Znači, ti kao agnostik ideš na teravije?Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:27Ja se ne osjećam ni diskriminisano niti nekonforno u džamiji niti na bilo kom vjerskom skupu bez obzira o kojem i kakvom vjerskom skupu se radi. To je prva stvar.ManGodMonster wrote: 30 Nov 2019, 14:20
Jedno pitanje za tebe:
Ako se već osjećaš, ako je diskriminisano prejaka riječ, onda totalno nekonforno u džamiji, radi/zbog već toliko toga što te buni ili ne razumiješ u Islamu, zašto uopšte imaš potrebu da učestvuješ u takvim svetkovimana?
Druga stvar jeste što ja nisam muslimanka uopšte, najbliže što bih mogla reći o sebi jeste da sam agnostik. To jest: ne znam.
A ako nešto ne znaš, onda pitaš da saznaš.
Ili možda smatraš da je najbolje rješenje za sviju da šutimo u svojim taborima, da se ne mješamo, ne razgovaramo, ne objašnjavamo, ne djelimo stavove, mišljenja, saznanja? Zar nije bolje pitati nekoga ko zna, ili barem ti daje naznake da zna? Ili je bolje biti u neznanju?
Možda žena jeste diskriminisana, možda nije, kako ćemo to znati ako ne budemo pitali razloge iza nečega? Možda je razlog zašto žena ima određena ograničenja upravo zato što je islam šovinistička religija, a možda i nije, možda postoji sasvim razuman, logičan razlog iza nekih stvari, možda je čak žena i povlaštena u islamu? Kako to znati ako šutimo i ne interesujemo se?
Tjesi seVeca wrote: 30 Nov 2019, 14:41...Mutonja, haram ti bila ova moja wodka!
78693580_1585521071586523_6692659117141524480_o.jpg
Pa nisam se rodila i zavikala ja sam agnostik.ManGodMonster wrote: 30 Nov 2019, 14:46
Zaključak se u mnogo čemu nameća sam po sebi, ali meni i dalje nije jasno šta ćeš ti, kao agnostik, na teravijama?
Klepetanje usima bi moglo se karakterisati kao procokacija.Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:38Aha, pa moguće, nisam dosad mislila da te isprovociram, fala tebi na strpljenju i što si našao sve ove hadise![]()
To što se nasmijem na neke stvari jeste zato što su mi iskreno smiješne. K'o ono da ga mora pitat može li u džamiju. Onda to povlači mnogo pitanja, jer ako ga pita može li otići da obavi svoju vjersku dužnost, šta je tek sa pitanjima koja se tiču obrazovanja, rada, kupovine, socijalnih aktivnosti .. Ma bude masa stvari onda tu pod upitnikom, jer je valjda vjerska dužnost na prvom mjestu, ako moraš za to tražit dozvolu, kud ćemo onda dalje.
E sad, to što nekoga provocira kada mu se postavljaju pitanja vjerske tematike, to jeste kada neko odbija da vjeruje onako, "tako piše", već mu treba objašnjenje ... Ne znam šta bih ti reklaTreba taj da se zapita o sebi a ne o mom provociranju.
" Uči, čitaj! " nije li to započelo islam.
Dosad nigdje nisam ni čula ni pročitala da islam, Kur'an, sunnet poslanika, zabranjuje preispitivanje, razmišljanje, postavljanje pitanja.
Pa što onda ja ne bih imala pravo da pitam?
Ma kakvi zbog tebe, niko Noru nije natjerao da je zapali, čojk je sam sebi najveći neprijateljMutevelija wrote: 30 Nov 2019, 14:47Tjesi seVeca wrote: 30 Nov 2019, 14:41...Mutonja, haram ti bila ova moja wodka!
78693580_1585521071586523_6692659117141524480_o.jpg
Ako.si.je popila nisi.je.kupila.zbog mene
Eno I nora odjednom postala pusac zbog mene.
Sto niste iz huje uzele.pa.trcale po onoj traci.
Klepetanje ušimaMutevelija wrote: 30 Nov 2019, 14:51Klepetanje usima bi moglo se karakterisati kao procokacija.Nora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:38
Aha, pa moguće, nisam dosad mislila da te isprovociram, fala tebi na strpljenju i što si našao sve ove hadise![]()
To što se nasmijem na neke stvari jeste zato što su mi iskreno smiješne. K'o ono da ga mora pitat može li u džamiju. Onda to povlači mnogo pitanja, jer ako ga pita može li otići da obavi svoju vjersku dužnost, šta je tek sa pitanjima koja se tiču obrazovanja, rada, kupovine, socijalnih aktivnosti .. Ma bude masa stvari onda tu pod upitnikom, jer je valjda vjerska dužnost na prvom mjestu, ako moraš za to tražit dozvolu, kud ćemo onda dalje.
E sad, to što nekoga provocira kada mu se postavljaju pitanja vjerske tematike, to jeste kada neko odbija da vjeruje onako, "tako piše", već mu treba objašnjenje ... Ne znam šta bih ti reklaTreba taj da se zapita o sebi a ne o mom provociranju.
" Uči, čitaj! " nije li to započelo islam.
Dosad nigdje nisam ni čula ni pročitala da islam, Kur'an, sunnet poslanika, zabranjuje preispitivanje, razmišljanje, postavljanje pitanja.
Pa što onda ja ne bih imala pravo da pitam?
I logika ne mora uvijek.imati veze.sa vjerom, ne bi.se zvala onda vjera zvala bi se logika.
Da su ashabi.poslanika pitali aa sto cemo na Bedru musrika je vise od nas a nas je manje mi cemo.izgubiti tu bitku, ili eto po.logici nekoj a ne vjeri.kriticari Ilsama su smatrali.da je poslanik malouman ili da ima epilepsiju kad bi.mu vjera dolazila tje objava.od Dzibrila jer je napor.bio da covjek od meleka jaceg bica.prima informacije.
Koriš li ti sebe što mi nisi donio hurmašice
To je laserovo misljenje a moje je drugacije a obojica nismo neki ucenjaci
Niko se od nas ni ne rađa kao musliman, budista, Šošon, Klingonac, već postaje.
Pa nisam znala da se moram objašnjavati oko toga otkud ja na teraviji ali ako ćemo se već objašnjavati.ManGodMonster wrote: 30 Nov 2019, 14:55Niko se od nas ni ne rađa kao musliman, budista, Šošon, Klingonac, već postaje.
Na stranu sve te teološke predođbe da se rađamo kao takvi, jer je sa biološkog stanovišta to apsurd.
Rađamo se kao jedinke čije će identitarne značajke odrediti samo društvo, porodica, religija koja je dominantna oko nas...
Sa aspekta agnosticizma, što je potraga za ličnom spoznajom Boga, jer to nije ni afirmacija, niti negacija Boga, najmanje ćeš ga naći tamo gdje organizovana religija postaje samo dio folklora, ondnosno svrha sama sebi.
Zato mi je to čudno.![]()
..a da si bila četvrta možda bi se udesilo pa bi se zvala RabijaNora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:57
Dakle, nisam se rodila ni ko agnostik ni kao musliman, rodila sam se kao treće dijete jako religiozne majke.
Ovako sam mogla bit samo Selase?arzuhal wrote: 30 Nov 2019, 14:58..a da si bila četvrta možda bi se udesilo pa bi se zvala RabijaNora Ibsenova wrote: 30 Nov 2019, 14:57
Dakle, nisam se rodila ni ko agnostik ni kao musliman, rodila sam se kao treće dijete jako religiozne majke.
![]()