HAVANA wrote: 06 Feb 2020, 13:44
Socrates wrote: 06 Feb 2020, 13:29
Njoj je glavni problem sto je od dolaska u Njemacku bila vezana za naše ljude.
Pa još i rodbina.
Ja uvijek kažem, ako hoćeš normalno da počneš, izbjegavaj naše ljude, a najčešće to važi i za rodbinu.
Ali ona nije imala drugog izlaza.
Na koje nase ljude vi mislite kad o tim stvarima pisete? Ja se druzim i ovde i tamo sa mojim ljudima,ljudima koji mi odgovaraju.Bilo ih je i vani od nasih pa do belgijanaca,rumuna...a nasih,mojih,bilo je cini mi se oko 65.Mojih,sa kojim sam se uvijek druzio i uvijek cu.Da ne kazem da su mi mnogo pomogli u pocetku.Sa onim ko mi ne odgovara ne druzim se ni ovde ,a nisam ni tamo.
Ja specifično mislim na ljude koji samo zato što pričaju isti jezik misle da se mogu družiti sa tobom, i, ako su prije došli, mogu da budu autoritet po pitanju kako se najbolje snaći ili bilo sta drugo u zemlji gdje se radnja dešava.
Tako je bilo kad su moji došli, bilo je i neke dalje rodbine. I čim su oni počeli sa "ovi Kanadjani su ovakvi onakvi" i slične fore, moja mama ih je sve lijepo odstranila iz života. Ne zbog sebe i tate, jer oni su navikli na šupljariju, nego zbog nas djece. Ja na nekoliko primjera vidim da sam ja, zbog te odluke, značajno drugačiji od mojih vršnjaka iz naših područja koji su odrastali u okruženju takozvanih "nasih".
Inače, mislim da je najveća greška koju imigranti prave kada dodju da svijet dijele na "naše i Kanadjane" ili bilo koja druga podjela. Nećeš vjerovati, ali takav se mentalitet prenosi sa koljena na koljeno, tako da imas djece (potomaka) imigranata koji su došli prije sto godina, a i dalje svijet dijele na "naše i Kanadjane".
Ovo ima značajne posljedice na mnogo nivoa. Tako da im država više nije njihova država nego neka "kanadska", pa samim tim oni nisu odgovorni ni za sta sto se dešava ovdje.
. . . . . . . . .