Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23315 times
Been thanked: 6145 times
Status: Offline

Re: Kalifornija: Otvorena džamija u kojoj namaz predvodi žena a muškarci i žene klanjaju zajedno u safovima

Post by Veca »

:pivo ...Mutonja, haram ti bila ova moja wodka! :djed
78693580_1585521071586523_6692659117141524480_o.jpg
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2537 times
Been thanked: 4380 times

Re: Kalifornija: Otvorena džamija u kojoj namaz predvodi žena a muškarci i žene klanjaju zajedno u safovima

Post by Nora Ibsenova »

Joj na šta je natakarila onaj laptop :plavi
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Al' što Arzo izbjegava temu :hm
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
ManGodMonster
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ManGodMonster »

Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:27
ManGodMonster wrote: 30 Nov 2019, 14:20

Jedno pitanje za tebe:

Ako se već osjećaš, ako je diskriminisano prejaka riječ, onda totalno nekonforno u džamiji, radi/zbog već toliko toga što te buni ili ne razumiješ u Islamu, zašto uopšte imaš potrebu da učestvuješ u takvim svetkovimana?
Ja se ne osjećam ni diskriminisano niti nekonforno u džamiji niti na bilo kom vjerskom skupu bez obzira o kojem i kakvom vjerskom skupu se radi. To je prva stvar.

Druga stvar jeste što ja nisam muslimanka uopšte, najbliže što bih mogla reći o sebi jeste da sam agnostik. To jest: ne znam.

Znači, ti kao agnostik ideš na teravije? :klanja
A ako nešto ne znaš, onda pitaš da saznaš.

Ili možda smatraš da je najbolje rješenje za sviju da šutimo u svojim taborima, da se ne mješamo, ne razgovaramo, ne objašnjavamo, ne djelimo stavove, mišljenja, saznanja? Zar nije bolje pitati nekoga ko zna, ili barem ti daje naznake da zna? Ili je bolje biti u neznanju?

Možda žena jeste diskriminisana, možda nije, kako ćemo to znati ako ne budemo pitali razloge iza nečega? Možda je razlog zašto žena ima određena ograničenja upravo zato što je islam šovinistička religija, a možda i nije, možda postoji sasvim razuman, logičan razlog iza nekih stvari, možda je čak žena i povlaštena u islamu? Kako to znati ako šutimo i ne interesujemo se?

Kao prvo, naravno da je žena diskriminisana u Islamu, no odakle ta diskriminacija dolazi, da li iz tradicionalnih vrijednosti ili samih postulata Islama, to je već za širu elaboraciju. U sub-saharskoj Africi djevojčicama obrezuju genitalije, ali taj običaj nije, recimo, uopšte ukorjenjen u praksi Islama već je dio plamenskih običaja.

Kao drugo, neki teolozi tvrde da nigdje ne stoji da je prekrivanje ženinog lica u Islamu obaveza, dok neki tvrde da jeste.

Kao treće, sama mistifikacija žene, kao ljudskog bića napravljenog od rebra muškaraca u religiji joj daje sekundarnu poziciju, te prema tome nije ni čudo što neki ovdje sasvim normalno doživljavaju vlastiti patrijarhat.

Zaključak se u mnogo čemu nameća sam po sebi, ali meni i dalje nije jasno šta ćeš ti, kao agnostik, na teravijama?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

Veca wrote: 30 Nov 2019, 14:41 :pivo ...Mutonja, haram ti bila ova moja wodka! :djed

Tjesi se :p

Ako.si.je popila nisi.je.kupila.zbog mene :auf

Eno I nora odjednom postala pusac zbog mene.

Sto niste iz huje uzele.pa.trcale po onoj traci.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1207 times
Been thanked: 3827 times

Post by Laser »

Ne želim vjerovati da se ovoliko odužila rasprava oko tako banalnog pitanja.

Zašto žena ne bi trebala klanjati u safu ispred muškarca i zašto ne bi trebala stajati u safu pored njega?

Ko god je bar jednom u životu bio u džamiji, mogao je vidjeti kako muslimani obavljaju molitvu. U određenim trenucima, muslimani vrše pregibanje, tako da bi žena u safu ispred njega bila (narodski rečeno) nagužena. Bilo bi neiskreno reći da je muškarac, bio on musliman ili ne, imun na prizor nagužene žene.

Vjernici, u ovm slučaju muslimani, samo su ljudi od krvi i mesa, kao i svi drugi. Svi imamo iste prohtjeve, svi imamo pimpeke. Prema islamu, ljudsko biće je sazdano od najmanje četiri komponente:

Qalb - srce (ovdje se ne misli doslovno na pumpu koja pogoni krv po organizmu)
Ruh - duh
Nefs - Priroda (duša, prema većini stajališta)
Aql - razum, racio

Svaka komponenta je zaseban entitet i zadužen je za različite funkcije.

Ovdje je riječ o NEFSU ili prirodi-duši koja je, prema Božijim riječima, stvorena sa težnjom ka zlu: "...innen nefse le emmaratüm bis sui..." (sura Yusuf-53) Ko pogleda Korkutov prijevod naći će: "...ta duša je sklona zlu..." Šturi prijevod nije dovoljan da bi objasnio stvar, pa je bolje parafrazirati i kazati: "Zaista nefs naređuje zlo."

Inače, postoje najmanje tri levela NEFSA i to:

Nefsun emmaretun bi sui - Duša koja neprestano udovoljava svojim željama ne obazirući se na dobro ili zlo

Nefsul levvame - Duša koja kori samu sebe zbog negativnih radnji

Nefsul mutmeinneh - Duša koja je potpuno zadovoljna Gospodarom, a i On njome zadovoljan (teško dostižan level, ali dostižan)

Prema stajalištima islama, požudno gledanje u guzicu tuđe žene je grijeh. Nefs, kao sastavni dio bića muslimana i nemuslimana teži ka nepokornosti i želi gledati u tuđe guzice i sise.

Zato je razborito, bar tokom molitve, otkloniti mogućnost gledanja u rečene ženske dijelove, kao što je razborito zaključati kuću da ne bi bila opljačkana, naročito obezbijediti sefove u bankama itd.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

ManGodMonster wrote: 30 Nov 2019, 14:46

Zaključak se u mnogo čemu nameća sam po sebi, ali meni i dalje nije jasno šta ćeš ti, kao agnostik, na teravijama?
Pa nisam se rodila i zavikala ja sam agnostik.
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 570 times
Been thanked: 1139 times

Post by arzuhal »

Laser wrote: 30 Nov 2019, 14:47Nefsul levvame - Duša koja kori samu sebe zbog negativnih radnji
:inasab
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Znači Lasere, preventiva "za svaki slučaj" ?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:38
Mutevelija wrote: 30 Nov 2019, 14:33

Pa.nije djelujes malo.provokatorski :p
Aha, pa moguće, nisam dosad mislila da te isprovociram, fala tebi na strpljenju i što si našao sve ove hadise :pusa

To što se nasmijem na neke stvari jeste zato što su mi iskreno smiješne. K'o ono da ga mora pitat može li u džamiju. Onda to povlači mnogo pitanja, jer ako ga pita može li otići da obavi svoju vjersku dužnost, šta je tek sa pitanjima koja se tiču obrazovanja, rada, kupovine, socijalnih aktivnosti .. Ma bude masa stvari onda tu pod upitnikom, jer je valjda vjerska dužnost na prvom mjestu, ako moraš za to tražit dozvolu, kud ćemo onda dalje.

E sad, to što nekoga provocira kada mu se postavljaju pitanja vjerske tematike, to jeste kada neko odbija da vjeruje onako, "tako piše", već mu treba objašnjenje ... Ne znam šta bih ti rekla :cudi Treba taj da se zapita o sebi a ne o mom provociranju.

" Uči, čitaj! " nije li to započelo islam.
Dosad nigdje nisam ni čula ni pročitala da islam, Kur'an, sunnet poslanika, zabranjuje preispitivanje, razmišljanje, postavljanje pitanja.

Pa što onda ja ne bih imala pravo da pitam?
Klepetanje usima bi moglo se karakterisati kao procokacija.
I logika ne mora uvijek.imati veze.sa vjerom, ne bi.se zvala onda vjera zvala bi se logika.
Da su ashabi.poslanika pitali aa sto cemo na Bedru musrika je vise od nas a nas je manje mi cemo.izgubiti tu bitku, ili eto po.logici nekoj a ne vjeri.kriticari Ilsama su smatrali.da je poslanik malouman ili da ima epilepsiju kad bi.mu vjera dolazila tje objava.od Dzibrila jer je napor.bio da covjek od meleka jaceg bica.prima informacije.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Ariel
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Ariel »

Pa znaci Nora je u biti sama sebi odgovorila na pitanje..
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Mutevelija wrote: 30 Nov 2019, 14:47
Veca wrote: 30 Nov 2019, 14:41 :pivo ...Mutonja, haram ti bila ova moja wodka! :djed

Tjesi se :p

Ako.si.je popila nisi.je.kupila.zbog mene :auf

Eno I nora odjednom postala pusac zbog mene.

Sto niste iz huje uzele.pa.trcale po onoj traci.
Ma kakvi zbog tebe, niko Noru nije natjerao da je zapali, čojk je sam sebi najveći neprijatelj :hihi
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

Mutevelija wrote: 30 Nov 2019, 14:51
Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:38

Aha, pa moguće, nisam dosad mislila da te isprovociram, fala tebi na strpljenju i što si našao sve ove hadise :pusa

To što se nasmijem na neke stvari jeste zato što su mi iskreno smiješne. K'o ono da ga mora pitat može li u džamiju. Onda to povlači mnogo pitanja, jer ako ga pita može li otići da obavi svoju vjersku dužnost, šta je tek sa pitanjima koja se tiču obrazovanja, rada, kupovine, socijalnih aktivnosti .. Ma bude masa stvari onda tu pod upitnikom, jer je valjda vjerska dužnost na prvom mjestu, ako moraš za to tražit dozvolu, kud ćemo onda dalje.

E sad, to što nekoga provocira kada mu se postavljaju pitanja vjerske tematike, to jeste kada neko odbija da vjeruje onako, "tako piše", već mu treba objašnjenje ... Ne znam šta bih ti rekla :cudi Treba taj da se zapita o sebi a ne o mom provociranju.

" Uči, čitaj! " nije li to započelo islam.
Dosad nigdje nisam ni čula ni pročitala da islam, Kur'an, sunnet poslanika, zabranjuje preispitivanje, razmišljanje, postavljanje pitanja.

Pa što onda ja ne bih imala pravo da pitam?
Klepetanje usima bi moglo se karakterisati kao procokacija.
I logika ne mora uvijek.imati veze.sa vjerom, ne bi.se zvala onda vjera zvala bi se logika.
Da su ashabi.poslanika pitali aa sto cemo na Bedru musrika je vise od nas a nas je manje mi cemo.izgubiti tu bitku, ili eto po.logici nekoj a ne vjeri.kriticari Ilsama su smatrali.da je poslanik malouman ili da ima epilepsiju kad bi.mu vjera dolazila tje objava.od Dzibrila jer je napor.bio da covjek od meleka jaceg bica.prima informacije.
Klepetanje ušima :plavi
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 14:49
Laser wrote: 30 Nov 2019, 14:47Nefsul levvame - Duša koja kori samu sebe zbog negativnih radnji
Koriš li ti sebe što mi nisi donio hurmašice :auf
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Snowie wrote: 30 Nov 2019, 14:51 Pa znaci Nora je u biti sama sebi odgovorila na pitanje..
To je laserovo misljenje a moje je drugacije a obojica nismo neki ucenjaci
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ManGodMonster
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by ManGodMonster »

Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:49
Niko se od nas ni ne rađa kao musliman, budista, Šošon, Klingonac, već postaje.
Na stranu sve te teološke predođbe da se rađamo kao takvi, jer je sa biološkog stanovišta to apsurd.

Rađamo se kao jedinke čije će identitarne značajke odrediti samo društvo, porodica, religija koja je dominantna oko nas...

Sa aspekta agnosticizma, što je potraga za ličnom spoznajom Boga, jer to nije ni afirmacija, niti negacija Boga, najmanje ćeš ga naći tamo gdje organizovana religija postaje samo dio folklora, ondnosno svrha sama sebi.

Zato mi je to čudno. :kafa
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

ManGodMonster wrote: 30 Nov 2019, 14:55
Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:49
Niko se od nas ni ne rađa kao musliman, budista, Šošon, Klingonac, već postaje.
Na stranu sve te teološke predođbe da se rađamo kao takvi, jer je sa biološkog stanovišta to apsurd.

Rađamo se kao jedinke čije će identitarne značajke odrediti samo društvo, porodica, religija koja je dominantna oko nas...

Sa aspekta agnosticizma, što je potraga za ličnom spoznajom Boga, jer to nije ni afirmacija, niti negacija Boga, najmanje ćeš ga naći tamo gdje organizovana religija postaje samo dio folklora, ondnosno svrha sama sebi.

Zato mi je to čudno. :kafa
Pa nisam znala da se moram objašnjavati oko toga otkud ja na teraviji ali ako ćemo se već objašnjavati.

Dakle, nisam se rodila ni ko agnostik ni kao musliman, rodila sam se kao treće dijete jako religiozne majke.
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal »

Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:55
arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 14:49

Koriš li ti sebe što mi nisi donio hurmašice :auf
eee...

:ples
arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal »

Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:57
Dakle, nisam se rodila ni ko agnostik ni kao musliman, rodila sam se kao treće dijete jako religiozne majke.
..a da si bila četvrta možda bi se udesilo pa bi se zvala Rabija :inasab

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova »

arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 14:58
Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:57
..a da si bila četvrta možda bi se udesilo pa bi se zvala Rabija :inasab

Ovako sam mogla bit samo Selase?
Post Reply

Return to “Religija”