Iran

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9753 times
Been thanked: 11490 times
Status: Online

Re: Iran

Post by Krokodil Behko » 04 Jan 2020, 18:08

Mohr wrote: 04 Jan 2020, 17:20

Sad, da li je Aramco najbogatija kompanija, dvojbeno je, a i sporedno.

Jeste najbogatija firma.
The IPO will give Saudi Aramco a market value of $1.7 trillion, surpassing Apple’s $1.16 trillion
Barba wrote: 04 Jan 2020, 17:59 Da sam na tvom mjestu ne bi pravio tako krupnu grešku i toliko podcjenio Iran i iranski narod. Tursku takođe na isti način podcjenjuju a te dvije nacije se mogu ponostiti jednim od najjače nacionalno osvještenih naroda. Uz to nisu materijalno i tehnički mnogo iza...

Problem je što liče na Srbe i jedni i drugi. Čim je to sve u masama, tu su i problemi.
Utjehe radi, Izraelci još više liče na Srbe.

Barba
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 8 times
Status: Offline

Post by Barba » 04 Jan 2020, 18:13

Misliš na srbijance? Ne slažem se, srbijanci su pičkice, isto kao i ameri generalno.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 04 Jan 2020, 18:16

E jbg sad. Ovo je vec “kad je nestalo meze poce prica bezveze”
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8951 times
Been thanked: 5693 times

Post by Mister No » 04 Jan 2020, 18:25

Barba wrote: 04 Jan 2020, 17:59
Mister No wrote: 04 Jan 2020, 17:45

Zasto je to uopce bitno?
Ako mislis da sam "navijacki" komentarisao onda grijesis.

Logicnije bi ti bilo da si to isto pitanje postavio ovima koji daju neku sansu Iranu, jer tako nesto moze biti samo usljed "emocija" i van realnosti.
Uz to nisu materijalno i tehnički mnogo iza...

Ako si čuo za opsadu Goražda....

Kao prvo oni ne misle uopce uci u Teheran, kao sto su usli u Bagdad, odnisno kao sto su Srbi htjeli uci u Gorazde, i to vama nikako ne ide u glavu.

Ovo materijalno i tehnicki da nisu puno iza ne vrijedi ti ni komentarisat.

Cime mislis da ce se braniti od avio udara, eto pitanje i za tebe?
The Dark Side Of The Forum...

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3912 times
Been thanked: 2947 times

Post by Pasaga » 04 Jan 2020, 18:29

Mister No wrote: 04 Jan 2020, 18:25

Uz to nisu materijalno i tehnički mnogo iza...

Ako si čuo za opsadu Goražda....

Kao prvo oni ne misle uopce uci u Teheran, kao sto su usli u Bagdad, odnisno kao sto su Srbi htjeli uci u Gorazde, i to vama nikako ne ide u glavu.

...onda nema veze,samo nek neulaze ...
nek sve potaru,poravnaju,s brodova ...avionima ...istati ja znam ...
ko hin hebe ....sto bi se branili....
valjal ova ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 04 Jan 2020, 18:33

Mister No wrote: 04 Jan 2020, 17:45

Zasto je to uopce bitno?
Ako mislis da sam "navijacki" komentarisao onda grijesis.

Logicnije bi ti bilo da si to isto pitanje postavio ovima koji daju neku sansu Iranu, jer tako nesto moze biti samo usljed "emocija" i van realnosti.
Da sam na tvom mjestu ne bi pravio tako krupnu grešku i toliko podcjenio Iran i iranski narod. Tursku takođe na isti način podcjenjuju a te dvije nacije se mogu ponostiti jednim od najjače nacionalno osvještenih naroda. Uz to nisu materijalno i tehnički mnogo iza...

Ako si čuo za opsadu Goražda i na koji način je uništavan a na koji način je preživjeo samo tu se treba reći koliko je to bitno u sukobu.
To što je neka nacija "nacionalno osviještena" uopće ništa ne znači u sukobu protiv SAD-a.
Uostalom šta uopće znači teza da je neka nacija nacionalno osviještena? Druge nacije valjda nisu?
Dovoditi Goražde u kontekst teme isto tako je nelogično.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 04 Jan 2020, 18:47

Dado,ti si vako,da kazem mnogo osvjesten ...
Svi ovi zadnji ratovi dole,su uvertira za konacan obracun sa Iranom ....
Sad,nije pitanje navijanja,sta rade Ameri dole,na pragu im .....
De malo,podrobniju analizu...plyyyzzz
Drago mi je citati te . :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mister No

Post by Mister No » 04 Jan 2020, 19:40

Pasaga wrote: 04 Jan 2020, 18:29
Mister No wrote: 04 Jan 2020, 18:25

...onda nema veze,samo nek neulaze ...
nek sve potaru,poravnaju,s brodova ...avionima ...istati ja znam ...
ko hin hebe ....sto bi se branili....
valjal ova ....
Pa ako bi krenuli u sukob proce kao i Srbi sto su prosli.
Samo sto bi njih daleko vise unazadili jer im predstavljaju puno vecu prijetnju.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 04 Jan 2020, 19:42

mnogo si ceko....
ne pika se sad ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2730 times
Been thanked: 8558 times

Post by Duminjo » 04 Jan 2020, 19:46

Ma nije pitanje ko je jaci i hoce li iran biti sravnjen sa zemljom, ako dodje do puškaranja. Pitanje je samo cijene. Mislim da bi bila pregolema i mislim da, samo iz tog razloga, Iran Jos uvijek ne gori. Bez obzira na ovo ubistvo, mislim opet da nece doci do masovnog belaja jer sumnjam da bi sve završilo bez uplitanja drugih ili trecih..
Ako bi došlo Do neke osvete ili belaja, navijao bih da se malo riad pocese po glavi.

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 04 Jan 2020, 19:46

Pasaga wrote: 04 Jan 2020, 18:47 Dado,ti si vako,da kazem mnogo osvjesten ...
Poznato je da geneza sukoba između Irana i SAD-a vuče korijenje još iz vremena iranske revolucije iz 1979 godine, kada ove dvije zemlje od saveznika i prijatelja postaju neprijatelji.
Isto tako, a to je bitna činjenica u ovom sukobu, poznato je da su Izrael i Saudijska Arabija, važni regionalni igrači, bliski saveznici SAD-a, a istovremeno veliki protivnici, da ne kažem neprijatelji Irana. U tim okolnostima veliku ulogu može imati stav ovih dviju zemalja, da li u skladu s svojim vlastitim interesima žele eskalaciju ili smirivanje sukoba.
Teško je predvidjeti hoće li ova situacija prerasti u otvoreni oružani sukob. Iranci očekuju reakciju svoga vodstva i izostanak iste mogao bi izazvati velike nemire pa možda i pokušaj rušenja vlasti. S druge strane treba se pitati ima ju li dovoljne vojne kapacitete za rat s Amerikancima.
Stava sam da će se iranska odmazda usmjeriti na pokušaj nanošenja što većih materijalnih gubitaka SAD-u, a da će vojna djelovanja isključivo usmjeriti prema američkim saveznicima, prvenstveno onima u Iraku i Siriji.
Postavlja se pitanje tko bi pobijedio u tom mogućem ratu?
Američka vojna doktrina je poznata. Zračni napadi kombinirani s uporabom dalekometnih projektila. Teško je očekivati da će se odlučiti za korištenje kopnenih snaga i invaziju.
Nakon nekog vremena, pod pritiskom međunarodne zajednice, ti napadi bi morali prestati.
Iran bi tvrdio da je dobio rat jer se uspješno obranio i nije mu okupiran niti dio teritorija. S druge strane Amerikanci bi rekli kako su ostvarili sve svoje ciljeve i uništili sve mete koje su planirali.
Treba se uzdati u razboritost i nadati se da neće doći do toga rata, mada je administracija obiju strana uključenih u sukob nepredvidljiva.
Last edited by dadojović on 04 Jan 2020, 20:35, edited 1 time in total.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 04 Jan 2020, 19:52

zahvaljujem na osvrtu ... :hoi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 04 Jan 2020, 20:03

Koji su to Americki saveznici u Iraku i Siriji?

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 04 Jan 2020, 20:04

Pasaga wrote: 04 Jan 2020, 19:52 zahvaljujem na osvrtu ... :hoi
Brt ja dva puta procito.. Coek napiso da je lopta okrugla 😂🙈

Halali dado..malo zezancija :pusa

Imam dva pitanja, za sve.

1. Ako bi došlo Do masovnog sukoba, zasto mislite da se niko sa strane nece mijesati? Rusi, turci, pakistan, kinezi, egipcani, izraelci, indijci.. Bilo ko?

2. Kakvi su odnosi egipta i irana? Kakva je uopšte uloga egipta u cijeloj ovoj regiji? Oni su mi bas nekako ko igrac na klupi. Nit smrde nit mirisu.. A opet tuknu i nagadjam da vise naginju na izrael nego iran

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 04 Jan 2020, 20:27

A jedno je sigurno. hezbolah bi odmah udario na Izrael. Ako Nasralah stisne pa izadje iz misije rupe

Mister No

Post by Mister No » 04 Jan 2020, 20:57

dadojović wrote: 04 Jan 2020, 19:46
Pasaga wrote: 04 Jan 2020, 18:47 Dado,ti si vako,da kazem mnogo osvjesten ...
Poznato je da geneza sukoba između Irana i SAD-a vuče korijenje još iz vremena iranske revolucije iz 1979 godine, kada ove dvije zemlje od saveznika i prijatelja postaju neprijatelji.
Isto tako, a to je bitna činjenica u ovom sukobu, poznato je da su Izrael i Saudijska Arabija, važni regionalni igrači, bliski saveznici SAD-a, a istovremeno veliki protivnici, da ne kažem neprijatelji Irana. U tim okolnostima veliku ulogu može imati stav ovih dviju zemalja, da li u skladu s svojim vlastitim interesima žele eskalaciju ili smirivanje sukoba.
Teško je predvidjeti hoće li ova situacija prerasti u otvoreni oružani sukob. Iranci očekuju reakciju svoga vodstva i izostanak iste mogao bi izazvati velike nemire pa možda i pokušaj rušenja vlasti. S druge strane treba se pitati ima ju li dovoljne vojne kapacitete za rat s Amerikancima.
Stava sam da će se iranska odmazda usmjeriti na pokušaj nanošenja što većih materijalnih gubitaka SAD-u, a da će vojna djelovanja isključivo usmjeriti prema američkim saveznicima, prvenstveno onima u Iraku i Siriji.
Postavlja se pitanje tko bi pobijedio u tom mogućem ratu?
Američka vojna doktrina je poznata. Zračni napadi kombinirani s uporabom dalekometnih projektila. Teško je očekivati da će se odlučiti za korištenje kopnenih snaga i invaziju.
Nakon nekog vremena, pod pritiskom međunarodne zajednice, ti napadi bi morali prestati.
Iran bi tvrdio da je dobio rat jer se uspješno obranio i nije mu okupiran niti dio teritorija. S druge strane Amerikanci bi rekli kako su ostvarili sve svoje ciljeve i uništili sve mete koje su planirali.
Treba se uzdati u razboritost i nadati se da neće doći do toga rata, mada je administracija obiju strana uključenih u sukob nepredvidljiva.

Nemaju, niko na svijetu nema a Iranci pogotovo.

Pobijedice SAD-e, i to vrlo brzo. Cilj napada ce biti unistenje vojnog programa Irana, a prije svega unistenje razvoja nuklearnog programa i razvoja raketa dugog dometa. Takodje ce pobiti vecinu generala i kapaciteta te njihove nacionalne garde koju smatraju odgovornom za teroristicke napade.

SAD-e i jesu medjunarodna zajednica, i povuce se kad procijene da je to dobro za njih a ne na osnovu pritiska iz Francuske.

Upravo citam da je raketiran dio tzv "zelene zone" u Iraku gdje se nalaze i americke snage. Nema poginulih ali moglo bi ih biti u Iranu jos kako ako ovako nastave.

Mister No

Post by Mister No » 04 Jan 2020, 21:14

Duminjo wrote: 04 Jan 2020, 20:04
Pasaga wrote: 04 Jan 2020, 19:52 zahvaljujem na osvrtu ... :hoi

1. Ako bi došlo Do masovnog sukoba, zasto mislite da se niko sa strane nece mijesati? Rusi, turci, pakistan, kinezi, egipcani, izraelci, indijci.. Bilo ko?

2. Kakvi su odnosi egipta i irana? Kakva je uopšte uloga egipta u cijeloj ovoj regiji? Oni su mi bas nekako ko igrac na klupi. Nit smrde nit mirisu.. A opet tuknu i nagadjam da vise naginju na izrael nego iran
Nece se niko mijesat jer ne zeli doci u sukob sa SAD-eom
Sa Trumpom niko nije nacisto, i niko mu se ne zeli zamjeriti jer ne zna na sto to moze izaci.

Iran nije Sirija, i SAD-e nema tamo namjeru okupirati zemlju ili dijelove zemlje radi sirenja svog uticaja, sto bi moglo zasmetati Rusima ili Kinezima.
SAD-e hoce da unisti vojni program Irana a time i njihov uticaj u Iraku, Siriji, Libanonu itd.

Egipat cine Arapi suniti i to u velikoj vecini cca 90%, a ostalo su uglavnom Kopti koji su krscani.
Dakle šite tj. Irance sigurno ne vole, kao ni Saudijci npr.
Posto su i oni razjebani u tzv. "arapskom proljecu" od njih i mozes ocekivat nista.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 04 Jan 2020, 21:25

arzuhal wrote: 04 Jan 2020, 08:02 Naime,
Kakav si ti sa ovim sitskim znakovljem i simbolikom. Kazu po prvi put u istoriji Irana izvjesena crvena zastava
Image
Image

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 04 Jan 2020, 21:32

Mister No wrote: 04 Jan 2020, 21:14
Duminjo wrote: 04 Jan 2020, 20:04

Nece se niko mijesat jer ne zeli doci u sukob sa SAD-eom
Sa Trumpom niko nije nacisto, i niko mu se ne zeli zamjeriti jer ne zna na sto to moze izaci.

Iran nije Sirija, i SAD-e nema tamo namjeru okupirati zemlju ili dijelove zemlje radi sirenja svog uticaja, sto bi moglo zasmetati Rusima ili Kinezima.
SAD-e hoce da unisti vojni program Irana a time i njihov uticaj u Iraku, Siriji, Libanonu itd.

Egipat cine Arapi suniti i to u velikoj vecini cca 90%, a ostalo su uglavnom Kopti koji su krscani.
Dakle šite tj. Irance sigurno ne vole, kao ni Saudijci npr.
Posto su i oni razjebani u tzv. "arapskom proljecu" od njih i mozes ocekivat nista.
ok sve.. samo si, po meni a i po mnogima, previse ubijedjen u dominantnu USA.

zasto ameri nisu do sada direktno napali iran? sta cekaju evo 30-40 godina vec? nemoj samo reci da im nije bio cilj u iran dovesti demokratiju kao sto su to ostalima uradili.

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 579 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal » 04 Jan 2020, 22:15

insomnia wrote: 04 Jan 2020, 21:25
arzuhal wrote: 04 Jan 2020, 08:02 Naime,
Kakav si ti sa ovim sitskim znakovljem i simbolikom. Kazu po prvi put u istoriji Irana izvjesena crvena zastava
Image
Image
Nemam pojma.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Post Reply

Return to “Svijet”