Držanje ljudi u ropstvu

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Držanje ljudi u ropstvu

27 May 2012, 04:40

KALESIJA - Bračni par iz kalesijskog naselja Gojčin, iz zaseoka Karavlasi, Milenko i Slavojka Marinković, posljednjih deset godina su u svoj privatnoj kući u ovom mjestu u ropstvu držali državljanku Njemačke, izvjesnu Karlu.
Ovaj nezapamćeni i stravični slučaj, u kome je djevojka premlaćivana, tjerana da radi najteže fizičke poslove, zlostavljana, dešavao se u nekoliko kuća na osami u podnožju brda Vis kod Kalesije.
Ova porodica, kao piše Dnevni avaz, doslovno se iživljavala nad djevojčicom nanoseći joj fizičku bol, tjerajući je da radi najteže poslove, a nekoliko muških članova imalo je i seksualni odnos sa djevojčicom. Slučaj kakav nije zapamćen razotkrio je komšija Sead Makalić, koji je godinama prijavljivao policiji da porodica Markinković u ropstvu drži djevojčicu.
Skrivena u podrumu
-Doslovno su je tjerali da bude rob! Seksualno su se iživljavali nad njom. Dovodili su mnoge muškarce kako bi je seksualno zlostavljali. Vrelim nožem joj rezali rane po licu, što se golim okom vidi na djevojčici. Nikada joj nisu dali da spava u kući. Mala Bedina, kako su je zvali, spavala je sa svinjama i psima. Tjerali su je i na seksualni odnos sa psima, a pri tome se smijali dok djevojčica to radi. Krili su je od očiju javnosti i policije-govori Makalić.
Više puta policija je izlazila na teren nakon Makalićevih prijava proteklih godina, ali su je dobro skrivenu u podrumu svoje kuće, Markovići čuvali od očiju javnosti. Nedavno je Sead uspio slikati djevojčicu i fotografiju kao dokaz odnijeti u policiju, koja je odmah uhapsila bračni par Marinković.
-U saradnji sa PU Kalesija koju bi ovom prilikom pohvalila, Tužilaštvo TK je nakon prijave izašlo na teren i zateklo djevojčicu u teškom stanju. Imala je vidne povrede na tijelu. Tragovi zlostavljana su primjetni. Djevojčica, koja je njemačka državljanka, smještena je u sigurnu kuću gdje se oporavlja, i nakon ukazane pomoći, znatno se bolje osjeća - kazala je na jučerašnjoj pres konferenciji u Tužilaštvu TK Gordana Tadić, tužiteljka na ovom predmetu.

[media]zllFOwvDXL0&feature=player_embedded[/media]
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Strava u BiH:

28 May 2012, 11:23

:sok --- Ipak je "majka" nesretne djevojke glavni krivac za ovaj gnusni događaj... dala je Kristinu u ralje monstrumima... :sok... a i sama je monstrum...

Karla progovorila o osmogodišnjoj patnji: Gađali su je srpom zbog neposlušnosti
Saslušana i Kristina Siger, majka nesretne djevojke

Karla: Bila primorana spavati u štali Karla: Bila primorana spavati u štali

Devetnaestogodišnja njemačka državljanka Karla, koja je u ropstvu na najbrutalniji način maltretirana osam godina, saslušana je u sigurnoj kući, gdje je smještena nakon spašavanja i hapšenja njenih zlostavljača Milenka i Slavojke Marinković iz Karavlaha kod Kalesije.

Oduzeti dokumenti

Tužiteljica Gordana Tadić saslušala je Karlu u prisustvu osoblja Službe za strance terenskog odjela u Tuzli i u prisustvu tumača za njemački jezik, s obzirom na to da djevojka ne govori bosanski. Ispitana je i njena majka Kristina Siger, druga žena Milenka Marinkovića. Siger je predata u nadležnost Službe za strance BiH, potvrdila nam je jučer Sanja Škuletić, savjetnik za odnose s javnošću u ovoj instituciji.

- Kristina, državljanka Njemačke, do očitovanja Tužilaštva Tuzlanskog kantona po osnovu svih optužbi bit će pod nadzorom Službe za strance BiH. Oduzeti su joj svi dokumenti koje je posjedovala i ne može napustiti BiH dok se slučaj ne okonča - kazala nam je Škuletić.

Kako saznaje „Dnevni avaz", tokom saslušanja, u teškom psihičkom stanju, 19-godišnja Karla progovorila je o mnogim brutalnostima koje je proživljavala proteklih osam godina u Karavlasima. Ponižavana je i fizički zlostavljana, o čemu je pristala govoriti istražiteljima, no još nije potvrdila sumnje o seksualnom zlostavljanju.

Tužilaštvu je potvrdila da joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dozvoljavali da spava u kući, pa je bila primorana spavati u štali. Svakodnevno su je tukli. Na obje njene ruke tokom saslušanja bili su vidni lomovi prstiju, stari po dvije-tri godine. Za Marinkoviće je obavljala najteže fizičke poslove koje nisu mogli podnijeti ni snažniji muškarci. Čak su je znali gađati i srpom zbog „neposlušnosti". Ovo je samo dio navoda iz opširne izjave koju je dala istražnim organima.

Tužilaštvo TK, u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) te Tužilaštvom BiH, razmatra podizanjem optužnice za krivična djela trgovine ljudima ili ropstva.

Napad na policiju

Iz Policijske uprave Kalesija, kojoj pripada najveća zasluga za privođenje Marinkovića, jučer smo saznali da je prilikom akcije hapšenja Milenka i Slavojke bilo i napada na službenike policije. Milenko i Slavojka nisu pružali otpor i odmah su se predali, dok je napad na policajca uslijedio od Milenkove kćerke i zeta.

- Milenkov zet Luka iz Bijeljine počeo je vrijeđati policiju, a njegova žena Monika (Milenkova kćerka, op. a.) sleđa je nasrnula na jednog pripadnika policije i udarila ga tri puta. Oboje su nakon toga uhapšeni i privedeni u policiju - rečeno nam je u kalesijskoj policiji.

Sead Makalić, komšija koji je fotografijom dokazao ovaj gnusni i nezapamćeni slučaj u BiH, dobio je prijetnje otmicom sina, navodno upućene od Milenkovog brata Miše Marinkovića i izvjesnog Dalibora iz Banje Luke. Ne plaši se, kako nam je kazao, a Tužilaštvo TK istražuje prijetnje, dok bi Makalić uskoro trebao dobiti i policijsku zaštitu.

Pobjegli iz Njemačke

Karlina majka Kristina navodno se udala za Milenka Marinkovića, nakon što je prethodno pobjegla iz Njemačke od svog prvog muža koji je nju i Karlu zlostavljao. U zaseoku Karavlasi kod Kalesije kruže priče da je Karlu njen biološki otac pokušao silovati, nakon čega je Kristina s njom pobjegla u BiH.

Istraga o poligamiji

Nezvanično saznajemo da je Služba za strance BiH trenutno u posjedu vjenčanog lista između Milenka Marinkovića i Karline majke Kristine, čiji je brak sklopljen u Matičnom uredu Zvornik.

U toku je provjera vjenčanog lista koja bi mogla obuhvatiti i pojedine državne službenike, jer osim zvaničnog vjenčanja s Kristinom, Milenko ima i zakoniti brak sa Slavojkom Marinković, što je Porodičnim zakonom u BiH zabranjeno.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

28 May 2012, 16:22

Karavlasi je jedno malo,vrlo malo mjesto od nekoliko kuca i nije bas daleko od mene gdje zivim dole u Bosni,par puta sam nekad daavno kao dijete prosao kroz to-nazovi naselje,bijeda ziva,neuredjeno,svinje i kokoske svukuda po kucama hodaju :bua ...,mi te ljude koji zive tu zovemo-karavlasi po cemu je i nihovo naselje dobilo ime,pretpostavljam,i uglavnom su dosta crni,pomali...,ustvari su oni rumunski cigani sa pravoslavnim imenima.

U ratu su ovi karavlasi, cuo sam, "navukli" u zamku jednog od najskolovanijih momaka kod nas, koji je bio tu u blizini da bi organizovao odbranu od cetnika,uhvatili su ga i nikad ga niko vise nije vidio...

Iz mog ugla gledano,vrlo je vazno da se kaze ko su ti ljudi koji su to napravili,to nisu bosanci ni u kom slucaju,to su rumunski cigani koji nose pravoslavna imena i u ratu su i bili na strani srba...

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 May 2012, 16:51

Ja sam cula te Kalesije da su puno zalupani i primitivni i da znaju samo nozem pricat.Ovo sto se desilo ovoj Njemici je uzas pa ovo se ni u dzungli ne bi dogodilo sta se sve desava kod nas u Bosni.Samo se pitam koliko bolesnih je zaista kod nas?Kakva je to drolja od majke da je dozvolila da joj se od dijeteta radi i kakav je to komsiluk da prije nije reagovao sve u svemu jedno velikko fujjjjjjj.vjerujem krokiju da ce takve i slicne price biti prosirene i svakodnevnica u Bosni . :bua :bua
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9660 times
Been thanked: 11398 times

28 May 2012, 17:45

burek67 wrote:Karavlasi je jedno malo,vrlo malo mjesto od nekoliko kuca i nije bas daleko od mene gdje zivim dole u Bosni,par puta sam nekad daavno kao dijete prosao kroz to-nazovi naselje,bijeda ziva,neuredjeno,svinje i kokoske svukuda po kucama hodaju :bua ...,mi te ljude koji zive tu zovemo-karavlasi po cemu je i nihovo naselje dobilo ime,pretpostavljam,i uglavnom su dosta crni,pomali...,ustvari su oni rumunski cigani sa pravoslavnim imenima.

U ratu su ovi karavlasi, cuo sam, "navukli" u zamku jednog od najskolovanijih momaka kod nas, koji je bio tu u blizini da bi organizovao odbranu od cetnika,uhvatili su ga i nikad ga niko vise nije vidio...

Iz mog ugla gledano,vrlo je vazno da se kaze ko su ti ljudi koji su to napravili,to nisu bosanci ni u kom slucaju,to su rumunski cigani koji nose pravoslavna imena i u ratu su i bili na strani srba...

Nisu oni cigani/romi a veze sa Rumunijom imaju. Porijeklom su Dačani kao i
Rumuni. Njihovo stanište, do dolaska osmanlija, bila je Istočna Hercegovina,
dijelovi Crne Gore kao i mnoge lokacije u Srbiji. Isto su što i Vlasi, samo su
eto, neka kao zasebna skupina, tamnije kože. U srednjem vijeku, u Bosanskim
poveljama, pojavljuju se i pod nazivom Morloci ili Moroloci.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

28 May 2012, 18:26

nezaboravna wrote:Ja sam cula te Kalesije da su puno zalupani i primitivni i da znaju samo nozem pricat.Ovo sto se desilo ovoj Njemici je uzas pa ovo se ni u dzungli ne bi dogodilo sta se sve desava kod nas u Bosni.Samo se pitam koliko bolesnih je zaista kod nas?Kakva je to drolja od majke da je dozvolila da joj se od dijeteta radi i kakav je to komsiluk da prije nije reagovao sve u svemu jedno velikko fujjjjjjj.vjerujem krokiju da ce takve i slicne price biti prosirene i svakodnevnica u Bosni . :bua :bua
..znao sam da ces se ti prva javit posto ti sve,ama bas sve znas najbolje...
sta si jos cula,deder nam to izdiktiraj na brzinu...,sreca pa u Sarajevu i ne znaju sta je noz,gore u Sa se ubistva,tuce,kradje,lopovluci,krkanluci itd. i ne desavaju... :oo :ble

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

28 May 2012, 18:35

Behko,mi koji ih pomalo poznajemo obicno ih tako zovemo kako sam ih gore nazvao,e sad da li je skroz tacno ili nije ne bih ti znao reci a nije ni posebno bitno...prilicno su tamni sto automatski covjeka tjera da pomisli ono sto sam gore rekao...

nejse..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

28 May 2012, 18:40

burek67 wrote:
Behko,mi koji ih pomalo poznajemo obicno ih tako zovemo kako sam ih gore nazvao,e sad da li je skroz tacno ili nije ne bih ti znao reci a nije ni posebno bitno...prilicno su tamni sto automatski covjeka tjera da pomisli ono sto sam gore rekao...

nejse..
Dobro...dobro...znam to. Bilo ih je i oko Bijeljine i zvali su ih "Bijeli cigani"
Njihovo je selo Batković gdje je bio konc logor. Ni Srbi ih izgleda, ne fermaju
bogzna šta.

Inače, bio sam u ratu, blizu Kalesije. Po noći, kad se prolazi kroz tja grad,
mislim u to doba, bilo je jezivo. Sve skoro pa sravnjeno sa zemljom.
Upoznah dosta dobrih boraca sa tog kraja. I ljudi su srdačni.

Nego, evo par slika te njemice, majke zlostavljane djevojke.
Ona negira bilo kakva zlostavljanja.

Image

Image

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

28 May 2012, 18:53

Pa naravno da će negirati... ZA ZLOČIN TREBA ODGOVARATI... Svjesna je ona toga... :ljut
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

28 May 2012, 18:53

Mah Kalesija je legenda,zaista,iako nemam sa Kalesijom nista osim sto je bilo dobrih cura onomad..:)
-ne kaze se dzaba: "Zvornik-Tuzla,Kalesija blizu"...tu su ljudi zajebali krizu ;)

"Bijeli cigani" su valjda nesto drugo,ne mogu se sjetit da sam nekad vidio nekog ali mi je otac nekad davno pricao da izgledaju slicno nama ostalima ali ih kod mene u blizini nije bilo..

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Re: FOTO / Bihać: Eksplozija podmetnute bombe na pijaci!

28 May 2012, 19:43

:omg ........a vela havle pa viš' ništa...
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Držanje ljudi u ropstvu

28 Aug 2012, 13:51

Betinina majka uhapšena zbog fizičkog napada

Image

Pred zgradom Općinskog suda u Kalesiji, gdje se trebao održati glavni pretres protiv Milenka i Slavojke Marinković koji su osumnjičeni za višegodišnje zlostavljanje djevojčice Betine Signer, danas se odvijala prava drama.

Naime, Betinina majka Kristina napala je na ulici Majdu Vildić koja je cijelu priču o zlostavljanju djevojčice i otkrila.

Policija je zbog fizičkog napada privela Kristinu Signer.

U Kalesiju je došla i vidno potresena sestra zlostavljane djevojčice Katrin Signer, kojoj nije bilo dozvoljeno vidjeti Betinu.

Jutrošnje ročište je odgođeno nakon što je advokat Marinkovića, Faruk Balijagić, tražio odgodu suđenja zbog, kako je istakao, "uticaja njemačke Ambasade na cijeli proces".

Podsjećamo, Milenko i Slavojka Marinković iz naselja Karavlasi kod Kalesije uhapšeni su polovinom maja zbog sumnje da su na svom imanju više godina zlostavljali Betinu Signer.

Optužnica tereti Marinkoviće da su djevojčicu od njene 12 do 19 godine držali zatvorenu, zlostavljali je, nanosili joj povrede i nehumano se ponašali prema njoj.

paparaci
Hadžija
Hadžija

28 Aug 2012, 15:38

za ne povjerovati je koliko zla u "ljudima" ima. zeludac mi se redovno prevrnuo citajuci tad ovo.
treba joj "mater" i ostale siledzije upregnuti k'o stoku da vuku tezak plug za sobom oruci tako bastu, a ujedno ih redovno kandzijati i jos mnogo toga.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

28 Aug 2012, 16:51

Prije par mjeseci, Rum je drzan u zatocenistvu od strane KimK. Teskim naporima smo ga spasili.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

MODERNO ROPSTVO:5 oblasti gdje je prisilan rad najprisutniji

31 May 2016, 23:59

Image
Više od 45 miliona osoba danas živi pod modernim oblikom ropstva, a dvije trećine njih nalazi se u Aziji, rezultati su analize godinu "Globar Slavery Index 2016", australijske organizacije "Walk Free Foundation".

Ova organizacija moderno ropstvo definiše kao „eksploatiranje osobe koja ne može odbiti ili otići zbog prijetnji, nasilja, prisile, zloupotrebe moći ili prevare“.

Moderne forme ropstva mogu uključivati i dužničko ropstvo, gdje je osoba prisiljena raditi besplatno kako bi otplatila dug, dječije ropstvo, prisilni brak, domaće ropstvo ili prisilan rad.

BBC se osvrnuo na pet oblasti gdje je moderno ropstvo najprisutnije.

Morska industrija

Organizacije za ljudska prava kažu da je na hiljade ljudi prisiljeno raditi na ribarskim čamcima gdje ih se drži godinama bez da ikako vide obalu. Žrtve kažu da one koji budu uhvaćeni u bijegu bivaju ubijeni i bačeni u more.

Tajland je treći najveći izvoznik morske hrane na svijetu, a upravo ta zemlja je optužena da na njihovim ribarskim čamcima rade muškarci iz Mijanmara i Kambodže kojis u prodani i prisiljeni da rade kao roboti. Vlasti te zemlje pokušavaju slomiti trgovinu ljudi.

Veliki broj žrtava kazao je da su bili prevareni, te da su im obećavani poslovi u fabrikama, da bi ih dočekali ribarski čamci na kojim su prisiljeni da rade. Jedan muškarac iz Mijanmara koji je pobjegao rekao je da je radio na malom brodiću na otvorenom moru više od 20 sati dnevno, bez ikakve plaće.

"Ljudi su govorili da bi svima koji su pokušavali pobjeći bivale slomljene noge ili ruke, a neki su čak i ubijeni", rekao je neimenovani muškarac BBC-u.

Proizvodnja marihuane

Prema podacima, oko 10.000 do 13.000 osoba su robovi u Ujedinjenom Kraljevstvu, a dolaze iz zemalja poput Albanije, Nigerije, Vijetnama i Rumunije. U industriji proizvodnje kanabisa radi samo 3.000 djece iz Vijetnama, a mnogim žrtvama rečeno je da će, ako pobjednu, njihove porodice biti povrijeđene.

Jedna od žrtava, 16-godišnji Lam, rekao je da je u Britaniju došao kako bi zarađivao novac i slao porodici u Vijetnamu.

"Pitao sam muškarca koji me je doveo da li se mogu vratiti jer mi se nije svidjelo da me tuče i izgladnjuje", rekao je Lam.

On je uhapšen kada je policija izvršila raciju kuće u kojoj je radio, a bio je optužen za trgovinu drogom. Ipak, kasnije je oslobođen optužbi nakon što su mu pomogle nevladine organizacije koje se bore protiv trgovine drogom.

Seksualno ropstvo

Međunarodna organizacija za rad procjenjuje da na svijetu ima ok 4,5 miliona žrtvi seksualne eksploatacije.

Shandra Woworuntu, aktivistikinja koja se bori protiv trgovine ljudima 2001. godine bila je prisiljena da bude seksualni rob u SAD-u.

Ona je otišla iz Inzonedije pod obećanjem posla u SAD-u, ali muškarci koji su je dočekali na aerodromu dali su je trgovcima ljudi, koji su je prisilili da zarađuje novac prodavajući svoje tijelo.

Image
Shandra Woworuntu (druga s lijeva) i još tri žrtve seksualne eksploatacije

"Rekli su mi da im dugujem 30.000 dolara i da moram otplatiti dug tako što ću seksualno usluživati muškarce za 100 dolara", kazala je ona.

Nakon određenog vremena uspjela je pobjeći i pomoći FBI-u da locira javnu kuću gdje su se nalazile i druge žrtve.

Prisiljavanje na prošenje

Prema izvještajima, veliki broj djece širom Evrope, Azije, Afrike, Južne Amerike i Bliskog istoka prisiljeni su da prose na ulici.

Jedna od žrtava kazala je istraživačima: „Iako prosim, za sebe ne zarađujem ništa. Sve moram dati njima. Ne daju mi ni hranu, ni da spavam“.

Image
Dječak koji je prisiljen da prosi

Druga neimenovana žrtva kazala je da ne smije ništa reći jer se boji.

"Moj šef mi prijeti da će me žestoko kazniti ako išta kažem", kazala je žrtva.

Iza zatvorenih vrata

Većina modernog ropstva nije vidljiva u javnosti, nego se dešava u kućama i na farmama.

Prošle sedmice tri muškarca iz Velike Britanije uhapšeni su jer su prisilili muškarca da radi teške poslove za malo ili nimalo novca.

Michael Hughes (46) više od 20 godina radio je za tu porodicu poslove poput gradnje zgrada i puteva.

Rekao je da već dvije godine živi u šupi širokoj samo 1,2 metra bez grijanja ili vode. Prošlog mjeseca uhapšen je muškarac koji je držao svoju suprugu kao ropkinju. Ženu je mučio, prisiljavao da radi razne poslove i nije joj dozvoljavao da napusti kuću.

Osim ovih oblasti, poznato je da veliki broj robova radi u afričkim rudnicima gdje traže zlato ili dijamante, te u pojedinim azijskim zemljama u proizvodnji tekstila, ali i čak na proizvodnji sirovina ili dijelova patika, te električnih aparata koji se koriste na Zapadu.

Autor: A.U.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Re: MODERNO ROPSTVO:5 oblasti gdje je prisilan rad najprisut

02 Jun 2016, 13:01

U BiH živi 17.800 modernih robova!

BANJALUKA, PERT - Od nešto više od 3,8 miliona građana koliko broji Bosna i Hercegovina, njih 17.800 ili 0,4 odsto živi u uslovima modernog ropstva, rezultati su zadnje studije Organizacije za ljudska prava "Walk Free Foundation" iz Australije.

Moderno ropstvo se odnosi na situacije iskorištavanja iz kojih osoba ne može da izađe zato što je izložena prijetnjama, nasilju, prisili, zloupotrebi ovlaštenja ili prevari. Parametri koji su najviše uzimani u obzir prilikom istraživanja su prisilni i ponižavajući rad, surovi uslovi rada, te seksualno iskorištavanje.

Organizacija je nakon dugotrajnog istraživanja procijenila da ove godine u ropstvu na globalnom nivou živi 45,8 miliona ljudi, što je skoro 30 odsto više nego 2015. Razlog za takvo drastično povećanje istraživači vide u globalnom raseljavanju i migracijama koje povećavaju izloženost svim oblicima ropstva. Slučajevi modernog ropstva pronađeni su u svih 167 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

U Indiji 18,4 miliona ljudi živi u ropskim uslovima od ukupno 1,3 milijarde stanovnika. Ipak, kao najgora proglašena je Sjeverna Koreja zbog toga što na svakih 20 stanovnika jedan živi u ropskim uslovima, odnosno 4,4 odsto od 25 miliona. U izvještaju se navodi da vlasti te države najmanje rade na iskorjenjivanju takvog oblika iskorištavanja. Štaviše, postoje izvještaji o prisilnom radu pod patronatom države.

Endrju Forest, osnivač ove organizacije, poručio je da se mora javno reći da se ropstvo neće tolerisati. "Kad se ono odvija pod kontrolom države, tada ne bismo smjeli trgovati s takvom državom", kaže Forest, australijski filantrop, milijarder i vlasnik rudnika. Sindikalci iz RS poručuju da je cifra navedena za BiH realna, a u zavisnosti od toga šta je sve uzimano kao faktor istraživanja - možda i premala. "Ako uzmemo da je to rad suprotan Zakonu o radu, onda možemo reći da se krećemo na tim ciframa.

Jako je veliki broj osoba koji radi suprotno Zakonu o radu, da nije prijavljen, da nema platu, da ne može obezbijediti osnovne životne namirnice. U suštini, cifra je i više nego alarmantna i da je puno manja od ove prikazane", kaže Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Za BiH je poražavajuća činjenica i to da kada se gleda postotak stanovništva koji je u stanju ropstva, od ukupnog broja zemalja obuhvaćenih istraživanjem zauzima visoko 25. mjesto. Otežavajuća činjenica je i to da je od evropskih zemalja gore plasirana jedino Ukrajina. Bolja situacija nije ni u Hrvatskoj, gdje u ropskim uslovima živi 17.100 ljudi, a postoci su veoma slični i u Srbiji i Crnoj Gori.

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

02 Jun 2016, 14:52

Vjerujem da u Bosni ne postoji ropstvo, bar ne slicno onome u Indiji, Pakistanu, Kambodzi.
U Indiji se covjek npr. moze zaduzit prilikom vjencanja u iznosu od nekih $700 i do smrti to odradjuje. Postoje slucajevi kad dug ostaje i nakon smri (navodno zbog inflacije) pa ga naslijedjuju djeca. A oni ce zbog nemogucnosti da ista drugo kroz zivot rade, zaduzit se jos, i time ce i sami ostat robovi do kraja svog zivota.
Aljazeera je imala dobre dokumentarne emisije vezane za ovu temu.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

03 Jun 2016, 11:48

Bolje rob nego grob.
. . . . . . . . .

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

03 Jun 2016, 15:55

Ja sma posjetila jedn amuzej vezan za razne oblike ropstva,i naorcito mi je bilo neobicno vidjeti djecu-radnike ,kao jedna od oblika ropstva u muzeju,a istovremeno djeca-radnici-robovi rade negjde u svijetu. :(
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1638 times
Been thanked: 3063 times

03 Jun 2016, 16:46

U BiH postoji ovo ako to možete nazvati nekim robstvom.
Npr radiš kod nekog poslodavca podigneš kredit kod njega bez kamata, kasnije ti on odbija od plate koliko hoće i faktički radiš za taj kredit džaba.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Post Reply

Return to “Drustvo”