Navodno smrtno bolesna Izeta operisala je samo slijepo crijevo!
Iza priče o navodnoj teškoj sudbini Izete Omerović iz Kaknja mogla bi se kriti velika prevara smišljena s ciljem da se izvuče novac od dobrih ljudi čija je srce dotaknula, mislilo se potresna storija o majci koja umire od raka pluća, a svojoj maloljetnoj djeci ne može osigurati niti koricu hljeba!
Naime, nakon što je u cijelom nizu medija objavljen članak o navodno tragičnoj sudbini Omerovićeve, u cijelu stvar posumnjali su novinari vodećeg lokalnog portala u Kaknju, kakanj-x.com, koji su portalu Doznajemo.com poslali poruku sa intrigirajućim sadržajem
Intrigirajuća poruka
- Upoznati smo sa slučajem Izete Omerović. Zaintrigiralo nas je dosta stvari oko nje, između ostalog neki navodi koji se ne podudaraju sa njenim dijagnozama i životom. Sumnjamo da je ovo žena koja je izmislila cijelu priču. Trenutno istražujemo njen slučaj. Pratite nas na kakanj-x.com, pisalo je u ovoj poruci.
- Nakon sto smo objavili članak kako bismo pomogli unesrećenoj Izeti i njenoj porodici, kontaktirali su nas brojni ljudi odkojih smo čuli sasvim suprotno od onoga što smo čuli od Izete. Samo smo željeli provjeriti te informacije, i ukoliko bi se ispostavile kao tačne, obustavili bismo humanitarnu akciju. Nažalost, akciju smo obustavili – kazale su nam kolege iz odličnog kakanjskog portala.
Tragom ovih informacija naši izvori u Kantonalnoj bolnici Zenica naveli su da nisu upoznati s time da Izeta Omerović boluje od potencijalno smrtonosne bolesti, raka pluća. Štaviše, uspjeli smo doznati da je ista žena prošle godine tvrdila da ima rak grlića maternice, a u njenom medicinskom kartonu stoji tek da je operisala slijepo crijevo!? Nismo uspjeli provjeriti da li se gospođa Omerović možda liječila na nekom drugom mjestu, no i naša istraga se nastavlja.
Također, naši izvori navode da Omerovićevi uopće ne žive u takvom siromaštvu kakvo su predstavili javnosti te da je Izetin suprug sklon alkoholizmu, na što se potroši značajan dio kućnoga budžeta. Riječ je inače o romskoj obitelji, a zanimljivo je da smo doznali i da imaju blisku rodbinu u Zapadnoj Evropi.
Iz cijele priče, navodno je najveća istina to da niti Izeta niti njen suprug nemaju stalni posao.
Omerović ostaje pri svojim tvrdnjama
Sa ovim tvrdnjama upoznali smo i Izetu Omerović, koja je tokom telefonskog razgovora ostala pri svojoj priči.
Ona kaže da će nam dostaviti svoju medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje tešku dijagnozu, te da se navodi o tome da nije nikakva prevarantica mogu provjeriti i kod ljudi iz TV Hayat koji su o njom radili priču za emisiju “Ispuni mi želju”. Kazala nam je i sljedeće:
- Dobila sam informaciju da pojedinci koriste moju tešku situaciju i da, navodno, u moje ime preko interneta prikupljaju novac za pomoć. Naravno, ja te ljude niti znam, niti sam od njih dobila bilo kakvog novca. Ovaj telefon na koji ste me nazvali je moj broj, a ti ljudi ostavljaju svoje brojeve bankovnih računa i tvrde da će novac dati meni – ovo nam je jutros u telefonskom razgovoru kroz suze ispričala.
Podsjetimo, kako je prenio niz medija, Izeta ima karcinom pluća koji je metastazirao. Kaže da sebi ne može obezbijediti novac za lijekove, a kamoli djeci kupiti sve potrebno za novu školsku godinu. Njen suprug je nakon transplatacije bubrega 2002. godine, ostao je bez posla jer nije u mogućnosti raditi fizičke poslove.
Kako kaže ova nesretna žena, svi žive od dječijeg doplatka, koji je u Zeničko-Dobojskom kantonu mizernih 12,5 KM.
“Podstanari smo u Kaknju. Za kiriju izdvajamo 100 maraka. Idem na hemoterapiju, ali od tuge što djeci ne mogu priuštiti normalan život i ne mislim o svojoj bolesti. Ne znam šta će biti s mojoj djecom ako meni nešto bude. Djeca se stide zbog neimaštine. Najstarija kćerka upisala je srednju trgovačku školu, sin je peti razred, a najmlađa kći ima pet godina, i jedina želja su joj čokolada i sok. Mojoj djeci je nekada i hljeb luksuz. Ljudi su i pored očiju slijepi. Valjda svako ima svojih problema pa i ne vide tuđe. Nekad dobijem neku pomoć od rodbine, ali je to nedovoljno da se preživi sedmica, a kamoli mjesec. Kad imam nešto novca kupim nekoliko knjiga ili novčanika i zaputim se u Sarajevo. Tamo cijeli dan provedem moleći narod da nešto kupi. Nemam srca doći djeci bez korice hljeba u rukama”, nedavno se ispovijedila Izeta, u izjavi koju ste mogli čitati i na Doznajemo.com.