carobnjak N wrote: 26 Jan 2020, 14:44Mozes biti i gol ili gola , a da ne djelujes vulgarno.lejlamo wrote: 26 Jan 2020, 14:34
koja je tačno to vulgarna poruka?
je li duboko dekoltirana majica koja otkriva polovinu ženskih sisa ili uske pantalone koje ističu dupe otvoren poziv za seksistički komentar ili fizički nasrtaj koji kao takva i zaslužuje?
primjeri iz tvog posta su u službi objektivizacije. znači, ženu doživljavaš integralno samo ako ima pokrivenu veliku površinu svoga tijela. u suprotnom, ona, ista ta, automatski postaje objektom, po parcijalama, izaziva te i provocira.
i, treba odobriti i podržati ovakav tvoj stav da je normalno uputiti "šaljivi" ili provokativni komentar, postati objektom i sl. ako se žena odluči obući mimo norme koju je neko zamislio.
nije to samo stvar oblacenja i odjece , vise je to stvar , ja bih rekao "prvog plana".
Ako su sise u prvon planu, onda su to samo sise ali ako je nesto drugo, tipa nesto sto govoris i nacin na koji to govoris , a grudi su u drugom planu...onda si to ti koja imas lijepe grudi .
Ne postoji sablon ...evo ovo nije ovo jest ispravno oblacenje. Ja licno npr volim male grudi ali to moze drasticno da se promjeni u odnosu na to ko je vlasnica grudi. Pa i ako su vece, meni znace i privlace jer su njene.
pa okej, ali to se tiče tvojih preferencija, tvog doživljaja, ne vidim neku poveznicu s temom, osim ovoga što sam navela.....
i, ne radi se o tome kako se koja žena subjektivno osjeća, radi se o cjelokupnom narativu društva, šta se promoviše, šta se podvaljuje, kakve se norme dozvoljavaju i sl.
sokrat je napisao nekoliko postova na tu temu