Dust wrote:Meni nije jasna ovolika polemika oko muslimanki i njenih marama/odora. Jucer je Behko postavio temu i slike pubertetlija i tretmana istih po Africi, Aziji, J. Americi i niti jedan ucesnik ove teme nije opisao svoje zgrazanje i zalost zbog tretmana te djece, a istovremeno se zgraza nad sudbinom muslimanke koja nosi maramu?????
Jasno nam bilo ili nejasno, ali da ti ispricam jedan moj dozivljaj iz djetinjstva.
Moji ukucani apsolutno religiozni, ja momcic krenuo u seosku osnovnu skolu, i u petom ili pak sestom razredu objasnjava nam ucitelj
kako dolazi do toga da pada kisa, naravno, danas se zna kako dolazi do toga.
Mi, djeca sa sela se sgledavamo znajuci da nam hodza u mektebu prica nesto sasvim suprotno.
Dolazim ja iz skole i tako pokusavam mom djedu objasniti sta nam je danas ucitelj predavao.
Kaze mi djed: i tebi i tvom ucitelju cafiri jedni usi cu izvuci.
I jso jedno, u moje vrijeme muslimanke nisu smjele imati fizicku kulturu, tako smo prije nazivali casove sporta.
Ta zabrana u Saudijskoj Arabiji je i dan danas na snazi.
Dakle, danas svijet puno sta vise zna, edukovani smo i mnogi bi rado kojekakve islamske propise reformirali, poznato je
da je religija jako konzervativna i da nema ni govora o bilo kakvoj reformi.
Danas se insanima nemoze prodati sve zdravo za gotovo.
Isto tako se nemoze objasniti zasto zene u Arabiji nose nikabe (naravno iz religioznih razloga, religija joj to nalaze)
dok iste muslimanke u Bosni i Hercegovini to ne uvazavaju, ili pak u jako maloj mjeri...a vjernice su.
Dakle, kako dvolicno tumacenje islama objasniti.
Ovdje se ne radi o licnom izboru, ovdje se svjesno krse islamski propisi, oni pak koji nisu propisno odjeveni.
Mislim da je to kolega BlackHawk najbolje objasnio.