ma da prevedem, ja nisam dozvijela Jugu kao vecina populacije, odrasti u novcu si na neki nacin automatski izoliran od stvranosti jedne drzave, narocio ako nisi nikad ni radio u istojstorm wrote: 08 Jan 2020, 15:30Aha, jasno sve... Pohvalno je da znaš što je i urušilo inače, barem po meni nelosu ideju... Koja je od početka stavljena na temelje od vjetra...Venera wrote: 08 Jan 2020, 15:26
kako kome , stormaga![]()
ja sma djete odraslo sa srebrenom kasikom, nisam dekvatno mjerilo tadasnjeg sistema, kao ni moja porodica![]()
Trbuhom za kruhom
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
- Status: Offline
Re: Upisuju medicinsku školu kako bi otišli iz zemlje
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
Venera
- Seksologinja

vecinu problema o Jugi sam naucila znatno kasnije od osoba raznih profila , porijekla i sudbina 
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
da si njezna, puna sentimenta
kad te ljubim da si mi vehementna ❤
kad te ljubim da si mi vehementna ❤
🐽
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
Molim te lipo nemoj bukvalizirati izreceno
Nigdje studenti ni sreddnjoskolci na praksi ne metu operacijsku niti ciste ormarice
Ali isto tako ni spremacice ne diraju ormarice sa lijekovima
Naravno sve ovo ima svoj razlog
-
Venera
- Seksologinja

zna stormaga da sma vehemantna debatkinjaHannibal wrote: 08 Jan 2020, 15:34jeebote koja rijec, vehementnostorm wrote: 08 Jan 2020, 15:13
Mito, korupcija, kuverte, kese, plaćanje za zaposlenje, zaposlenje podobnih... Vjeruj da nismo uvezli iz njemačke, iz kapitalizma...
Pa ni taj odnos prema školovanju kadra.
I ti vehementno ustvrdis, nije toga bilo u jugi... Itekako je bilo... Otuda i izvire, samo je sad još level up, kad se taj mozak dokopa kapitalizma bez nadzora, ima još više prostora.
Nije teško preskočiti u kapitalizam, nije teško ni zakone i propise prepisati... Teško je svijest nacije promijeniti...![]()
Referirao sam se na tvrdnju, da nema neću...vila wrote: 08 Jan 2020, 15:45Molim te lipo nemoj bukvalizirati izrecenostorm wrote: 08 Jan 2020, 15:02
Šta to?
Da student medicine mete operacijsku salu i čisti kredence po domu zdravlja?
Nigdje studenti ni sreddnjoskolci na praksi ne metu operacijsku niti ciste ormarice
Po meni ima. Zna se tko što mora, tko što treba raditi u budućnosti... Slaganje lijekova je za recimo medicinske sestre na praksi... To svastarenje i jest boljka obrazovnih sustava... Mi svi sve znamo (ako vjeruješ)
Habibti, ya nour el - ain... 
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 802 times
Mozes ti misliti da znas sve ali ja se nisam referirala na bilo kakvo "necu " nego na iznesenu situaciju koja je drska,nepotrebna i neprilicna za jednog studenta medicinestorm wrote: 08 Jan 2020, 15:55Referirao sam se na tvrdnju, da nema neću...vila wrote: 08 Jan 2020, 15:45
Po meni ima. Zna se tko što mora, tko što treba raditi u budućnosti... Slaganje lijekova je za recimo medicinske sestre na praksi... To svastarenje i jest boljka obrazovnih sustava... Mi svi sve znamo (ako vjeruješ)
A i samo da pripomenem med.sestre na praksi su vecinim maloljetni tinejdzeri
Naprotiv, ja uopće ne mislim da znam sve... Ali sustav takve izbacuje...vila wrote: 08 Jan 2020, 16:01Mozes ti misliti da znas sve ali ja se nisam referirala na bilo kakvo "necu " nego na iznesenu situaciju koja je drska,nepotrebna i neprilicna za jednog studenta medicinestorm wrote: 08 Jan 2020, 15:55
Referirao sam se na tvrdnju, da nema neću...
A i samo da pripomenem med.sestre na praksi su vecinim maloljetni tinejdzeri
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2746 times
- Been thanked: 8592 times
Ima al na pravom mjestu i u pravo vrijeme.storm wrote: 08 Jan 2020, 15:55Referirao sam se na tvrdnju, da nema neću...vila wrote: 08 Jan 2020, 15:45
Ucitelju reci necu, na prvi zadatak, je bezobrazluk i nista drugo.. A ti ga možeš prati kolko hoćeš.
Ja sam govorio za slučaj sa prakse, koji je Iskra navela... Nikakvog učitelja nije bilo, pa ni doktora, nego nadrndana sestra...Duminjo wrote: 08 Jan 2020, 16:22Ima al na pravom mjestu i u pravo vrijeme.storm wrote: 08 Jan 2020, 15:55
Referirao sam se na tvrdnju, da nema neću...
Ucitelju reci necu, na prvi zadatak, je bezobrazluk i nista drugo.. A ti ga možeš prati kolko hoćeš.
A slažem se... Neću - ima jako malo vremena i mjesta, gdje se može potegnuti, ali tada se mora, inače ništa od tebe...
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2746 times
- Been thanked: 8592 times
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1656 times
- Been thanked: 3122 times
Storm pravda iskru
a vamo sipa.drvlje I kamenje kako su mladi lijeni 
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9966 times
- Been thanked: 16786 times
- Status: Online
I ja sam to napisala, ali u drugom postuVenera wrote: 08 Jan 2020, 14:04to podrzavam, ali sad se upisiju u medicnske skole radi bjekstva u Njemacku,, kakvi ce biti radnici u Njemackojspacebound wrote: 07 Jan 2020, 17:49 U RS specijalista gastroenterolog, subspecijalista ne sjecam se cega 2400 KM plata.Kako ponizavajuce.Ovi doktori opste medicine i specijalizanti mislim da ni 1500 nemaju.I zasto ne bi isli?
Medicinari imaju oko 800, i to mjesecima plate kasne.
Radis u losim uslovima, nit te postuju sefovi nit pacijenti, atmosfera da Bog sacuva.Samo se noge fatat![]()
![]()
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Lijen si ti... I to kronično...Mutevelija wrote: 08 Jan 2020, 16:44 Storm pravda iskrua vamo sipa.drvlje I kamenje kako su mladi lijeni
![]()
Trico, iskra, mala mu, itd su vrijedni, ali imaju svoje ja... Ti nista od toga nemaš...
Eto, hvala
-
Venera
- Seksologinja

hvala spaceboundspacebound wrote: 08 Jan 2020, 16:47I ja sam to napisala, ali u drugom postuVenera wrote: 08 Jan 2020, 14:04
to podrzavam, ali sad se upisiju u medicnske skole radi bjekstva u Njemacku,, kakvi ce biti radnici u Njemackoj![]()
![]()
- Mutevelija
- Selonačelnik

I oni ce postati kao jao, samo im daj vremena da iskuse takve kao ti.storm wrote: 08 Jan 2020, 16:50Lijen si ti... I to kronično...Mutevelija wrote: 08 Jan 2020, 16:44 Storm pravda iskrua vamo sipa.drvlje I kamenje kako su mladi lijeni
![]()
Trico, iskra, mala mu, itd su vrijedni, ali imaju svoje ja... Ti nista od toga nemaš...
Eto, hvala![]()
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Zašto lažeš... Očaj, bijes, nemoć?Mutevelija wrote: 08 Jan 2020, 16:51I oni ce postati kao jao, samo im daj vremena da iskuse takve kao ti.storm wrote: 08 Jan 2020, 16:50
Lijen si ti... I to kronično...
Eto, hvala![]()
Fkt sam mogao ispasti glup, nudeći ti privatno, da te dovedem ovamo.. I to par puta..
Svaka čast ljudino
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ma takve sefove direktore, ne vjerujem vise nikome , jer na kraju uvijek se ograde.storm wrote: 08 Jan 2020, 16:56Zašto lažeš... Očaj, bijes, nemoć?Mutevelija wrote: 08 Jan 2020, 16:51
I oni ce postati kao jao, samo im daj vremena da iskuse takve kao ti.
Fkt sam mogao ispasti glup, nudeći ti privatno, da te dovedem ovamo.. I to par puta..
Svaka čast ljudino![]()
Normalno da sam odbio jer ne zelim da ikako odgovaras za mene, a ne znam kakvi su uslovi.
I trebao bi biti zahvalan sto si me doveo cijelo vrijeme i trpiti te kakve god uslove rada.
Ne ide sa na slijepo jbga jednom sam se opekao.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Da, nažalost.Maja wrote: 07 Jan 2020, 17:42
Piše: Emerin Ahmetašević
Kraj 2019.godine donio je i zvaničnu informaciju o tome koliko je u toj godini medicinskog kadra napustilo BiH. I nije malo. Otkako je Vijeće ministara BiH potpisalo ugovor sa SR Njemačkom oko zapošljavanje medicinskog kadra sa srednjom školom, Bosnu i Hercegovinu je od 2013.godine do danas slovom i brojem napustilo 5.235 medicinskih radnika.
No zabrinjavajuća je informacija, a što tvrde iz Državne agencije za zapošljavanje, jeste da mlade osobe ciljano upisuju srednje medicinske škole s težnjom da napuste BiH.
ZAVRŠAVAJU MEDICINU S CILJEM ODLASKA
„Odlaze mladi ljudi koji su upisali srednju medicinsku školu u BiH s ciljem da odu u Njemačku. To su ljudi koji nisu ni imali namjeru da rade na našem tržištu rada. Uslov za takvo nešto je Srednja medicinska škola u BiH i položen stručni ispit u BiH. Da bi se stručni ispit oložio, neophodno je minimalno šest mjeseci rada u struci.“ – kazao je za Hayat glasnogovornik državne Agencije za zapošljavanje Boris Pupić.
Njemačkoj i u ovom trenutku silno trebaju medicinski radnici. Njihova pozicija u Njemačkoj je među najdeficitarnijim. Primjenom novog Zakona o zapošljavanju koji stupa na snagu 1.marta 2020.godine, Njemačka se trenutno zbog nedostatka radne snage, nalazi u privrednom gubitku, i potrebno im je oko milion radnika. Novim zakonom bi se umnogome olakšao odlazak i zapošljavanje ljudi iz tzv trećih zemalja, odnosno zemalja koje nisu članice EU. Takva je BiH, takva je Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo itd.
POSLJEDICE PO BALKAN
Stručnjaci upozoravaju da bi primjena ovog Zakona imala snažne posljedice na zemlje Zapadnog Balkana. Status tražioca posla iz npr BiH koja nije članica EU bio bi jednak tražiocu posla iz npr Francuske, Rumunije, Hrvatske koje su članice EU. U prijevodu, postoji opravdan strah da bi zemlje kao što su BiH, Srbija,Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo, mogle ostati bez velikog broja radno sposobnog stanovništva koji bi za mnogo veću platu otišao u Njemačku.
Posebno se to odnosi na zdravstveni sektor u BiH. Odlazili su medicinari i ranije, ali posljednjih godina to više nije simboličan odlazak, već masovni. Napuštaju se Domovi zdravlja, Klinički centri.
I POLITIČARI NAPUŠTAJU BIH
Najnevjerovatniji primjer odlaska iz BiH u Njemačku uradio je delegat Doma naroda FBIH Slaviša Mihajlović. Mihajlović je po struci doktor medicine – specijalizant hirurgije, a radio je kao ljekar opšte medicine, u Drvaru je bio šef službe Hitne pomoći. On je prvi i do sada jedini primjer jednog političkog funkcionera koji je u toku svog mandata digao sidro i otišao u Njemačku. Platu, paušale i sve ostale beneficije je dobijao, iako više od pola mandata nije bio prisutan na sjednicama Doma naroda FBIH. Kakav je to primjer dao Mihajlović svojim odlaskom? Ko će liječiti građane BiH ako se nastavi trend odlazaka medicinskih radnika u Njemačku?
Hayat.ba
Upisuje se samo radi lakšeg odlaska bez nekih sklonosti prema tom pozivu.
Na tu školu se gleda samo kao na kartu u jednom pravcu. Znam i nekoliko žena koje su krenule vanredno i onda odustale jer Njemačka traži samo redovno završenu srednju medicinsku.
Radi se sve i svašta samo da se ode vani, na bilo koji način.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
Ma ti nemaš pojma više šta lupetasMutevelija wrote: 08 Jan 2020, 17:31Ma takve sefove direktore, ne vjerujem vise nikome , jer na kraju uvijek se ograde.storm wrote: 08 Jan 2020, 16:56
Zašto lažeš... Očaj, bijes, nemoć?
Svaka čast ljudino![]()
Normalno da sam odbio jer ne zelim da ikako odgovaras za mene, a ne znam kakvi su uslovi.
I trebao bi biti zahvalan sto si me doveo cijelo vrijeme i trpiti te kakve god uslove rada.
Ne ide sa na slijepo jbga jednom sam se opekao.
Hvala tebi, zbilja bi bilo suludo dati obraz za radnika tvojih navika...
Čuj zahvalnost
O kakvim uslovima trolas i izvlacis se? Sve se zna, nema tajni, a ni mudrosti neke.