2019, 11:09

Fuddo wrote: 29 Nov 2019, 10:59
Otava wrote: 29 Nov 2019, 10:56

Ma nije to, da je bilo na sake razbili bi ih.
Al, jbg kad su opuhali sve tenkove sebi i onda klosari udarili.
Doduse, mi smo se zajebavali, cekali nesta bogzna se sta.
Dobro smo mi prosli kako smo bili ne organizovani.....a o strahu sam mislio na zadnjih skoro sto godina

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.

Post by Ommadawn » 29 Nov 2019, 11:23

Mister No wrote: 28 Nov 2019, 17:35

Jedna od najznacajnijih licnosti za opstanak Bosnjaka na prostoru Tuzle i sjev.istocne Bosne.

Ubijen je od strane partizana (cini mi se krajem 1943) nakon sudjenja na kratkom i montiranom procesu, a zajedno sa jos 50- tak uglednih ljudi iz Tuzle.

On je bio prije svega Bosnjacki orjentisan i trazio je da svoje vojne formacije odvoji od Hrvatskih i stavi ih direktno pod Njemacku komandu.
Zbog toga je njegova jedinica i usla u sastav SS formacija.

Bio je obrazovan, imucan te porijeklom iz vrlo ugledne porodice.
Kod naroda je bio izrazito postovan zbog hrabrosti izkazane u borbi i postenja, pa su ga sljedbenici zvali Muhamedagom.

Smatra se da je od pokolja od strane cetnika sa Ozrena, direktno u borbi, na celu svoje jedinice, sacuvao Bosnjacki narod nizvodno od rijeke Sprece (naselja Puracic, Turiju prije svega ali i ostala mjesta na potezu prema Gracanici).

Partizani su rekli da je fasista, a glupavi Bosnjaci su to odmah prihvatili (posebno sizofrenik Jasmin Imamovic), Danas na prostoru TK ni jedan stepenac ne nosi njegovo ime niti se igdje ozbiljnije diskutuje o njegovom liku i djelu.
Znači, stao je na stranu Nijemaca koji su bili nacisti i fašisti.
Al’ je greška ako ga se nazove fašistom i nacistom?
Ab yul ann idyad awt
En yab na log a toc na awd

F*CK CANCER! F*CK DIABETES!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2019, 11:36

Ommadawn wrote: 29 Nov 2019, 11:23

Jedna od najznacajnijih licnosti za opstanak Bosnjaka na prostoru Tuzle i sjev.istocne Bosne.

Ubijen je od strane partizana (cini mi se krajem 1943) nakon sudjenja na kratkom i montiranom procesu, a zajedno sa jos 50- tak uglednih ljudi iz Tuzle.

On je bio prije svega Bosnjacki orjentisan i trazio je da svoje vojne formacije odvoji od Hrvatskih i stavi ih direktno pod Njemacku komandu.

Bio je obrazovan, imucan te porijeklom iz vrlo ugledne porodice.
Kod naroda je bio izrazito postovan zbog hrabrosti izkazane u borbi i postenja, pa su ga sljedbenici zvali Muhamedagom.

Smatra se da je od pokolja od strane cetnika sa Ozrena, direktno u borbi, na celu svoje jedinice, sacuvao Bosnjacki narod nizvodno od rijeke Sprece (naselja Puracic, Turiju prije svega ali i ostala mjesta na potezu prema Gracanici).

Partizani su rekli da je fasista, a glupavi Bosnjaci su to odmah prihvatili (posebno sizofrenik Jasmin Imamovic), Danas na prostoru TK ni jedan stepenac ne nosi njegovo ime niti se igdje ozbiljnije diskutuje o njegovom liku i djelu.

Upravo smo apsolvirali, da su i paretizani bili na strani fašista, pa čak su i sami bili takvi.

Inače, u debelom smo offu, nastavite pisati, nemam sad vremena, ali ću postove prebaciti na adekvatnu temu popodne.

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.

Post by Ommadawn » 29 Nov 2019, 11:40

Ispast će na kraju da su partizani zapravo kreirali Jasenovac.
A da je Hitler pobijedio Bošnjaci bi živjeli kao grofovi?
Ab yul ann idyad awt
En yab na log a toc na awd

F*CK CANCER! F*CK DIABETES!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Nov 2019, 11:46

Ommadawn wrote: 29 Nov 2019, 11:40 Ispast će na kraju da su partizani zapravo kreirali Jasenovac.

Nisu ga kreirali, ali su ga upotrijebili 1945. ništa manje maštovito od ustaša.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9568 times
Been thanked: 6290 times
Status: Online

Post by Mister No » 29 Nov 2019, 15:12

Ommadawn wrote: 29 Nov 2019, 11:23

Pa vidi usko gledajuci, tako kao sto si postavio, odgovor se sam namece, jel tako?

Medjutim stvari su puno slozenije i ni blizu tako proste kao u tvojoj sugestiji sadrzanoj u pitanju.
Evo par navoda da malo lakse sagledamo tadasnju situaciju.
- Muslimani/Bosnjaci su u Kraljevini Jugoslaviji opljackani, osiromaseni te potpuno ponizeni i njihov uticaj se sveo na jedno ništa.
- Tu drzavu su dozivljavali (zbog hegemonije Srba) kao izrazito neprijateljsku, za razliku od AU npr.
- Cetnici su na pocetku 40 - tih zajedno sa partizanima upadali u muslimanska sela i ucinili neopisive zlocine nad neduznim ljudima (42 - 92 vidi slucajnu povezanost) u cilju istrebljenja muslimana, posebno na prostoru Podrinja.
- NDH ne pridaje puno tome znacaja niti adekvatno brani ta sela sto dovodi do sirenja srpskih upada i zlocina i na druge prostore osim Podrinja.
- Da bi zastitio narod Hadziefendic se obraca onome ko mu je jedino mogao i htio pomoci u tom momentu, a to su bili direktno Nijemci.
- Formiranje "legije" koja je bila pod direktnom komandom SS -a dovelo je do naoruzavanja muslimana i sprecavanja daljeg upada cetnika u muslimanska sela.
- Po svim informacijama Hadziefendic je bio Bosanski orjentisan covjek i ideje Velike Hrvatske, etnickog ciscenja Zidova, Roma, Srba nije opravdavao, sto ce reci da nije i ideoloski pripadao tim "Naci" idejama.
- On je jedan period nakon upada partizana u Tuzlu bio slobodan, jer nista mu nisu mogli od zlocina prikaciti na grbacu. Ubijen je jer je imao nemjerljiv uticaj na cijeli muslimanski puk u Tuzli i okolini, a u isto vrijeme je bio veliki protivnik komunizma.

Eh et..
Last edited by Mister No on 29 Nov 2019, 16:02, edited 1 time in total.
The Dark Side Of The Forum...

Post Reply

Return to “Historija”