Venera wrote: 06 Feb 2020, 14:28
storm wrote: 06 Feb 2020, 14:14
Novac više nije primarna stvar, kod odluke o napuštanju bih. Dok je bio samo novac, to su bile prirodne migracije, kakve su prisutne u svim državama...
Ovo je sad pokret već. Sukus mišljenja je "eto mene ste za... Li, moje dijete nećete"
Traže izlaz ljudi, obitelji, relativno situirani i riješenih egzistencijalnih pitanja...
A za izbore u bih ionako postalo je nebitno više.
razgovaram ovdje sa pucanstvom , mnogi bi otisli, ali imaju dobre poslove, svijesni da ih ni tamo ne ceka md i mlijekok, ne zele poceti ponovo od nule ; stoga, ne odlaze bas tako lako ni situirani, ako nemaju unaprijed dobijen posao u inostranstvu
najvise odlaze osobe sa zanatima , odnosno, doticna grupa je najborjnija , nema dovoljno zanttlija
trebamo ukljuciti statistkicke podatke o odlasku intelektualca , a koji jesu gubitak za doticnu drzavu
BiH je svakako populacijom opustosena drzava, prazna , to se vec desava intenzivno 5 godina
takodjer sma upoznala povratnike u BiH, njima je najbolje
Pa ne kažem da idu svi... Ali kažem pojavilo se, neuobicajen uzorak.
Pisao sam već, vidim po našim radnicima.
Desetljećima su dolazili ovamo, ili dalje prema sjeveru, raditi sami, pobrati novac i nazad. Sad gledaju sve načine, kako dovesti obitelj. Eto za primjer, kod nas ni jedan radnik više nema ženu i djecu dolje... Ni jedan! Što je još možda desetak godina unazad, bilo sasvim drugačije.
Napisao sam ti zašto gledaju prema van, tu i jest problem. Nije problematično, ako čovjek želi malo odskočiti, nešto love skupiti, pa nazad.
Problem je kad odseli svoju obitelj trajno... Da malo karikiram, Bosna gubi još i nerođenu djecu, unaprijed.
A to će se tek osjetiti...