DEPRESIJA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 50957 times
Been thanked: 9072 times
Status: Offline

Re: DEPRESIJA

Post by ElTriconi »

lejlamo wrote: 16 Dec 2019, 17:58
ElTriconi wrote: 16 Dec 2019, 17:56 Znaci onaj ko nije ters i ko se nije spreman svadjat sa roditeljima za to ispasta? 🤔
šaljivo i ti.

razgovor, valjda umijemo sa svojim roditeljima/djecom razgovarati koristeći argumente, preispitujući stavove, i sl.
Ne bih se slozio da su argumenti u raspravi sa roditeljima ikakva tezina jer oni koriste razne aparate ucjena. :hm
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Zizi wrote: 16 Dec 2019, 18:03
ElTriconi wrote: 16 Dec 2019, 17:56 Znaci onaj ko nije ters i ko se nije spreman svadjat sa roditeljima za to ispasta? 🤔
Ne, ne trebaš se svađati, već naučiti kako se izboriti za sebe, odnosno za ono što želiš, s jasnim argumentima.
Da je jednostavno, nije. Samo je pitanje možeš li se ti iznijeti s time da proturiječiš roditeljima.
Ja sam to odradio na neki recemo civilizovan nacin.

Nisam se svadjao ali dam do znanja da ja necu tako i eto, znam i ja birati sta i kako. Na pocetku im je valjda bilo cudno ali su prihvatili to.
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times

Post by lejlamo »

ElTriconi wrote: 16 Dec 2019, 18:04
lejlamo wrote: 16 Dec 2019, 17:58

šaljivo i ti.

razgovor, valjda umijemo sa svojim roditeljima/djecom razgovarati koristeći argumente, preispitujući stavove, i sl.
Ne bih se slozio da su argumenti u raspravi sa roditeljima ikakva tezina jer oni koriste razne aparate ucjena. :hm
moguće da je tvoje iskustvo takvo, moguće da su i većinska iskustva takva, mislim i da jesu, ali evo ja nemam takvo iskustvo. dozvoljeno mi je da mislim svojom glavom, da biram, da se sama zeznem ili uspijem....
isto tako i ja dozvoljavam i potičem djecu da upotrebljavaju svoj mozak i iznesu argumentaciju...

možemo sebe promijeniti, ako ništa.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9861 times
Been thanked: 16635 times

Post by spacebound »

Posebno je tesko izaci na kraj s roditeljem koji ti stalno nabacuje krivicu i koji se stavlja u poziciju zrtve.Treba se znat iscupat iz toga.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9668 times
Been thanked: 8343 times

Post by Zizi »

ElTriconi wrote: 16 Dec 2019, 18:06
Zizi wrote: 16 Dec 2019, 18:03

Ne, ne trebaš se svađati, već naučiti kako se izboriti za sebe, odnosno za ono što želiš, s jasnim argumentima.
Da je jednostavno, nije. Samo je pitanje možeš li se ti iznijeti s time da proturiječiš roditeljima.
Ja sam to odradio na neki recemo civilizovan nacin.

Nisam se svadjao ali dam do znanja da ja necu tako i eto, znam i ja birati sta i kako. Na pocetku im je valjda bilo cudno ali su prihvatili to.
Normalno je da im bude čudno, ako izaberemo nešto što oni ne bi nikada. Pogrešno je očekivati da će roditelji sve naše izbore s oduševljenjem ili odobravanjem prihvatiti.

Nekada neće naše izbore nikada razumijeti (to se često kod nas dešava u vezi izbora bračnog partnera), međutim mogu ih prihvatiti.
Samo se i mi trebamo pitati, šta to očekujemo od njih, te da li je to realno.
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi »

spacebound wrote: 16 Dec 2019, 18:11 Posebno je tesko izaci na kraj s roditeljem koji ti stalno nabacuje krivicu i koji se stavlja u poziciju zrtve.Treba se znat iscupat iz toga.
Uh, kako ova situacija uništava živote...
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times

Post by lejlamo »

zato se uvijek ovakve teme meni svedu na zaključak koji sam mnogo puta ponovila, a odnosi se na edukaciju o roditeljstvu, u periodu kada osoba poželi imati dijete...to bi trebala biti zakonska obaveza pod strogim nadzorom.
roditelji proizvedu veliki broj osoba koje imaju razne poteškoće u psihičkom funkcionisanju.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

spacebound wrote: 16 Dec 2019, 18:11 Posebno je tesko izaci na kraj s roditeljem koji ti stalno nabacuje krivicu i koji se stavlja u poziciju zrtve.Treba se znat iscupat iz toga.
Ne znam kako bi se ovo manifestiralo. Doduše, bilo je primjera i na Forumu. :hm
. . . . . . . . .
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 671 times
Been thanked: 1037 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 »

Moji roditelji su tako teski, pogotovo otac

Al sreca u nesreci da me stalno ucio da gledam svoja posla i zivim svoje... Pa me od malih nogu nije doticalo nicije misljenje pa samim tim ni njihovo. Sad vec se ne mjesaju apsolutno ni u sta, jer su vremenom kroz razne prakticne primjere naucili svoje granice kod mene, a i moje granice kod njih :D.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

lejlamo wrote: 16 Dec 2019, 18:15 zato se uvijek ovakve teme meni svedu na zaključak koji sam mnogo puta ponovila, a odnosi se na edukaciju o roditeljstvu, u periodu kada osoba poželi imati dijete...to bi trebala biti zakonska obaveza pod strogim nadzorom.
roditelji proizvedu veliki broj osoba koje imaju razne poteškoće u psihičkom funkcionisanju.
Potpisujem u potpunosti
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi »

tuzlak1212 wrote: 16 Dec 2019, 18:16 Moji roditelji su tako teski, pogotovo otac

Al sreca u nesreci da me stalno ucio da gledam svoja posla i zivim svoje... Pa me od malih nogu nije doticalo nicije misljenje pa samim tim ni njihovo. Sad vec se ne mjesaju apsolutno ni u sta, jer su vremenom kroz razne prakticne primjere naucili svoje granice kod mene, a i moje granice kod njih :D.
A zamisli samo, kroz šta je on prošao, pa je postao takav...transgeneracijski se prenose mnoge dobre i loše stvari
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9861 times
Been thanked: 16635 times

Post by spacebound »

Socrates wrote: 16 Dec 2019, 18:16
Ne znam kako bi se ovo manifestiralo. Doduše, bilo je primjera i na Forumu. :hm
Pa recimo kad god nesto proturijecis on/a pocne pricati kako te tesko odgajao/la , sa suzima u ocima, a ti tako nezahvalan/na.I, i onda slijedi pola sata prisjecanja.Ili kad ti roditelj kaze da se nada da ti se nece vratit suze koje je zbog tebe isplakao, a ti roditelju ni ruznu rijec ni postupak nisi uputio, vec zivis svoj zivot kako ti smatras da treba, s cim se on ne slaze.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

Zizi wrote: 16 Dec 2019, 18:18
tuzlak1212 wrote: 16 Dec 2019, 18:16 Moji roditelji su tako teski, pogotovo otac

A zamisli samo, kroz šta je on prošao, pa je postao takav...transgeneracijski se prenose mnoge dobre i loše stvari
Znam, prica on o tome... Taj odgoj u Yugi je kalupiranje djeteta u neke stavove, poglede koje su medicinski patoloski slucajevi

Problem je sto oni misle da to tako treba, jer pobogu, sta to njemu fali :hm
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

To mi je pomoglo da kao mali skontam da me tudje rijeci ne trebaju doticat.

I dosta mi je pomoglo kasnije, pogotovo kad neko pokusava neke emotivne manipulacije.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Treba biti pažljiv da se ne odluta i na drugu stranu. A to je da sve sto radiš radis iracionalno zbog otpora prema roditelju ili bilo kojem drugom autoritetu.
. . . . . . . . .
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

Kada ti je 15 ili 20 i na derneku si, ne razmišljaš o tome da tvoj roditelj sjedi i vrti film droge, saobraćanje nesreće, silovanja i svih ostalih radosti koje ti se mogu desiti kada si mlad i misliš da je cijeli svijet tvoj a da se loše stvari ne dešavaju ili dešavaju drugima. I kada mu prebaciš da nema povjerenja u tebe, on se sjeti sebe kada je imao 15 ili 20.

Sjeti se sebe na tvom mjestu. Kada je radio iste stvari, išao na iste derneke, pio ista pića, koristio iste droge, isto pokušavao povaliti curu, isto se dala onom koji je pokuša povaliti, isto zanemarivao školu. Ali, roditelj zna još nešto, šta njegov potomak ne zna u tom trenutku. Zna šta se desilo dan, sedmicu, mjesec, godinu, deceniju itd nakon što je radio iste stvari, išao na iste derneke, pio ista pića, koristio iste droge, isto pokušavao povaliti curu, isto se dala onom koji je pokuša povaliti, isto zanemarivao školu.

Taj roditelj osim što zna koje se moguće posljedice, zna i to da kada je imao 15 ili 20 o tim posljedicama nije razmišljao isto kao što u tom trenutku ne razmišlja njegovo dijete s kojim se svađa jer mu ne da auto ili ne dopušta da ide na dernek ili na more sa tim društvom ili zbog škole.

Djeca misle da ih roditelji sputavaju, roditelji lude što djeca ne razumiju da iz roditelja govori iskustvo.

I to će tako ostati zauvijek.
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

tuzlak1212 wrote: 16 Dec 2019, 18:19
Zizi wrote: 16 Dec 2019, 18:18

Znam, prica on o tome... Taj odgoj u Yugi je kalupiranje djeteta u neke stavove, poglede koje su medicinski patoloski slucajevi

Problem je sto oni misle da to tako treba, jer pobogu, sta to njemu fali :hm
Jok to. Nego je u mladosti izgubio nekoliko prijatelja zbog toga što su pijani vozili. I ti mu tražiš ključ od auta a sat ranije te je čuo kroz otvorena vrata sobe kako se mobitelom sa rajom dogovaraš koja pića ćete kupiti...
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Iskustvo jednog čovjeka u mnogim situacijama ne znači gotovo ništa njegovom djetetu.

Ne govori se ovdje o prenošenju iskustva, jer je to skoro nemoguće.

Ovdje se govori o učenju djeteta da razmišlja svojom glavom, a ne da slijepo postaje kopija nekog prethodnika, pa makar to bio i roditelj.
. . . . . . . . .
Ariel
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Ariel »

Dorian wrote: 16 Dec 2019, 18:37 Kada ti je 15 ili 20 i na derneku si, ne razmišljaš o tome da tvoj roditelj sjedi i vrti film droge, saobraćanje nesreće, silovanja i svih ostalih radosti koje ti se mogu desiti kada si mlad i misliš da je cijeli svijet tvoj a da se loše stvari ne dešavaju ili dešavaju drugima. I kada mu prebaciš da nema povjerenja u tebe, on se sjeti sebe kada je imao 15 ili 20.

Sjeti se sebe na tvom mjestu. Kada je radio iste stvari, išao na iste derneke, pio ista pića, koristio iste droge, isto pokušavao povaliti curu, isto se dala onom koji je pokuša povaliti, isto zanemarivao školu. Ali, roditelj zna još nešto, šta njegov potomak ne zna u tom trenutku. Zna šta se desilo dan, sedmicu, mjesec, godinu, deceniju itd nakon što je radio iste stvari, išao na iste derneke, pio ista pića, koristio iste droge, isto pokušavao povaliti curu, isto se dala onom koji je pokuša povaliti, isto zanemarivao školu.

Taj roditelj osim što zna koje se moguće posljedice, zna i to da kada je imao 15 ili 20 o tim posljedicama nije razmišljao isto kao što u tom trenutku ne razmišlja njegovo dijete s kojim se svađa jer mu ne da auto ili ne dopušta da ide na dernek ili na more sa tim društvom ili zbog škole.

Djeca misle da ih roditelji sputavaju, roditelji lude što djeca ne razumiju da iz roditelja govori iskustvo.

I to će tako ostati zauvijek.
Meni nisu dali da idem na te derneke i da pijem, izlazak mi bio do 10 navecer... jer su vidjeli sta moja sestra radi pa nisu htjela da ja budem kao ona jer su mislili da od nje nema nista pa kao hajd da sa drugim djetetom postupimo bolje, tj. da mu branimo sve i ucjenjujemo ga,... a eno moja sestra izrasla u uspjesnu zenu i nista joj ne fali....
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Ne razvija se karakter tako sto slusas sta ti autoritet govori nego skakanjem u ralje nepoznatog.

Ne mozes znat da je opasno vozit pijan ako se nikad nisi naroko ko guzica da ne mozes hodat, dzaba sto ti tako kazu. :plavi
Last edited by ElTriconi on 16 Dec 2019, 18:51, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”