Otvaram temu jer nisam uspjela naći istu, a cilj mi je da na njoj pišemo o sastojcima u kozmetici, kako onim štetnim, tako i onim dobrim po naš organizam i kožu. Možda je termin "prirodna" previše uopšten, jer prirodni sastojci ne moraju nužno garantovati kvalitet, dok sa druge strane sigurno ima i vještačkih sastojaka koji imaju dosta dobrobiti u njezi kože, kose, noktiju i zuba.
Možda mi je primarni cilj da pišemo o proizvodima koji sadrže sastojke koje bi svakako trebali izbjegavati i da preporučujemo "čiste" proizvode (proizvode bez pomenutih sastojaka) koji su kvalitetni i dobro služe svojoj namjeni.
Ja lično se trudim da koristim veganske i cruelty free prizvode (ne, nisam vegan niti vegeterijanac) jer smatram da zaista nema potrebe da se kozmetika isprobava na životinjama.
Također izbjegavam proizvode koji sadrže slijedeće sastojke:
Cetearyl Alcohol namjena ovog sastojka je stvaranje pjene, pa ga izbjegavam jer mi previše pjenušavi proizvodi isušuju kožu na licu (sa tijelom nemam takvih problema) ali osim trenutne zabrinutosti od štetnog djelovanja na organizam i okoliš, nisam mogla da pronađem ništa što bi reklo da je ovaj sastojak zaista dokazano štetan.
Parfemi često kompanije ne navode tačne sastojke koji su zaduženi za miris proizvoda pa se često navode pod nazivima poput: perfume, aroma, essential oil blend, linalool ... a pod tim nazivima se mogu kriti brojni štetni hemijski spojevi. Također ti spojevi znaju uzrokovati iritacije kože i ne preporučuje se koristiti nijedan proizvod kod kojih parfemski sastojci nisu tačno navedeni. Eterična ulja koja su prirodna i koriste se za dobijanje mirisa također mogu izazvati iritacije.
Sulfati su tvari za pjenjenje i svi su označeni kao srednje opasni sastojci, mada nije potvrđeno da su kancerogeni ali u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima mogu biti. Uopšteno izazivaju iritacije i dugoročno isušuju kožu, a najčešće se koriste upravo u šamponima, gelovima za tuširanje, sapunima i jedini je dramatičan prelaz koji sam osjetila jer mi se bilo teško navići na šampone bez sulfata (nedostajala mi je pjena i imala sam dojam da zbog nedostatka iste ne čiste dovoljno dobro - što nije tačno već samo osjećaj).
Silikone prepoznajem po završetku riječi jer najčešće završavaju na -cone ili -oxane. Jako čest sastojak u regeneratorima, kremama, uljima za kosu i šamponima. Nisu štetni jer im je primarni cilj da štite kožu i kosu od vanjskog uticaja stvarajući zaštitini sloj jer se ne upijaju u kožu već samo stoje na njenoj površini. Međutim, iako nemaju negativna dejstva nemaju ni dugoročno pozitivno djelovanje a znaju otežati kosu i nakupljaju se na površini dlake. Trenutno daju ljepši izgled ali dugoročno mogu napraviti štetu jer samo ostavljaju dojam zaglađenosti dok je koža ispod njih još uvijek suha i nenahranjena.
---
Drugom prilikom ću navesti i neke druge sastojke koje se trudim izbjegavati, ali dovoljno je za sad.
(Imam neki lagani osjećaj da će se ova tema pretvorit u moj lični blog

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)