Trudnoća u poznijoj dobi

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times
Status: Offline

Re: Indijka postala majka u 72. godini

Post by Pasaga » 14 May 2016, 22:01

Melek wrote:Eh, ne beri brigu jk. Nisu ni djeca za svakoga
:ok
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7484 times
Been thanked: 17454 times
Status: Online

Pitanje koje muči većinu žena: Postoji li idealno vrijeme za rađanje djece

Post by Maja » 13 Feb 2020, 10:41

Image

Postoji li uopće "pravo vrijeme" kada trebate zatrudnjeti? Koga god pitali, dat će vam drugačiji odgovor, a možda je najbolje poslušati savjete mama koje je prenio portal Parents.

Moć donošenja ljudskog bića na svijet svakako je jedan od najljepših darova, ali u posljednje vrijeme sve više slušamo o "otkucavanju biološkog sata". Ipak, iako su žene najplodnije u svojim dvadesetim godinama, to doba možda nije najidealnije za rađanje djece. Neke žene nisu spremne za roditeljstvo čak ni u tridesetim godinama. Baš iz tih razloga, većina mama se slaže s tim da ne postoji idealno vrijeme za roditeljstvo.

Wendy C. Goodall McDonald, ginekologinja iz Chicaga, rekla je da što smo mlađi, to manje sredstava i novca imamo za odgajanje djece, ali što smo stariji, to nam više novca može trebati kako bismo platili pomoć da uopće ostanemo trudni, ako bude potrebno. Ona je, također, upozorila i na činjenicu da što smo stariji, to su veće šanse upasti u "sendvič" generaciju, koja se mora brinuti o starim roditeljima i maloj djeci u isto vrijeme.

Naravno, optimalno vrijeme kada žena treba ostati trudna je kada je tjelesno, emocionalno, mentalno i finansijski spremna, a to se razlikuje od žene do žene. Kako bismo vam pomogli u donošenju te odluke, prenosimo vam šta su stručnjaci i mame rekli i kakva su njihova iskustva.

Prije 20. godine

Logično, ove rane godine za većinu žena nisu idealne za ostvariti se kao majke, ali ne smijemo poricati da su žene u ovim godinama najplodnije.

"Također ćete imati manji rizik od komplikacija u trudnoći, kao što su gestacijski dijabetes i hipertenzija. Ironično, nivo preeklampsije (povišenog pritiska) najveća je u tinejdžerskoj dobi i kod žena u kasnim 30-ima i ranim 40-im godinama. Dakle, ako imate manje od 20 godina, izloženi ste ovom riziku. Finansijske brige koje dolaze s odgajanjem djeteta, također su problem u ovim godinama", kaže McDonald.

Phylicia (29) iz Atlante udala se kada je zatrudnjela, u svojoj 18. godini, i kaže da još uvijek ima mentalitet djeteta.

"Bila sam veoma uzbuđena i zbunjena što ću postati mama tako mlada. Nemojte me shvatiti pogrešno, moja djeca su bila, i još uvijek su, dar koji mi je Bog dao i promijenili su mi život nabolje, ali teško je biti roditelj kada još uvijek odrastate i imate toliko toga naučiti o sebi", kaže Phylicia.

Ona je naučila i da su trudnoća i roditeljstvo mogli biti manje stresni da je malo pričekala jer sada, kako kaže, ima više znanja, strpljenja i volje posvetiti se roditeljstvu.

Između 20. i 24. godine

Većina žena je u ovim godinama i dalje vrlo plodna, sa 25 posto šanse ostati trudna svakog mjeseca. Finansije i dalje mogu biti problem jer većina muškaraca i žena u svojim ranim 20-im godinama još uvijek plaćaju troškove fakulteta i zarađuju jako malo novca, ako uopće zarađuju.

Bianca (27) iz Orlanda imala je 20 godina kada je rodila svoju sada sedmogodišnju kćerku i 25 godina kada je rodila sina koji sada ima 23 mjeseca. Iako je još uvijek bila na koledžu, uspjela je diplomirati zahvaljujući velikoj podršci koju je imala.

"Trudnoća je za mene bila mnogo lakša prvi put jer sam bila mlađa i u boljoj formi. Do svoje druge trudnoće prešla sam put od karijere u marketinškoj industriji do poduzetničkog posla i rada od kuće, tako da sam bila manje aktivna i život je bio stresniji", objašnjava Bianca.

Ona je, također, imala više komplikacija i duže razdoblje oporavka u drugoj trudnoći, što pripisuje kombinaciji godina i životnog stila. Ona vjeruje da ne postoji "pravo vrijeme" za trudnoću i kaže da "bilo planirano ili ne, neće biti lako".

Između 25. i 29. godine

S medicinskog stajališta, mnogo toga je isto što se tiče prednosti i nedostataka  trudnoće u srednjim i kasnim 20-im godinama. Mnoge žene još uvijek imaju 25 posto šanse zatrudnjeti svakog mjeseca.

Krystal (29) iz Miamija odlučila je ostati trudna odmah nakon što se udala, u svojoj 27. godini, iako su joj mnogi ljudi savjetovali pričekati.

"Ono što drugi ljudi nisu znali je da smo moj muž i ja o tome pričali godinama i da je to bilo nešto što smo željeli. Zaista volim što sam svoju kćerku dobila u 27. godini jer sam se osjećala mlado, samopouzdano, puno energije i spremno biti najbolja mama koliko je to moguće", kaže ona.

Ipak, Madelyn (30) iz Atlante dobila je svoje prvo dijete u 28. godini i još uvijek osjeća pritisak, naročito od svoje porodice, da zatudni i drugi put.

"Odrastajući u latinoameričkoj porodici, konstantno sam osjećala pritisak svu svoju djecu roditi prije srednjih 30-ih. Društvo nam stvara toliki pritisak, ali slažem se da imati djecu u srednjim 20-im godinama pruža određenu fleksibilnost i ne osjećate se kao da morate izbacivati bebe iz sebe jednu za drugom", kaže Madelyn.

Između 30. i 34. godine

"Jednom kada napunimo 30, a naročito 35 ili više godina, počinje smanjenje plodnosti, ali to nije potpuno i, ako ste još zauzeti građenjem karijere ili niste našli savršenog partnera, ne trebate forsirati trudnoću samo kako biste imali dijete", kaže Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije na Sveučilištu Yale.

"Međutim, trebali biste računati i koliko djece želite imati", dodaje ona.

Što se tiče profesije, kada žena zatrudni u svojim ranim 30-im godinama, to joj omogućava duže uživati u svojim mladim godinama, istraživati svoju karijeru i upoznati sebe. To je bio slučaj i kod Kelly (46) iz Sufferna, koja je svoje prvo dijete dobila s 34 godine.

"Definitivno nisam bila spremna za takvu vrstu obaveza u svojim 20-im godinama kada sam toliko toga željela postići", kaže ona.

Za Meghan (37) iz Richmonda, to što je ostala trudna s 32 godine, dalo joj je potrebno vrijeme izgraditi svoju karijeru i osjetiti stabilnost na emotivnom polju.

"Nema sumnje da čak i u najboljim trudnoćama i s najmirnijim bebama, morate prekinuti s poslom, barem neko vrijeme. Uložila sam četiri godine u izgradnju svog imena i uspostavljanje kvalitetnih odnosa s klijentima, što mi je omogućilo uzeti tu privremenu pauzu kad god mi bude potrebna", kaže ona.

Uz to, ona dodaje da postoje i neki nedostaci u tome kada čekate do svojih 30-ih da zatrudnite.

"Znala sam da ćemo imati samo jedno ili dvoje djece, tako da nismo morali žuriti, ali ako neko želi imati više od dvoje djece ili veću razliku u godinama između djece, onda bi trebali razmisliti i početi ranije."

Između 35. i 39. godine

Nažalost, tačno je da plodnost značajno opada od 32. godine, a to opadanje se ubrzava od 37. godine. Također, uspjeh u umjetnoj oplodnji je slabiji u ovim godinama, što povećava i troškove zbog povećanog broja pokušaja oplodnje.

"Zdravstveni problemi, također, počinju rasti. To su problemi poput hipertenzije, dijabetesa u trudnoći i preeklampsije, kao i nivoa hormonskih poremećaja", kaže McDonald.

Žene u ovim godinama trebale bi potražiti pomoć od svog ginekologa ili stručnjaka za reproduktivnu endokrinologiju, ako bezuspješno pokušavaju zatrudnjeti šest mjeseci.

Monica (43) iz Northporta uživa u činjenici da je dvoje djece rodila u 35. i 37. godini, jer je imala više vremena sazrijeti i steći finansijsku stabilnost.

"Zbog toga gdje sam stigla u karijeri kada sam dobila sina, imala sam znanje koje mi je bilo potrebno pokrenuti vlastiti posao, tako da sam mogla biti sama svoj šef i organizirati svoje vrijeme, što nisam mogla učiniti nekoliko godina ranije. Mogu reći da je jedina 'loša' strana to što imam nekoliko godina više od svih ostalih mama, pa nekako ne osjećam povezanost s njima. I dalje me zovu na sva ta okupljanja za mame, ali u tim razgovorima postoji nešto u čemu se vidi razlika u godinama", priznaje Monica.

Između 40. i 45. godine

Od 40. godine, šanse zdrave žene da zatrudni svakog mjeseca su manje od 5 posto. Ipak, veća briga od malih šansi za trudnoću, svakako su medicinski rizici.

"Žene starije od 40 godina imaju porast komplikacija u ranoj trudnoći, poput izvanmaterične trudnoće i pobačaja, a također se javljaju i komplikacije u poodmakloj trudnoći, kao što je preeklampsija, dijabetes, problem s posteljicom, kao što je uvijanje posteljice, mala težina novorođenčeta i prijevremeni porođaj. Uz to su brojniji slučajevi smrti fetusa", objašnjava Anate Brauer, reproduktivna endokrinologinja i asistentica profesora u medicinskoj školi u New Yorku.

"Svi ovi rizici se povećavaju ako je žena ranije imala stanja kao što su visok krvni pritisak, dijabetes ili pretilost", kaže Brauer.

Brauer ističe i da trudnoće s blizancima ili trojkama, za što je veća vjerojatnost prilikom umjetne oplodnje, imaju veći rizik za neki od ovih problema.

Suzana (43) iz Astorije rodila je svoju kćerku u 41. godini i ni za šta na svijetu ne bi mijenjala vrijeme kada je rodila.

"Drago mi je da sam svoju kćerku rodila tada kada jesam jer sam sebi dala mnogo godina pronaći smisao vlastitog života i definisati sebe. Zbog svih svojih životnih iskustava, znam da mogu pomoći svojoj kćerki proći kroz sve probleme u životu i otkriti sve ono što je istinsko i lijepo za nju, živjeti život ispunjen svrhom i ljubavlju", kaže Suzana.

Sve u svemu, i mame se slažu oko toga da ne postoji pravi odgovor na pitanje "koje su godine najbolje za rađanje?" Biološki gledano, to su vjerojatno rane dvadesete, ali kako postoji još mnogo čimbenika koje treba razmotriti, za svaku ženu je odgovor različit. Dakle, najbolje je rađati djecu onda kada budete spremni za to.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2468 times
Been thanked: 4291 times

Re: Pitanje koje muči većinu žena: Postoji li idealno vrijeme za rađanje djece

Post by Nora Ibsenova » 13 Feb 2020, 10:43

:grana
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 465 times
Been thanked: 1415 times

Post by edo_79 » 13 Feb 2020, 10:58

:roll
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 13 Feb 2020, 11:02

Naravno da da
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 192 times
Been thanked: 834 times

Post by gospođa Brams » 13 Feb 2020, 11:03

Biologija je odredila koje je razdoblje najpovoljnije za radanje, ono kad je zena najplodnija i kad su sanse za komplikacije najmanje, a to je negdje izmedu 20 i 25, a to sto danas zbog stila zivota sve kasnije radamo je druga stvar. Ja zavidim zenama koje rode mlade, i ne svida mi se sto moram toliko cekati da si sredim neke stvari u zivotu (posao, financije i dr.) Zacas dode 30ta :ooo
somehow I manage

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2190 times

Post by Hannibal » 13 Feb 2020, 11:41

gospođa Brams wrote: 13 Feb 2020, 11:03 Biologija je odredila koje je razdoblje najpovoljnije za radanje, ono kad je zena najplodnija i kad su sanse za komplikacije najmanje, a to je negdje izmedu 20 i 25, a to sto danas zbog stila zivota sve kasnije radamo je druga stvar. Ja zavidim zenama koje rode mlade, i ne svida mi se sto moram toliko cekati da si sredim neke stvari u zivotu (posao, financije i dr.) Zacas dode 30ta :ooo
nikad ti ne bi dao 30 bgm
🐽

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by Iskra » 13 Feb 2020, 11:47

Medicinski ta granica po najnovijim informacijama pomjerena na 20-27 godina. Uzeo se u obzir produljen životni vijek.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 192 times
Been thanked: 834 times

Post by gospođa Brams » 13 Feb 2020, 11:52

Hannibal wrote: 13 Feb 2020, 11:41
gospođa Brams wrote: 13 Feb 2020, 11:03 Biologija je odredila koje je razdoblje najpovoljnije za radanje, ono kad je zena najplodnija i kad su sanse za komplikacije najmanje, a to je negdje izmedu 20 i 25, a to sto danas zbog stila zivota sve kasnije radamo je druga stvar. Ja zavidim zenama koje rode mlade, i ne svida mi se sto moram toliko cekati da si sredim neke stvari u zivotu (posao, financije i dr.) Zacas dode 30ta :ooo
nikad ti ne bi dao 30 bgm
Imam jos par godina fore do 30 :cvike
somehow I manage

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 13 Feb 2020, 12:00

Između devet ujutro i tri popodne.
. . . . . . . . .

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9553 times
Been thanked: 16050 times

Post by spacebound » 13 Feb 2020, 12:12

Bioloski, fizicki najbolje su 20 godine, i bezveze se filozofira i izmislja topla voda.I sad sto mnogi nisu spremni, ekonomski, psiholoski, kako god na roditeljstvo u tim godinama nece promijenit biologiju.
Lakse je i sa tinejdzerskim buntom nositi se u 30im, nego 40 ili 50im, lakse se sa unucicima igrati u 50, nego 70 :cudi
Ne ubijajte glasnika :brani
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 22022 times

Post by HAVANA » 13 Feb 2020, 12:13

27,28 mjera. :ooo
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 13 Feb 2020, 12:20

Realno, biologiju boli ona stvar kad se djeca rađaju.
. . . . . . . . .

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 560 times
Been thanked: 1128 times
Status: Online

Post by arzuhal » 13 Feb 2020, 12:36

HAVANA wrote: 13 Feb 2020, 12:13 27,28 mjera. :ooo
Najvolim kada čujem razuman, nadasve odmjeren i promišljen stav prave žene, kraljice, majke! :plavi
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 13 Feb 2020, 12:40

Iskra wrote: 13 Feb 2020, 11:47 Medicinski ta granica po najnovijim informacijama pomjerena na 20-27 godina. Uzeo se u obzir produljen životni vijek.
to je u neko idelanom svjetu sttistike , kao sto je medicinsku "izmejeren" kvalitet sperme polsije 35 godine sa opadajucoo kvalitetom :p

inace, ginekolozi podvlace, da utjece niz faktora, zdravlje iznad svega , ali podvlace , godine nisu eksluzivno vazne , a dokas tome je povisen broj zena u radjaonicama sa 35+ , kao i sarost oceva :ok
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 13 Feb 2020, 12:41

Biološki gledano, ljudi bi trebali na Ahiret čim odgoje djecu da se mogu sama brinuti o sebi. U normalnom društvu, to bi bilo negdje kad novo ljudsko biće i samo dostigne najbolju reproduktivnu dob.

Koji je tacno biološki razlog zašto se to ne dešava?
. . . . . . . . .

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 13 Feb 2020, 12:43

Naravno sad ce oni nas ubjediti da ne vjerujemo cinjenicama
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9553 times
Been thanked: 16050 times

Post by spacebound » 13 Feb 2020, 12:45

Upravo izmisljate toplu vodu.
Navest cu jedan primjer.Kada je zbir godina roditelja 70 i vise u nekim zemljama, a i kod nas je bilo preporuceno, ne znam da li je danas, obavezno, se radi amniocenteza.
I opet, nisam ja stava da se obavezno radja u mladjim godinama.To je biologija.Priroda je tako uredila.Mladji roditelji, veca sansa za zdravo potomstvo.Laksi je i sam porod u 20 im nego 40 im.Priroda.Kakve god mi stavove imali, koliko god napredni bili te se stvari ne mjenjaju.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 13 Feb 2020, 12:48

Ja ne izmišljam toplu vodu nego pitam razumno pitanje. Zašto biologiju ne slušamo i kada je u pitanju kraj života?
. . . . . . . . .

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 13 Feb 2020, 12:51

spacebound wrote: 13 Feb 2020, 12:45 Upravo izmisljate toplu vodu.
Navest cu jedan primjer.Kada je zbir godina roditelja 70 i vise u nekim zemljama, a i kod nas je bilo preporuceno, ne znam da li je danas, obavezno, se radi amniocenteza.
I opet, nisam ja stava da se obavezno radja u mladjim godinama.To je biologija.Priroda je tako uredila.Mladji roditelji, veca sansa za zdravo potomstvo.Laksi je i sam porod u 20 im nego 40 im.Priroda.Kakve god mi stavove imali, koliko god napredni bili te se stvari ne mjenjaju.
to ovisi od drzave, stavova ginekologa, vecinu znam da su uzimale doticni test, bez obzria na godine :jutarnja

za porod i oprovak od istog je definitivno bolje ranije :ok

ali, sto cemo sa kvalitetom spreme muskraca u 40+ ili 50+ :hihi
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”