Ovo svi mislimo kao i što mislimo da smo sve u toku i da sve dobro, u vezi njih, radimo.shark-attack wrote: 18 Jan 2020, 13:40
a mnogi roditelji u stilu :ma ne moze se to mom djetetu dogoditi
eeeeee
Pedofilija
Moderator: Krokodil Behko
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5057 times
- Been thanked: 6556 times
- Status: Offline
Re: Osam godina zatvora za direktora škole s Ilidže zbog višegodišnje pedofilije
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- HAVANA
- Forumaš godine
- Has thanked: 2803 times
- Been thanked: 23163 times
- Status: Online
Re: Osam godina zatvora za direktora škole s Ilidže zbog višegodišnje pedofilije
Vi imate oko i njuh za mnoge stvari,sto jest,jest.Sto puta sam svoju napao sta toliko prati,gleda,oko bolesti drami...a ispostavilo se u vecini slucajeva da je bila u pravu.Sad vise nista i ne govorim.spacebound wrote: 18 Jan 2020, 13:40Ja da, uostalom ne ostavljam ih nikad, bas nikad nasamo sa bilo kim osim sa muzem, majkom i sestrom.shark-attack wrote: 18 Jan 2020, 13:24
Zato se moze preventivno djelovati, ili na samom pocetku sprijeciti....
Ima ove dosta roditelja, pa da upitam:
Da li se kroz igru i razgovor (a tako se najlakshe dobiju informacije od djece) doticete ove veoma ozbiljne problematike?
Provjeravate da li dijete slucajno ima takve "susrete" koji uglavnom pocinju bezazleno?
U produzenom boravku u skoli rade dva ucitelja i propitkujem o njima cesto, kako se ponasaju, dodiruju li ih, sjede li uz djecu i takva pitanja.
Jedne prilike prije 2, 3 godine pozvala nas rodica na porodicno druzenje.Bilo nas bas puno, i par osoba koje ne znam.Kuca na osami, sa jako puno zemlje.Ja uvijek jednim okom pratim svoju djecu, a jednim uhom slusam i vidim pita ga jedan covjek hoce li sa njim negdje.Mali krenu, a ja se izvucem i polako za njima, odveo ga malo dalje do potoka, da uzme par piva, ja kao mace neke ganjala, d ane budem ofirna.Uglavnom uvijek sam u pripravnosti, a kasnije smo imali dug razgovor o njegovom postupku, jer je iako stalno o tome trubim uhvatio nepoznatu osobu za ruku i otisao sa njim.

Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- shark-attack
- Inventar foruma
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
znam, zato poucen iskustvom uvijek roditeljima/starateljima skrecem paznju...igrajte se sa djecom, uzmi "Kena i Barbiku ', pa nekog "ciku" ili tetu" ..koristite mashtu..docaravajte te neke situacije, slushajte shta pricaju.....Vanilla wrote: 18 Jan 2020, 13:43Ovo svi mislimo kao i što mislimo da smo sve u toku i da sve dobro, u vezi njih, radimo.shark-attack wrote: 18 Jan 2020, 13:40
eeeeee
imaju djeca bujnu mashtu, pricace razne price, ali na kraju radvoji se djecija mashta od stvarnosti...
KIAORA
- Hurija
- Pandora
- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Ovom bih ja dala doživnu zabranu da ne bude prosvjetni radnik ma i da prolazi uopste djeci
Ostalo je cutanje.
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5057 times
- Been thanked: 6556 times
Na sličan način (igra lutkama koju spominješ) sam saznala na koji način učiteljica iz vrtića galami na djecu ako ne zaspu u roku od par min.shark-attack wrote: 18 Jan 2020, 13:50znam, zato poucen iskustvom uvijek roditeljima/starateljima skrecem paznju...igrajte se sa djecom, uzmi "Kena i Barbiku ', pa nekog "ciku" ili tetu" ..koristite mashtu..docaravajte te neke situacije, slushajte shta pricaju.....Vanilla wrote: 18 Jan 2020, 13:43
Ovo svi mislimo kao i što mislimo da smo sve u toku i da sve dobro, u vezi njih, radimo.
imaju djeca bujnu mashtu, pricace razne price, ali na kraju radvoji se djecija mashta od stvarnosti...
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- shark-attack
- Inventar foruma
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
Ma, malo vremena, truda, paznje... siguran sam da ti nije teshko palo i da si mogla adekvatno (od)reagovatiVanilla wrote: 18 Jan 2020, 13:54Na sličan način (igra lutkama koju spominješ) sam saznala na koji način učiteljica iz vrtića galami na djecu ako ne zaspu u roku od par min.shark-attack wrote: 18 Jan 2020, 13:50
znam, zato poucen iskustvom uvijek roditeljima/starateljima skrecem paznju...igrajte se sa djecom, uzmi "Kena i Barbiku ', pa nekog "ciku" ili tetu" ..koristite mashtu..docaravajte te neke situacije, slushajte shta pricaju.....
kad bi svi tako....
KIAORA
- Hurija
- Pandora
Teta mora popiti kafu i zapaliti ,uzgred pregledati novu kolekciju avona i ostvariti i popust za sebe
kad smo kod toga mozda mi sebi cini ali djece je sve manje a teti u vrtićima vise,mada bi po pedagoškim standardima mislim trebao po jedan strucni saradnik na svako dijete sa posebnim potrebama
Ostalo je cutanje.
Sa pozicije roditelja, radiš sjajnu stvarspacebound wrote: 18 Jan 2020, 13:40
U produzenom boravku u skoli rade dva ucitelja i propitkujem o njima cesto, kako se ponasaju, dodiruju li ih, sjede li uz djecu i takva pitanja.

Sa druge strane, da sam ja radnik u vrtiću, školi itd, i da neko pogotovo ko nije zakonom nadležan za to nego radi to jer mu je ćejf stalno propituje moje ponašanje, ja bih napustio taj posao pa neka o djeci te osobe vodi brigu ko hoće. Što će mi u životu da mi stalno neko visi nad glavom. Ni sumnjati u ljude ako nema neke indicije nije uredu.
I ja jesam protiv registra na način na koji se uglavnom praktikuje. Stvar je u nekom principu, ne u stvarnom protivljenju.
Naime, ako je neko osuđen za neko (ne)djelo i odluži kaznu, stavljanje na spisak bi bilo produženo kažnjavanje koje je veće i dugotrajnije od kazne propisane zakonom, a to bi bilo i nezakonito ili čak i neljudski.
Ja bih to riješio na način da postoji spisak ljudi kojima je zabranjeno da rade neke poslove, ali da poslodavac ne može znati zašto im je zabranjeno. Samo da zna da tu osobu ne smije zaposliti na to radno mjesto ili u tu ustanovu. Jer, nakon što je odslužio kaznu, šta nekoga briga?
U suprotnom, ne postoji ne teoretska mogućnost rehabilitacie ili pokušaja uvođenja nekoga ko je odslužio kaznu u "normalan" život. Ispalo bi da neko ko je kažnjen jednom ne bi mogao više nikada biti vraćen u društvo jer bi stalno bio na nekom spisku.
Ako već postoi ispisak pedofila, zašto da ne uvedemo i spisak lopova, pa da ja kao poslodavac ne zaposlim nekoga ko je osuđen za krađu? Zašto bi to lopovi bili u boljoj poziciji?
I tako napravimo spiskove za sve i svašta ispašće da će podobar dio populacije biti prisijen da nastavi sa kriminalom jer će ih stavljanje na spiskove sprečavati da se rehabilituju i uklope u društvo.
Tako da sam ja u principu protiv spiskova.
- Hurija
- Pandora
Frojd je davno dobro opisao gornje ,mislim da ovdje ima forumaša da nam sa aspekta struke pojasne isto,ma ljudi moji po meni ne moze biti nitko ni djeciji trener ako nije prošao i polozio tzv.pedagošku grupu predmeta
Ostalo je cutanje.
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
Dorian wrote: 18 Jan 2020, 14:06Sa pozicije roditelja, radiš sjajnu stvarspacebound wrote: 18 Jan 2020, 13:40
![]()
Sa druge strane, da sam ja radnik u vrtiću, školi itd, i da neko pogotovo ko nije zakonom nadležan za to nego radi to jer mu je ćejf stalno propituje moje ponašanje, ja bih napustio taj posao pa neka o djeci te osobe vodi brigu ko hoće. Što će mi u životu da mi stalno neko visi nad glavom. Ni sumnjati u ljude ako nema neke indicije nije uredu.
Ma uz djecu nižeg uzrasta se mora sjediti, moraš im uzeti ruku u ruku kod početnog pisanja, na tjelesnom da savlada kolut naprijed, nazad, da po kosi malo dotakneš, zagrliš...sve su to prirodne situacije i svakodnevno se dešavaju...svako jutro mi trče u zagrljaj...treba razlučiti patologiju..
Last edited by lejlamo on 18 Jan 2020, 14:12, edited 1 time in total.
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Nazalost ili na srecu to je poziv koji si izabrao. A ne mogu ni zamisliti taj rad i posljedice, jer mislim da ja ne bih bio u stanju da se kontrolisem. Sjecam se dobro tvojih prica, zato te i pitam da pises. Ti si taj koji ima statistike, podatke, strucno misljenje, koji moze djelovati u smjeru prevencije.shark-attack wrote: 18 Jan 2020, 13:40drug talijan," ne moze vishe pod kozu da stane"..samo jedan dan provesti u radu sa seksualno (is)traumatiziranom djecom, prolaziti zajedno sa njima kroz sve suze,bol,nepovjerenje,odbacenost,nebrigu... svedociti na sudu kao " svjedok struke", onda u nevjerici gledati/citati kako mnogi prolaze nekaznjeno...kako ih "sistem" na neki nacin shtiti...Mirelam wrote: 18 Jan 2020, 13:28
Tvoja struka je ovo ako se ne varam. Pisi, ne bilo to tesko. Nista te ne kosta a moze koristiti.![]()
eeeeee
Opet po pitanju zakonske regulative, nisam upucen. Legalista jesam, postujem odluke suda, ali mislim da bi ih i ja isao na sud, pa kako mi odrezu bez obzira na sve.
Imate li vi svoje psihologe, psihijatre, ljude od struke koji rade i sa vama?
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9854 times
- Been thanked: 16617 times
Neduznom covjeku bi naravno bilo jako ruzno i neugodno da sazna o takvim propitkivanjima, ali roditelj ne krece ni od pretpostavke da jeste ni da nije pedofil, vec radi mira i sigurnosti svog djeteta mora ispipati situaciju, ne stavljajuci to ucitelju nicim do znanja.Sigurno da je broj "normalnih", daleko veci od "nenormalnih", ali nenormalni prave nepopravljivu stetu, te su stoga preventivne mjere ne pozeljne nego obavezne.Dorian wrote: 18 Jan 2020, 14:06Sa pozicije roditelja, radiš sjajnu stvarspacebound wrote: 18 Jan 2020, 13:40
![]()
Last edited by spacebound on 18 Jan 2020, 14:13, edited 1 time in total.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Hurija
- Pandora
Studije govore da Pedofili miruju ali nazalost povratnici su u činjenju krivicnih dijela
Ostalo je cutanje.
Hoću za tu platu brinuti o tuđoj djeci. Ne pada mi na pamet. Payi, tuđa djeca, na koju su svi osjetljivi da ja strepim da me neko sutra pošalje na sud ili neki roditelj da me namlati ili ubije jer misli da nisam bio dobar prema nekom djetetu za ovu platu?Hurija wrote: 18 Jan 2020, 13:59 Teta mora popiti kafu i zapaliti ,uzgred pregledati novu kolekciju avona i ostvariti i popust za sebekad smo kod toga mozda mi sebi cini ali djece je sve manje a teti u vrtićima vise,mada bi po pedagoškim standardima mislim trebao po jedan strucni saradnik na svako dijete sa posebnim potrebama
Kao što ne bih za platu zaštitara išao da se bijem ili pred nož ili metak nekog razbojnika.
Malo sam ciničan, ali taj princip po kojem ja dajem dijete u neku ustanovu nekome ko nije emotivno vezan za dijete da vodi brigu o njemu da bih ja sebi omogućio zaradu, a onda mi smeta što ta osoba nije zainteresovana za to dijete mi je u principu čudna. Neophodna, jer smo postavili svjet tako kako jesmo, ali mislim da je svijet pogrešno postavljen.
Mislim, platiti nekome da mi 8 ili 10 sati dnevno voli dijete. Besmisleno.
Ili se ljubav može kupiti i iznajmiti?
Razumiejm ja tebe i sa pozicije roditelja ti si potpuno u pravu.spacebound wrote: 18 Jan 2020, 14:12Neduznom covjeku bi naravno bilo jako ruzno i neugodno da sazna o takvim propitkivanjima, ali roditelj ne krece ni od pretpostavke da jeste ni da nije pedofil, vec radi mira i sigurnosti svog djeteta mora ispipati situaciju, ne stavljajuci to ucitelju nicim do znanja.Sigurno da je broj "normalnih", daleko veci od "nenormalnih", ali nenormalni prave nepopravljivu stetu, te su stoga preventivne mjere ne pozeljne nego obavezne.Dorian wrote: 18 Jan 2020, 14:06
Sa pozicije roditelja, radiš sjajnu stvar![]()
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
Ja sam stava da treba sa nastavnikom otvoreno razgovarati, imati takvu temu na roditeljskom, radionicu...spacebound wrote: 18 Jan 2020, 14:12Neduznom covjeku bi naravno bilo jako ruzno i neugodno da sazna o takvim propitkivanjima, ali roditelj ne krece ni od pretpostavke da jeste ni da nije pedofil, vec radi mira i sigurnosti svog djeteta mora ispipati situaciju, ne stavljajuci to ucitelju nicim do znanja.Sigurno da je broj "normalnih", daleko veci od "nenormalnih", ali nenormalni prave nepopravljivu stetu, te su stoga preventivne mjere ne pozeljne nego obavezne.Dorian wrote: 18 Jan 2020, 14:06
Sa pozicije roditelja, radiš sjajnu stvar![]()
A s djecom, svakako da treba, baš ovako kako je @doktor i savjetovao, kroz igru i crteže.
Last edited by lejlamo on 18 Jan 2020, 14:18, edited 1 time in total.
- Hurija
- Pandora
Kakva ti je to teorija Dorian,ima ljudi koji vole i savjesno obavljaju svoj posao ,rad sa djecom je veoma cijenjen ,djete se sveukupno uči socijalizaciji ,meni je bitno da mi djete ne ide pod presijom u vrtić ili školu i da je zadovoljno te da mi prosvjetni radnik pojasni i problem sa kojim se susrece da mi na vrijeme skrene pažnju i na negativnosti pa i neko devijstno ponasanje ako ga dijete ima ,tu smo da saradjujemo i popravimo neke stvari i riješimo problem
Last edited by Hurija on 18 Jan 2020, 14:21, edited 3 times in total.
Ostalo je cutanje.
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9854 times
- Been thanked: 16617 times
Kako otvorenolejlamo wrote: 18 Jan 2020, 14:15Ja sam stava da treba sa nastavnikom otvoreno razgovarati, imati takvu temu na roditeljskom, radionicu...spacebound wrote: 18 Jan 2020, 14:12
Neduznom covjeku bi naravno bilo jako ruzno i neugodno da sazna o takvim propitkivanjima, ali roditelj ne krece ni od pretpostavke da jeste ni da nije pedofil, vec radi mira i sigurnosti svog djeteta mora ispipati situaciju, ne stavljajuci to ucitelju nicim do znanja.Sigurno da je broj "normalnih", daleko veci od "nenormalnih", ali nenormalni prave nepopravljivu stetu, te su stoga preventivne mjere ne pozeljne nego obavezne.

Ovi sto tu rade su skroz dobri, blesavi i cool, nemam straha.
A, recimo, sa uciteljicom se nikad nije poveo razgovor o tome.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- dadojović
- Forum [Bot]
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Pa postoji potvrda o ne kažnjavanju, koju traže pojedini poslodavci, u nekim strukama.Dorian wrote: 18 Jan 2020, 14:06Sa pozicije roditelja, radiš sjajnu stvarspacebound wrote: 18 Jan 2020, 13:40
![]()
I ja jesam protiv registra na način na koji se uglavnom praktikuje. Stvar je u nekom principu, ne u stvarnom protivljenju.
Naime, ako je neko osuđen za neko (ne)djelo i odluži kaznu, stavljanje na spisak bi bilo produženo kažnjavanje koje je veće i dugotrajnije od kazne propisane zakonom, a to bi bilo i nezakonito ili čak i neljudski.
Ja bih to riješio na način da postoji spisak ljudi kojima je zabranjeno da rade neke poslove, ali da poslodavac ne može znati zašto im je zabranjeno. Samo da zna da tu osobu ne smije zaposliti na to radno mjesto ili u tu ustanovu. Jer, nakon što je odslužio kaznu, šta nekoga briga?
U suprotnom, ne postoji ne teoretska mogućnost rehabilitacie ili pokušaja uvođenja nekoga ko je odslužio kaznu u "normalan" život. Ispalo bi da neko ko je kažnjen jednom ne bi mogao više nikada biti vraćen u društvo jer bi stalno bio na nekom spisku.
Ako već postoi ispisak pedofila, zašto da ne uvedemo i spisak lopova, pa da ja kao poslodavac ne zaposlim nekoga ko je osuđen za krađu? Zašto bi to lopovi bili u boljoj poziciji?
I tako napravimo spiskove za sve i svašta ispašće da će podobar dio populacije biti prisijen da nastavi sa kriminalom jer će ih stavljanje na spiskove sprečavati da se rehabilituju i uklope u društvo.
Tako da sam ja u principu protiv spiskova.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM