Iran
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9718 times
- Been thanked: 11457 times
- Status: Online
Re: Iran
Saće to Mutevelija prevesti.
Ne dešava se ništa novo. Ono što se dešavalo u Mesopotamiji, nekih 3000 g.p.n.e, sad se vraća kući.
Uvijek je tako bilo, kad neka država odskoči i osvoji nove civilizacijske vrijednosti, kreće u osvajanja i širenja uticaja. Nekad je bio san, ujediniti Evropu, pa su je ujedinjavali Rimljani, Franci, Vatikan, Napoleon, Habzburzi, Hitler, ali ona se napokon ujedinila mirnim putem.
Sad to gledamo na svjetskom nivou. USA, naravno nema pravo, da se ovako ponaša u svijetu, ali sigurni ni Iranci, Kinezi, Rusi, Saudijci, Izraelci i ostali zatucani narodi, nemaju pravo da rade to što rade.
Uvijek je bolje, prikloniti se savremenijem, koji je samim tim i jači, nego dopustiti da te okupiraju razne mongoloidne, ili srboidne horde.
Ne dešava se ništa novo. Ono što se dešavalo u Mesopotamiji, nekih 3000 g.p.n.e, sad se vraća kući.
Uvijek je tako bilo, kad neka država odskoči i osvoji nove civilizacijske vrijednosti, kreće u osvajanja i širenja uticaja. Nekad je bio san, ujediniti Evropu, pa su je ujedinjavali Rimljani, Franci, Vatikan, Napoleon, Habzburzi, Hitler, ali ona se napokon ujedinila mirnim putem.
Sad to gledamo na svjetskom nivou. USA, naravno nema pravo, da se ovako ponaša u svijetu, ali sigurni ni Iranci, Kinezi, Rusi, Saudijci, Izraelci i ostali zatucani narodi, nemaju pravo da rade to što rade.
Uvijek je bolje, prikloniti se savremenijem, koji je samim tim i jači, nego dopustiti da te okupiraju razne mongoloidne, ili srboidne horde.
- Barba
- Aktivni forumaš

- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 8 times
- Status: Offline
A da ti možda spomenem Vijetnam, Sajgon i sl...no dobro, vidim da ne kapiraš moju poentu. A vidim i da si nevjerovatno uporan u dokazivanju Iranske nemoći.dadojović wrote: 04 Jan 2020, 18:33To što je neka nacija "nacionalno osviještena" uopće ništa ne znači u sukobu protiv SAD-a.Barba wrote: 04 Jan 2020, 17:59
Da sam na tvom mjestu ne bi pravio tako krupnu grešku i toliko podcjenio Iran i iranski narod. Tursku takođe na isti način podcjenjuju a te dvije nacije se mogu ponostiti jednim od najjače nacionalno osvještenih naroda. Uz to nisu materijalno i tehnički mnogo iza...
Ako si čuo za opsadu Goražda i na koji način je uništavan a na koji način je preživjeo samo tu se treba reći koliko je to bitno u sukobu.
Uostalom šta uopće znači teza da je neka nacija nacionalno osviještena? Druge nacije valjda nisu?
Dovoditi Goražde u kontekst teme isto tako je nelogično.
- dadojović
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Dakle, nikako nisam spominjao Iransku nemoć.Barba wrote: 04 Jan 2020, 23:35A da ti možda spomenem Vijetnam, Sajgon i sl...no dobro, vidim da ne kapiraš moju poentu. A vidim i da si nevjerovatno uporan u dokazivanju Iranske nemoći.dadojović wrote: 04 Jan 2020, 18:33
To što je neka nacija "nacionalno osviještena" uopće ništa ne znači u sukobu protiv SAD-a.
Uostalom šta uopće znači teza da je neka nacija nacionalno osviještena? Druge nacije valjda nisu?
A nisam ni kriv što nisi dobro artikulirao svoje stavove.
Govoriš o nacionalnom identitetu a navodiš Vijetnam, koji je obilježio ideološki identitet u razdoblju koje spominješ.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14014 times
- Been thanked: 23256 times
Pa super je Vijetnam prosao.Barba wrote: 04 Jan 2020, 23:35A da ti možda spomenem Vijetnam, Sajgon i sl...no dobro, vidim da ne kapiraš moju poentu. A vidim i da si nevjerovatno uporan u dokazivanju Iranske nemoći.dadojović wrote: 04 Jan 2020, 18:33
To što je neka nacija "nacionalno osviještena" uopće ništa ne znači u sukobu protiv SAD-a.
16 miliona mrtvih da bi danas sili nike patike za 12 feninga po satu.
Sta je ovim ljudima?
Sve nesto k’o neki antimundijalista...
Dozvolite da se obratimo
- Barba
- Aktivni forumaš

- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 8 times
Da super je prošao, nije pokleknuo pred velikom silom. Ostao vjeran svom nacionalnom i ideološkom identitetu. Valjda samo dovoljno nacionalnog može proizvesti kvalitetan ideološki...ali da sada nesporazum ne produbljujemo još više, vidim da se izgubio sav smisao.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Joj steta sto nema brace sija ovdje. Eno na kliksu kaze iranski avioni donosili oruzje u Tz. Slijetali po livadama 
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- insomnia
- Rđav kurac

Nego kako se ti fu do uspijes registrovati tamo hljeba ti
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Oni su ostali vjerni ruskom i kineskom identitetu.Barba wrote: 05 Jan 2020, 00:11 Da super je prošao, nije pokleknuo pred velikom silom. Ostao vjeran svom nacionalnom i ideološkom identitetu. Valjda samo dovoljno nacionalnog može proizvesti kvalitetan ideološki...ali da sada nesporazum ne produbljujemo još više, vidim da se izgubio sav smisao.
Vijetnamci su letjeli na novim novcatim mig 21, u to doba. Prisjetimo se i kubanske krize. Šta su jenkiji trebali uraditi? Pustit da ih boljševici popišaju u sred Vašinghtona?
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 8891 times
- Been thanked: 5652 times
Nije.Duminjo wrote: 04 Jan 2020, 21:32ok sve.. samo si, po meni a i po mnogima, previse ubijedjen u dominantnu USA.Mister No wrote: 04 Jan 2020, 21:14
Nece se niko mijesat jer ne zeli doci u sukob sa SAD-eom
Sa Trumpom niko nije nacisto, i niko mu se ne zeli zamjeriti jer ne zna na sto to moze izaci.
Iran nije Sirija, i SAD-e nema tamo namjeru okupirati zemlju ili dijelove zemlje radi sirenja svog uticaja, sto bi moglo zasmetati Rusima ili Kinezima.
SAD-e hoce da unisti vojni program Irana a time i njihov uticaj u Iraku, Siriji, Libanonu itd.
Egipat cine Arapi suniti i to u velikoj vecini cca 90%, a ostalo su uglavnom Kopti koji su krscani.
Dakle šite tj. Irance sigurno ne vole, kao ni Saudijci npr.
Posto su i oni razjebani u tzv. "arapskom proljecu" od njih i mozes ocekivat nista.
zasto ameri nisu do sada direktno napali iran? sta cekaju evo 30-40 godina vec? nemoj samo reci da im nije bio cilj u iran dovesti demokratiju kao sto su to ostalima uradili.
Iranskom revolucijom su izbaceni iz Irana i postali neprijatelj br. 1 i od tada nemaju previse upliva tamo.
Jebe ih se za uredjenjem Irana, jer neki prevrat ako bi i uspio bio bi im preskup.
Iran im pravi problem jer blizu su dobijanja nuklearnog oruzja i otvoreno prijete istim Izraelu.
Po pravilu su svugdje na svijetu na kontra strani SAD-ea.
U J. Americi su ukljuceni u skoro sve antiamericke aktivnosti, od Venecuele pa nadalje, a o B.I. da ne pricamo.
Jedino su u BiH bili na istoj strani.
S. Koreja je pod kontrolom Kine pa svakakve gluposti prave i prijete nekontrolisano Americkim interesima.
Iran niko ne kontrolise i u slucaju razvoja nuklearnog oruzja i raketa dalekog dometa postaju nedodirljivi.
Moje je misljenje da ce ih prije ili posle napast, sa ili bez povoda, iz prostog razloga da ne postanu suvise "jaki".
Na koncu Izrael je sam najavio da ce im unistiti razvoj vojne industrije ako to drugi ne ucine.
The Dark Side Of The Forum...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Njihovi su ciljevi nazadni, jednako kao i njihovi saveznici Rusi.
Đe ti tu vidiš bilo kakvu korist za svijet, pa i za Irance same?
Ono što ja vidim, prosječan Arap je šeik u malom. Vozni park od tri-četiri vozila, hrpa žena, hrpa posluge i roblja iz Indije, a šta ima prosječan Iranac? Sve te silne pare, idu u oružje, odužuju se Rusima za podršku, pa im je vojska sve veća i veća, a samim tim i pretenzije prema ostalim zemljama. jenkiji su bili u pravu, kad su htjeli odmah to zatući, samo Sadam se ispostavio kao loš ratnik.
Svijet je prljav, ali u toj igri interesa, profita i geopolitike, najbolja je opcija USA.Krokodil Behko wrote: 04 Jan 2020, 23:19 Saće to Mutevelija prevesti.
Bila bi zanimljiva projekcija po sve nas, da nema jake USA.
Zanimljivo mi je kako je uvijek teza "uvođenje demokracije" argument komentatorima, koji žive mahom u zemljama visoko razvijene demokracije
Inače je Irak ključ, nisu ameri ostali tamo bezveze... Irak mi djeluje kao bliskoistočna BIH... Šiiti, Suniti, Kurdi, u jednom trenutku skoro je pola države kontrolirao ISIL ... Iran vazda nešto petlja tamo (poznato?) uostalom iranski general nije ubijen u Iranu, zar ne? Poznata je njegova uloga u ☓ ratnih zbivanja diljem bliskog istoka...
A možemo zamisliti koja bi bila sudbina BIH bez utjecaja USA...
Mozda će nekad izgubiti poziciju broj jedan u svijetu... I tek ćemo tada moći vidjeti, koliko svijet može biti usrano mjesto, kad, i ako zavladaju tipovi poput Kineza, Rusa, iranaca I slični...
Vidljiva je opčinjenost balkanaca diktatorima i jednoumljem...
Habibti, ya nour el - ain... 
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
Mah,biser do bisera...nema sta ....
De,komentatori....recite jednu cinjenicu,koju i sami uvoznici demokratije vide,iskopa im oci,potajno se stide
opet,moze im se,jer sila ne poznaje karakter niti cast,ma koja bila,odakle dolazila.
Sta to pozitivno i progresivno uradise ti vrli oslobodioci u tim ojadjenim zemljama koje poharase,pocjepase?
Sta imaju danas,kako izgledaju,hoce li biti bolje za nekih blizih 300 god?
De malo,Mistere,Srorme,Behko.....
...bez nekih strasti,simpatija,navijanja.... molim ....

De,komentatori....recite jednu cinjenicu,koju i sami uvoznici demokratije vide,iskopa im oci,potajno se stide
opet,moze im se,jer sila ne poznaje karakter niti cast,ma koja bila,odakle dolazila.
Sta to pozitivno i progresivno uradise ti vrli oslobodioci u tim ojadjenim zemljama koje poharase,pocjepase?
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
A šta je to bilo pozitivno u Iraku pod Sadamom, recimo?Pasaga wrote: 05 Jan 2020, 08:01 Mah,biser do bisera...nema sta ....
![]()
Šta je bilo pozitivno u Afganistanu pod talibanima? Jesi vidio nekad slike prije toga... Kabul 60ih godina recimo?
Svi oko te nafte, a sta vrijedi ta nafta bez zapada?
Šta su tvoji omiljeni diktatori učinili za svoj narod?
Sjećaš li se uzroka pustinjske oluje 1990?
Meni se čini sve, da je Sadam pokušao okupirati Kuvajt ...tako su rekli.
Je li zapad kriv za iračko iranski rat?
Tko dira Kuvajt, Katar, Oman, Jordan, emirate? (možda se bave sa sobom i prosperitetom kako tako, neki čak odlično)
Dajte vi jednom bez navijanja sagledati stvari i činjenice.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pasaga wrote: 05 Jan 2020, 08:01 Mah,biser do bisera...nema sta ....
![]()
Sadam je prvi počeo i napao Kuvajt. Da nije bilo reakcije, otišao bi i dalje.
A evo šta se desi, kad Jenkiji ne intervenišu, ili se povuku. Povukli su se iz Vijetnama, komunisti uzeli sve i poslije svega nekoliko godina, izvezli revoluciju u Kambodžu, a bilans je oko 35% pobijene populacije te zemlje, za vrijeme Crvenih Kmera. U Koreji intervenisali, jer ih je tamošnja vlada pozvala, da spriječe agresiju Kine i njenih miitanata na sjeveru Koreje. U Vijetnamu isto. U Afganistanu, sevap je bilo intervenisati i umlatiti onu zatucanu bagru.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Inače, Trump je neuračunljiv lik, prijeti i uništenjem kulturnih dobara i da sam na mjestu Iranaca, ja bih pazio šta radim, dok on sjedi u ovalnom uredu.
"Na nišanu imamo 52 iranske lokacije (kao što je Iran nekada davno oteo 52 američka državljanina) , neke su veoma važne za Iran i iransku kulturu. Ako Iran naudi ijednom Amerikancu ili pogodi američku aktivu, te će lokacije biti uništene vrlo brzo", napisao je Trump između ostalog
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3910 times
- Been thanked: 2945 times
Citam svako jutro ovdasnje vjesti,novosti.
Vec desetak dana,u vrhu je vjest da se drzava pripremi za prijem velikog broja izbjeglica..
Dali to asocira na neki veliki sukob u pripremi.....
Vec desetak dana,u vrhu je vjest da se drzava pripremi za prijem velikog broja izbjeglica..
Dali to asocira na neki veliki sukob u pripremi.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- insomnia
- Rđav kurac

Dje to
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 681 times
- Been thanked: 1056 times
Niko se nece mjesati amerima u sukobima jer vec od WW2 sve se vrti oko americkih dolara, Ameri diriguju i preko njihove valute se vrsi ogromna vecina internacionalnih trgovina... Ameri mogu unistiti trgovinu i izvoz skoro pa kojoj god hoce drzavi u svijetu i u par mjeseci dovest ljude na siromastvo a to ni jedna drzava sebi nece
Cak i Rusi jedan dio trezorske vrijednosti u svojoj nacionalnoj banci imaju u americkim dolarima
Cak i Rusi jedan dio trezorske vrijednosti u svojoj nacionalnoj banci imaju u americkim dolarima
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1644 times
- Been thanked: 3085 times
Vidi moc Amerike.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820