Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Locked
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by komsija »

[ytube][/ytube]
Koliko on postuje Islam? :hm
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust »

Zasto vlada uvjerenje da su svi Arapi pobozni i automatski bezgrijesni?

A kako oni zive dole, "ugnjetavaju" zene i statijaznam... valjda je do zakona te drzave, kulture/obicaja, djelimicno religije.

P.S. meni se licno ovaj gore gadi, ali je njegovo apsolutno pravo sta da radi sa svojim novcem. I da li se mi mozemo zakleti da on ne daje sadaku siromasnima, koliko je dao i slicno?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

komsija wrote:[ytube][/ytube]
Koliko on postuje Islam? :hm
Nikoliko... :ljut
Last edited by silence on 14 Aug 2012, 15:32, edited 1 time in total.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Rasipnistvo ni ukom obliku nije odlika islama..
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

Upravo to, vrline Islama sastoje se u skromnosti,
tog boga nema koji mu je toliko bogatstvo podario i da bi on tek tako gazio po toj Allahovoj darezljivosti.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

Zar ne vidiš da ga šejtan zaokupio :hihi .

Daleko je on od Allaha... :(
(Arapska poslovica)
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

silence wrote:Zar ne vidiš da ga šejtan zaokupio :hihi .

Ne vjerujem ja u sejtane, iza sejtana se kriju insani sa svojim slabostima.
Ja jos nikada nisam imao posla sa shejtanima.... :oklagija
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

:hihi Zar ne vidiš koliki je šejtan ispred njega... u zlatnoj haljini... Nije mogla biti pokrivena? :hihi
(Arapska poslovica)
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija »

silence wrote::hihi Zar ne vidiš koliki je šejtan ispred njega... u zlatnoj haljini... Nije mogla biti pokrivena? :hihi
:plavi svoju zenu je pokrio da je drugi ne bi.... :ljub
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Major wrote:
Gospođa Brams wrote:Počela sam čitat pismo, al sam prestala na dijelu "pokorna mužu da budeš". Zašto žene moraju biti pokorne muževima? Zar brak nije ravnopravnost?
Dali je brak ravnopravan, naravno da jeste, samo, pitanje je gdje.
Tamo negdje daleko do danasnjeg dana nije bio ravnopravan, sta ce biti sutra to nezna nitko .
da. bio je, dok islam nije donio prava zeni. to sto su se ljudi udaljili od (praktikovanja) islama tj. njegovih propisa i sunneta Poslanika s.a.v.s. nije problem ili mrlja islama - nego njegovih nemarnih sljedbenika.
Major wrote:Pa sta vam je dragi insani, a sto se zena mora pokrivati ?
ti si meni plaho kontradiktoran. valjda ti je poznat ajet u Kur'anu koji govori o tome. cak ga je i Black ubacio nesto ranije, ako se ne varam. ti koji zagovaras bukvalno shvacanje i praktikovanje islama se odjednom pitas zasto?! :hm ;)
Eh sada izlazi na povrsinu prava definicija zbog cega se mora pokrivati:
Njene grudi ili zenske obline su izazovne za muskarca, a sta je sa oblinama zena druge religiozne skupine,
pa nemislimo valjda da mi iskljucivo zivimo u torovima i da se nesmijemo niti mozemo kretati u drugim sredinama.
ne znam zbog cega ubacujes u pricu nemuslimanke?! to su propisi za muslimanke. a muskarcu je svakako obaveza da vodi racuna o pogledu u zabranjeno - bez obzira o kojem zensku se radilo.
Ovaj vid razmisljanja i razlog mi je primitivan da primitivnije ne ide, granici mi sa kamenim vremenima.
Ili pak se misli da smo mi muskarci manijaci i da kada vidio zenu na ulici u minicu da cemo odmah i na nju skociti.
Primitivizam, cisti primitivizam.
tobejarabi, tobestakfirullah.
oholo i primitivno je ovo tvoje - jer s tim vrijedjas samog Stvoritelja, koji je te propise ucinio obaveznim. znaci postavljas se iznad Njega :lupa

ne beri ti brige, kao ni tvoji istomisljenici - jer On najbolje pozna ono sto je stvorio i najbolje zna sta je za njega dobro, a sta lose.
Sta meni vredi pokriti moju zenu da se naime nebi napalio a komsinica se po ovliji seta polugola.
Mi vec odavno zivimo u multietnickim sredinama dok prije par stotina godina jedan insan nikada nije napusti svoje selo da bi uopste i imao priliku vidjeti te naime lako i izazovno obucene zene.
koje nebuloze :respekt
mrki62 wrote:
komsija wrote:Majore, licemjerni kazu da je Allah naredio pokrivanje a to uglavnom muskarci govore jer svoje zene zele da drze kao robinje
U tome je sustina pokrivanja....da je ko drugi ne bi kresnuo a oni bi kresnuli sve sto mrda guzicom
To je sva suština i hidžaba i nikaba i burke,........... tema može da ide u closed :pusi
Major wrote:Takodje sam misljenja da tema moze ici pod herezu, svi smo iznijeli svoje pro i kontra.
U danasnjem vaktu burka je bruka... :cvike
rod'la vas majka :hihi

znaci, vi ste svoje rekli. dosli do zakljucka i to sad mora za sve da vrijedi?!

veri intelidzent maj demokratik min :p
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Dust wrote:Zasto vlada uvjerenje da su svi Arapi pobozni i automatski bezgrijesni?

A kako oni zive dole, "ugnjetavaju" zene i statijaznam... valjda je do zakona te drzave, kulture/obicaja, djelimicno religije.

P.S. meni se licno ovaj gore gadi, ali je njegovo apsolutno pravo sta da radi sa svojim novcem. I da li se mi mozemo zakleti da on ne daje sadaku siromasnima, koliko je dao i slicno?

hvala Allahu dragom, pa neko pametno zbori. :ruke

mnogi ne razlikuju obicaje i tradiciju od same vjere - koja s tim cesto nista nema.
dalje.
vecina voli traziti drugima manu, umjesto da se o sebi zabave. na taj nacin izgleda opravdavaju onda svoje nevjerovanje ili sta li ti vec.
NeK pUkNu DuSmAnI...

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija »

Paparaci, da nema ljudi ne bi ni bilo vjernika
Pa ljudi su ti koji cine da npr. postoji drzava, vjera, vojska i slicno
ZAasto ne bi isticali lose primjere?
Kako bi uostalom razlikovali zlo od dobroga ako nemamo primjere
Onako usput cu samo reci da mi se ti pojedini arapi jako gade i mnogi se kriju iza tespiha i vjere i za mene su mnogi licemjeri
I, obratno!
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

paparaci wrote:
Dust wrote:Zasto vlada uvjerenje da su svi Arapi pobozni i automatski bezgrijesni?

hvala Allahu dragom, pa neko pametno zbori. :ruke

mnogi ne razlikuju obicaje i tradiciju od same vjere - koja s tim cesto nista nema.
dalje.
vecina voli traziti drugima manu, umjesto da se o sebi zabave. na taj nacin izgleda opravdavaju onda svoje nevjerovanje ili sta li ti vec.
Procitaj jos jedanputa Dust njen post, po mogucnosti i vise puta.... :lup

**Ti mozes da tabiris sta ti je milo, nista protiv tvoje eglene, ali kako ono netko rece (komsija, blento ili pak mrki)
situacija na terenu je u potpunosti drugacija,
stoga, prosetaj malo Bosansko i Hercegovackim carsijama i sve ce ti biti jasno.

A briga mene ko ce da nosi nikab iako im to Islam nalaze, ali malo njih se tog pravilnika pridrzava.
Sta je sa apsolutnom vecinom koje ne nose nikab, dali su one Allahove grjesnice ?
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Major wrote:
silence wrote:Zar ne vidiš da ga šejtan zaokupio :hihi .

Ne vjerujem ja u sejtane, iza sejtana se kriju insani sa svojim slabostima.
Ja jos nikada nisam imao posla sa shejtanima.... :oklagija
Dakle ti ne vjeruješ u šejtane ,što je inače jedna od temeljnih postavki islama ? Pa kako onda ti misliš nekome držati prodike o islamu ?
Šejtani su stvarnost ,oni su džinni i bića su nama nevidljiva ali imaju na nas veliki utjecaj te mogu ljude preuzeti potpuno pod svoju kontrolu ,pa tako i čovjek nad kojim on preuzme kontrolu postaje isti kao i on.
Znaš li koja je najveća šejtanova spletka? Da on ne postoji ;)
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

komsija wrote:Paparaci, da nema ljudi ne bi ni bilo vjernika
Pa ljudi su ti koji cine da npr. postoji drzava, vjera, vojska i slicno
ZAasto ne bi isticali lose primjere?
Kako bi uostalom razlikovali zlo od dobroga ako nemamo primjere
Onako usput cu samo reci da mi se ti pojedini arapi jako gade i mnogi se kriju iza tespiha i vjere i za mene su mnogi licemjeri

sve to stoji komsija. crnih ovaca uvijek je bilo i uvijek ce ih biti. to uopste nije upitno. ali necije pogresno ophodjenje, ne pridrzavanje ili pogresno shvatanje vjerskih propisa - ne dovodi ispravnost istih u pitanje. u tome je stvar. znaci, to kakva je situacija na terenu - koju ovdje posebno braca major i mrki isticu - u ovom slucaju uopste "ne pije vode".

nije mi jasno kako se eto taj isti Major oglasava na temi o skupoci sahrane kako je to sve kako ne treba, pogresni obicaji - koji sa vjerom nemaju nista, itd. znaci to je slika koja je na terenu, ali koja nikako nije ispravna. pa cemu onda ovdje poricanje ili osudjivanje onog sto je ispravno?!! nidje veze.

@Major
ti si kontradiktoran. nisi dosljedan onome iza cega navodno stojis. hoces li se i ti baciti sa zgrade, ako je takvo stanje na terenu?! moda, stas.

"Pravi put se jasno razlikuje od zablude." - pa prema tome, mir s tobom i sa svim ostalima. :)
NeK pUkNu DuSmAnI...

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

Budi Bog sa tobom covjece, sta ti uopste pises, kakva zgrada kakvi bakraci kakva moda kakav stas.
Iza cega ja ne stojim, naravno da stojim iza onoga sta pisem i to 100% da je situacija na terenu sasvim druga nego sto vas par
ovdje prosipate kojekakve bajke.

Kazi mi samo kada si zadnji puta bio u Bosni i Hercegovini i kolio si uocio zena pod nikabom ?
Dali ti mene mozes o hoces uopste razumjeti: briga mene ko je pod ili sa nikabom, fakt je da ih cak ni u Bosni i Hercegovini u mom
okruzenju nema, nema ih dobri insanu, zasto ih nema valjda bi to ti trebao bolje znati.

Shvati jedanputa da se ne radi o zabrani, nego , jednostavno to nase zene sebi ne dozvoljavaju, koliko god da je to
Islamski pravilnik.
A na drugu stranu isto tako me malo interesuje zasto nase zene haman u domovini gologuze hodaju.

I sada moramo si zamisliti takvima kao sto si ti i jos par takvih dozvoliti im da dodju na polugu vlasti.
Pored takvih moramo se botriti svim legalnim sredstvima, samo im ne dozvoliti da oni isplivaju na povrsinu.
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 167 times
Been thanked: 374 times

Post by harlekin »

Major wrote:Budi Bog sa tobom covjece, sta ti uopste pises, kakva zgrada kakvi bakraci kakva moda kakav stas.
Iza cega ja ne stojim, naravno da stojim iza onoga sta pisem i to 100% da je situacija na terenu sasvim druga nego sto vas par
ovdje prosipate kojekakve bajke.

Kazi mi samo kada si zadnji puta bio u Bosni i Hercegovini i kolio si uocio zena pod nikabom ?
Dali ti mene mozes o hoces uopste razumjeti: briga mene ko je pod ili sa nikabom, fakt je da ih cak ni u Bosni i Hercegovini u mom
okruzenju nema, nema ih dobri insanu, zasto ih nema valjda bi to ti trebao bolje znati.

Shvati jedanputa da se ne radi o zabrani, nego , jednostavno to nase zene sebi ne dozvoljavaju, koliko god da je to
Islamski pravilnik.
A na drugu stranu isto tako me malo interesuje zasto nase zene haman u domovini gologuze hodaju.

I sada moramo si zamisliti takvima kao sto si ti i jos par takvih dozvoliti im da dodju na polugu vlasti.
Pored takvih moramo se botriti svim legalnim sredstvima, samo im ne dozvoliti da oni isplivaju na povrsinu.
sta bi reko jean dobri forumas "nidje veze" Plavi
realno gledano ljudi su u pravu,vjera je u pravu,ja si nemogu zamislit da nekog za kog znam da prica o dobrom (vjeri),i za kog znam da to sve stoji 100%,da takvog lika sprecavam da dodje na vlast ili sprecavam u bilo cem :cudi
ja bi se osjecao licimjerno,pokvareno,podlo i bezobrazno,ali srecom ja nisam takav :kafa
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major »

A ti to momak lijepo srozga i sve s'vezom.
Odlicno, nema sta, a povrh toga, ko tebi i takvima stoji na putu da birate te koji su 100%.
Nije li to vase demokratsko pravo, izvolite, birajte.

Koliko to njih ima i sto se oni ne pitaju ili sto nisu na kormilu vlasti ?

Nego, zanemarimo postene i njihov izbor, malo je postenih, korupni shejtani, shebase nas do temelja,
nego ostade neodgovoreno i ne zapazeno pitanje:

kako stoji stvar na terenu, kako nemozemo uvjeriti nase Bosanke i Hercegovine da se kace nikaba ?
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 167 times
Been thanked: 374 times

Post by harlekin »

ma kakav teren,radi se o covjecnosti :djed
o tome da oni nama smetaju iako znamo da su u pravu,o tome da je nama smijesno vidjet pokrivenu zenu i da cemo stim sprdat iako znamo da je ta zena u pravu sto je pokrivena,o tome sto mi njima jasemo za vratom i nedamo "da isplivaju na povrsinu" iako znamo da su u pravu :cudi
ne moram bit takav niti cu ikad bit,ali cu uvijek postovat te ljude jer znam da su u pravu,a zaboli me djon za tu situaciju na terenu,ako je pola svijeta pokvereno moram i ja bit?
jok,u svemu tome bitno je bit covjek :kafa
pijem,pusim,ne molim se ne klanjam,super mi je kad vidim polugolu zenu,sta super,divota :jupi
ali kad vidim pokrivenu zenu necu rec kak je zaostala,smijesna ili cudna,zena zivi u vjeri i kapa dolje za to :naklon
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija »

Pa ne mora biti uspjesna u sportu ali moze u modi
http://www.klix.ba/lifestyle/modailjepo ... /120811106
I, obratno!
Locked

Return to “Religija”