DEPRESIJA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1648 times
Been thanked: 3096 times
Status: Offline

Re: DEPRESIJA

Post by Mutevelija »

lejlamo wrote: 14 Dec 2019, 22:38 odgledah nedjeljom u 2 na temu depresije.
gosti su 3 osobe koje imaju iskustvo sa depresijom, lične zaključke, isprobane uspješne i manje uspješne pokušaje, metode i sl...govori i doktorica...
uglavnom, vrijedno gledanja. :ok dobro obrađena tema i neobično mi vidjeti acu u nepolitičkom kontekstu :D

Da bude na sljedecoj.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4114 times
Been thanked: 4222 times

Post by srculence7 »

gosti su 3 osobe koje imaju iskustvo sa depresijom, lične zaključke, isprobane uspješne i manje uspješne pokušaje, metode i sl...govori i doktorica...
uglavnom, vrijedno gledanja. :ok dobro obrađena tema i neobično mi vidjeti acu u nepolitičkom kontekstu
Na nekom stranom kanalu je išla emisija vezana za psihoterapiju, baš prikaz kako terapeuti rade sa osobama koje imaju na primer o-k poremećaj, ljudima koji su "hrčci", koji imaju agorafobiju i sl. Možda TLC ali nisam sigurna :hm
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51806 times
Been thanked: 9213 times
Status: Online

Post by ElTriconi »

Mutevelija wrote: 14 Dec 2019, 22:53 Opet mi govore da sam "iskljucen" na poslu :oo

Ima veze sa koncentracijom dosta depresija. I kod programiranja mi je isto tako bilo jednostavno odlutas.nemas koncentraciju ni volju.
Mada ja nju mogu kriti, I ignorisati, ali dijagnoza je izgleda ispravna.
Ako je tako onda nisi sposoban za rad, mislim da 99% poslova zahtjeva koncentraciju i da budes u poslu maksimalno. :hm
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

ElTriconi wrote: 14 Dec 2019, 23:11
Mutevelija wrote: 14 Dec 2019, 22:53 Opet mi govore da sam "iskljucen" na poslu :oo

Ima veze sa koncentracijom dosta depresija. I kod programiranja mi je isto tako bilo jednostavno odlutas.nemas koncentraciju ni volju.
Ako je tako onda nisi sposoban za rad, mislim da 99% poslova zahtjeva koncentraciju i da budes u poslu maksimalno. :hm
Ma ja to povremeno ali zaistinu korisitm samo mozda 20% mozga ono ostalo 80% surfa kao po internetu :D.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Mutevelija wrote: 14 Dec 2019, 23:13
ElTriconi wrote: 14 Dec 2019, 23:11

Ma ja to povremeno ali zaistinu korisitm samo mozda 20% mozga ono ostalo 80% surfa kao po internetu :D.
Mislim da to nije normalno :hm
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

ElTriconi wrote: 14 Dec 2019, 23:15
Mutevelija wrote: 14 Dec 2019, 23:13

Ma kod mene je to od puberteta tako neka kriza pubertetske dobi pa se nastavilo i dodatno m zahebalo u životu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Mutevelija wrote: 14 Dec 2019, 23:15
ElTriconi wrote: 14 Dec 2019, 23:15

Ma kod mene je to od puberteta tako neka kriza pubertetske dobi pa se nastavilo i dodatno m zahebalo u životu.
Ovo sam nedavno procitao

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... kc&ampcf=1
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Posljedice depresije kod mladih
Negativne posljedice depresije mladih su puno veće od samo melankoličnog raspoloženja. Mnoga nezdrava i neposlušna ponašanja ili navike kod mladih mogu ukazivati na depresiju. Sljedeća ponašanja i problemi mogu predstavljati različite načine na koje mladi pokušavaju iskazati i izaći na kraj sa svojom emocionalnom patnjom:
– Problemi u školi – u depresiji osoba osjeća umor ili nedostatak energije, a prisutne su i teškoće koncentracije; u školi to dovodi do izostanaka, lošijeg školskog uspjeha, napetosti i razočaranja kod ranije dobrih učenika
– Bježanje od kuće – mnogi depresivni mladi biježe od kuće ili govore o bijegu od kuće; ovi su pokušaji najčešće „poziv u pomoć“
Štetna uporaba alkohola i droga – mladi mogu koristiti alkohol i droge kao pokušaj „samo-liječenja“ njihove depresije. Na žalost, korištenje alkohola i droga samo pogoršava stanje.
– Sniženo samopoštovanje – u depresiji se javljaju ili intenziviraju misli o ružnoći, sramu, neupsjehu, bezvrijednosti
– Ovisnost o internetu – mladi koriste internet kako bi izbjegli suočavanje s vlastitim problemima. Pretjerano korištenje interneta pojačava njovu izolaciju i čini ih još depresivnijim.
– Rizična ponašanja – depresivni mladi mogu iskazivati opasna ili visoko-rizično ponašanje kao što su nepažljiva vožnja, nekontrolirano pijenje ili seksualno ponašanje.
– Nasilje – neke depresivne mlade osobe (najčešće dječaci koji su žrtve zlostavljanja) postaju nasilni. Mržnja prema samome sebi i želja za umiranjem mogu dovesti do nasilnog ponašanja prema drugima i ponekad pokušaja ubojstva.
:sok
Depresija kod mladih je često povezana s različitim drugim psihijatrijskim poremećajima kao što su samoozljeđivanje, poremećaji hranjenja, anksiozni poremećaji, ADHD, zlouporaba alkohola i droga, poremećaj ponašanja, itd.

Tijek i ishod depresije kod mladih
Prosječno trajanje depresivne epizode u djece ili adolescenata iznosi 7 do 9 mjeseci. 90% pacijenata se oporavi unutar 18-24 mjeseci. Međutim, kod 50% mladih dolazi do relapsa, tj. ponovnog razvoja simptoma prije punog oporavka.

Stopa ponavljanja, tj. povratak nove depresivne epizode nakon oporavka je visoka: 40% pacijenata će doživjeti drugu epizodu unutar dvije godine, 70% unutar pet godina i 6% do 10% će imati kronični tijek.

Prva epizoda velikoga depresivnog poremećaja u adolescenciji povećava rizik od razvoja povratnog poremećaja u odrasloj dobi.

Čimbenici povezani s lošijim ishodom velikoga depresivnog poremećaja kod mladih su: prisutnost drugog psihičkog poremećaja, negativnim i/ili stresni životnim događajima i prisutnost depresije kod članova obitelji.

Depresija kod mladih je, prema svemu navedenom, kronični, povratni poremećaj koji ima sklonost prema nastavku u odrasloj dobi i koji može rezultirati s mnogo ozbiljnih komplikacija u djetetovu ili adolescentovu školskom, socijalnom i obiteljskom životu.

Što uraditi kod depresije?
Ohrabrenje mladih s depresijom da se otvore.

Kod mene sve stavke,,,
https://djecja-psihijatrija.hr/depresij ... tnoj-dobi/

Moze se reci da samo od 13 14 godine takav postao sve mi bilo jedno od sedmog razreda uhvatilo me i shebalo me totalno kasnije u srednjoj godini a evo i sad u zivotu me prate posljedice toga...
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

srculence7 wrote: 14 Dec 2019, 23:00
uglavnom, vrijedno gledanja. :ok dobro obrađena tema i neobično mi vidjeti acu u nepolitičkom kontekstu
Na nekom stranom kanalu je išla emisija vezana za psihoterapiju, baš prikaz kako terapeuti rade sa osobama koje imaju na primer o-k poremećaj, ljudima koji su "hrčci", koji imaju agorafobiju i sl. Možda TLC ali nisam sigurna :hm
JA sam poceo puno ad razmisljam u pubertetu i da imam neki svoj svijet, zasto je to srcule tako pocelo?
Najglupljeje sto svi govore de se trgini :D. de malo zivni sta si se zdao kao da na to mozes uticati nekako, hop evo ja imam energiju...
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by srculence7 »

Eh otkucah jedan dug post i nije mi zapamtio, a opet forum i ja izgleda nismo nešto u ljubavi.Moraću ponovo :ljut
srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by srculence7 »

Mutevelija wrote: 14 Dec 2019, 23:20 Posljedice depresije kod mladih
Negativne posljedice depresije mladih su puno veće od samo melankoličnog raspoloženja. Mnoga nezdrava i neposlušna ponašanja ili navike kod mladih mogu ukazivati na depresiju. Sljedeća ponašanja i problemi mogu predstavljati različite načine na koje mladi pokušavaju iskazati i izaći na kraj sa svojom emocionalnom patnjom:
– Problemi u školi – u depresiji osoba osjeća umor ili nedostatak energije, a prisutne su i teškoće koncentracije; u školi to dovodi do izostanaka, lošijeg školskog uspjeha, napetosti i razočaranja kod ranije dobrih učenika
– Bježanje od kuće – mnogi depresivni mladi biježe od kuće ili govore o bijegu od kuće; ovi su pokušaji najčešće „poziv u pomoć“
Štetna uporaba alkohola i droga – mladi mogu koristiti alkohol i droge kao pokušaj „samo-liječenja“ njihove depresije. Na žalost, korištenje alkohola i droga samo pogoršava stanje.
– Sniženo samopoštovanje – u depresiji se javljaju ili intenziviraju misli o ružnoći, sramu, neupsjehu, bezvrijednosti
– Ovisnost o internetu – mladi koriste internet kako bi izbjegli suočavanje s vlastitim problemima. Pretjerano korištenje interneta pojačava njovu izolaciju i čini ih još depresivnijim.
– Rizična ponašanja – depresivni mladi mogu iskazivati opasna ili visoko-rizično ponašanje kao što su nepažljiva vožnja, nekontrolirano pijenje ili seksualno ponašanje.
– Nasilje – neke depresivne mlade osobe (najčešće dječaci koji su žrtve zlostavljanja) postaju nasilni. Mržnja prema samome sebi i želja za umiranjem mogu dovesti do nasilnog ponašanja prema drugima i ponekad pokušaja ubojstva.
:sok
Depresija kod mladih je često povezana s različitim drugim psihijatrijskim poremećajima kao što su samoozljeđivanje, poremećaji hranjenja, anksiozni poremećaji, ADHD, zlouporaba alkohola i droga, poremećaj ponašanja, itd.

Tijek i ishod depresije kod mladih
Prosječno trajanje depresivne epizode u djece ili adolescenata iznosi 7 do 9 mjeseci. 90% pacijenata se oporavi unutar 18-24 mjeseci. Međutim, kod 50% mladih dolazi do relapsa, tj. ponovnog razvoja simptoma prije punog oporavka.

Stopa ponavljanja, tj. povratak nove depresivne epizode nakon oporavka je visoka: 40% pacijenata će doživjeti drugu epizodu unutar dvije godine, 70% unutar pet godina i 6% do 10% će imati kronični tijek.

Prva epizoda velikoga depresivnog poremećaja u adolescenciji povećava rizik od razvoja povratnog poremećaja u odrasloj dobi.

Čimbenici povezani s lošijim ishodom velikoga depresivnog poremećaja kod mladih su: prisutnost drugog psihičkog poremećaja, negativnim i/ili stresni životnim događajima i prisutnost depresije kod članova obitelji.

Depresija kod mladih je, prema svemu navedenom, kronični, povratni poremećaj koji ima sklonost prema nastavku u odrasloj dobi i koji može rezultirati s mnogo ozbiljnih komplikacija u djetetovu ili adolescentovu školskom, socijalnom i obiteljskom životu.

Što uraditi kod depresije?
Ohrabrenje mladih s depresijom da se otvore.

Kod mene sve stavke,,,
https://djecja-psihijatrija.hr/depresij ... tnoj-dobi/

Moze se reci da samo od 13 14 godine takav postao sve mi bilo jedno od sedmog razreda uhvatilo me i shebalo me totalno kasnije u srednjoj godini a evo i sad u zivotu me prate posljedice toga...
Ne treba sve pripisivati depresiji, u adolescenciji hormoni divljaju, mlada osoba traga za smislom, da pronađe svoje mesto i na tom putu biva često u raskoraku između okruženja u kome živi i "svog sveta ", često preisituje svoje ponašanje, odluke,više se kritički postavlja prema svom izgledu, biva nesigurna ukoliko ne uspe da realizuje svoje zamisli, često eksperimentiše, upoređuje se sa drugima , karakteristične su i promene raspoloženja i sl. U suštini razvojne krize se svima dešavaju, a kako ćemo iz njih izaći, na koji način ćemo ih prebroditi zavisi od kapaciteta ličnosti kao i iskustava koje smo izgradili u odnosu sa nama bliskim ljudima. Internet često stvara zablude o svemoći, idealnom životu drugih, savršenom izgledu i nesigurnost i osećaj nedovoljnosti, pa i samopotcenjivanja, nezadovoljstva. Kod depresivnih postoje neka iracionalna verovanja koja su u tesnoj vezi sa bespomoćnošću, baš ovih pobrojanih negativnih vrednovanja, često i samooptuživanja, bezvoljnosti, beskorisnosti. To sve vodi izolaciji, odnosno isključenju iz društvenog života. Treba raditi na tome da osoba stekne uvid u to da su ta verovanja pogrešna ali naći za to adekvatan način bez negiranja samog stanja i toga kako se osoba oseća. Radna terapija, vođenje računa o sebi, boravak u prirodi, podrška od osoba iz bliskog okruženja i tome slično, mogu biti od velike pomoći.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

srculence7 wrote: 15 Dec 2019, 00:29

Ne treba sve pripisivati depresiji, u adolescenciji hormoni divljaju, mlada osoba traga za smislom, da pronađe svoje mesto i na tom putu biva često u raskoraku između okruženja u kome živi i "svog sveta ", često preisituje svoje ponašanje, odluke,više se kritički postavlja prema svom izgledu, biva nesigurna ukoliko ne uspe da realizuje svoje zamisli, često eksperimentiše, upoređuje se sa drugima , karakteristične su i promene raspoloženja i sl. U suštini razvojne krize se svima dešavaju, a kako ćemo iz njih izaći, na koji način ćemo ih prebroditi zavisi od kapaciteta ličnosti kao i iskustava koje smo izgradili u odnosu sa nama bliskim ljudima. Internet često stvara zablude o svemoći, idealnom životu drugih, savršenom izgledu i nesigurnost i osećaj nedovoljnosti, pa i samopotcenjivanja, nezadovoljstva. Kod depresivnih postoje neka iracionalna verovanja koja su u tesnoj vezi sa bespomoćnošću, baš ovih pobrojanih negativnih vrednovanja, često i samooptuživanja, bezvoljnosti, beskorisnosti. To sve vodi izolaciji, odnosno isključenju iz društvenog života. Treba raditi na tome da osoba stekne uvid u to da su ta verovanja pogrešna ali naći za to adekvatan način bez negiranja samog stanja i toga kako se osoba oseća. Radna terapija, vođenje računa o sebi, boravak u prirodi, podrška od osoba iz bliskog okruženja i tome slično, mogu biti od velike pomoći.
Sta se misli pod radnom terapijom? Naci posao rutina, ne ozbiljno meni je psihologinja rekla da nadjem posao, djevojku i prijatelja nekog sa kim bi izlazio druzio se.
Najgore je kad je to sve zacarani krug, osoba nece postati depresivna ako joj zivot nije onakav kakav je planirala, ako ne vidi nikakav smisao, i da bi se i trudila opet ne vidi smisla u tom trudu kad ce doziviti razocarenje.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by srculence7 »

Mutevelija wrote: 15 Dec 2019, 00:35
Šta se misli pod radnom terapijom? Naci posao rutina, ne ozbiljno meni je psihologinja rekla da nadjem posao, djevojku i prijatelja nekog sa kim bi izlazio druzio se.
Najgore je kad je to sve zacarani krug, osoba nece postati depresivna ako joj zivot nije onakav kakav je planirala, ako ne vidi nikakav smisao, i da bi se i trudila opet ne vidi smisla u tom trudu kad ce doziviti razocarenje.
Sve zavisi od procene stanja, nekad se savetuje nešto poput vođenja dnevnika ili pisanje beležaka, ja često savetujem da svako veče zapišu tri dobre stvari koje su uradili ili im se desile tokom dana (na primer), onda neki drugi zadaci, sad tu mogu biti razne varijante, eto na forumu imamo takmičenje za foto meseca pa da uslikaš nešto na zadatu temu, ja sam na onoj mojoj temi govorila o fraktalima, zadaci mogu biti i složeniji i zahtevniji poput pronalaska posla, ovo za curu bih se ogradila, to se jednostavno desi, ko ide s namerom da pronađe partnera, doduše ima ali to je već neka druga priča. Neko se zanima pravljenjem nakita, i u nekim ustanovama imaju likovne radionice, muzikoterapiju itd. Kupaj se često, vodi računa o ishrani, postoji hrana koja dobro utiče na raspoloženje, na primer sladoled, banane, crna čokolada, orašasto voće ... Ima puno toga što možeš učiniti za sebe a i za druge kako bi se osetio korisnim, zato je bitno i pomoći tamo gde možeš.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ja.ima dana.kad.bi samo.lezao I.nista ne bi radio.:oo
Nije da nemam snage, nego nemam volje, a najgore sto mi se to stanje prije svidjalo, nekako.sta ja znam fali.mi ta.energija.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 842 times

Post by gospođa Brams »

A imas sluzbeno dijagnozu?
somehow I manage
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

gospođa Brams wrote: 15 Dec 2019, 16:00

Da ... Zapravo dobio dijagnozu je kad sam imao nesreću na poslu tamo u Novembru 2017. Bio na bolovanju cijeli Decembar, Pa poslije u takvom fizickom stanju isao kod psihologa svojom inicijativom u Januaru, zapravo prvo isao čitao one brošure u čekaonici, pa onda predlozio porodicnom doktoru da me uputi kod psihologa jer sam tad bio u vrolo stresnom i ocajnom stanju, bukvalno poluinvalidnom a iz toga se svakakve misli protezale.
Pa mi je trebala neka potpora utjeha sta vec, da necu biti u poluinvalidskom stanju cijeli zivot, hodas hodas i odjednom pocnes hegati/ šepati.
Visok nivo frustracija je tad bio razocarenje n zivot, i sta sve ne :D. kasnije se je stanje poboljsavalo ali uporedo sa fizickim stanjem i oporavkom . Pa bi tamo do Maja 2018 godine prekinuo skroz posjete i psihijatru i psihologu u Julu se zaposlio i radio 6 mjeseci.
Psihijatrikinja i psihologinja su rekle da je stanje bolje u svojim izvjestajima (i da nastavim terapiju , nisam trosio lijekove, zapravo lagao sam im da trosim) ali je psihijatar rekao da jos imam u podsvijesti to sa depresijom ali da nije kao sto je bilo.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

Mutevelija wrote: 15 Dec 2019, 16:18
gospođa Brams wrote: 15 Dec 2019, 16:00
Da ...
Depresivni poremecaj?
Moj je generalizirani anksiozni poremecaj :oo
somehow I manage
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14097 times
Been thanked: 23384 times

Post by Fuddo »

Imal na ovom forumu iko da je u vinklu?
Sta je ovo, svak nesta trosi.
Sto bolan sebi sudzuka ne narezete i pivu otvorite, zivot odmah dobije smisao.
Dozvolite da se obratimo
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

Jao ne znam kako se toga nisam sjetila :D.
somehow I manage
medvjed23
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 1034 times
Been thanked: 913 times

Post by medvjed23 »

votka djeluje brže
too dark for finding my ground.. and trees.. shiver and sway..
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”