DEPRESIJA
Moderator: Krokodil Behko
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1639 times
- Been thanked: 3064 times
- Status: Offline
Re: DEPRESIJA
Ženu -zeznuti
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Lijek neće meni promijeniti život, opet ću imati isti posao istu karijeru istu bejha, lijek bi mogao samo da me prevari da je sve oko da će biti sve ok...Divlja_u_srcu wrote: 16 Dec 2019, 09:55 Mute, neznam šta bi odgovorila na ovo tvoje.
Mogu da kažem da tebe niko nemoze natjerati da piješ lijek ako ti sam to ne želiš.
Ja imam strah od bilo kakvih lijekova a kamoli AD.
Međutim prije nekoliko godina sam imala dobrog psihijatra, našeg. Polako ali sigurno sam počela da uzimam AD, uz njegovu pomoć. I na tome mu hvala.
Neznam šta bi samnom bilo da nisam.
Moj ti je savjet da ne čitaš puno na netu, tako sebi gore pravis.
Pa psiholog kad me pitao sta osjećam.
A ja kažem ne osjećam da sam ostvario nešto u životu.
Pa koliko ti imaš godina, djeca ćeš sad ostvariti, a i psihijatar koja je porijeklom iz mog sela i upoznata sa sveukupnom situacijom koja je slozenq, objasnila mi je neke stvari, i rekla ne možeš to odjednom pametan si momak, ali nisi kao brat bio odresit, bio si puno poslušan, a on nije, i kaže da zato što mi je mari govorila da oca ne diram (jer one je njezin Pacijent) mene je to smatralo sto moram popuštati ocu stalno i sto nisam imao te figure neke očeve udaljio sam se od roditelja i otišao sa nenom

Kaže dobro je to ali i nije ali takva ti je situacija bila u životu.
Kasnije sam ja depresiju dobio kad sam vidio da sam prevaren za neke stvari. Haj ba upisi ti tri godine školu, prije ćeš završiti i ja završi školu, kad u avliji niče drug kuća.
Osjećao sam se nasamareno, jednostavno zeznuti su me jer kad sam imao tri godine umro mi je djed, pa sam htio da mi on bure uzor, i hvaljene eno ga on će biti kod djed od 10 gdine jednostavno osjećam da mi jesve nametnuto kao djetetu,a počeo sam biti frustrirani i ogorčen kad sam se uvjerio da je to sve bila laž, nisam očekivala tako sa će biti u životu.
I eto to je to
A uvijek sam i kao dijete imao neku malu nervozu, ono znojenje dlanova i to je to.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Hotel meni lisetra i Helex poboljšati radno mjesto ili platu?shark-attack wrote: 16 Dec 2019, 09:28Dobri moj mute, josh nije izmishljen carobni shtapic, ono, mahnesh i sve nestane.Mutevelija wrote: 15 Dec 2019, 20:33 Ma pogresno mislis, koliko osoba ima koje ni ne znaju da imaju depresiju a nisu institucalizovane u ludnicu , niti idu ikako psihijatru i psihologu, u prevodu govoris ako se ne budem šopao tabletama završit ću u nekoj ustanovisamo si to upakovala lijepo.
Zaboravi.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 50760 times
- Been thanked: 9041 times
- Status: Online
Hoce prekvalifikacijaMutevelija wrote: 16 Dec 2019, 16:55Hotel meni lisetra i Helex poboljšati radno mjesto ili platu?shark-attack wrote: 16 Dec 2019, 09:28
Dobri moj mute, josh nije izmishljen carobni shtapic, ono, mahnesh i sve nestane.
Zaboravi.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Mutevelija
- Selonačelnik
Imaci kada

I kad se prekvalifikujes opet ti nije garancija da ces to raditi.
Ja lahko je tuđim gloginje mlatiti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
Nece ti ga bome poboljsati ni konstantna anksioznost, bezvoljnost, manjak energije i koncentracije.Mutevelija wrote: 16 Dec 2019, 16:55Hotel meni lisetra i Helex poboljšati radno mjesto ili platu?shark-attack wrote: 16 Dec 2019, 09:28
Dobri moj mute, josh nije izmishljen carobni shtapic, ono, mahnesh i sve nestane.
Zaboravi.
Lijekovi ne nalaze poslove, pare, partnere, prijatelje...lijekovi ne rjesavaju zivotne probleme, ali daju odskocnu dasku da osoba bolje funkcionira. Ne razumijem toliki otpor mogucnosti da malo rasteretis mozak i vidis stvari objektivnije, sto se dogodi kad vratis mozak u balans. Ni lijekovi ni psihoterapija ti ne mogu odmoci ni na koji nacin, jednostavno nemas sta izgubiti, osim mozda malo vremena.
Moram priznat da ne znam sta bih vise rekla...sta je po tebi rjesenje? Ukopat se u samosazaljenje?
somehow I manage
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 573 times
- Been thanked: 1139 times
Ovo je vrlo bitan momenat, ovdje si otkrio tragediju bezbrojnih pojedinaca, pogotovo u ovom našem kutku planete: poslušnost. Ni vjera ne traži poslušnost roditeljima, nego poštovanje spram njih. Dosta roditelja traži poslušnost (i često je dobija) po defaultu, zdravo za gotovo, kao da se podrazumijeva biti poslušan roditeljima ili starijim, a ti stariji uopće ne razmatraju da li ih vrijedi slušati, jel to dobro u čemu oni traže poslušnost. I djeca bivaju poslušna i tako generacije odlaze u grob: s poslušnoću izbudale i traže od svoje djece poslušnost, i tako dalje... Ljudi se raspadaju od toga... To je nevjerovatno.Mutevelija wrote: 16 Dec 2019, 16:39i rekla ne možeš to odjednom pametan si momak, ali nisi kao brat bio odresit, bio si puno poslušan, a on nije
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Sad kad sam procitala to sto si napisao smatram da je i mene zeznula ta poslusnost, tj. previse sam slusala roditelje i radila sta su oni htjeli, oni mi krojili zivot i ja samo slijepo slusala.. zavrsila fakultet koji nisam htjela a oni bukvalno naredili da upisem jer drugi nisu dolazili u obzir, radim posao koji ne zelim i ne volim ma koliko ja pokusavala nesto da se trudim jednostavno se ne vidim tu.arzuhal wrote: 16 Dec 2019, 17:25Ovo je vrlo bitan momenat, ovdje si otkrio tragediju bezbrojnih pojedinaca, pogotovo u ovom našem kutku planete: poslušnost. Ni vjera ne traži poslušnost roditeljima, nego poštovanje spram njih. Dosta roditelja traži poslušnost (i često je dobija) po defaultu, zdravo za gotovo, kao da se podrazumijeva biti poslušan roditeljima ili starijim, a ti stariji uopće ne razmatraju da li ih vrijedi slušati, jel to dobro u čemu oni traže poslušnost. I djeca bivaju poslušna i tako generacije odlaze u grob: s poslušnoću izbudale i traže od svoje djece poslušnost, i tako dalje... Ljudi se raspadaju od toga... To je nevjerovatno.Mutevelija wrote: 16 Dec 2019, 16:39i rekla ne možeš to odjednom pametan si momak, ali nisi kao brat bio odresit, bio si puno poslušan, a on nije
Zato sam sad nezadovoljna i nesretna.. to je jedan od razloga, ima ih jos ali ne bih o tome da pricam. Samo sam htjela da kazem ovo..
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Zanimljiva teorija.arzuhal wrote: 16 Dec 2019, 17:25Ovo je vrlo bitan momenat, ovdje si otkrio tragediju bezbrojnih pojedinaca, pogotovo u ovom našem kutku planete: poslušnost. Ni vjera ne traži poslušnost roditeljima, nego poštovanje spram njih. Dosta roditelja traži poslušnost (i često je dobija) po defaultu, zdravo za gotovo, kao da se podrazumijeva biti poslušan roditeljima ili starijim, a ti stariji uopće ne razmatraju da li ih vrijedi slušati, jel to dobro u čemu oni traže poslušnost. I djeca bivaju poslušna i tako generacije odlaze u grob: s poslušnoću izbudale i traže od svoje djece poslušnost, i tako dalje... Ljudi se raspadaju od toga... To je nevjerovatno.Mutevelija wrote: 16 Dec 2019, 16:39i rekla ne možeš to odjednom pametan si momak, ali nisi kao brat bio odresit, bio si puno poslušan, a on nije

Brat moje mame imao sličan put. Završio fakultet koji mu je otac naredio da završi. Ali, onda je donio diplomu kući, rekao ocu evo ti tvoja diploma a ja sada idem po svoju. Otišao od kuće i završio fakultet koji je htio.Snowie wrote: 16 Dec 2019, 17:41Sad kad sam procitala to sto si napisao smatram da je i mene zeznula ta poslusnost, tj. previse sam slusala roditelje i radila sta su oni htjeli, oni mi krojili zivot i ja samo slijepo slusala.. zavrsila fakultet koji nisam htjela a oni bukvalno naredili da upisem jer drugi nisu dolazili u obzir, radim posao koji ne zelim i ne volim ma koliko ja pokusavala nesto da se trudim jednostavno se ne vidim tu.arzuhal wrote: 16 Dec 2019, 17:25
Ovo je vrlo bitan momenat, ovdje si otkrio tragediju bezbrojnih pojedinaca, pogotovo u ovom našem kutku planete: poslušnost. Ni vjera ne traži poslušnost roditeljima, nego poštovanje spram njih. Dosta roditelja traži poslušnost (i često je dobija) po defaultu, zdravo za gotovo, kao da se podrazumijeva biti poslušan roditeljima ili starijim, a ti stariji uopće ne razmatraju da li ih vrijedi slušati, jel to dobro u čemu oni traže poslušnost. I djeca bivaju poslušna i tako generacije odlaze u grob: s poslušnoću izbudale i traže od svoje djece poslušnost, i tako dalje... Ljudi se raspadaju od toga... To je nevjerovatno.
Zato sam sad nezadovoljna i nesretna.. to je jedan od razloga, ima ih jos ali ne bih o tome da pricam. Samo sam htjela da kazem ovo..
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
pa to je naš mentalitet, mediokriteti, ne talasaj, pogni glavu i potvrđuj. takav insan je najbolji za manipulciju, upraviš ga gdje hoćeš, još će ti se i zahvaliti.
to primjećujem i na današnjoj djeci. ono na šta najviše obraćam pažnju u svom radu i odnosu s njima jesu zadaci i pitanja za razmišljanje, za kritički osvrt, za pronalaženje više načina rješenja nekog problema.....
ubi nas jednoumlje.
to primjećujem i na današnjoj djeci. ono na šta najviše obraćam pažnju u svom radu i odnosu s njima jesu zadaci i pitanja za razmišljanje, za kritički osvrt, za pronalaženje više načina rješenja nekog problema.....
ubi nas jednoumlje.
Last edited by lejlamo on 16 Dec 2019, 17:53, edited 1 time in total.
Da smo mi spremni kada zavšimo sa pubertetom da na prvo "Dok si u mojoj kući..." izađemo iz te kuće i sami brinemo o sebi, poslušnost ne bi bila problem.arzuhal wrote: 16 Dec 2019, 17:25Ovo je vrlo bitan momenat, ovdje si otkrio tragediju bezbrojnih pojedinaca, pogotovo u ovom našem kutku planete: poslušnost. Ni vjera ne traži poslušnost roditeljima, nego poštovanje spram njih. Dosta roditelja traži poslušnost (i često je dobija) po defaultu, zdravo za gotovo, kao da se podrazumijeva biti poslušan roditeljima ili starijim, a ti stariji uopće ne razmatraju da li ih vrijedi slušati, jel to dobro u čemu oni traže poslušnost. I djeca bivaju poslušna i tako generacije odlaze u grob: s poslušnoću izbudale i traže od svoje djece poslušnost, i tako dalje... Ljudi se raspadaju od toga... To je nevjerovatno.Mutevelija wrote: 16 Dec 2019, 16:39i rekla ne možeš to odjednom pametan si momak, ali nisi kao brat bio odresit, bio si puno poslušan, a on nije
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Nije to teorija nego živa istina.
Malo se priča o tome koliko bi trebalo. Vecina roditelja stvara kopije sebe, pocesto i nesvjesno.
Treba uvijek doći vrijeme kada roditelje posmatras kao i bilo koje druge ljude. I kada počnes da ih preispitivas, kao i sve drugo oko sebe. Samo, ako ti nisu ugradili to, nećeš biti sposoban.
Malo se priča o tome koliko bi trebalo. Vecina roditelja stvara kopije sebe, pocesto i nesvjesno.
Treba uvijek doći vrijeme kada roditelje posmatras kao i bilo koje druge ljude. I kada počnes da ih preispitivas, kao i sve drugo oko sebe. Samo, ako ti nisu ugradili to, nećeš biti sposoban.
. . . . . . . . .
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Znaci onaj ko nije ters i ko se nije spreman svadjat sa roditeljima za to ispasta? 

- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
šaljivo i ti.ElTriconi wrote: 16 Dec 2019, 17:56 Znaci onaj ko nije ters i ko se nije spreman svadjat sa roditeljima za to ispasta?![]()
razgovor, valjda umijemo sa svojim roditeljima/djecom razgovarati koristeći argumente, preispitujući stavove, i sl.
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
gledam roditelje djece iz devetog razreda ispred škole. oni su odlučili da će 80% njihove djece upisati medicinsku školu zbog obećane zemlje njemačke. nema veze što se dijete nije sastalo sa hemijom, biologijom, što je revalo ko magare sa 14 godina kada je ugledalo vakcinu, ali....medicinska i kapak. zna roditelj šta je najbolje za dijete. hau jes nou.
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Daleko od toga da su moji roditelji idealni, ali, da li sticajem okolnosti, ili njihovog stava prema roditeljstvu, ja ne bih mogao reći da sam bio poslušan.
Tako da je došlo vrijeme da ih preispitujem, dosta rano. Tata je bio opravdano odsutan iz mog djetinjstva, pa je on više bio podložan tome. Bilo je "sve je u redu, prijatelju, išao si u jedan pravedan rat, ali da vidimo sta si radio".
I bio sam krajnje metodičan u tome. A i izašao sam iz kuće čim sam krenuo na fakultet.
A onda.je došlo i sve ostalo. Njih dvoje su zakleti ateisti, ja nisam. Njih dvoje su zakleti komunisti, ja nisam.
Tata navija za Arsenal, neka mu je dragi Bog na pomoći.
Tako da je došlo vrijeme da ih preispitujem, dosta rano. Tata je bio opravdano odsutan iz mog djetinjstva, pa je on više bio podložan tome. Bilo je "sve je u redu, prijatelju, išao si u jedan pravedan rat, ali da vidimo sta si radio".
I bio sam krajnje metodičan u tome. A i izašao sam iz kuće čim sam krenuo na fakultet.

A onda.je došlo i sve ostalo. Njih dvoje su zakleti ateisti, ja nisam. Njih dvoje su zakleti komunisti, ja nisam.
Tata navija za Arsenal, neka mu je dragi Bog na pomoći.

. . . . . . . . .
Zašto ispaštati? Ode gdje mu je bolje ako mu je loše kod roditelja.ElTriconi wrote: 16 Dec 2019, 17:56 Znaci onaj ko nije ters i ko se nije spreman svadjat sa roditeljima za to ispasta?![]()
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9668 times
- Been thanked: 8342 times
Ne, ne trebaš se svađati, već naučiti kako se izboriti za sebe, odnosno za ono što želiš, s jasnim argumentima.ElTriconi wrote: 16 Dec 2019, 17:56 Znaci onaj ko nije ters i ko se nije spreman svadjat sa roditeljima za to ispasta?![]()
Da je jednostavno, nije. Samo je pitanje možeš li se ti iznijeti s time da proturiječiš roditeljima.