Eksterni blic daje još bolje rezultate, nego ta priručna pomagala, ali je nezgrapan, težak i nije baš nešto što će neko nosati sa sobom za "onako" slikanje

Hvala na trudu, malo sam rasejana, zbunjena i nenaspavana za ovo mi je još uvijek "șpansko selo".
Jonas wrote: 25 Jan 2020, 17:04 Za tebe i za tvoje fotke mozda je bolja rasvjeta. LED rasvjeta. A ne blic.
Još uvijek sam spora kod podešavanja postavki kamere kod tih spontanih fotografisanja.Jonas wrote: 25 Jan 2020, 18:02 Prednosti kontinuiranog svjetla jest u tome sto je jednostavno za upotrebu.
Odmah vidis sto svjetlost cini na slici. Prednost je i ta sto fotoaparat mozes prebaciti u automatski rezim/mod. Fotoaparat automatski prilagodjava postavke jer je svjetlo registrirano kao dnevno svjetlo. Ne moras se brkati oko brzine zatvaraca, otvora blende ili samog ISO-a. Isto tako prednost je sto fotoaparat ne mora biti sinkronizirana sa lampom, kao sto je potrebno za bljeskalicu. Mozes raditi s gotovo bilo kojom brzinom zatvaraca.
@chloe, kad vec fotografishesh u RAW, 80 % dobre foto je obrada poslije . Vjerovatno imash neki program , "posvijetli", izoshtri sjenke, imash opcija malo se igraj...Chloe wrote: 25 Jan 2020, 19:09Još uvijek sam spora kod podešavanja postavki kamere kod tih spontanih fotografisanja.Jonas wrote: 25 Jan 2020, 18:02 Prednosti kontinuiranog svjetla jest u tome sto je jednostavno za upotrebu.
Odmah vidis sto svjetlost cini na slici. Prednost je i ta sto fotoaparat mozes prebaciti u automatski rezim/mod. Fotoaparat automatski prilagodjava postavke jer je svjetlo registrirano kao dnevno svjetlo. Ne moras se brkati oko brzine zatvaraca, otvora blende ili samog ISO-a. Isto tako prednost je sto fotoaparat ne mora biti sinkronizirana sa lampom, kao sto je potrebno za bljeskalicu. Mozes raditi s gotovo bilo kojom brzinom zatvaraca.
Kad imam motiv koji miruje ok, nije mi belaj, ali u pokretu još kod lošeg svjetla![]()
Koristim RAW, ali opet ne uspijem izvući nešto dobro fotke...
Večeras ću ih par nabaciti da vidiš katastrofe...![]()
Hvala @shark...shark-attack wrote: 26 Jan 2020, 01:08@chloe, kad vec fotografishesh u RAW, 80 % dobre foto je obrada poslije . Vjerovatno imash neki program , "posvijetli", izoshtri sjenke, imash opcija malo se igraj...Chloe wrote: 25 Jan 2020, 19:09
Još uvijek sam spora kod podešavanja postavki kamere kod tih spontanih fotografisanja.
Kad imam motiv koji miruje ok, nije mi belaj, ali u pokretu još kod lošeg svjetla![]()
Fotografishi u "s" modu "digni" ISO (ako ti nije automatski podeshen), pazi na brzinu okidanja da ti ne bude manja vrijednost od duzine lense, 'f" ti se mijenja sa promjenom brzine okidanja....ostalo sve popravish u programu kao shto svi fotografi rade.
narocito za djecu i treninge.. da nosash tu "skalameriju" bizi/goni
@jonas razocar'o si me i k'o co'ek i k'o komunista (i zbog komentara na "auto' temi)
Ma to ono jeftino sranje. Ja sam imao srecu sve sto sam trenirao da je bilo na parketu, dodsue nije fudbal to smo na betonuChloe wrote: 26 Jan 2020, 15:30 Naša sportska dvorana ima opasnu podlogu, nekakva kao guma, zaboravila sam naziv, redovno se ljudi lome a cure i na odbojci zadobiju veće povrede nego je uobičajeno.
I ti mene s antikom*nisti*kom invazijom.shark-attack wrote: 26 Jan 2020, 01:08 @jonas razocar'o si me i k'o co'ek i k'o komunista (i zbog komentara na "auto' temi)
Chloe-pitanje se odnosilo na preporuke za nabavku eksternog blica (i difuzora).shark-attack wrote: 26 Jan 2020, 01:08 @chloe, kad vec fotografishesh u RAW, 80 % dobre foto je obrada poslije . Vjerovatno imash neki program , "posvijetli", izoshtri sjenke, imash opcija malo se igraj...
Fotografishi u "s" modu "digni" ISO (ako ti nije automatski podeshen), pazi na brzinu okidanja da ti ne bude manja vrijednost od duzine lense, 'f" ti se mijenja sa promjenom brzine okidanja....ostalo sve popravish u programu kao shto svi fotografi rade.
narocito za djecu i treninge.. da nosash tu "skalameriju" bizi/goni
Ama Nikonom samo preko mobitela nabacila na forum..
Koje postavke na D3400 koristis u dvorani? Tijekom igre?Chloe wrote: 25 Jan 2020, 19:09 Još uvijek sam spora kod podešavanja postavki kamere kod tih spontanih fotografisanja.
Ma išla sam i automatsko i ručno...Jonas wrote: 26 Jan 2020, 16:42Koje postavke na D3400 koristis u dvorani? Tijekom igre?Chloe wrote: 25 Jan 2020, 19:09 Još uvijek sam spora kod podešavanja postavki kamere kod tih spontanih fotografisanja.
Users browsing this forum: No registered users and 15 guests