Pedofilija

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Osam godina zatvora za direktora škole s Ilidže zbog višegodišnje pedofilije

Post by lejlamo » 18 Jan 2020, 14:23

spacebound wrote: 18 Jan 2020, 14:19
lejlamo wrote: 18 Jan 2020, 14:15

Ja sam stava da treba sa nastavnikom otvoreno razgovarati, imati takvu temu na roditeljskom, radionicu...
Kako otvoreno :hm Ne mogu prici covjeku kad dovedem dijete u produzeni i pitati da li je pedofil.
Ovi sto tu rade su skroz dobri, blesavi i cool, nemam straha.
A, recimo, sa uciteljicom se nikad nije poveo razgovor o tome.
Mislila sam na to da se tema o seksualnom zlostavljanju djece obradi kroz radionicu u školi. ja sam to radila. Prošli smo zajedno kroz osnove...bila je prisutna jedna teta psiholog iz centra koji se bavi djecom koja su zlostavljana, prezentirala je neke slučajeve, pokazala crteže te djece, objasnila kako voditi razgovor, ja sam se osvrnula na prirodu rada učitelja, kontakt s djecom....kako uočiti promjene u ponašanju...
Dotakli se i interneta...

Na to sam mislila.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Re: Osam godina zatvora za direktora škole s Ilidže zbog višegodišnje pedofilije

Post by Socrates » 18 Jan 2020, 14:23

Ovo roditeljima nije smjelo promaci. :place

Inače, u sve prostorije svih skola, osim WC-ova, postaviti kamere. Pa tako i sa školskim dvorištima.
. . . . . . . . .

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija » 18 Jan 2020, 14:23

Postoji ali se neke stvari u potvrdi nakon protoka vremena brisu,imaju dvije vrste tih evidencija Dadojevicu
Ostalo je cutanje.

shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack » 18 Jan 2020, 14:23

Mirelam wrote: 18 Jan 2020, 14:11
shark-attack wrote: 18 Jan 2020, 13:40

drug talijan," ne moze vishe pod kozu da stane"..samo jedan dan provesti u radu sa seksualno (is)traumatiziranom djecom, prolaziti zajedno sa njima kroz sve suze,bol,nepovjerenje,odbacenost,nebrigu... svedociti na sudu kao " svjedok struke", onda u nevjerici gledati/citati kako mnogi prolaze nekaznjeno...kako ih "sistem" na neki nacin shtiti...

a mnogi roditelji u stilu :ma ne moze se to mom djetetu dogoditi

eeeeee
Nazalost ili na srecu to je poziv koji si izabrao. A ne mogu ni zamisliti taj rad i posljedice, jer mislim da ja ne bih bio u stanju da se kontrolisem. Sjecam se dobro tvojih prica, zato te i pitam da pises. Ti si taj koji ima statistike, podatke, strucno misljenje, koji moze djelovati u smjeru prevencije.
Opet po pitanju zakonske regulative, nisam upucen. Legalista jesam, postujem odluke suda, ali mislim da bi ih i ja isao na sud, pa kako mi odrezu bez obzira na sve.
Imate li vi svoje psihologe, psihijatre, ljude od struke koji rade i sa vama?
Zadnjih par godina, malo sam se "odmakao" , radim 2 dana sa pacijentima/klijentima..dva dana tenderi (sve u vezi neuro-kogn programa evvolucija/implementacija ..istrazivacki rad)... 1dan kumulativno za sluzbena

imam ja forum za te stvari (shalim se)

da, narocito sudski slucajevi, zakonski obavezno imati psihijatra..
KIAORA

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 18 Jan 2020, 14:24

Ja sam stava da treba sa nastavnikom otvoreno razgovarati, imati takvu temu na roditeljskom, radionicu...
Kako otvoreno :hm Ne mogu prici covjeku kad dovedem dijete u produzeni i pitati da li je pedofil.
Trebao bi vrtić ili škola da organizuje kao standardnu proceduru sastanke na tu temu. Naravno da ako roditelji pokrenu te teme da će se uposlenici staviti u odbrambeni, pasivno-agresivni, nekada i agresivni, položaj, to je standardna reakcija.

Zato bi institucije u kojima se radi sa djecom kao radna obaveza osoblja trebale imati takve sastanke sa roditeljima kao izraz dobre volje i prakse. I između sebe.
Last edited by Dorian on 18 Jan 2020, 14:25, edited 1 time in total.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 18 Jan 2020, 14:25

Uglavnom i imaju.
Česte su posjete i nevladinih organizacija koje se bave problemom nasilja nad djecom.
Last edited by lejlamo on 18 Jan 2020, 14:26, edited 1 time in total.

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 18 Jan 2020, 14:25

lejlamo wrote: 18 Jan 2020, 14:25 Uglavnom i imaju.
Nisam iz tog svijeta, a nemam ni djecu koja idu u školu, pa ne znam da imaju.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 18 Jan 2020, 14:27

spacebound wrote: 18 Jan 2020, 14:12
Neduznom covjeku bi naravno bilo jako ruzno i neugodno da sazna o takvim propitkivanjima, ali roditelj ne krece ni od pretpostavke da jeste ni da nije pedofil, vec radi mira i sigurnosti svog djeteta mora ispipati situaciju, ne stavljajuci to ucitelju nicim do znanja.Sigurno da je broj "normalnih", daleko veci od "nenormalnih", ali nenormalni prave nepopravljivu stetu, te su stoga preventivne mjere ne pozeljne nego obavezne.

A s djecom, svakako da treba, baš ovako kako je @doktor i savjetovao, kroz igru i crteže.
Tvoja struka je izuzetno vazna u cijeloj prici. Ne samo po pitanju pedofilije nego i zdravog odrastanja djece. Iz iskustva mogu reci, da smo imali probleme sa odbijanjem odlaska u skolu, promjenom raspolozenja, placem iz ko zna kojih razloga prilikom odlaska u skolu....Odlazim kod uciteljice i pocnem pricati o tome, gdje se zena osjetila optuzena i postavila odbrambeni gard. Jedostavno sam joj rekao, da ja nisam dosao nju da optuzujem nego sam dosao da trazim od nje pomoc da vratimo dijete na normalan put. Srecom, zena je bila jako razumna, edukovana, shvatila svoju ulogu i uspjela ono sto mi kao roditelji ne znam da li bi uspjeli.

Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija » 18 Jan 2020, 14:27

lejlamo wrote: 18 Jan 2020, 14:23

Mislila sam na to da se tema o seksualnom zlostavljanju djece obradi kroz radionicu u školi. ja sam to radila. Prošli smo zajedno kroz osnove...bila je prisutna jedna teta psiholog iz centra koji se bavi djecom koja su zlostavljana, prezentirala je neke slučajeve, pokazala crteže te djece, objasnila kako voditi razgovor, ja sam se osvrnula na prirodu rada učitelja, kontakt s djecom....kako uočiti promjene u ponašanju...

Na to sam mislila.
Osjetljiva je isto jako tema Lejla za žrtve seksualnog nasilja predvidjeno je audio i vizualno snimanje ,posebne prostorije ,po pravilu se žrtve uz stručna lica ispituju samo jednom a posljedice po djete i naknadno covjeka su trajne i nesagledive nažalost
Ostalo je cutanje.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 18 Jan 2020, 14:28

@ pavlako, pa to je to partnerstvo, ništa bez njega. Uvijek imati na umu da smo na istoj strani.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9814 times
Been thanked: 16545 times

Post by spacebound » 18 Jan 2020, 14:29

Na to sam mislila.
Odlicno i prilicno iznenadjujuce da ste imali radionicu.Kod nas je to na neki nacin tabu tema, i gura se u stranu, dok ne bude trebalo lijeciti posljedice.Nazalost.
Meni se cini da si ti jako predana svom poslu i da radis i vise nego sto se od tebe trazi i ocekuje, da sama iniciras razne radionice, i to pozdravljam.Kamo srece da ima puno vise lejli u prosvjeti.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 18 Jan 2020, 14:30

Mirelam wrote: 18 Jan 2020, 14:27

A s djecom, svakako da treba, baš ovako kako je @doktor i savjetovao, kroz igru i crteže.
Tvoja struka je izuzetno vazna u cijeloj prici. Ne samo po pitanju pedofilije nego i zdravog odrastanja djece. Iz iskustva mogu reci, da smo imali probleme sa odbijanjem odlaska u skolu, promjenom raspolozenja, placem iz ko zna kojih razloga prilikom odlaska u skolu....Odlazim kod uciteljice i pocnem pricati o tome, gdje se zena osjetila optuzena i postavila odbrambeni gard. Jedostavno sam joj rekao, da ja nisam dosao nju da optuzujem nego sam dosao da trazim od nje pomoc da vratimo dijete na normalan put. Srecom, zena je bila jako razumna, edukovana, shvatila svoju ulogu i uspjela ono sto mi kao roditelji ne znam da li bi uspjeli.
suradnja nastvanika i roditellja je neophodna
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 18 Jan 2020, 14:30

Hurija wrote: 18 Jan 2020, 14:27

Na to sam mislila.
Osjetljiva je isto jako tema Lejla za žrtve seksualnog nasilja predvidjeno je audio i vizualno snimanje ,posebne prostorije ,po pravilu se žrtve uz stručna lica ispituju samo jednom a posljedice po djete i naknadno covjeka su trajne i nesagledive nažalost
Baš zato što je bitna tema ne treba biti tabu.

Ne znam o čemu ti govoriš i kakva ispitivanja spominješ. Ja sam samo navela primjer preventive i upoznavanja roditelja sa tematikom kroz iskustva stručnih osoba.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 18 Jan 2020, 14:33

lejlamo wrote: 18 Jan 2020, 14:28 @ pavlako, pa to je to partnerstvo, ništa bez njega. Uvijek imati na umu da smo na istoj strani.
Naravno, nadajuci se samo da i ljudi koji obavljaju taj posao, su svjesni da im dajemo na povjerenje ono sto nam je najvaznije u zivotu. To je poziv koji se mora voliti, biti edukovan i posteno raditi jer greske mogu biti katastrofalne.

Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija » 18 Jan 2020, 14:33

Govorim o ispitivanju žrtve nasilja po zakonu o maloljetnih licima isto je potrebno radi procesuiranja i naknadnog kažnjavanja pocinica osumjičenog lica , a te nevladine organizacije oprosti,uglavnom samo peru novac Lejla
Ostalo je cutanje.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 18 Jan 2020, 14:37

spacebound wrote: 18 Jan 2020, 14:29

Na to sam mislila.
Odlicno i prilicno iznenadjujuce da ste imali radionicu.Kod nas je to na neki nacin tabu tema, i gura se u stranu, dok ne bude trebalo lijeciti posljedice.Nazalost.
Meni se cini da si ti jako predana svom poslu i da radis i vise nego sto se od tebe trazi i ocekuje, da sama iniciras razne radionice, i to pozdravljam.Kamo srece da ima puno vise lejli u prosvjeti.
Ne znam jesu li kod vas aktivne ove organizacije iz nevladinih sektora...raspoloženi su za saradnju. Ali stoji i to da zavisi mnogo od raspoloženja nadležnog ministarstva pa i direktora škola pojedinačno...hoće li odobriti ili ne.
I, hvala ti..

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 18 Jan 2020, 14:39

Hurija wrote: 18 Jan 2020, 14:33 Govorim o ispitivanju žrtve nasilja po zakonu o maloljetnih licima isto je potrebno radi procesuiranja i naknadnog kažnjavanja pocinica osumjičenog lica , a te nevladine organizacije oprosti,uglavnom samo peru novac Lejla
Ja imam i pozitivna iskustva. Ne bih to tako generalizovala, a valjda se i provjeri s kim se sarađuje. Naravno da nećeš sarađivati sa svakim.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 18 Jan 2020, 14:40

Mirelam wrote: 18 Jan 2020, 14:33
lejlamo wrote: 18 Jan 2020, 14:28 @ pavlako, pa to je to partnerstvo, ništa bez njega. Uvijek imati na umu da smo na istoj strani.
Naravno, nadajuci se samo da i ljudi koji obavljaju taj posao, su svjesni da im dajemo na povjerenje ono sto nam je najvaznije u zivotu. To je poziv koji se mora voliti, biti edukovan i posteno raditi jer greske mogu biti katastrofalne.
da, ali mnogo roditelja imaju takodjer pogresan stav, ti si Mirelame sa surpugom odlicno postavio :ok
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 18 Jan 2020, 14:43

Pored kamera u svakoj društvenoj prostoriji, neophodno bi bilo uvesti i radno mjesto (ili vise, u zavisnosti od velicine skole) za sigurnost u svakoj školi.

Svaka škola treba nekoga ko sve zna sta se desava i ko je neovisan da djeluje u ime sigurnosti prvenstveno djece, a onda i ostalog osoblja.

Ne samo da bi spriječili ovakve stvari nego bi se i vršnjacko nasilje suzbilo.

To i nije neki prevelik trošak.
. . . . . . . . .

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9814 times
Been thanked: 16545 times

Post by spacebound » 18 Jan 2020, 14:45

lejlamo wrote: 18 Jan 2020, 14:37
spacebound wrote: 18 Jan 2020, 14:29

Ne znam jesu li kod vas aktivne ove organizacije iz nevladinih sektora...raspoloženi su za saradnju. Ali stoji i to da zavisi mnogo od raspoloženja nadležnog ministarstva pa i direktora škola pojedinačno...hoće li odobriti ili ne.
I, hvala ti..
Nema to kod nista :123 Do koga je ne znam, iskreno, nisam se ni interesovala.
Venera wrote: 18 Jan 2020, 14:40
Mirelam wrote: 18 Jan 2020, 14:33
da, ali mnogo roditelja imaju takodjer pogresan stav, ti si Mirelame sa surpugom odlicno postavio :ok
Da, slusam majke kako kritikuju uciteljicu, pa eto da je makar kritikuju u drustvu odraslih, a ne i pred djecom, njenim djacima :lupa .Stroga je, pa je ne vade iz usta.
Ja je podrzavam, bolje da je stroga, udarit ce im dobre temelje za dalje skolovanje.Temelj je najbitniji.A inace je jako razumna i simpaticna zena, s kojom se moze lijepo razgovarati.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Post Reply

Return to “Drustvo”