Koja je vaša omiljena vrsta?
Tikvice...o njima nemam šta pisati. Mogu se korisiti na stotinu načina.
Ali obične narančaste tikve su dobre samo u piti i buraniji (šta je buranija pisat ću kasnije).
Kako se još može koristiti znate li?
Proljetos smo dobili jedno sjeme od čovjeka kojem su poslali iz Kanade. Riječ je o tkz špageti tikvama.
Posadili smo ih i dobili dvadesetak plodova.
Špageti tikva se zove zato što joj se unutrašnjost nakon pečenja ili kuhanja razdvaja u špagete.
Ovo su naše

Samo se prepolove uzduž, očiste se sjemenke i peku na suhoj tepsiji oko 45min na 250 stepeni okrenute sredinom prema dole, a korom gore. Kad se malo ohlade viljuškom se izvadi ono unutra, a ostane samo kora. Jako lako se vade.

Ali problem je bio šta napraviti s njom
Preostala mi je samo buranija. Buranija se inače pravi tako da se naerenda tikva al ona velika narančasta, te se pobrašni. Fino se protrese da spadne višak brašna i stavi se na ugrijano ulje. Tokom pečenja promiješati jednom. Izvaditi i posoliti, pa opet promiješati. Isjeckati bijeli luk i posuti, otopiti maslo i pomastiti, pa opet promiješati. Na kraju preliti jogurtom i naravno promiješati.
S obzirom da je ova špageti tikva bila pečena, samo sam je pobrašnila i pekla još 10 min, pa dodala so i jogurt.

, e da gotivim bucino ulje za salate , ja ga isto umacem sa hljebom i jedem znam da je zdravo do Boga evo ove boce locem