HAVANA wrote: 07 Feb 2020, 07:14
To je pocetak, polako. Skontaces i naci nacina. Samo radi i gledaj, uci, pitaj, upoznaj ljude. Ja sam placao tadasnjih 250 eura samo adresu kod turcina u brlogu gdje mi se gadilo da udjem uzeti postu. Pogurali su me ti mrski nasi i posudili mi za 3 kirije i sve, spavao kod njih ali jednostavno niko nije zelio da mi izda stan. Stranac, izbjeglica, tek dosao,ni racuna u banci nemam, nista... Jezik ne znam. Zaposlio se na izolaciji, baustela a navece kod kineza prao sudje. Poslije prekino to pa za turcina razvozio pice. Zena sa masinstva na krpu i metlu. Cisti po kucama...

Radio po 13 sati dnevno. Nisam bio na socijali. Patio se sa jezikom vise nego ti.Jos gluh na jedno uho a onaj ga smrljavi, rokce, veze ja nemam sta mi je reko.

Al ide to, dobili papire, kartice, polako ucili jezik, postali kreditno sposobni, iznajmili stan... Uputili me kako se podmicuju agencije i notari kesom da ti nadju stan. Uzeo kredit, kupio stan, srusio ga sam sa dvojicom bugara, tek pridoslim, bez izbora kao i ja na pocetku... Zena se zaposlila u napucanoj slasticarni, ja skontao da cu pravo dobro zaraditi na stanu. Radio i dalje po 2 posla. Jednom kupio auto od gazde zeninog, kao on nas pripazio, dragi mu jer smo vrijedni... Prodo taj auto sutradan i zaradio pola plate sa baustele. Ustao na posao, reko zeno ovo je zadnji dan da ja u zivotu idem na ovu baustelu.

Jebo to pored nekretnina i auta. Otvorio firmu i radio jos 3 godine privatno, kupio radnjicu u sarajevu, prodao stan, zatvorio kredit, od ostatka kupio stan u sarajevu koji danas vise nego duplo vrijedi i vratili se. U biti ljudi vani vrlo jednostavno dolaze do novca u mnogo slucajeva, koje sam ja posmatrao. Mnogo rade, uce, zaduzuju se, ulazu i trose pametno. Nema glupe price i statusnih simbola, bar kod ovih koji su meni bili primjer. Danas su milioneri al i dan danas mi cucne i zamijeni felgu... Ti sjedi, ti si musterija... I dan danas ih nadjem nose vrece sa sutom, ruse stan, nesta istovaraju... A ima dvocifren broj nekretnina... Belgijanci... Nekako isti danas kao sto su bili kad nisu imali nista. Volim takve ljude i moze se mnogo nauciti od njih. Tako i ti gledaj, ko ti je interesantan, ko te inspirise, kako bi ti, kako do stana, na koji nacin, kako se zaduzuje i uzima kredit, sta je isplativo a sta ne... Ako budes samo radila, placala rentu i racune, hranu... Suzice ti se mogucnosti i proci vrijeme. Onda ako dodje naslov teme na red, neces moci do penzije...Pisao sam vec o ovome 5 puta ali eto ako nekome moze olaksati, nije mi mrsko. Prvo nauci kako se trose pare, da bi ih poslije lakse zaradila... Gledaj, uci, radi. Citav zivot gledaj, uci, radi. I uvijek se ima sta nauciti.