Slazem se, prije ce biti da je mislio na drustveno/ekonomski polozaj nego na religijsku pripadnost.
Barem u ovoj pjesmi.
Slazem se, prije ce biti da je mislio na drustveno/ekonomski polozaj nego na religijsku pripadnost.
Itaka,ostrvo ili Itaka, po nekima, opstina na grckom ostrvu.Salko_dvominutaš wrote: 27 Dec 2019, 15:03 BTW
Da pitam ovu moju generaciju i nešto mlađe i nešto starije
Znate li šta je Itaka?
Da, za klasnu ili obrazovnu ili neku drugu nemogućnost da se dvoje vole, veoma je važno napomenuti da je on obukao bajramsko odijelo. Da nije obukao bajramsko odijelo možda bi neko pomislio da je u pitanju nacionalna netrpeljivost, ali čim je spomenuto to odijelo, onda ne može biti ništa drugo nego to da ona i on nisu iz istih ekonomskih klasa. Logično.TAFKAP wrote: 27 Dec 2019, 17:37 Zima, hladna noc
mali dom kulture
niko nigdje nema poc
al' svi se nekud zure
vise se ni ne sjecam
da l' crno ili bijelo
al' je dobro stajalo
to bajramsko odijelo
...
I poceo je urnebes
poziv taj na prvi ples
sada znam da bi pristala
da on nije rekao ne
Bayram Party, walla haram Bruda
Tekst u prvom licu jednine
On obuko bajramsko odijelo, što implicira da je on musliman,
Bajramski dernek (pretpostavljamo da je i ona muslimanka),
on njoj prilazi, moli je za ples, no njen stariji brat ne dozvoljava...
Ja tu tu ne vidim nikakav religijski nacionalizam, nego baš ono što sam napisao u prvom postu.

Duminjo wrote: 27 Dec 2019, 12:58Nisam nesto siguran za sah..
Problem nase vjeronauke je sto se djeca uce da su "njihovi" naopaki, skrenuli sa puta i kakvi sve ne. A, ti vjeroucitelji, odlicno znaju da svaka religija kaže "postuj drugacije"..
Nasa vjeronauke nije religija
Jbg..ti ga bas zabiberio po željiDuminjo wrote: 27 Dec 2019, 13:15Uce drugacije. Uče, uporedo sa religijom, neke osnovne zakone i ljudska prava. Svako dijete je, od malih nogu, nauceno da NE SMIJE, nikoga uvrijediti jer je drugacije boje kože ili se drugom bogu obraca.
Izuzetaka i narkomana ima svuda al, za razliku od nasih, ovi budu jebeno kažnjeni ako nekoga uvrijede. Švabe placaju Jos uvijek cijenu što je brkica uradio.. Zato im migranti i rade sta rade. Ne smiju ih bas barkat kako im prahne (bi oni, al jednostavno ne smiju) pa onda napucikaju hrvate "zatvori granicu, udaraj, lupaj, samo neka vise vamo ne dolaze"
insomnia wrote: 27 Dec 2019, 17:42 Nasa djeca uce vjeronauk na kojem ih ‘odze potpaljuju kako su drugaciji dok u Njemackoj valjda s parokom slave bajram il hanuku.
Kod nas se digne hampa radi pokrivene hanume docim u Njemackoj ne smeta kriz na zidu institucija to je valjda drugacije. Blaze

Vazno je zato sto je sirotinja i jedino sto ima reprezentativno obuci je to bajramsko odijeloDorian wrote: 27 Dec 2019, 17:57Da, za klasnu ili obrazovnu ili neku drugu nemogućnost da se dvoje vole, veoma je važno napomenuti da je on obukao bajramsko odijelo. Da nije obukao bajramsko odijelo možda bi neko pomislio da je u pitanju nacionalna netrpeljivost, ali čim je spomenuto to odijelo, onda ne može biti ništa drugo nego to da ona i on nisu iz istih ekonomskih klasa. Logično.TAFKAP wrote: 27 Dec 2019, 17:37 Zima, hladna noc
mali dom kulture
niko nigdje nema poc
al' svi se nekud zure
vise se ni ne sjecam
da l' crno ili bijelo
al' je dobro stajalo
to bajramsko odijelo
...
I poceo je urnebes
poziv taj na prvi ples
sada znam da bi pristala
da on nije rekao ne
Bayram Party, walla haram Bruda
Tekst u prvom licu jednine
On obuko bajramsko odijelo, što implicira da je on musliman,
Bajramski dernek (pretpostavljamo da je i ona muslimanka),
on njoj prilazi, moli je za ples, no njen stariji brat ne dozvoljava...
Ja tu tu ne vidim nikakav religijski nacionalizam, nego baš ono što sam napisao u prvom postu.

Jedino sto znamo je da pogani muslimanski fasista prica o nemjesanjuDorian wrote: 27 Dec 2019, 18:04 Ali, ne znamo šta je ona obukla. Je li bila u svili i kadifi ili običnom suknu. To bi nam dalo odgovor na pitanje da li je klasna razlika potka te nesretne ljubavi u pjesmi opjevane.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Ne kontaš... Ne mogu ja sad tebi rastavljati pjesmu na proste faktore, potrudi se i ti malo.Dorian wrote: 27 Dec 2019, 17:57
Da, za klasnu ili obrazovnu ili neku drugu nemogućnost da se dvoje vole, veoma je važno napomenuti da je on obukao bajramsko odijelo. Da nije obukao bajramsko odijelo možda bi neko pomislio da je u pitanju nacionalna netrpeljivost, ali čim je spomenuto to odijelo, onda ne može biti ništa drugo nego to da ona i on nisu iz istih ekonomskih klasa. Logično.
Da je htio, rekao bi najljepše.TAFKAP wrote: 27 Dec 2019, 18:07Ne kontaš... Ne mogu ja sad tebi rastavljati pjesmu na proste faktore, potrudi se i ti malo.Dorian wrote: 27 Dec 2019, 17:57
Da, za klasnu ili obrazovnu ili neku drugu nemogućnost da se dvoje vole, veoma je važno napomenuti da je on obukao bajramsko odijelo. Da nije obukao bajramsko odijelo možda bi neko pomislio da je u pitanju nacionalna netrpeljivost, ali čim je spomenuto to odijelo, onda ne može biti ništa drugo nego to da ona i on nisu iz istih ekonomskih klasa. Logično.
Bajramsko odijelo = Najljepše odijelo, koje je imao...
Da Dino nije predisponiran svojom religijom, da je recimo ateista, da li bi koristio riječ "bajramsko"?Nice try wrote: 27 Dec 2019, 18:11 Kako bi zvucalo u pjesmi, najljepse odijelo?
Nekako pretenciozno.
Ne bi naglasilo ono sto treba, vec bas suprotno.
Ne mora, naravno. Ali može biti. Legitiman je i taj pogled.TAFKAP wrote: 27 Dec 2019, 18:12 Jbga jarane, ne moram ja ispravljat krivu Drinu, ti si pjesmu skontao kako ti misliš, ja ti pokušajem pojasniti da ne mora biti taj pogled, po meni nije, al ti opet po svom...
Napisao sam ti... Ekonomski položaj

Malo si preukocen da shvatisDorian wrote: 27 Dec 2019, 18:15Da Dino nije predisponiran svojom religijom, da je recimo ateista, da li bi koristio riječ "bajramsko"?Nice try wrote: 27 Dec 2019, 18:11 Kako bi zvucalo u pjesmi, najljepse odijelo?
Nekako pretenciozno.
Ne bi naglasilo ono sto treba, vec bas suprotno.
Zašto je najljepše ili najdraže pretenciozno, a bajramsko (bilo bi isto i sa božićnim) nije?

Pa ne bi on. On je vjerovatno Mario il DusanTAFKAP wrote: 27 Dec 2019, 18:22 Jel ti misliš da bi mogao da oženiš Eminu Ganić, čisto hipotetički?
Il kćer od nekog od ovih aktuelnih aristokrata?
Pasha moj, iz svoje basče traži cvijet
Ili ti, para na paru, uš na fukaru.

Ama, nije to problem. Nego je stvar u tome da je pesnik iskoristio kao asocijaciju na najbolje riječ bajramsko.Nice try wrote: 27 Dec 2019, 18:20Malo si preukocen da shvatisDorian wrote: 27 Dec 2019, 18:15
Da Dino nije predisponiran svojom religijom, da je recimo ateista, da li bi koristio riječ "bajramsko"?
Zašto je najljepše ili najdraže pretenciozno, a bajramsko (bilo bi isto i sa božićnim) nije?![]()
Najljepse se moze tumaciti i kao najskuplje, najbolje i sl.
Bajramsko je jedino dobro, najbolje sto on ima. Ne moze imati, niti ima bolje.
Cuva ga samo za Bajram i zbog toga je vjerovatno i kupljeno ili siveno.